Реклама

🤪 «Невдача спіткала інвестора»: 5 історій невдалих (випадкових) інвестицій

Якщо ви при слові «інвестор» уявляєте серйозних дядьку або тітку у ділових костюмах, які завжди знають, що роблять, то це уявлення хибне. Розповідаємо п'ять історій про те, як інвестори на хайпі занесли мільярди не тим компаніям, бо навіть не знали, у що інвестують.
Čytaty latynkoju
🤪 «Невдача спіткала інвестора»: 5 історій невдалих (випадкових) інвестицій
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 🤪 «Невдача спіткала інвестора»: 5 історій невдалих (випадкових) інвестицій
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Якщо ви при слові «інвестор» уявляєте серйозних дядьку або тітку у ділових костюмах, які завжди знають, що роблять, то це уявлення хибне. Розповідаємо п'ять історій про те, як інвестори на хайпі занесли мільярди не тим компаніям, бо навіть не знали, у що інвестують.

👨🏼‍💻 Zoom Technologies замість Zoom Video

Через спалах вірусу COVID-19 люди по всьому світові почали проводити майже весь свій час вдома на самоізоляції. Саме тоді й набули широкого розголосу такі нові слова як «ремоут», «локдаун» та «зум-кол». От з останнього і почалася наша історія.

Навіть під час карантину люди продовжували працювати, однак на зміну офісам прийшли власні домівки, а звичні робочі зустрічі перетворилися на відеодзвінки. Найбільший попит отримала платформа Zoom — з її допомогою можна було швидко організувати груповий відеодзвінок з великою кількістю учасників.

Zoom набув такої популярності, що навіть породив окремий термін для себе. Ба більше, люди почали використовувати Zoom не тільки для бізнес-перемовин, а й для проведення весіль і футбольних матчів.

Багато підприємців зрозуміли, що це шанс для вдалої інвестиції. Тож гроші рікою потекли в акції компанії Zoom Technologies.

Станом на 21 березня 2020 року ціна однієї акції компанії становила $0,005, а вже 15 квітня один папірець коштував $5,5, здорожчавши загалом на 47 000%. Один нюанс — компанія Zoom Technologies не мала нічого спільного з сервісом для відеодзвінків Zoom.

Творці Zoom довгий час взагалі не виходили на публічні торги, що й ввело в оману багатьох інвесторів. А Zoom Technologies — це компанія, що створює навчальні онлайн-курси.

Zoom Video Communications (на цей раз вже розробники відомого застосунку) вийшли на IPO на біржі NASDAQ лише 18 квітня 2020 року — тобто довгий час взагалі не можна було зробити інвестиції у розвиток компанії. Втім, попри цю плутанину, акції Zoom Video Communications все одно здорожчали на 72,22% — з $36 до $68.

🤔 Twitter чи може Tweeter?

Twitter заснували влітку далекого 2006 року. Сьогодні твіттер є одним із найпопулярніших сайтів у світі. Втім, інвестиційні курйози не оминули і його.

У жовтні 2013 року в Twitter повідомили про свої плани виходити на публічні торги. В компанії очікували отримати $1 мільярд під час первинного розміщення, а за розрахунками загальна вартість компанії мала скласти приблизно $12,8 мільярда.

Новина про IPO Twitter набула неабиякого резонансу й привабила безліч інвесторів — досвідчених і не дуже.

Деякі з них навіть знайшли «акції» соцмережі одразу після новини — навіть попри те, що це був лише анонс, а не початок торгів.

Інвестори стрімголов помчалися скупляти акції TWTRQ — компанії, яка не мала нічого спільного із соцмережею. Це були акції мережі електронних товарів Tweeter у США. Також варто зазначити, що мережа знаходилась на межі банкрутства — літера Q наприкінці акцій означає, що компанія може скоро припинити своє існування.

За один день, 4 жовтня 2013 року, інвестори придбали 14,3 мільйона акцій Tweeter. Завдяки такому попиту вартість цінних паперів збільшилась на 15 центів за штуку — на більш ніж 1 400%.

Соцмережа своєю чергою вийшла на IPO вже у листопаді того ж року — таке рішення принесло Twitter $1,8 мільярда. Наразі капіталізація соцмережі складає приблизно $56,5 мільярда.

🤪 Як Ілон Маск ввів в оману

Голова компанії Tesla, засновник сервісу PayPal та SpaceX, підприємець, винахідник та мільярдер Ілон Маск став найбагатшою людиною у світі — наразі його статки сягають $167 мільярдів. Попри серйозний статус, Маск відомий не лише інноваціями й успішними компаніями, а й своїм твіттер-аккаунтом, який регулярно стає джерелом для нових мемів.

На початку 2021 року Ілон Маск порадив своїм підписникам користуватись месенджером Signal, оскільки він робить фокус на приватності та конфіденційності. Багато інвесторів одразу ж вирішило придбати акції сервісу, однак вони переплутали його з маловідомою компанією Signal Advance, акції якої врешті зросли на 1 100%.

