Реклама

📺 Історія Netflix. Як змінити правила гри та стати головним стрімінгом планети

Netflix, як і Spotify, змінив наше уявлення про споживання контенту. Сьогодні це глобальний стрімінговий сервіс з сотнями мільйонів підписників, а вартістю серед розважальних компаній він поступається лише конгломерату Disney, маючи при цьому у 25 разів менше працівників. Проте, ще кілька десятиліть тому на це не було і натяку.
Čytaty latynkoju
📺 Історія Netflix. Як змінити правила гри та стати головним стрімінгом планети
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 📺 Історія Netflix. Як змінити правила гри та стати головним стрімінгом планети
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Netflix, як і Spotify, змінив наше уявлення про споживання контенту. Сьогодні це глобальний стрімінговий сервіс з сотнями мільйонів підписників, а вартістю серед розважальних компаній він поступається лише конгломерату Disney, маючи при цьому у 25 разів менше працівників. Проте, ще кілька десятиліть тому на це не було і натяку.

    В історії Netflix можуть ховатися відповіді не лише на питання як побудувати та масштабувати успішний медіабізнес, але й секрет створення контенту, який перетворюється на культурний феномен.

    😲 Як все почалось

    Заснували Netflix двоє колег: Рід Гастінґз, колишній власник стартапу з тестування програм Pure Software, та Марк Рендолф — колишній віце-президент тієї ж компанії.

    Хоча основним продуктом сервісу від народження є шоу, серіали та фільми, на старті Netflix працював зовсім інакше, адже його заснували як компанію з прокату DVD-дисків. Існує легенда, що ідея створити власну систему прокату виникла у Ріда Гастінґза, коли йому довелось сплатити штраф за те, що він не встиг вчасно повернути фільм до відеосалону. Однак, офіційного підтвердження ця історія не має.

    Мало хто знає, що насправді Netflix є навіть старшим за Google. Його запустили у 1997 році, тоді як пошукова система з’явилась на рік пізніше — в 1998 році.

    У ті часи, щоб взяти диск чи касету напрокат, необхідно було піти до відеосалону. Водночас, не було точної гарантії, що ви зможете знайти бажаний фільм — зазвичай такі сервіси мали обмежену кількість дисків у наявності. Іноді, щоб переглянути певний фільм, доводилось чекати на свою чергу тижнями.

    Засновники Netflix Рід Гастінґз та Марк Рендолф

    Рід та Марк вирішили максимально спростити процес — зробити замовлення дистанційним (онлайн та по телефону), надсилати диски за допомогою звичайної пошти, а приймати оплату банківськими переказами.

    Аби оформити прокат певного відео від Netflix, потрібно було лише обрати, що саме ви хочете переглянути, та відправити запит до сервісу. Вартість одного тижня оренди диска складала $4, ще $2 брали за доставку. Щоб захиститись від шахраїв, Netflix приймав нове замовлення лише після повернення попереднього.

    Назва сервісу складається з частин двох слів — internet та flicks (в перекладі з англійської «кіно»). З першого слова була взята частина net, друге скоротили до flix — так і отримали Netflix.

    Організувати бізнес допомогли кошти Гастінґза після продажу Pure Software. Він інвестував у проєкт понад $2,5 мільйони.

    Перша штаб-квартира Netflix

    Майже рік компанія витратила на узгодження усіх формальностей та оформлення контрактів з постачальниками. Нарешті, у 1997 році Netflix запустився зі штатом із 30 осіб та 925-ма дисками в прокаті — здається, небагато, але насправді це майже повний каталог усіх DVD-дисків, що існували на той момент.

    Компанія змогла за тиждень збути більш ніж 10 тисяч копій свідчень Білла Клінтона в гучній справі Левінскі, яка ледь не стала причиною імпічменту президента США.

