Реклама

🏰 Культурна столиця Європи: як мистецтво дає містам нове життя

Про такі популярні серед українських туристів міста як Вільнюс, Краків чи Порту можна часто почути, що вони були Культурними столицями Європи. Разом із Національним бюро програми ЄС «Креативна Європа» в Україні, розповідаємо, що означає цей статус, які переваги він дає містам та чи зможе колись українське місто стати Культурною столицею Європи.
Čytaty latynkoju
Tatonka.com
🏰 Культурна столиця Європи: як мистецтво дає містам нове життя
  1. Головна
  2. Спецпроєкти
  3. 🏰 Культурна столиця Європи: як мистецтво дає містам нове життя
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Про такі популярні серед українських туристів міста як Вільнюс, Краків чи Порту можна часто почути, що вони були Культурними столицями Європи. Разом із Національним бюро програми ЄС «Креативна Європа» в Україні, розповідаємо, що означає цей статус, які переваги він дає містам та чи зможе колись українське місто стати Культурною столицею Європи.

    Рамкова програма ЄС «Креативна Європа» дає безліч можливостей не лише конкретним культурним проєктам, але й цілим містам.

    За підтримки Національного бюро програми ЄС «Креативна Європа» в Україні

    Детальніше

    Що це — Культурна столиця Європи?

    У 1983 році міністерка культури Греції Меліна Меркурі вирішила, що тоді ще Європейські Спільноти (організація, що передувала створенню Європейського Союзу) недостатньо приділяють уваги культурі. Вона запропонувала програму європейських міст культури, яка у 2009 році отримала теперішню назву — Культурних столиць. Першим культурним містом сталі рідні для Меркурі Афіни.

    У сучасності, кожного року Рада Міністрів ЄС обирає три європейських міста та оголошує їх культурними столицями. Це означає, що у цих містах проходитиме велика низка масштабних панєвропейських заходів: концерти, конференції, лекції, виставки, фестивалі тощо. Всі ці заходи направлені на пропагування різних європейських культур, в тому числі, звісно, приймаючої сторони.

    До Культурних столиць їдуть гості зі всієї Європи, що спричиняє неабиякий бум у туристичній та культурній сферах.

    Як обирають культурні столиці?

    Кожного року спеціальна комісія з культурних експертів оцінює заявки на участь, які подають самі міста, на роки вперед. Рішення експертів згодом затверджує Рада міністрів Європейського Союзу.

    На сьогодні, міста визначені до 2024 року включно. Вибір 2025 оголосять цьогоріч, у грудні.

    Який вплив має статус культурної столиці на міста?

    У дослідженні ініціативи культурних столиць 2004 року більш як 80% респондентів зазначили, що серед усіх подій, «Культурна столиця» мала найбільший вплив на їхні міста. Олімпіада та Експо (світова виставка) — лише наступні у рейтингу.

    Ще більш красномовною є статистика ВВП на душу населення з дослідження Мадридського університету імені Карла III 2016 року. Вони порівняли міста-переможці програми з тими містами, які також брали участь у змаганні за статус культурної столиці, але не виграли.

    Під час змагань темпи зростання ВВП у всіх містах є приблизно однаковими, проте щойно оголошують переможців (фаза 1), вони суттєво відриваються у швидкості зростання економіки. Врешті, науковці підрахували, що стрибок у зростанні ВВП триває не лише до оголошення міста столицею, але й протягом року, поки цей статус є активним, і ще — до 5 років згодом. Таким чином, статус культурної столиці пришвидшує економіку міста впродовж цілих 10 років.

    У 2013 році влада французького Марселя повідомила про рекордну кількість туристів, що прибула до міста — 11 мільйонів. У Вроцлаві, що був культурною столицею у 2016 році, 40% представників креативних індустрій відзначили зростання виторгу. До того ж, це польське місто привабило понад 600 мільйонів інвестицій.

    Втім, економіка — не єдиний вимір впливу програми на міста. Додайте до цього інфраструктуру — масштабні зміни, ревіталізацію промислових районів (як у словацькому Кошице), створення комфортного міського середовища та нові об’єкти на кшталт Музею Середземноморської культури у Марселі, який побудували спеціально для року культурної столиці.

    Звісно ж, найголовніше — все те, заради чого цю програму і створювали — це культура. Наприклад, британський Ліверпуль у свій рік провів більш як 41 000 культурних заходів, в яких взяло участь 18 мільйонів людей. Цілком можливо, що наслідком цього року може стати нова «ліверпульська четвірка»!

    «Креативна Європа» — це масштабна рамкова програма, розрахована на 7 років (з 2014 до 2020 року), що охоплює всі культурні ініціативи.