Signal Advance була заснована в 1992 році в Техасі. Спочатку компанія називалась Biodyne і надавала послуги медичним та юридичним працівникам. Пізніше назву змінили на Signal Advance.

Станом на березень 2019 року Signal Advance навіть не мала штатних співробітників, крім генерального директора Кріса Хаймела. 7 січня 2021 акції компанії виросли на 527%, а 8 січня — ще на 91%. Загалом однієї акції на піку підскочила з 60 центів до більш ніж $70, а ринкова капіталізація Signal Advance становила $1,4 мільярда у порівнянні з $55 мільйонами кількома днями раніше.

Найцікавіша частина цієї історії в тому, що акцій месенджера Signal взагалі немає на публічних торгах — це незалежна компанія. Звісно, такий шалений попит все ж вплинув і на застосунок — деякий час були технічні проблеми й навіть неможливо було зареєструватись.

А ось акції Signal Advance, хоча й швидко втратили в ціні, все ж так і не повернулися на рівень «до Ілона». Капіталізація компанії наразі сягає майже $200 мільйонів, а середня ціна за акцію коливається близько $2 за папірець — рівні недосяжні до «щасливого» твіту підприємця.

🥊 Snap Interactive проти Snap Inc.

Декілька років тому студенти Стенфордського університету Еван Шпігель, Боббі Мерфі та Реджі Браун винайшли мобільний застосунок Snapchat. Це був месенджер-соцмережа, де користувачі могли обмінюватись світлинами з підписами чи іншими різноманітними ефектами. Головною особливістю сервісу було те, що всі повідомлення були доступні протягом певного часу, потім їх не можна знову переглянути. Спочатку може здатись, що така концепція не матиме особливого попиту, але вже зараз схожу функцію мають Instagram, Facebook, Twitter, YouTube, а згодом планують додати в LinkedIn та Slack.

Варто згадати, що Snapchat навіть має свій талісман — силует привида Ghostface Chillah, названий на честь репера Ghostface Killah з хіп-хоп угруповання Wu-Tang Clan. Цей логотип є одним із найвпізнаваніших у світі.

30 січня 2017 року в Bloomberg повідомили про плани Snap Inc. вийти на публічні торги на Нью-Йоркській фондовій біржі. Це була ситуація схожа з історією Twitter — інвестори вирішили, що IPO вже відбулося й почали скуповувати акції компанії просто на фоні новин про майбутні плани.

Особливо завзяті підприємці купляли акції компанії Snap Interactive. Щоправда, у цьому випадку було дійсно дуже легко помилитись — Snap Interactive такоє виробляли мобільні застосунки, здебільшого сервіси для знайомств. Загалом інвестори збільшили вартість акцій цієї компанії з $4 до $15 протягом зовсім незначного часу. А на позабіржовому ринку кількість акцій взагалі збільшилась у більш ніж 10 разів й становила більш ніж 10 тисяч.

Втім, дуже скоро журналісти звернули увагу на те, що інвестори буквально несуть свої гроші не туди й казка для Snap Interactive завершилась. Вже у березні 2018 року Snap Interactive навіть змінили назву на PeerStream, аби їх вже не плутали з винахідниками Snapchat. Станом на наші дні вартість акцій Snap Inc. становить приблизно $62 доларів за штуку, а загальна капіталізація компанії сягає $93 мільярдів, тому можна з впевненістю сказати, що ця історія якось суттєво не вплинула на розвиток компанії.

⛔️ Чому не варто слідкувати за Google

У січні 2014 Google вирішив придбати компанію побутової техніки для розумного будинку Nest Labs. Вартість угоди сягнула $3,2 мільярда, що стало неабияким успіхом для компанії. Про це писали всі видання й врешті інвестори вирішили долучитись до угоди й придбати акції проєкту.

На біржі були акції з підписом NEST — їх скуповували настільки активно, що їхня вартість збільшилась на 1 900%. Зрозуміло, що не все було так просто. Акції NEST належали зовсім іншій компанії, Nestor, яка була на межі банкрутства. Така популярність допомогла компанії знову стати на ноги, однак вже через деякий час вона все ж припинила свою діяльність.

Найцікавіше в цій історії те, що Nest Labs, яку придбав Google, взагалі ніколи не виходила на публічні торги, однак інвестори не перевірили цю інформацію перед тим як придбати невідомі акції.

Своєю ж чергою Google суттєво розвинув Nest Labs — до покупки кількість працівників компанії становила 280 людей, а лише за рік збільшилась до 1 100 співробітників.

*****

Раніше редакція Na chasi поспілкувалась з анонімом, що раніше працював «скамером» — спеціалістом, що ошукує людей в інтернеті. Ми дізналися як вони працюють та що треба робити, аби не потрапити до них на гачок.

Також ми писали про історію Netflix — як змінити правила гри та стати головним стрімінгом планети. Крім того, у нас є матеріал, який є особливо актуальним в часи карантину — 5 історій про самоізоляцію видатних людей за власним бажанням.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...