Реклама

🍒 Як «Ой у лузі червона калина» стала гімном війни — історія пісні та меми про неї

Čytaty latynkoju
🍒 Як «Ой у лузі червона калина» стала гімном війни — історія пісні та меми про неї
  1. Головна
  2. Музика
  3. 🍒 Як «Ой у лузі червона калина» стала гімном війни — історія пісні та меми про неї
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Для будь-якого народу пісня — це оберіг, який супроводжує мешканців протягом усього життя. Тим паче для українців, милозвучна та співуча мова яких немов створена, аби лунати звідусіль. До того ж саме пісні яскраво висвітлюють тяжку історію нашої землі, яку завжди намагалися захопити загарбники. Через це велику частину народних пісень складають козацькі, повстанські, стрілецькі, які уособлюють боротьбу за незалежність та волю.

Сьогодні ми вирішили дослідити історію однієї з найвідоміших народних пісень «Червона калина», історія якої сягає кількох століть та тісно пов’язана з історією відродження української державності. Як пісня, що зародилася за часів козаччини та набула популярності за часів Українських січових стрільців, була у забутті через радянську владу, але зрештою стала гімном війни РФ проти України у 2022 році.

🧐 Історія походження пісні

Вперше на широку аудиторію пісня пролунала напередодні Першої світової війни у виставі Степана Чарнецького «Сонце Руїни». У ній розповідалося про гетьмана Петра Дорошенка, який прагнув об’єднати розшматовану Україну, звільнивши її від влади Польщі і Московщини.

Насправді це був римейк народної пісні часів Хмельниччини, тобто середини 17 століття. Цей давній наспів записали у 1875 році відомі збирачі спадщини Володимир Антонович та Михайло Драгоманов.

Обробка Чернецького швидко набула популярності, а особливо, коли на початку Першої світової війни її підхопили Українські січові стрільці (УСС) — вояки першого військового українського формування у 20 столітті, хоча поки не самостійного, а у складі австро-угорської армії. Для стрільців «Ой у лузі…» стала гімном, хоча й у трохи переробленій версії, бо чотар УСС Григорій Трух додав ще три строфи до пісні.

У 1925 році пісня потрапила закордон, де український співак Метрополітен-опера Михайло Зазуляк зробив запис пісні. До речі, саме він зробив один з перших аудіозаписів Гімну України. У роки Другої світової війни пісня стала популярної серед воїнів Української повстанської армії (УПА), її глядачі могли почути у фільмі «Червоний» про командира УПА, який потрапив до ГУЛАГа.

Під час радянської влади пісня звучала дуже рідко, але повернулася до концертів та мітингів у період протестів та відлиги у 1980-х роках.

🎼 Слова пісні

Ой у лузі червона калина похилилася,
Чогось наша славна Україна зажурилася.
А ми тую червону калину підіймемо,
А ми нашу славну Україну, гей, гей, розвеселимо!

Марширують наші добровольці у кривавий тан
Визволяти братів-українців з ворожих кайдан.
А ми наших братів-українців визволимо,
А ми нашу славну Україну, гей, гей, розвеселимо!

Не хилися, червона калино, маєш білий цвіт.
Не журися, славна Україно, маєш вільний рід.
А ми тую червону калину підіймемо,
А ми нашу славну Україну, гей, гей, розвеселимо!

Гей, у полі ярої пшениці золотистий лан,
Розпочали стрільці українські з ворогами тан!
А ми тую ярую пшеницю ізберемо,
А ми нашу славну Україну, гей, гей, розвеселимо!

Як повіє буйнесенький вітер з широких степів,
Та й прославить по всій Україні січових стрільців.
А ми тую стрілецькую славу збережемо,
А ми нашу славну Україну, гей, гей, розвеселимо!

⚡️ Спалах популярності

З того часу минулого достатньо років, але саме після початку широкомасштабного наступу РФ в Україну пісня здобула шаленої популярності. Насамперед це пов’язано з діяльністю фронтмена гурту «Бумбокс» Андрія Хливнюка, який виклав в Інстаграм 27 лютого запис першого куплета пісні акапельно. Відео знімали на Софійській площі у перші дні  в Києві.

Але справжній бум пісні за кордоном стався після того, як легендарний гурт Pink Floyd випустив перший сингл після майже тридцятирічної перерви під назвою “Hey, Hey, Rise Up!”. Трек записали Девід Гілмор та Нік Мейсон, а також давній басист гурту Гай Пратт, з вокалом Хливнюка. За основу взяли якраз те саме відео з Instagram.

Кошти від синглу пішли на гуманітарну допомогу постраждалим українцям.

🇺🇦 Українська лунає в усьому світі

Кожна війна або революція має свою пісню. Помаранчева революція асоціювалася з треком Гринджолів «Разом нас багато, нас не подолати», Революція Гідності назавжди запам’ятається піснею «Пливе кача», під яку ховали на Майдані.

Зараз справжнім гімном війни українців у боротьбі за незалежність проти РФ стала «Ой у лузі…». Її переспівують у різних куточках світу, виражаючи таким чином підтримку нашій країні. До так званого флешмобу долучаються, як професійні співаки, такі і просто мешканці. Ми зібрали найбільш чуттєві та важливі записи пісні.

На Хмельниччині «Ой у лузі…» заспівав маленький хлопчик, на ім’я Лео, який вже двічі тікав від війни з родиною. Його виступ акапела зібрав мільйони переглядів мережі.

Попри те, що Херсон перебуває під окупацією, його мешканці все одно виходять на мітинги проти війни та РФ. І звичайно жоден мітинг не може обійтися без «Ой у лузі…».

У цьому відео зібрані виступи різних музикантів та співаків з усіх країн світу: Малайзія, Бразилія, ПАР, Естонія, Індія, Швеція тощо.

А в одному з костелів Варшави ксьондз (римо-католицький священик — прим. ред.) увімкнув «Ой, у лузі червона калина» прямо на службі, а відвідувачі йому підспівували.

🇺🇦 Пісня у масовій культурі

Як тільки пісня стає знаковою, то вона активно проникає у масову культуру. Пропонуємо відволіктися на хвильку, аби подивитися на забавні меми на цю тематику.

Крім мемів, пісня стала справжнім хітом у TikTok, де під неї записують багато роликів.

***

Також читайте про інші феномени війни — як вечірня розкрутка «Право на поплаву» допомагає українцям під час війни, та як уся Україна дивиться аналіз психоемоційних станів під час війни від Тараса Білки

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...