    😱 Перші проблеми та їх рішення

    На початку роботи сервісу компанія зіткнулась з двома ключовими проблемами. Перша — як доставляти листи цілими та неушкодженими. Річ у тім, що пошта сортується автоматично за допомогою машин. Не було жодних гарантій, що диск переніс би такий метод сортування.

    Отже, в Netflix вигадали спосіб, як можна покращити якість доставки — вони розробили свою власну версію конверта з щільного папера та спеціальною перегородкою, яка захищала диск від пошкоджень.

    Під час розробки конверту було створено більш ніж 150 прототипів

    Проте, друга проблема набагато більше загрожувала майбутньому стартапа. Засновники Netflix мали придумати як їм конкурувати з іншими великими компаніями, що мали майже необмежені ресурси, потужні бренди та досвід. Головним супротивником на довгі роки для Netflix стала мережа відеосалонів Blockbuster.

    У 2018 році Netflix розробив свій власний шрифт — Netflix Sans. Таке рішення було ухвалено з метою економії мільйонів доларів, які витрачаються на покупку ліцензійних шрифтів у всіх країнах, де компанія пропонує свої послуги. До появи власного шрифту компанія використовувала шрифт Gotham.

    🥊 Netflix vs Blockbuster

    Компанія Blockbuster мала річний прибуток у більш ніж $5 мільярдів. Не дивно, що спочатку гіганта не цікавив крихітний стартап, котрий працював через інтернет та не мав салонів. Водночас, Рід Гастінґз розумів: якщо така велика мережа також всерйоз замислиться про онлайн, від Netflix не залишиться й сліду.

    Тож у Netflix вирішили цього не чекати та почали експериментувати й шукати свою аудиторію. Почали класично — з акцій та знижок. У перший рік роботи між клієнтами розіграли поїздку в Лос-Анджелес, а тим, хто брав в прокат більше двох дисків, надавали знижку 30%.

    Ще одну ключову конкурентну перевагу стартап отримав завдяки досвіду Марка Рендолфа. Ще у 80-х він зрозумів, що доставка «овернайт» (тобто, на наступний день) суттєво покращує показник утримання клієнтів — задоволені, вони робили повторні замовлення. Blockbuster не міг запропонувати таку послугу у багатьох маленьких містах, і саме на них Netflix зконцентрував свої зусилля. Це дозволило компанії отримати більше ресурсів для розвитку та подальшої експансії.

    У 2000 році ринок DVD оцінювали у поважні $4 мільярди, проте цього було недостатньо, щоб вміщати багатьох гравців. Більшість американських родин все ще не могла дозволити собі DVD-програвач. Проте, з розвитком та здешевшанням технологій, у 2004 році ціна на програвачі впала до $29, і пристрій став найпопулярнішим подарунком на свята.

    Це зіграло важливу роль в успіху Нетфлікса, оскільки перед цим сервіс завбачливо уклав угоди з Toshiba, Pioneer, Sony та іншими виробниками DVD-програвачів. Покупці нових пристроїв отримували безкоштовну підписку на Netflix. Таким чином, нові користувачі автоматично ставали клієнтами сервісу, і, оцінивши переваги, залишалися з ним надовго.

    Вже у 1999 році штат компанії збільшився до 110 осіб, а кількість дисків — до 250 тисяч. Тоді ж Netflix розвинув свою бізнес-модель, запропонувавши щомісячну підписку замість тижневої оренди. Кожен охочий тепер міг взяти в оренду чотири диски на місяць за $15,95. За рік компанія змогла отримати більш ніж 100 тисяч замовлень.

    Netflix постійно намагався покращити користувацький досвід — зокрема,  наступного року розпочалася історія легендарної системи рекомендацій під назвою Cinematch. Система аналізувала оцінки користувачів та рекомендувала на їх основі, що подивитися.

    У 2009 році компанія мала приблизно 58 складів по всій країні, проте більшість з них ретельно приховували та навіть не відображали на мапах. Компанія спеціально не хотіла оприлюднювати місцеперебування складів, оскільки вони містили дисків на декілька мільйонів доларів.

