Реклама

«Ми не сіємо» — путівник економікою та технологіями «Гри Престолів»

«Гра Престолів» (Game of Thrones, GoT) — екранізація серії романів американського письменника Джорджа Мартіна під загальною назвою «Пісня льоду та полум'я», котра почала виходити на екрани завдяки телеканалу HBO у 2011 році. В центрі подій — боротьба за владу у Семи Королівствах, дуже схожих на середньовічну Європу (за винятком хіба що Білих Блукачів, всяких чарівних дубів, драконів, велетнів та іншої нечисті)
Čytaty latynkoju
«Ми не сіємо» — путівник економікою та технологіями «Гри Престолів»
  1. Головна
  2. Креатив
  3. «Ми не сіємо» — путівник економікою та технологіями «Гри Престолів»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
«Гра Престолів» (Game of Thrones, GoT) — екранізація серії романів американського письменника Джорджа Мартіна під загальною назвою «Пісня льоду та полум'я», котра почала виходити на екрани завдяки телеканалу HBO у 2011 році. В центрі подій — боротьба за владу у Семи Королівствах, дуже схожих на середньовічну Європу (за винятком хіба що Білих Блукачів, всяких чарівних дубів, драконів, велетнів та іншої нечисті)

В серіалі багато сексу, насильства та батальних сцен — але найцікавіше це інтриги та економіка, технології та суспільні відносини. 16 липня стартує новий сезон — на часі розібратися, хто, як і чим володіє у Вестеросі.

Що варто знати про сьомий сезон Game of Thrones

Нові епізоди 7 сезону «Гри Престолів» почнуть виходити із 16 липня 2017 року. У цьому сезоні буде 7 серій. Показ відбувається пізніше, ніж зазвичай (попередні роки серіал виходив навесні) — причина проста: оскільки зима тепер не просто «близько», а вже настала (за подіями серіалу та книг), то й зйомки проводилися пізніше, щоби погода в кадрі відповідала реаліям подій у Світі Семи Королівств.

Коли дивитися нові епізоди

Дати виходу серій наступні:

  • 7 сезон, серія 1 – 16 липня 2017 року
  • 7 сезон, серія 2 – 23 липня 2017 року
  • 7 сезон, серія 3 – 30 липня 2017 року
  • 7 сезон, серія 4 – 6 серпня 2017 року
  • 7 сезон, серія 5 – 13 серпня 2017 року
  • 7 сезон, серія 6 – 20 серпня 2017 року
  • 7 сезон, серія 7 – 27 серпня 2017 року.

Заключна серія 7 сезону Game of Thrones буде найдовшим епізодом в історії серіалу і триватиме майже 90 хв. Найкоротша серія в історії серіалу (50 хв) теж буде показана саме в цьому сезоні.

На восьмий сезон фанатам саги доведеться чекати понад 2 роки — показ на екранах заплановано у 2019 році.

Що на нас чекає цьогоріч

Події 7 сезону Game of Thrones включатимуть такі основні моменти та сюжетні лінії:

  • Серсея править Вестеросом, хоча більше не має союзників, а ще проти неї готує помсту Оленна Тірел, тому укладає угоду з Елларією Сенд, Варісом та Дейнеріс Тарґарієн.
  • Джон Сноу готується до битви з Білими Блукачами.
  • Бран Старк та Міра Рід, дізнавшись про те, що Джон Сноу є сином Ліанни Старк та Рейєгара Тарґарієна, вирушають на Південь.

Події на екрані до цього часу «відставали» від книг — а тепер обігнали сюжет циклу «Пісні льоду та полум’я», тому зараз для зйомок використовували чернетки книг, які ще не опубліковані, — а також консультації автора циклу Джорджа Мартіна та власні напрацювання сценаристів і режисерів «Гри Престолів».

Як і хто заробляє гроші у Королівствах

Доктор Керолайн Ларрінґтон (Carolyne Larrington), викладачка літератури зі Сполучених Штатів, ще декілька років тому дослідила питання економіки Семи Королівств. І ось що в неї вийшло (станом на 2 сезони раніше за поточний).

Борги

Вестерос та всі його королівства існують в лещатах суверенного боргу. Потреба в економічних радниках назріла ще 2 сезони тому. Окрім довірливості радникам політичним, Королева-мати виявилася доволі наївною у фінансових питаннях — фіскальна політика та боргові зобов’язання перебувають у поганому стані навіть без врахування хронічної війни всіх із усіма.