    Обсяг цієї ітерації програми — €1,46 мільярди. Вони розподілені таким чином:

    • Підпрограма «Культура» створена для живопису, театру, музики, збереження культурної спадщини тощо — 31%
    • Підпрограма «Медіа» фінансує аудіовізуальні проєкти: кіно, відеоігри, проєкти для телебачення та цифрових платформ тощо, на це спрямували 56% бюджету
    • І ще 13% пішло на фінансування міжсекторальних програм — в тому числі, на роботу Національних бюро програми, одне з яких є і в Україні

    Більше про програму читайте у нашому матеріалі? €1,5 мільярди на креатив: що таке програма ЄС «Креативна Європа» та як скористатися її перевагами.

    Які міста обрані культурними столицями у 2020 році?

    Цьогоріч гостей з усієї Європи впродовж року приймають хорватська Рієка та ірландський Голвей.

    Рієка

    Найбільший хорватський порт, Рієка проведе більш як 600 культурних заходів — в тому числі, Кухню різноманіття, що незвичним образом поєднає мистецтво, музику та кулінарію. Ще, там відбудеться захід під назвою «Часи влади», в рамках якої розповідатимуть про масштабний вплив Рієки на історію семи країн, в складі яких перебувало місто.

    В рамках інфраструктурних перебудов Музей сучасного мистецтва отримав нове приміщення, реконструювали багато старих будівель, а також реставрували корабель «Ґалеб», який брав участь у Другій Світовій Війні на боці Італії та Німеччини. Його планують перетворити на постійний музей.

    Голвей

    Найбільш динамічне місто Ірландії розділило свій культурний рік на сезони — за ірландською традицією. Серед цікавих заходів — мистецькі пробіжки, інсталляції, різноманітні активності на свіжому повітрі — продумані спеціально для мінливої ірландської погоди, концерти симфонічних оркестрів та інші.

    Чи може українське місто стати культурною столицею?

    На жаль, поки що ні. Раніше культурними столицями могли стати взагалі лише міста країн-членів Європейського Союзу. Згодом, перелік країн розширили — тепер, починаючи з 2021 року, кожен третій рік кожне третє місто буде обиратися серед країн-кандидатів у члени ЄС, потенційних кандидатів, а також країн Європейської Економічної Зони (Ісландія, Норвегія, Швейцарія та Ліхтенштейн).

    Україна до жодного з цих переліків наразі не входить. Проте, прецедент розширення дії програми, а також зовнішьнополітичні пріоритети України дають надію на те, що у майбутньому або ЄС дозволить брати участь Україні у програмі, або Україна отримає новий статус у відносинах з ЄС.

    Перший крок уже зроблено — Український культурний фонд оголосив конкурс на Малу та Велику Культурну столицю України, які обираються за принципом, схожим із європейським. Так, у 2020 році Малою Культурною столицею обране місто Славутич — наймолодше місто України, а Великою Культурною столицею став Маріуполь.

    Ви можете отримати фінансування від «Креативної Європи» на свій проєкт! Кожен конкурс має свої вимоги до аплікантів, але також є і загальні:

    * У вас має бути юридична особа — наразі індивідуальні гранти програмою не надаються

    * Ви мусите також зробити внесок у фінансування вашого проєкту — «Креативна Європа» не покриває 100% вартості

    * Більшість конкурсів передбачають партнерство — ви мусите знайти співорганізаторів з інших європейських країн, аби отримати фінансування

    Детальніше читайте у нашому матеріалі? €1,5 мільярди на креатив: що таке програма ЄС «Креативна Європа» та як скористатися її перевагами.

    У рамках спецпроекту з Національним бюро програми ЄС «Креативна Європа» ми підготували серію матеріалів про можливості для креативних та культурних проєктів в Україні.

    ➡️ ? 5 міфів про грантові програми?‍? 5 міфів про грантові програми: чому отримати грант простіше, ніж ви думаєте: чому отримати грант простіше, ніж ви думаєте

    ➡️ ? €1,5 мільярди на креатив: що таке програма ЄС «Креативна Європа»? €1,5 мільярди на креатив: що таке програма ЄС «Креативна Європа» та як скористатися її перевагами та як скористатися її перевагами

    ➡️ ? Культурна столиця Європи? Культурна столиця Європи: як мистецтво дає містам нове життя: як мистецтво дає містам нове життя

    ➡️ ? Як економізувати культурні та креативні проєкти? Як економізувати культурні та креативні проєкти: досвід інших країн та чи можливо в Україні: досвід інших країн та чи можливо в Україні

    ➡️ ?? 8 найяскравіших проєктів, профінансованих програмою ЄС «Креативна Європа»?? 8 найяскравіших проєктів, профінансованих програмою ЄС «Креативна Європа»: як стати одним з них: як стати одним з них

    Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

    Share
    Написати коментар
    loading...