    Поступово алгоритм ускладнювався, але головний принцип залишався незмінним. Він приділяв менше уваги актуальності контенту просто зараз чи кількості людей, які подивилися той чи інший фільм, а більше — саме оцінкам користувачів. Наприклад, якщо ваші перегляди та оцінки є схожими з поведінкою іншого користувача, ви отримуєте рекомендації того, що він також переглянув та високо оцінив.

    Таким чином, замість топових блокбастерів, якими були заповнені вітрини класичних прокатів, платформа допомагала знаходити цікаві фільми та серіали навіть для найвибагливіших глядачів — від індійських серіалів до ексклюзивних артхаусних фільмів чи давно забутої класики.

    Саме за це врешті користувачі по всьому світу полюблять Netflix та зроблять його найпопулярнішим платним стрімінгом відео у світі.

    Якби на початку 2000-х років ви мешкали в місті Лос-Гатос, штат Каліфорнія (саме тут знаходилась штаб-квартира компанії), швидше за все, вам би не вдалося уникнути телефонного дзвінка від співробітника Netflix. Він запитав би вас, чи міг би завітати у гості. Таким чином компанія дізнавалася про вподобання своїх глядачів. Більшість людей погоджувалася, а працівники Netflix приходили не з пустими руками — вони приносили каву на знак вдячності.

    Тим часом, Blockbuster нарешті второпав, що Netflix стрімко наздоганяє їхній бізнес, і почав вести активну боротьбу за місце під сонцем.

    Щоб не втрачати свою аудиторію, мережа відеосалонів розробила особливу систему знижок, яка дозволяла значно зекономити на прокаті дисків. У 2005 році компанія запустила власну платформу для онлайн-оренди, а також радикально збільшила кількість контенту, до 25 тисяч найменувань.

    Також мережа використала свій головний козир — оффлайн-присутність. Компанія ввела систему Total Access, що об’єднала онлайн-сервіс та магазини. Клієнти Blockbuster могли безкоштовно обирати диски просто в салоні, після чого обмінювати їх поштою вже за гроші.

    То чому підписку на Netflix сьогодні має ледь не кожна 10 родина планети, а Blockbuster пішов у небуття?

    Бажання усунути конкурентів було настільки сильним, що компанія забула про те, що клієнтів потрібно ще й обслуговувати. Blockbuster не зміг впоратися з попитом. Кількість скарг на якість сервісу збільшувалися, а постійні акції, хоч і збільшили аудиторію, звели весь прибуток нанівець.

    У 2010 році Blockbuster оголосив себе банкрутом.

    Ще на початку 2000-х років Blockbuster міг придбати Netflix за $50 мільйонів — творці стартапу самі запропонували таку угоду. Проте, мережа відеосалонів відхилила пропозицію, оскільки вважала, що маленьке підприємство без фізичних магазинів не стане для них конкурентом. Сьогодні це  рішення згадують як один з найбільших прорахунків в історії бізнесу.

    📈 Новий етап розвитку Netflix

    З розвитком швидкісного інтернету, все більше людей почало споживати контент онлайн. У середині 2000-х років ніша онлайн-сервісів для відео була фактично порожньою. У Netflix вчасно це помітили.

    Вже у 2007 році клієнтам сервісу запропонували протестувати нову послугу — онлайн-перегляд більш як 1 000 фільмів та серіалів.

    Спочатку глядачі скептично поставилися до ідеї, оскільки вона нагадувала платне телебачення, яке відверто набило оскому. Крім того, на цей період припав пік онлайн-піратства — навіщо платити, підписку якщо можна завантажити безкоштовно?

    У боротьбі з піратськими сайтами та торентами Netflix використовував… піратські сайти та торенти. За їх допомогою відстежували, які саме шоу популярні наразі та які відгуки вони отримують.

    Зазвичай, у популярного контенту завжди багато схвальних відгуків, проте його неможливо у гарній якості. Netflix домовлявся з дистриб’юторами і пропонував контент у найкращій можливій якості ексклюзивно в себе. Profit!