Ще 2014 року Джордж Мартін в розмові із журналістом видання Rolling Stone зазначав, що більшість фентезійних книг абсолютно ігнорують економіку, хоча це — одна із найцікавіших складових — навіть у книгах видатного Толкіна немає до пуття відомостей про те, якою економічною системою послуговувалися ельфи, гноми чи люди. У своїх книгах Мартін такого не робить — він показує, що брак фінансової грамотності може завести очільника королівства у глухий кут.

Залізний Банк та Гра Кредитів

За морем від столиці Королівської Гавані у вільному місті Бравосі розташовано Залізний Банк — це такий собі Центробанк і найбільш впливова фінансова організація у світі «Пісні льоду та полум’я» (якщо проводити аналогії — щось подібне до МВФ). В якості прототипу для Залізного Банку обрано середньовічні банки у містах Північної Італії.

В реальній середньовічній Європі такі банки кредитували та обмінювали валюти в усій Західній Європі. Флоренція та Лукка були центрами фінансових операцій, фінансували війни та королів, надавали овердрафт та право відкривати розрахункові рахунки. Кредитні лінії в окремих банківських установах були вигідними для банкірів зокрема й тим, що давали їм монопольні права на експорт чи імпорт необхідних товарів в обмін на кошти (як це було з англійськими королями, котрі кредитувалися у таких банках). Щось схоже відбувається і у вигаданому світі «Гри Престолів».

«Залізний Банк завжди отримує своє» — це прислів’я добре затямили всі політики Вестероса та Ессоса, окрім Серсеї. Вона оголосила дефолт за величезними боргами королівського двору, адже вільні кошти хотіла перекинути на відновлення свого флоту, який майже весь затонув. Аби повернути свої гроші, банкіри Залізного Банку зробили ставку на Станніса Баратеона: якби Залізний Трон перейшов до нього, то і обов’язання сплатити всі борги за королівство лягли би на його плечі. Також через проблеми із Залізним Банком Вестерос та його торгівці отримали відмови у кредитуванні від інших банківських установ у Вільних Містах. Як бачимо, ще 2 сезони тому у «Грі Престолів» почалася міжнародна економічна криза та торгівельний «застій».

Допомога родини для Серсеї теж не була способом вирішити економічну кризу — в казні закінчилися запаси золота. А ще Королева-мати примудрилася взяти в борг у Церкви — і Верховний Горобець скористався цим, аби отримати для своїх прихильників та секти право на носіння зброї, зміцнити власну поліцію та інквізиторів і захопити владу у Королівській Гавані, фактично скинувши Серсею з трону завдяки її недалекоглядності у витратах та кредитних операціях.

Церква Верховного Горобця ще й примудряється довести до банкрутства столичних купців — одразу двоє Тайреллів опинилися ще 2 роки тому у підвалі в’язниці, а отже імпорт сільськогосподарської продукції з підконтрольних земель було зірвано, і столиця опинилася на межі голоду. Як бачимо, покладатися на церковні культи в обмін на фінансування — не найкраща тактика (в сучасній економіці механізми залежностей виникають приблизно аналогічно).

Не лише мечі та сокири — зброя, наука та техніка у Вестеросі

Історичні паралелі із реальним світом

Війна Червоної та Білої Троянд у середньовічній Європі — найбільш близька аналогія того, що відбувається у світі Game of Thrones. Крім того, чимало постатей та подій напряму взято із різних періодів історії реального світу.

Сам Мартін пояснював, що одним із головних джерел його натхнення було не фентезі, а низка романів про середньовічну Францію, який в англомовному світі не дуже знають і читають. Цикл із 7 романів має назву «Прокляті королі», і написав його Моріс Дрюон у 1950-1970-х роках. Центральною лінією цих книг є династійна боротьба за французький престол на початку XIV ст., що призвела до так званої Столітньої війни.

Вестерос має багато спільного із середньовічною Францією у викладі Дрюона. В обох циклах книг в центрі подій — феодальні землі, де влада визначається шляхом інтриг у мирний час і кривавої помсти – у час війни. При французькому дворі, змальованому Дрюоном, дуже правдиво і доречно звучали би слова одного із персонажів Мартіна:

— Драбина влади – ось єдина реальність. Треба дертися нагору, і все.

