Реклама

🎙 «Право на поплаву»: як вечірня розкрутка допомагає українцям під час війни

Čytaty latynkoju
🎙 «Право на поплаву»: як вечірня розкрутка допомагає українцям під час війни
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 🎙 «Право на поплаву»: як вечірня розкрутка допомагає українцям під час війни
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

🧐 Що таке «поплава»?

Саме такий запит заполонив соціальну мережу Twitter в Україні з початком війни РФ проти України. Ба більше, слово вже вийшло за межі твіттерівської бульбашки та його можна зустріти як у чатах Telegram, так і навіть на просторах Facebook, хоча й рідко.

Розповідаємо, як простір у Twitter перетворився на головне заспокійливе українців та став не просто популярним подкастом, а цілим окремим світом зі своїм саундтреком, мерчем та правилами.

🔎 З чого починалося?

Спочатку «Право на Поплаву» було тільки аудіопростором в українському твіттері, автором та модератором якого був журналіст Олег Новіков разом зі співорганізатором Валерієм Агєєвим. У перших випусках, які виходили наприкінці січня та на початку лютого були різні гості, серед яких Тарас Чмут, Денис Казанський, Таня Безрук тощо.

З початком війни аудіопростір трансформувався у подкаст під назвою «Фронтова поплава», керівник фонду «Повернись живим» Тарас Чмут разом з командою відповідають на запитання твітерян про ситуацію на війні. До них також в онлайні продовжують приєднуватися гості — українські військові та волонтери.

Зараз подкаст «Фронтова поплава» виходить майже через день, його стрімлять о 23:15 у Twitter, а також на YouTube-каналі «Право на поплаву». Слухачі можуть приєднатися до запису подкасту та поставити питання ведучим і гостям. Для цього можна підписатися на Олега або Тараса, щоби не пропустити «Поплаву». Коли почнеться подкаст, приєднайтеся до «кімнати» у Twitter.

Попередні випуски також викладають на YouTube, Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify.

Twitter Spaces — це відповідь соцмережі на Clubhouse, але чи працюють вони так само? Spaces — це аудіокімнати, де користувачі можуть модерувати розмову, запрошувати гостей, вибирати тих, хто буде виступати, а також вилучати тих, хто порушує правила.

🤪 Чому «поплава»?

Назва пояснюється тим, що «Право на поплаву» починалось як пародія на політичне шоу «Право на владу», яке виходить на каналі 1+1.

Слово «поплава» використовується переважно у Twitter, а виникло воно від слова «поплавило», тобто коли комусь плавить мозок. Загалом, «поплава» у нинішньому розумінні — це трохи з‘їхавший здоровий глузд.

З початком війни «поплава» набула додаткового значення та означає, коли щось добре стається з окупантами на українських землях. Наприклад, їх плавить у техніці.

🤩 Популярність поплави

За словами слухачів, прослуховування поплави особливо у перші дні заспокоювала на фоні трагічних та страшних новин. Це пояснюється тим, що автори подкасту виважено обговорюють ситуацію на фронті, не кидаючись від однієї крайності до іншої. Тут не буде ейфорії у стилі «ми переможемо за 10 днів», але водночас не залякають, що «Київ паде за чотири дні».

Подкаст допомагає українцям зрозуміти логіку військових дій. Чому притримуються саме такої тактики, що таке «маневрена» оборона, чому не можна вдарити по Кримському мосту тощо. Крім цього, у «поплаві» розповідають про роботу фонду «Повернись живим».

«Повернись живим» — це один з найбільших благодійних фондів, який допомагає українським військовим, які воюють на Донбасі. Заснував організацію спеціаліст з інформаційних технологій Віталій Дейнега. З 2014 року фонд допомагає військовими, що перебувають у найгарячіших точках і мають найскладніші завдання.

Про подкаст навіть записали трек, який, за словами автора, присвячений найкращому подкасту часів повномасштабної Україно-російської війни Фронтова Поплава.

🥰 Світ Поплави

Після успіху Фронтової Поплави автори запустили кілька нових подкастів: Економічна поплава, Юридична поплава, Психологічна поплава, Кулінарна поплава, Бізнесова поплава, Медична поплава.

У них автори переважно спілкуються з різними експертами. Наприклад, в Економічній поплаві обговорювали тему впливу війни на економіку України та санкції проти РФ з виконавчим директором Центру економічної стратегії Глібом Вишлінським.

А в Кулінарній поплаві обговорили роботу ресторанного бізнесу Євгена Клопотенка в умовах війни, відкриття польової кухні, роботи його київськї філії на волонтерських засадах, борщ з грушкою, раціон в умовах війни та багато всього іншого.

Випуски усіх подкастів так само записуються у Twitter Spaces. Анонси майбутніх записів як завжди викладаються у Twitter Олега Новікова.

🎧 Як слухати подкаст?

За словами авторів, найкраще слухати подкаст у YouTube з преміум-акаунту. Якщо його нема, то заходьте під власним акаунтом у звичайний акаунт та теж слухайте на YouTube.

За березень після сплати податків подкаст отримав $475 з реклами, але монетизацію включили тільки у середині березня. Уся сума була відправлена фонду «Повернись живим». Тож ваші перегляди трансформуються у реальні гроші.

Також ставте вподобайки, пишіть коментарі, аби виводити випуски у пошук. Можна увімкнути на день всі випуски по черзі на фон та вимкнути звук на вкладці, але зважайте, що на вкладці, а не на самому відео у YouTube.

🤌🏻 Меми з поплави

У подкасті народжується багато мемів, які стають відомими та входять в історію боротьби України проти Росії. Найвідоміша фраза подкасту — «шо по русні? — русні пизда». Ще один топовий мем — «Якщо можем — то в’їбем».

😎 Посилання на авторів

🤔 Які ще простори у Twitter збирають гроші?

Ще один простір у Twitter — це «Розкрутка». У ній збираються українські стендапери та коміки, які обговорюють актуальні події та допомагають відволіктися від трагічних подій. Бо війна війною, а меми ніхто не скасовував.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...