    Сайт Netflix у 2007 році

    Тим не менш, Netflix продовжував наступ на американський ринок. До 2009 року застосунки сервісу мали ігрові консолі Xbox, PS3, Blu-ray програвачі, телевізори та безліч інших пристроїв.

    Пульт дистанційного керування Aquos з кнопкою Netflix

    У 2010 році виторг Netflix склав $2,4 мільярди, а кількість підписників досягла 20 мільйонів — у 2,5 рази більше, ніж на старті. 60% цих людей дивилися відео онлайн. У листопаді того ж року Netflix оголосив про відокремлення стрімінгового бізнесу від прокату DVD-дисків.

    Ми з гордістю повідомляємо, що за всіма показниками відтепер ми є стрімінговою компанією, яка також пропонує замовлення DVD-дисків поштою

    Рід Гастінґз, CEO Netflix

    Водночас, цікаво те, що прокат DVD-дисків досі залишається активним і прибутковим бізнесом для Netflix — у 2018 році майже 3 мільйони «дискових» підписників принесли компанії $212 мільйонів виторгу, з яких понад $50 мільйонів — чистий прибуток. Проте, з тією швидкістю, з якою Netflix втрачає цю базу, аналітики передбачають закриття цього напрямку до 2022 року.

    Так завершиться епоха.

    🤖 Легендарний алгоритм Netflix

    Ледь не головним чинником приголомшливого успіху Netflix став той самий алгоритм Cinematch. За словами засновників стримінгу, вже у 2007 році він пропонував кожному користувачеві дійсно цікаві шоу та фільми для перегляду у 75% випадків. Сьогодні понад 80% серіалів та фільмів, які люди дивляться на Netflix, знаходять завдяки системі рекомендацій.

    Ні, Netflix не звертався за допомогою до чарів та чорної магії (напевно). Алгоритм працює на базі машинного навчання ще з часів оренди дисків. Сервіс аналізує кожне ваше рішення прийняте на платформі — ваші вподобання, перегляд, середній час витрачений на відео та багато інших факторів.

    У 2009 році сталася важлива подія, яка радикально змінила Netflix і зробила його таким, яким ми знаємо його сьогодні.

    За три роки до того Netflix оголосив конкурс — той, хто зможе покращити рекомендації сервісу на 10%, отримає $1 мільйон. У конкурсі взяли участь більш як 40 000 команд зі 186 країн.

    Битва тривала довгі три роки, і нарешті 26 червня 2009 року команда розробників BellKor досягла показника покращення у 10,05% та отримала приз. А ми отримали той самий покращений алгоритм, який використовується досьогодні.

    Зараз у Netflix працює спеціальна група людей, яка класифікуває шоу та фільми не лише за звичними жанрами на кшталт «комедія» або «горрор», а набагато більш детально. Наприклад, «візуально дивовижні ностальгічні драми» чи «недооцінені романтичні фільми про подорожі автошляхами».

    Кожен глядач платформи також входить до певної категорії, які в свою чергу тісно пов’язані з іншими позиціями на Netflix. В залежності від ваших вподобань, про які ви самі можете навіть не здогадуватися, сервіс запропонує версію того, що можна вам переглянути.

    Кожен рядок на вашій головній сторінці — це робота алгоритму, яка допомагає знайти не тільки те що вам подобається, але й нові цікаві речі

    Крім того, система підбирає навіть обкладинку шоу або фільму індівідуально для вас! Як зазначають у компанії, перші 90 секунд визначають вибір глядача, тож сервіс має безліч варіантів обкладинок — в залежності від ваших смаків, вам показують якийсь із них.

    Наприклад, якщо ви переглядали та високо оцінили декілька фільмів за участі Уми Турман, то ви побачите обкладинку до «Кримінального чтива» саме з її зображенням. А у тому випадку, якщо ви дивились роботи Джона Траволти, на обкладинці буде зображений саме він.