Персонажі «Гри Престолів» та «Проклятих королів» надзвичайно схожі:

  • кволий, але садистичний принц (Людовик у французькому романі, Джоффрі у Мартіна),
  • мстива принцеса (Ізабелла — Серсея),
  • маккіавелійці-інтригани (Роберт д’Артуа — Петир Бейліш «Мізинець»).

Кажуть, що Game of Thrones — це «фентезі для людей, які взагалі-то не люблять фентезі». Мартін створив у книгах свого циклу справжню «історичну мішанину» — в одному «казані» киплять:

  • війна між Старками і Ланністерами, що нагадує Війну Троянд,
  • плем’я дотракійців (до якого через шлюб належить Дейнеріс-Народжена-Бурею, на початку подій) має багато спільного із монгольськими ордами Чингісхана,
  • залізні воїни мають немало спільного з вікінгами,
  • стіна Вестероса на межі зі Здичавілими викликає асоціацію зі стіною Адріана на півночі Британії.

Наукові досягнення

За рівнем розвитку науки та її сумішшю із алхімічними експериментами та відвертим чаклунством світ Вестероса скидається на Темні Віки країн Європи до періоду Реформації.  Щоправда, за рівнем діагностування та лікування хірургічним шляхом світ Семи Королівств часто випереджає європейське Середньовіччя. Найбільш прогресивна сфера — це проектування та архітектура без застосування магії — чого лише варта Стіна від Здичавілих та Білих Блукачів.  Судячи з масштабів, вона перевершує навіть Велику Китайську стіну, завдання якої у реальному світі було доволі схожим (хіба що відгороджувалися таким чином від нападу сусідніх племен та держав, а не навали зомбі).

Озброєння та технологічні рішення

Світ Джорджа Мартіна — це світ суден: кораблебудування тут доволі розвинене: перелік ґалеонів, фрегатів та інших суден вражає. А отже, можемо припустити, що навігація, картографія, компас та інженерна справа тут на найвищому рівні.

До речі, про навігацію. Всі події відбуваються у так званому Відомому Світі, який має форму кулі. На питання, чи могла Мати Драконів потрапити у Вестерос, обігнувши планету з іншого боку, Мартін відповідав ствердно, при цьому зауважуючи, що розміри Відомого Світу більші за реальну Землю.

Зброя тут переважно холодна, колючо-ріжуча, метальна, але зустрічаються і перші напрацювання в бік артилерії метального типу. Крім того, тут є 2 матеріали, котрі мають магічні властивості та користуються надзвичайним попитом серед військ. Перший — це  обсидіан: магічна порода із магми, котра дозволяє виготовляти з неї леза ножів та кінцевики стріл. А другий — знаменита на увесь Вестерос валірійська сталь — таку назву має сплав особливого типу, секретом якого володіли лише майстри стародавньої Валірії.

Найцікавіше, що американський науковець Райан Конселл (Ryan Consell) оприлюднив реальний рецепт суміші, яка могла би лягти в основу валірійської сталі — за його словами, ця суміш більше схожа на поєднання металу та кераміки, є композитним матеріалом, який можна повторно використовувати.

Загальний технологічний рівень розвитку Game of Thrones відповідає реальному світові часів Столітньої війни (вже згаданої вище). Тут немає пороху, але є аналог напалму — так званий Дикий Вогонь (який хоч і горить зеленим, але нагадує «грецький вогонь» часів Візантії). Важлива складова — це магія, яка дає змогу оживляти мертвих, лікувати важкі рани, готувати екстракти та суміші із надзвичайними властивостями. Ну і Білі Блукачі теж не виглядають надто технологічними, а скоріше є істотами магічного плану.

Соціум та розподіл ресурсів

Соціокультурний фон тут нагадує суміш часів рабовласництва Стародавнього Риму та колоній доби ранніх географічних відкриттів. Найзнаковіша соціокультурна та ресурсна зміна відбувається у Затоці работоргівців в Ессосі, коли Мати Драконів завойовує місто за містом і звільняє там усіх рабів — чим спричиняє не лише суспільний ажіотаж та громадянські заворушення, але й руйнує усталений ланцюг економічних зв’язків.

