Реклама

😪 Ліні не існує: прокрастинація та бар’єри, які ми не бачимо

Кожен із нас іноді відкладає справи та завдання на потім, заповнюючи час натомість розвагами, лише б не робити те, що потрібно. Але що саме провокує нас робити так? Про це та багато іншого у дослідженні від Девон Прайс.
Čytaty latynkoju
😪 Ліні не існує: прокрастинація та бар’єри, які ми не бачимо
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 😪 Ліні не існує: прокрастинація та бар’єри, які ми не бачимо
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Кожен із нас іноді відкладає справи та завдання на потім, заповнюючи час натомість розвагами, лише б не робити те, що потрібно. Але що саме провокує нас робити так? Про це та багато іншого у дослідженні від Девон Прайс.

Прокрастинація — феномен, який вивчають дуже давно. Серед тих, хто це робить, Девон Прайс — соціальна психологиня, професорка університету Лойоли, Чикаго.

Вже протягом восьми років вона — свідок того, як студенти постійно відкладають навчання на потім, не вкладаються у терміни, проґавлюють завдання та навіть не думають щось із цим робити.

Чи це просто лінь?

Насамперед Девон цікавлять лише фактори, що керують людиною в певному контексті та ситуації.

Якщо студент не виконує завдання, пропускає терміни або не приносить жодних результатів, на це є причина, зазначає Девон. Потрібно зрозуміти, що за фактори стримують цього учня, які потреби для роботи не задовольняються або які бар’єри виникають при навчанні.

Завжди є бар'єри. Визнання цих бар'єрів — часто є першим кроком до руйнування «ледачих» моделей поведінки

Девон Прайс, соціальна психологиня

Лінь = прокрастинація?

Якщо взяти академічне визначення для ліні, то це ніщо інше як звичайна прокрастинація — постійне відкладання завдань на потім.

Люди часто звинувачують прокрастинаторів за їхню поведінку. Ви повинні щось робити, але ви цього не робите — це означає, що ви слабоволі, немотивовані та ледачі, чи не так?

Психологічні дослідження показали, що прокрастинація — це не наслідок ліні. Коли вам не вдається розпочати проєкт, який вас дуже хвилює, це, як правило, пов’язано або з занепокоєнням про те, що у вас вийде «недостатньо гарно», або через те, що ви не знаєте, як найкраще розпочати. Тобто, насправді навпаки — ви ставитеся до завдання занадто відповідально, занадто дбаєте, аби ідеально його виконати.

Це — не лінь

Вас немов паралізує страхом невдачі, тому ви навіть не знаєте як розпочати завдання. І це не має нічого спільного з бажанням, мотивацією чи вашою моральною стійкістю.

Люди, що постійно зволікають, можуть годинами сидіти перед порожнім документом, при цьому катуючи себе за це. Хоча насправді, саме бажання зробити справу ідеально провокує стрес та ускладнює початок загалом.

Але як вирішити цю проблему?

Найкращий варіант — зробити крок назад. Відійти від комп’ютера або того, чим ви займались, і відволіктися на щось приємне, щоби загасити стрес і нервозність.

Також дуже часто бар’єром стає нездатність організувати свою роботу самостійно та поділити масштабний проєкт на низку простіших завдань. Для того, щоб відстежувати прогрес, більшість людей потребує список завдань, календар, щоденник, навчальний план, і бажано, аби хтось все це запропонував.

Потребування таких речей не робить людину ледачою. Чим більше її оточення сприйматиме це, тим краще буде всім.

Страх, стрес та нервові розлади — наслідки прокрастинації

Дуже часто відкладання справ на потім може привести до поганих наслідків. І мова зараз не про те, що можна не встигнути в дедлайни або про щось забути — часом це все впливає на нас самих.

Девон наводить приклад руйнівної сили прокрастинації на досвіді однієї з її студенток.

У мене була студентка, яка постійно пропускала заняття. Коли вона все ж приходила, то сиділа на задній парті та мовчала, дивлячись при цьому розгублено, без жодного інтересу в очах. Мої колеги-викладачі часто називали її ледачою. Але я подумала, чому ця студентка так ставиться до навчання? Може краще якось самій це дізнатись?

Девон Прайс, соціальна психологиня

Одного разу Девон вирішила провести особливе заняття. Вона та її студенти обговорювали проблему психічних розладів у людей та їх негативний вплив на життя людей: як депресію дуже часто ототожнюють з лінню, як настрій може змінюватись сам по собі та наскільки несправедливим є ставлення до людей з психічними хворобами.

Одразу після заняття та сама студентка, що раніше постійно пропускала навчання, підійшла до Девон та зізналася, що вона бореться з одним із таких захворювань. Їй доводиться приймати спеціальні пігулки, що дуже сильно сповільнюють її сприйняття світу — вона починає трішки «тормозити». А якщо їх не приймати, вона в буквальному сенсі не зможе спокійно стояти. Без них вона взагалі не може вийти з дому або висидіти принаймні дві години на парі.

Вона поєднувала стаціонарне навчання, підробітки та лікування в той самий час, коли відчувала труднощі в спілкуванні з людьми. Я дуже розлютилась на колег за те, що вони змусили її відчувати себе винною через свої симптоми. Вона зовсім не ледача, вона — справжній супергерой

Девон Прайс, Соціальна психологиня

Протягом багатьох років у цьому самому університеті Девон доводилося стикатись з незліченною кількістю інших учнів, які були недооцінені, оскільки бар’єри в їхньому житті ніхто не бачив.

Серед них був молодий чоловік з ОКР, який завжди пізно приходив на заняття, бо через його розлад він іноді міг застрягти на одному місці. Була молода дівчина, котра перебувала у жорстких стосунках, через що їй щотижня доводилось проходити терапію. Також була дівчина, на яку напав знайомий, але навіть попри це, їй доводилось продовжувати відвідувати уроки з цим знайомим, поки школа розслідувала справу.

Тому краще не поспішати називати людину ледачою або безвідповідальною — перш за все необхідно зрозуміти причину такої поведінки та проявити належне співчуття.

Чи існує лінь? Ні

Люди ніколи не обирають невдачі чи розчарування.

Ніхто не хоче відчувати себе нездатним, апатичним чи неефективним. Не можна дивитись на когось та бачити лише лінь — необхідно приділити увагу деталям. Завжди є пояснення. Завжди є бар’єри.

Якщо хтось вранці не може встати з ліжка — значить, щось змушує відчувати виснаження. Якщо хтось не здав вчасно роботу — значить, щось у завданні незрозуміло. Якщо хтось весь час запізнюється — значить, щось заважає приходити вчасно.

Можливо, ви не завжди могли подивитись на поведінку людини з цього боку. Нічого страшного. Тепер ви можете. Лише спробуйте

Девон Прайс, соціальна психологиня

Також раніше ми писалиМедіапсихологія — як працюють маніпуляції у медіасередовищі на прикладах реклами,  як працюють маніпуляції у медіасередовищі на прикладах реклами — медіапсихологія.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...