    А ще, є «виграшний» варіант зображення — такий, що сподобається більшості глядачів. Лише в одних «Дивних див» є дев’ять різноманітних варіантів обкладинки, які звертають увагу на певні аспекти шоу.

    Так Netflix знаходить спільну мову навіть з найвибагливішими глядачами. Вас все ще дивує його лідерство на ринку?

    🤩 Власний контент сервісу

    Netflix завжди розумів важливість ексклюзивного контенту для себе. Виробляти власні шоу для Netflix значно вигідніше, оскільки це дозволяє контролювати фінансові та творчі аспекти. Перші спроби налагодити власне виробництво почалися вже у 2006 році, коли компанія купила незалежну студію Red Envelope Entertainment. Проте, тоді сили були явно переоцінені, і студію довелося закрити через побоювання партнерів, що надавали контент.

    Проте, Netflix не заспокоївся і зробив другу спробу роки потому. Першим шоу, що справді належало сервісу, став драматичний серіал 2013 року «Картковий будинок». Бюджет перших двох сезонів складав більш ніж 100 мільйонів доларів.

    «Картковий будинок» отримав цілу низку нагород та номінацій, серед яких є навіть «Золотий глобус» та «Еммі». Сюжет серіалу базується на романі Майкла Доббоса. Дії відбуваються у Вашингтоні, де демократ Френк Андервуд (Кевін Спейсі) отримав відмову в призначенні на посаду державного секретаря. Після цього він приймає рішення помститись своїм зрадникам.

    Після такого успішного дебюту компанія вирішила не зупинятись на досягнутому. У тому ж році Marvel Television та Netflix уклали домовленість, що сервіс зніме та опублікує одразу декілька серіалів про чотирьох персонажів всесвіту супергероїв — Шибайголову, Джессіку Джонс, Залізного кулака та Люка Кейджа.

    У 2017 році компанія виділила на виробництво власних шоу понад 6 мільярдів доларів, а вже наступного року бюджет на оригінальний контент складав 7 мільярдів. Компанія планує випускати спеціальний продукт для кожної країни, або принаймні придбати популярне місцеве шоу.

    🌍 Netflix goes worldwide

    Восени 2010 року Netflix вийшов на ринок Канади. Вже за чотири роки аудиторія Netflix у цій країні виросла до 5,8 мільйона канадців або майже 30% тогочасного населення країни.

    Надалі сервіс розширив свої кордони до країн Південної Америки. Керівництво Netflix мало високі сподівання на це розширення, оскільки таким чином платформа стала б доступною для більш ніж 600 мільйонів потенційних глядачів. Але сталося не так як гадалося.

    Клієнти не отримали повноцінного доступу до платформи, адже у Бразилії, наприклад, лише 20% населення мали швидкість інтернету хоча б 500 кбіт/с, а для потокової передачі контенту необхідно щонайменше 800 кбіт/с.

    У США існує такий вираз як Netflix Cheating, що можна перекласти як «нетфліксівська зрада». Зазвичай цей вираз використовують тоді, коли чоловік і дружина мають певний ритуал перегляду серіалу — наприклад, раз на тиждень. Проте, якщо хтось крадькома все ж подивився серію без другої половинки, це і назвуть Netflix Cheating.

    Протягом 2012-2013 років сервіс з’явився у Великій Британії, Скандинавії та Нідерландах. У цих країнах Netflix почав експериментувати з контентом. Працівники компанії проводили опитування серед місцевого населення, що саме вони хотіли б побачити. Так, згідно з дослідженнями, у Скандинавії надають перевагу детективам, а у Британії — драмам.

    У 2014 році Netflix з’явився ще у певних країнах Європи та Індії. У Франції сервіс сприйняли прохолодно — далися взнаки традиційні побоювання французів стосовно глобалізації та загрози локальному контенту. Але компанія знайшла вихід і з цієї ситуації. Спеціально для Франції зняли серіал під назвою Marseille, що був французькою адаптацією «Карткового будинку». Серіал базувався на місцевих реаліях і став одним із перших шоу не англійською мовою.