Якщо звернути увагу, то можна помітити, що у Волантісі лише кожен п’ятий — це вільна людина, тож не дивним є супротив вільнонароджених політиці скасування рабства (за якої вони мали очевидні вигоди). Основою економіки на континенті була торгівля рабами та виплата данини, а після захоплення Мієрину вся ця система була зруйнована.

Крім того, кожен із кланів Семи Королівств має у своєму розпорядженні землі, багаті на корисні копалини чи природні ресурси, які за подальшого розвитку технологій можуть стати основою для енергонезалежності — або навпаки, посягань від сусідів, більш чи менш розвинених технологічно на той момент. Команда українського стартапу Ecoisme навіть склала мапу розподілу цих ресурсів.

Хто якими ресурсами володіє у Семи Королівствах

Найбагатшими на ній є Тайрелли — у них зручне розташування, помірний клімат, можливість ставити у майбутньому вітряки, розвивати вугільні шахти, мати власні сонячні батареї та навіть побудувати ГЕС. За умови налагодження економічних зв’язків вони зможуть експортувати енергію іншим кланам та ще більше посилити свою армію.

Ланністери володіють значними запасами не лише золота (хоча й витратили його трохи, як ми вже раніше з вами з’ясували), але й газу, вугілля та можуть побудувати хвильові електростанції, використовуючи силу припливів. Якби в них були кмітливіші економічні радники, Дім Ланністерів був би енергетичним «королем» континенту.

Старки мешкають у доволі холодній частині континенту, та у Вінтерфеллі є все для енергетичної незалежності: тут можна будувати ГЕС, є вугілля та простір для спорудження вітряків. Міцна твердиня на Півночі — а коли настає Зима, то довгі ночі та сильні вітри дають чималий енергетичний ресурс, яким можна скористатися, аби схилити баланс ринку енергетики на свій бік, перерозподіливши енергетичний ринок Вестеросу.

Дім Баратеонів має передумови для торгівлі енергетичними ресурсами та корисними копалинами — бо контролює ключовий Королівський порт (щоправда, він тепер відійшов під контроль Ланністерів). Станніс Баратеон проґавив можливість скористатися енергією Червоної Жінки в правильному ключі — і все втратив через непопулярні заходи. А міг би бути королем торгівлі ресурсами та ключовим посередником енергоринку.

Мартелли у світі «Гри Престолів» проживають там, де в реальному світі розташовано Середній Схід — тож у них є нафта та газ. Коли Весетрос почав імпортувати це паливо з Ессоса, у них сталася економічна криза — а тепер вони мають можливість бути найбільшим експортером сонячної та припливно-хвильової електроенергії у Відомому Світі.

Дім Аррінів є найбільш відокремленим з усіх — в усіх сенсах цього слова. Їхні землі оточено горами, і тут зосереджено великі копальні в долинах, де добувають вугілля — та вітроферми на схилах. Оскільки вугілля втрачає свою популярність, Арріни мають намір «допомогти родичам» (ох не стали би ми покладатися на таких «помічників», їй-бо).

Пощастить комусь із королів, хто здобуде землі колись потужних та шанованих Таллі. Три ріки та зелені поля, що оточують Ріверран, дадуть достатньо енергії і для власного споживання, і на продаж.

А ще є у Семи Королівствах Ґрейджої — вони залежать від енергії хвиль та вітру, І цієї енергії у них надлишок, а продавати немає куди. Ситуація ускладнюється ще й тим, що Серсея планує вийти з договору про кліматичну угоду між Вестеросом та Ессосом (нічого вам не нагадуєПаризька угода про клімат — чому про це всі говорять?) — тож всі їхні перспективи можуть «потонути» (в усіх сенсах). Щоправда, те, що не живе, померти не може — як ми з вами знаємо.

І заключний гравець на енергоринку Game of Thrones (та не останній з точки зору потенціалу) — це Тарґарієни зі своєю секретною зброєю у вигляді драконів. Подейкують, що цей Дім навчився виробляти електрику за допомогою термоядерної реакції всередині крилатих помічників. Недивно, якщо саме вони здобудуть Залізний Трон у підсумку всієї цієї історії. А повна карта ресурсів у Семи Королівствах виглядає наступним чином:

Карта ресурсів та енергетичних центрів Вестероса Дизайн: український стартап Ecoisme

Share
Написати коментар
loading...