Реклама

ЗМІ за вихідні: Олімпійське «золото», «Гра Престолів» у Грінченка, премія для математика, 100 днів до Бескидів, прикрі інвестори Telegram

Нова рубрика у нашому виданні — «ЗМІ за вихідні». Лише найцікавіші новини за основними темами, про які на часі знати — лаконічно, з гумором і без зайвих роздумів
Čytaty latynkoju
ЗМІ за вихідні: Олімпійське «золото», «Гра Престолів» у Грінченка, премія для математика, 100 днів до Бескидів, прикрі інвестори Telegram
  1. Головна
  2. Новини
  3. ЗМІ за вихідні: Олімпійське «золото», «Гра Престолів» у Грінченка, премія для математика, 100 днів до Бескидів, прикрі інвестори Telegram
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Нова рубрика у нашому виданні — «ЗМІ за вихідні». Лише найцікавіші новини за основними темами, про які на часі знати — лаконічно, з гумором і без зайвих роздумів

Дострибнув: «Золото» для Абраменка (UNIAN)

Ваша дитина забагато стрибає через голову? Час віддати її до лижно-спортивної школи — може, у вас олімпійський чемпіон росте? Принаймні, про це слід поміркувати після сьогоднішньої золотої медалі українського спортсмена. «Золото» на зимових Іграх, яке завоював фрістайліст Олександр Абраменко, стало для України третьою медаллю такого рівня за історію зимових Олімпіад. До цього українські спортсмени піднімалися на найвищу сходинку п’єдесталу пошани на Іграх в Ліллехамері в 1994 році, коли українка Оксана Баюл перемогла у жіночому фігурному катанні, а також у 2014-му в Сочі (перемога жіночої естафетної команди у біатлоні). Загалом же за історію зимових Олімпійських ігор це — 8-ма медаль України.

Переможний стрибок

$100 тис за те, що більшість читачів не зрозуміє: Премія для математика з України (BBC Ukraine)

Члену-кореспонденту Національної академії наук України Володимиру Дрінфельду та його співавтору Александеру Бейлінсону присудили ізраїльську премію Фонду Вольфа з математики за 2018 рік. Про це повідомляють в НАН України. Премія включає диплом та грошову винагороду — $100 тис. За що дають такі гроші, запитаєте ви? Наприклад, за цикл інноваційних робіт з алгебраїчної геометрії, теорії зображень і математичної фізики. Нічого не зрозуміли? Як мінімум, це — нагадування, чого вашим дітям математика може дуже стати у нагоді в житті. Український математик Володимир Дрінфельд народився 1954 року в Харкові — і як бачимо з результатів вибору номінантів премії, з точними науками добре заприятелював.

Гра в Грінченка: Курс за романами Джорджа Мартіна у київському виші (StudWay)

Вивчили напам’ять усі імена з «Пісні льоду та полум’я»? Можливо, час повернутися на студентську лаву. В Київському університеті імені Бориса Грінченка з наступного семестру з’явиться курс за вибором: «“Гра престолів”: міфи і ритуали». Його авторкою є доктор філологічних наук, доцент Юлія Вишницька. Програма дисципліни охоплює різні аспекти вивчення бестселера Джорджа Мартіна «Пісня льоду й полум’я» та його екранізації . Курс спрямований на поглиблення як фахових компетенцій студентів-філологів, так і загальногуманітарних компетенцій студентів усіх галузей, зазначає авторка. Серед завдань курсу є аналіз ключових міфологем «Гри престолів» (хронотоп Семи Королівств Вестероса, образи-медіатори Стіна, Ліс); дослідження особливостей релігійних культів Семи Королівств (Релігія Сімох, Віра Перших людей, Культ Р’глора, Утоплений Бог, Багатоликий); реконструкція ядерних та опозитивних міфосценаріїв, які розгортаються в «Грі престолів». Якщо ж ви хочете дізнатися більше про економічні взаємозв’язки у «Грі Престолів», не забудьте почитати наш матеріал«Ми не сіємо» — путівник економікою та технологіями «Гри Престолів» з цього приводу.

Залягти на дно в Стрию: Китайці хочуть інвестувати у електробуси на Львівщині («НПП»)

Представники китайської компанії Beijing electric power automatic зацікавились виробництвом електробусів спільно з львівським ТОВ «Компанія ВЕЕМ-Металавтопром» на базі Стрийського автобусного заводу. Як повідомили в прес-службі Львівської міськради, працівники мерії провели зустріч з представниками компанії з Китаю Beijing electric power automatic, яка займається виробництвом електрообладнання і зацікавлена у виробництві електробусів спільно з львівськими компаніями, та презентували їм міські інвестиційні проекти. Що з того вийде — побачимо: не так давно японці вже шукали працівниківЯпонці відкриють завод на Вінниччині для випуску автомобільних компонентів для заводу на Вінниччині, але щось у них поки справи не дуже йдуть (кажуть, місцеві жителі не хочуть втрачати субсидії від держави і тому проти «білих» зарплат — такий от парадокс).