    Найпопулярніший час переглядів на Netflix — між 21:00 та 00:00. Майже 40% користувачів одночасно знаходяться на платформі, а це приблизно до 70 мільйонів людей по всьому світі. У пікові години на Netflix припадає 33% онлайн-трафіку в Північній Америці.

    Проте, найбільша експансія відбулася 6 січня 2016 року — на виставці CES у Барселоні Netflix оголосив про глобальний запуск. У цей день стрімінг став доступним у 130 країнах одночасно, покривши таким чином майже весь світ за виключенням КНР та санкційних территорій. У цей день Netflix став доступним і в Україні.

    Netflix наразі є доступним у 190 країнах світу, за виключенням КНР, а також санкційних територій — Сирії, КНДР та окупованої АР Крим.

    Станом на квітень 2020 року, Netflix налічує 182 мільйони платних підписників по всьому світу — це більше, ніж населення України помножене на чотири!

    Згідно з підрахунками, у 2018 році кількість передплатників сервісу в Україні складала близько 42 тисячі. Офіційних даних компанія не повідомляє.

    🤪 Netflix у наш час — знакові та цікаві шоу

    Багато шоу, серіалів та фільмів мали особливе значення для самого Netflix, а деякі просто були дуже високо оцінені глядачами.

    Roma / «Рома»

    Це чорно-білий іспаномовний фільм режисера, оператора та сценариста Альфонсо Куарона. «Рому» презентували на 75-му Венеційському міжнародному кінофестивалі у 2018 році, на цьому заході він отримав свою першу нагороду — «Золотого лева». Потім стрічку номінували на 10 категорій «Оскара». Фільм переміг у трьох номінаціях — «Найкраща режисерська робота», «Найкраща операторська робота» та «Найкращий фільм іноземною мовою».

    Сюжет стрічки базується на спогадах Альфонсо Куарона про дитинство — історія життя родини середнього класу, що живе у Колонії Рома, районі мексикансьої столиці, на початку 1970-х років. Батько рідко буває вдома, мати виховує чотирьох дітей з допомогою двох служниць родом з місцевих індіанців. Паралельно розгортаються історичні студентські заворушення під час католицького свята 10 червня 1971 року, коли демонстранти були розстріляні солдатами.

    Stranger Things / «Дивні дива»

    «Дивні дива» — американський науково-фантастичний серіал, створений братами Даффер. Він зарекомендував Netflix як платформу, що може робити дійсно якісні та цікаві продукти.

    Серіал має дуже багато посилань до попкультури 1980-х років, що була дуже популярною у США — робіт Стівена Кінга, Говарда Філліпса Лавкрафта, Стівена Спілберга, Джона Карпентера, Джорджа Лукаса, Девіда Лінча та інші фільми та літературні твори.

    «Дивні дива» отримали шість премій «Еммі» та 30 номінацій, в тому числі в категорії «Кращий драматичний серіал», чотири номінації на премію «Золотий глобус» і десять номінацій на премію Американської гільдії кіноакторів, завоювавши одну нагороду в категорії «Кращий акторський склад в драматичному серіалі» у 2017 році.

    La casa de papel / «Паперовий будинок»

    «Паперовий будинок» — це іспанський телесеріал у жанрі кримінальної драми. Сюжет шоу базується історії спеціалізованої групи, що планує пограбувати Іспанський монетний двір. Угруповання очолив загадковий Професор, що контролює групу.

    Він вважається найпопулярнішим не англомовним телесеріалом на Netflix. А в грудні 2018 року газета New York times внесла «Паперовий будинок» до переліку найкращих іноземних телесеріалів. Окрім того, «Паперовий будинок» став лауреатом «Еммі» 2018 року в категорії «Найкращий драматичний серіал».

