Реклама

Чи готова українська інфраструктура до «буму» електромобілів?

Редакція Na chasi чесно спитала в експертів про українську інфраструктуру, що існує для електрокарів, про те, що в цьому випадку робити державі та бізнесу, ну і наостанок: то бути компанії Tesla Ілона Маска в Україні чи не бути?
Čytaty latynkoju
Чи готова українська інфраструктура до «буму» електромобілів?
  1. Головна
  2. Техно
  3. Чи готова українська інфраструктура до «буму» електромобілів?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Редакція Na chasi чесно спитала в експертів про українську інфраструктуру, що існує для електрокарів, про те, що в цьому випадку робити державі та бізнесу, ну і наостанок: то бути компанії Tesla Ілона Маска в Україні чи не бути?

Стан інфраструктури для електромобілів в Україні

Ігор Ковальов, керівник проектного офісу з розвитку інфраструктури ДТЕК

— За різними даними в Україні нараховується близько 600-800 зарядних станцій. Більшість з них (бл. 95%) є повільними. Зарядка найбільш розповсюдженої в Україні моделі електромобіля Nissan Leaf на них може займати від 2 до 5 годин. Це безумовно стримує розвиток електротранспорту в Україні. Потужний поштовх він отримає з появою високоякісних зарядних станцій потужність в 50 кВт год і більше. На них зарядка буде тривати від 15 хв (для Nissan Leaf) до 1 години (для Tesla). Існуючи темпи росту кількості електромобілів в Україні та скасування податків на їх імпорт з 2018 року будуть стимулювати український бізнес до інвестицій в інфраструктурні проекти. Державним органам влади варто, перш за все, надати можливість цьому ринку «народитися». Не нашкодити в цей принципово важливий момент старту якимись недалекоглядним регуляторним втручанням.

Якщо говорити про повільні зарядні станції, то це — оптимальне рішення для нічних паркінгів в житлових масивах. Тут повинен бути налагоджений конструктивний діалог між власниками паркінгів (де зарядна станція може бути встановлена), мережевими компаніями (до мереж яких зарядна станція може бути підключена) і зацікавленими власниками електромобілів. Це буде нелегкий процес, тому що може бути велике різноманіття рішень в залежності від того, кому належить паркінг, чи є вільна потужність, скільки буде коштувати прокладка кабелів тощо.

Хотілося би звернутися до забудовників: «Будь ласка, закладайте в свої проекти додаткові потужності для підключення зарядних станцій для електромобілів, це буде значною додатковою перевагою в конкуренції за клієнта в майбутньому»

Сергій Мітяєв,  співзасновник техноблогу Gagadget

— Є прості питання: де мені, як власнику, заряджати електромобіль в умовах мегаполісу? Провід з розетки тягнути на вулицю? Нерозумно ж і несерйозно. На критому паркінгу, де у мене стоїть машина, зарядки теж немає. І тоді де і як її заряджати? Я вважаю, що це головні психологічні бар’єри для покупки електромобіля, а зовсім не ціна. Покупці не хочуть постійно стояти перед невідомістю. Доцільність покупки електромобіля напевно є у тих, хто живе у власному будинку, з ділянкою, де можна обладнати зарядку так, як зручно конкретному власнику електромобіля.

Як і будь-який розвиток будь-якої інфраструктури, все повинно початися з плану. Можливо, потрібні публічні цивільні обговорення — із залученням держави та виробників і дистриб’юторів автомобілів. З обов’язковим залученням містобудівників і органів міського управління, які знайомі з пакетом проблем у розвитку міст. Озвучивши цілі і наміри, можна спільно виробити план дій, правила і обмеження, зрозумілі і прозорі.

Цілком очевидно, що інфраструктура і автомобілі будуть розвиватися паралельно, оскільки залежать одна від одної. І будуть розвиватися незалежно від втручання держави в цей процес. Але саме держава повинна встановлювати правила гри: регулювати все, що потрібно регулювати і стимулювати всі, що потрібно стимулювати.

Наприклад, вводити якісь пільги чи, навпаки, обмеження на будівництво електрозарядок — або при відкритті нової АЗС зобов’язати ставити не менше 1 зарядки (до 202x року, скажімо).  Слід також зобов’язати забудовників враховувати наявність паркінгів і виділені місця не тільки для інвалідів, але і для електрокарів.

Ярослав Пилипчук, експерт аналітичного центру «Український інститут майбутнього»

— Зарядна інфраструктура значно виросла за останні роки, більше ніж, наприклад, в Польщі чи Румунії. Станом за 2017 рік в Україні налічується щонайменше до 2 тис зарядних станцій. Враховуючи, що в середньому 60% власників заряджають авто вдома — це не такий вже поганий рівень. Але цього все одно недостатньо. Проте у разі зростання ринку електрокарів Україні необхідно в 3-5 разів більше.