Майже Рів’єра: Французи інвестують $60 млн у сонячну електростанцію на Житомирщині («НПП»)

Французька компанія Global Ecopower SA має намір збудувати сонячну електростанцію потужністю 20 МВт на території Хорошівської об’єднаної територіальної громади, в Житомирській області. Загальна сума очікуваних інвестицій – понад $60 млн. Французи хочуть розпочати будівництво, бо за словами інвестора Філіпа Перре, Житомирщина — дуже сонячна область і оптимально підходить для реалізації таких проектів. Тим більше, тут є підтримка влади, у тому числі для населення щодо будівництва сонячних електростанцій.

Він прилетів і обіцяв повертатися: У MAU з’явився «Боїнг»-777

Широкофюзеляжний літак Boeing 777-200ER для «Міжнародний авіаліній України» прилетів із Дубліна та приземлився у аеропорту «Бориспіль». Літак буде слугувати для дальній рейсів за напрямками з Києва до Нью-Йорка, Пекіну та Бангкока:

Ключ від гаманця, де гроші лежать: Українська компанія створила «розумний» hardware-продукт для криптовалют (AIN.UA)

Компанія Hideez Group показала перший український гаманець для криптовалюти Hideez Wallet. В його основу покладено смарт-брелок Hideez Key. Це — окремий апаратний продукт, який підтримує технологію blockchain. За словами керівника стартапу Олега Науменка, пристрій є повністю бездротовим і підтримує роботу як з мобільними ґаджетами, так і з настільними ПК та ноутбуками. Дл підписання транзакцій брелок використовує комбінації коротких та довгих натискань на клавіші, які неможливо перехопити.

На фінішній прямій: Менше ніж за 100 днів відкриють Бескидський тунель (в.о. Голови правління «Укрзалізниці»)

Менш ніж за 100 днів відкриється двоколійний Бескидський тунель, про який ми писали ранішеБудівництво Бескидського тунелю завершене. Після його відкриття пропускна спроможність порівняно з одноколійним тунелем збільшиться з 47 до 100 пар поїздів за добу, а також зросте швидкість курсування поїздів — вона складатиме 60 км/год. В.о. Голови правління ПАТ «Укрзалізниця» Євген Кравцов на своїй сторінці у Facebook зазначив, що на найближчі 90 днів є покроковий план реалізації проекту.

Сісти у поїзд до літака: До Бориспольського летовища курсуватиме електричка («ЦТС»)

Український уряд має амбітний план поєднати летовище «Бориспіль» та Київській залізничний вокзал електричкою — і втілити цей проект до грудня 2018 року. Дістатися до аеропорту із залізничного вокзалу столиці можна буде лише за 35 хв. Вартість такої поїздки складе від 80 до 120 грн. На реалізацію проекта українські залізничники витратять 800 млн грн власних коштів — а окупитися все має за 10,5 років. На маршруті курсуватиме 13 потягів Pesa.

Пільгова Грузія: Кавказська країна запроваджує податкові можливості для малого бізнесу («Грузія Онлайн»)

Міністерство фінансів Грузії виступило з новою податковою ініціативою, яка передбачає встановлення пільг для дрібних підприємців. Дрібними вважатимуться підприємці, котрі провадять зареєстровану діяльність та мають дохід економічної діяльності не більше 500 тис ларі щорічно (понад $200 тис). Для них запровадять податкову ставку, що зменшиться уп’ятеро — від 5% до 1%. В рамках пропонованих податкових змін також скасують практику попередньої виплати податків. Малі підприємці будуть платити 1% податку на оборот виключно наприкінці місяця.

За швейцарським рахунком: Виробники елітних годинників програли ринок на користь Apple Watch (TechCrunch)

Продажі годинників

Продажі годинників

За підсумками IV кварталу 2017 року виробники елітних швейцарських годинників програли ринок смарт-годинникам від корпорації Apple. Продажі останніх перевищили швейцарську «еліту» на 2 млн шт. Показники є приблизними і дещо коливаються за оцінками різних аналітичних компаній — але тренд скрізь спільний. Для порівняння — ще у I кварталі 2016 року Apple відвантажила 1,5 млн годинників проти 5,9 млн шт. від швейцарських преміум- та middle-market брендів.

Тепер точно є «російський слід»: Telegram отримав низку інвестицій із «країни Кремля» («Економічна Правда»)

Років 2 українськими соцмережами ширяться дебати, вважати Telegram російським сервісом та бойкотувати його, поки не закінчиться війна, чи вважати міжнародним, бо «Дуров же виїхав». Здається, цими вихідними у суперечці поставлено крапку. Мільярдер з РФ Роман Абрамович став одним з інвесторів месенджера Telegram, вклавши в його розвиток до $300 млн, за інформацією довірених джерел. Раніше в компанію братів Дурових вже інвестували співзасновник платіжної системи північно-східного «сусіда» Qiwi Сергій Солонін ($17 млн) та співзасновник «Вімм-білль-данна» Давид Якобашвілі ($10 млн). Відтак можемо сказати певно: капітал з країни-агресора в Telegram є. Про залучення $850 млн від 81 інвестора повідомив сам засновник месенджера Telegram Павло Дуров, який відзвітував про це перед Комісією з цінних паперів і бірж США (SEC). У звіті фігурують дві компанії, зареєстровані на Британських Віргінських островах, — Telegram Group Inc. і TON Issuer Inc, якими керують Павло і Микола Дуров. Про плани компанії вийти на ICO навесні ми повідомляли ранішеTelegram готується до ICO та хоче запровадити свою криптовалюту.

Share
Написати коментар
loading...