    Love, Death & Robots

    «Любов, смерть і роботи» — це серіал-антологія, спродюсований Девідом Фінчером, що складається з короткометражних фільмів. Він містить 18 епізодів та вийшов 15 березня 2019 року. Кожен епізод є унікальним — вони не пов’язані між собою сюжетом чи тематикою. Серіал знаходився в розробці більше як 10 років.

    У «Любов, смерть і роботи» поєднали одразу багато жанрів: є науково-фантастичні епізоди, є комедійні чи страшні. Так само із анімацією. У деяких серіях – неймовірна детальна 3D-картинка, в інших – «мультяшний» 2D. Є серія, де візуальний стиль нагадує комікси (як у «Людині-павуці: Навколо всесвіту»), а є взагалі реальні зйомки з доданими ефектами.

    На сайті Rotten Tomatoes перший сезон серіалу отримав 79% «свіжості» (позитивних оцінок критиків). А середня оцінка серіалу від користувачів на сайті IMDb становить 8,6 балів з 10 (на основі 85 915 голосів).

    You vs. Wild

    Після успіху ідеї інтерактивного відео у вигляді Black Mirror: Bandersnatch, компанія просунула експеримент навіть далі в You vs. Wild.

    Головний герой шоу — мандрівник та експерт з виживання Бер Гріллз. Глядач має можливість обирати, як саме розвиватиметься сюжет. Наприклад, на самому початку епізоду вам потрібно обрати, що саме необхідно вам для виживання — рогатка полювання чи обладнання для альпінізму.

    Проте не переймайтесь, якщо ви зробили неправильний вибір, ви завжди можете знову переглянути серію й цілком наново «перепройти» її.

    Our Planet

    «Наша планета» — документальний серіал, що звертає увагу на проблеми охорони природи та показує тварин в їхніх природних умовах, які змінились через вплив людини на навколишній світ, що спричинив зміни клімату.

    Зйомки проводились в 50 країнах світу, включно з Україною, протягом чотирьох років, а знімальна команда налічувала більш ніж 600 осіб. Відзнятого матеріалу вийшло на понад три з половиною тисячі знімальні дні.

    До того ж серіал оповідач серіалу Девід Аттенборо отримав «Еммі», а «Наша планета» перемогла у категорії «Найкращий документальний фільм».

    В останній серії «Нашої планети» показують Чорнобильську зону відчуження. Після катастрофи на ЧАЕС люди покинули ці місця. Коли радіація зменшилася, екосистеми, що були порушені до та під час катастрофи, почали відновлюватися.

    BoJack Horseman

    «Кінь БоДжек» — це анімаційна трагікомедія, яка отримала багато схвальних відгуків від критиків по всьому світу. Головний герой серіалу — антропоморфний кінь БоДжек.

    Усі події відбуваються в альтернативному всесвіті, де мешкають тварини та люди. БоДжек — зірка ситкому, популярного наприкінці 80-х — початку 90-х років. На початок подій серіалу БоДжек переживає кризу середнього віку та вирішує писати автобіографію, щоб хоч якось повернути свою колишню популярність. Проте зробити це самостійно в нього не виходить, тому він винаймає авторку, однак під час робити між ними промайнула іскра.

    Одного з головних персонажів озвучує Аарон Пол, виконавець ролі Джессі Пінкмана з серіалу «Пуститися берега» / Breaking Bad.

    👎🏻 Провальні проєкти або «це просто фіаско»

    Звісно, навіть у Netflix були свої провали. Серед найболючіших помилок, на які спочатку покладали великі надії, такі роботи.

    Disjointed

    Основою сюжету серіалу стала історія про активістку Рут Вайтфезер Фельдман, яка намагалась легалізувати споживання марихуани. Головну героїню зіграла актриса Кейті Бетс, а режисером серіалу став Чак Лоррі, відомий завдяки іншому своєму шоу — культовому серіалу «Теорія великого вибуху».