Продажі електрокарів у 2018 році зросли у 2,3 рази, зростання зарядних станцій для комфортного перебування на трасі, на мою думку, повинно бути не меншим.

Попит породжує пропозицію: коли буде більше електромобілів – більше компаній встановлюватимуть зарядки. Тому саме 2018 рік повинен стати роком розвитку інфраструктури для електрокарів.

Євгеній Муджирі, засновник електромобільного блогу Autogeek

— Всі розмови про те, що в Україні не розвинено інфраструктуру для електромобів — від нестачі знань про них. Поки що електромобіль — транспорт для пересування не невеликі відстані (з роботи та на роботу). У переважній більшості випадків він заряджається або вдома вночі, або вдень біля офісу. Тож є розетка — є інфраструктура.

Tesla

Чого не вистачає власникам електромобілів та які кроки з боку держави й бізнесу потрібні, аби цю інфраструктуру розвивати

Дмитро Франчук, менеджер проектів з відновлювальної енергетики у компанії GT

— Наразі  в країні не розвинена сітка для підзарядки електрокарів, що не дає можливості для довгострокових та далеких поїздок країною. Потрібно розвивати зарядні станціїї за ключовими магістралями країни. Можна також зробити платні станціїї, які за 30 хв заряджатимуть дастатньо електрокар та запустити такий сервіс з безкоштовними зарядними місцями при ресторанах, готелях та АЗС.

Великий «мінус» – висока вартість самих станцій та й не велике заохочення самих інвестрів, хоча зараз ми маємо цікаві пропозиціїї від «Укргазбанк» на розвиток такого бізнесу.

Зі сторони держави – бажано розробити законопроект, за яким стимулюватимуть інвесторів розвивати цей напрям.

Віктор Ткаченко, Українська екологічна асоціація «Зелений світ»

— Насамперед хочу зазначити, що прихід компанії Ілона Маска в Україну є дещо проблематичний через високий рівень корупції в державі. Про це у минулому році Ілон Маск повідомив прем’єр-міністрові Володимиру Гройсману: «…Повідомляємо Вам, що Ваша заявка була відхилена. На жаль, рівень корупції та несприятливий інвестиційний клімат в Україні не дозволяє Tesla інвестувати в проекти з енергозбереження в цій країні. Ми пропонуємо подати заявку на відкриття даного проекту в майбутньому, коли Ви будете відповідати нашим вимогам…». Останній звернувся до Маска, запропонувавши Україну в якості випробувального майданчика для інноваційних технологій.

Але це не виключає реалізацію пробних проектів іноземця на території нашої країни.

Україна є перспективним партнером як у якості ринку електромобілів, транзитною територією для торгівлі електромобілями з Європи до Азії, так і в якості бази для виробництва цієї продукції.

Приміром, на кінець 2017 року кількість електрокарів на українських дорогах подвоїлася, згідно зі статистикою. Одночасно у великих містах вже обладнують електро-заправки та інші пункти сервісу. Отже, електротранспорт в Україні буде набувати з кожним роком вищих показників, попри несприятливу інвестиційну та економічну атмосферу в цьому питанні.

Читайте також: Коротка історія електромобілів у світі

Для розвитку цієї галузі, як і загального розвитку виробництва в Україні, бракує політичної волі керівництва держави та податкового й інвестиційного сприяння, коли на певний термін високотехнологічні підприємства сплачували би мінімальну податкову ставку в порівнянні з низькотехнологомісткими виробництвами. Нині ж країна потерпає від продажу ресурсного потенціалу за копійки. Таку сферу діяльності логічно було б оподатковувати найвищою ставкою. Тоді бізнес буде вимушений переходити на впровадження технологомістких виробництв. Це стосується й виробництва електромобілів та інфраструктури, пов’язаної з ними.

Ярослав Пилипчук:

— Власникам зараз не вистачає сервісу. Оскільки крім інфраструктури екосистема електромобілів враховує й інші елементи: наприклад, ІT або формування ринку запчастин для електромобілів.  Електромобілі — технологія, яка вимагає створення спеціальної екосистеми для їхньої повноцінної експлуатації. Цей процес охоплює велику кількість зацікавлених сторін. Передусім це традиційні гравці — автовиробники, дилери, виробники і установники зарядних станцій. Учасниками екосистеми електромобілів також є енергетичні підприємства, компанії з утилізації батарей і компанії, які надають «друге життя» батареям. Тому, на мою думку, потрібно у 2018 році сфокусуватися на розвитку екосистеми для електромобілів.

Думаю, з боку держави повинен бути один крок: не заважати. Прозоро надавати дозвільні документи — мінімізувати бюрократичну тяганину.

Загалом, якщо оцінювати ситуацію, то для розвитку електромобілів створені непогані умови. Різні відомі консалтингові компанії, — McKinsey, Roland Berger, — наголошують, що Україна входить до ТОП-5 держав за умовами для розвитку електромобілів (особливо після скасування ПДВЕлектромобілі без ПДВ й акцизу — нові умови імпорту у імпорті електромобілів).