    Втім, гарні актори та шоураннер не врятували Disjointed. Шоу отримало настільки погані відгуки, що про його закриття оголосили одразу після виходу першого сезону.

    Friends from College

    У серіалі знялось багато відомих акторів — Кобі Смолдерс («Як я зустрів вашу маму»), Кіган-Майкл Кей («Земля майбутнього: Світ за межами») та Енні Перріс («Закон і порядок»). Серіал в трагікомічний манері оповідає про пригоди шести друзів, випускників Гарварду, що мешкають в Нью-Йорку.

    Шоу протрималось лише два сезони. На сайті Rotten Tomatoes воно отримало рейтинг 26% на основі 62 відгуків, із середньою оцінкою 4,78/10. А на Metacritic, серіал має оцінку 44 із 100.

    Gypsy

    Цей серіал побив рекорд Netflix — його скасували лише після шести тижнів виходу в ефір. Наомі Воттс виконала роль Джин Голловей — психотерапевтки, яка вступає в небезпечні близькі зв’язки з людьми в житті її пацієнтів.

    Багато критиків назвало серіал «нудним» та «позбавленим динамічності». На Rotten Tomatoes серіал отримав рейтинг 39% та рейтинг 5,8/10. На Metacritic шоу має 45 балів зі 100.

    🇺🇦 Netflix та Україна

    На початку 2016 року Netflix в рамках глобальної експенсії став доступним і в Україні. За цей час деякі серіали, фільми та шоу вже отримали українські субтитри і з кожним днем цей перелік стає все більшим.

    Netflix приділяє величезну увагу користувацькому досвіду. Навіть якщо це найдрібніші деталі, які бачить не дуже багато підписників. Зокрема, свого часу за нашим проханням сервіс виправив застаріле та некоректне написання України з артиклем the в інтерфейсі — попри невелике число підписників з України.

    Крім того, платформа містить одразу кілька робіт, напряму пов’язаних з Україною.

    Winter on Fire

    «Зима у вогні: Боротьба України за свободу» — це документальний фільм, знятий режисером Євгеном Афінеєвським спеціально для Netflix. Презентували стрічку на Венеційському кінофестивалі, її було номіновано на «Оскар» 2016 року в категорії «Найкращий документальний повнометражний фільм».

    Фільм висвітлює події 2013-2014 років та українську Революцію Гідності. Режисер та його команда брали інтерв’ю у активістів, протестувальників та інших учасників та споглядачів Революції.

    Стрічка отримала багато схвальних відгуків від критиків. Rotten Tomatoes — 95%, Metacritic — 80/100.

    Кінокритик ScreenDaily Ден Фейнару заявив, що фільм оминає будь-яку спробу політичного аналізу, а всі камери спрямовано на людей: молодих і старих, чоловіків і жінок, християн, євреїв, мусульман, вчених та простих робітників, котрі об’єднались заради однієї мети — вільної та європейської країни.

    «Слуга народу»

    Це серіал виробництва студії «Квартал-95», головну роль вчителя історії зіграв Володимир Зеленський.

    Сюжет «Слуги народу» базується на історії звичайного вчителя Василя Голобородька, якого таємно зняли на відеокамеру під час того, як він лаявся на владу. Потім це відео отримало багато переглядів, а учні Василя Голобородька запустили краудфандинг на підтримку вчителя для реєстрації на виборах президента країни. Згодом Василь Голобородько перемагає на виборах та стає новим президентом України.

    В Україні серіал сприймають контроверсійно. Критики його називають прикладом «мовної шизофренії», оскільки його герої постійно розмовляють різними мовами — російською чи українською. Саме тому багато людей вважають серіал українофобським.

    На Netflix шоу доступне українською мовою з англійськими субтитрами. Також в описі серіалу на платформі вказано, що після виходу цього серіалу актор Володимир Зеленський став президентом України — так само як і його герой.

    ***

    Читайте також:

    Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

    Share
    Написати коментар
    loading...