Читайте також: Вадим Уткін, CEO Yunasko: «Eлектромашини ще не готові для масового споживання»

Головним драйвером розвитку повинен стати бізнес, надалі задавати тренди та долучатися до розвитку ринку електромобілів. Необхідно збільшувати кількість зарядний станцій, їх швидкість та сформувати якісну клієнтську підтримку.

Олександр Рябцев, керівник проекту Startup.In.UA

— За останні декілька років інфраструктура для електромобілів значно покращилася. На ринку присутні, як іноземні (Schneider), так і українські (наприклад, e-line). З боку держави було зроблено декілька правильних кроків — скасовано мито на імпорт та ПДВ на електромобілі, що зробило ціни на ці авто значно привабливішими, хоча ще й не масово доcтупними для пересічного українця.

Водночас є декілька приватних команд, які працюють над поширенням інфраструктури для електромобілів — можна згадати, наприклад, Go-to-U, яка розвиває мережу електрозарядок у закладах HoReCa, або ТОКА, яка також будує мережу зарядних станцій по Україні.

Бліц: Чи готова українська інфраструктура до «буму» електромобілів?

Tesla оприлюднила мапу запланованих на 2018-й нових точок Supercharger — і там була Україна. Наскільки ймовірний прихід компанії Ілона Маска в Україну?

Євгеній Муджирі:

— Із 2014 року, коли вперше стало відомо про плани Маска, строки приходу Tesla постійно переносяться. Не в останню чергу — бо це не такий великий ринок для збуту американських електромобілів, як цього вимагають умови розвитку мережі швидкісних електрозаправок (адже в першу чергу вони потрібні власникам Tesla).

Ігор Ковальов:

— Вперше Tesla нанесла на мапу перспективного розвитку мережі швидкісних зарядок дві станції на території України в жовтні 2014 року. Планувалося, що в 2016 році вони запрацюють. Однак, ці строки вже двічі корегувалися. Розвиток інфраструктури американської компанії тісно пов’язані зі збільшенням кількості відповідних авто в різних країнах. Tesla – електромобіль преміум-класу. На жаль в Україні таких авто, ще доволі незначна кількість. Не варто очікувати, що зарядки Tesla Supercharger з’явиться у нас вже в 2018 році. Тим не менш, рано чи пізно це відбудеться. Це буде важлива, перш за все, символічна подія для ринку електромобілів України. З практичної точки зору, одна-дві станції не зможуть принципово вплинути на стан зарядної інфраструктури в Україні. Ми потребуємо сотні таких об’єктів.

Також варто відзначити, Tesla в останні роки з ростом своєї мережі поступово відмовляється від концепції безплатної зарядки на своїх станціях, комерціалізуючи цей напрямок. Компанія шукає нові підходи до використання цих об’єктів. Зокрема, Ілон Маск вже висловлювався за створення пристанційних ресторанів та розважальних комплексів. Це б дозволило, компанії продавати додаткові сервіси клієнтам та робити більш приємним і комфортнішим час очікування зарядки.

Сергій Мітяєв:

— Офіс теоретично відкрити можуть в будь-який час — все залежить від стратегії компанії. Країна у нас небагата, але салони в Києві та інших мільйонниках окупляться. Але якщо дивитися на питання не через призму рожевих окулярів, то відкривати представництво немає сенсу — простіше знайти партнера-дистриб’ютора і через нього відкрити спочатку один фірмовий магазин, потім рухатися далі. Так працює ринок. Але взагалі, наскільки я розумію, особливо розвивати мережу Tesla не сильно потрібно — вони дефіцит виробництва ніяк покрити не можуть.

Що стосується зарядних станцій Supercharger — 1-2-3 станції погоди нам не зроблять (з масштабами України це взагалі не цифра), це скоріше комфорт для туристів на електромобілях з Європи.

Ярослав Пилипчук:

— В України є всі шанси стати Східноєвропейським хабом для електрокарів — і прихід Ілона Маска в Україну є ймовірним. І не тільки з проектів з електромобілями та створення для них інфраструктури, а й в загалом за іншими проектами, із якими працює Ілон Маск (наприклад, той же HyperloopHyperloop в Україні коштував би $3,6 млрд — дані UIF). Але для цього потрібно, щоб був створений інвестиційний клімат та були захищені права інвестора.

Одна зарядка Supercharger для України нічого не вирішить. Тут потрібні системні кроки. І це не тільки вже у площині розвитку ринку електромобілів, а й загалом в економіці.

Наприклад, цікавою ідеєю є перехід 90% громадського транспорту на електротранспорт. Але де взяти фінансування для цього? Потрібно робити системні кроки для залучення інвестицій і створення умов для залучення дешевих довгострокових кредитних ресурсів. Тоді у нас буде шанс для значної електромобілізації України до 2030 року.

 

Share
Написати коментар
loading...