Реклама

🤩 Небанальний Шевченко: як великий Кобзар перетворюється на сучасну суперзірку

Більшість із нас знає Шевченка за образом сивого стариганя у смушевій шапці та з дуже суворим поглядом. На щастя, сучасні митці та артисти наново відкривають Тараса для України й світу, показуючи, що це була вкрай харизматична та молода душею людина. До Шевченкового дня, 9 березня, зібрали для вас найцікавіші переосмислення образу Шевченка у сучасній культурі.
Čytaty latynkoju
🤩 Небанальний Шевченко: як великий Кобзар перетворюється на сучасну суперзірку
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 🤩 Небанальний Шевченко: як великий Кобзар перетворюється на сучасну суперзірку
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Більшість із нас знає Шевченка за образом сивого стариганя у смушевій шапці та з дуже суворим поглядом. На щастя, сучасні митці та артисти наново відкривають Тараса для України й світу, показуючи, що це була вкрай харизматична та молода душею людина. До Шевченкового дня, 9 березня, зібрали для вас найцікавіші переосмислення образу Шевченка у сучасній культурі.

Як жив Тарас Шевченко

Якщо зі шкільних років ви вже підзабули деталі життя Тараса Шевченка, саме час їх пригадати. Але для цього не треба лізти на Вікіпедію і читати нудну статтю (хоча, якщо вам усе ж цікаво, ось вона).

Днями автори проєкту «Книга-мандрівка. Україна» порадували глядачів ютубу третьою серією свого серіалу, яку присвятили саме Кобзарю. Неймовірно захопливий ролик розповість про основні віхи життя Тараса та його значення для українського народу — його тяги до незалежності та свободи. Подивіться ролик самі та покажіть його своїм дітям.

Квантовий стрибок Шевченка

Рік тому, до на початку лютого київський художник-ілюстратор Олександр Грехов відкрив виставку «Квантовий стрибок Шевченка» у метрополітені Києва. У своїх роботах він переосмислив і осучаснив образ поета у притаманному стилі, перетворивши його на супергероїв, рок-музикантів та персонажів відеоігор.

Виставку зіпсував Юрій Хорт, відомий активіст націоналістичного руху, аргументувавши це недоречністю такого ставлення до спадщини Великого Кобзаря. Проте, інцидент здійняв хвилю підтримки Грехова митцями, артистами та бізнесменами.

Ми також тоді не залишилися осторонь та створили тест?‍? Тест: Квантовий стрибок Шевченка — знайдіть поета у собі на основі образів, що придумав пан Грехов, та картин самого Тараса Григоровича. Тест завоював неабияку популярність та зовсім не втратив актуальності.

Пропонуємо вам знайти Шевченка у собі — пройдіть цей тест?‍? Тест: Квантовий стрибок Шевченка — знайдіть поета у собі та дізнайтеся, хто ви з сучасних Тарасів.

Музика

Два найбільш яскравих переосмислення віршів Шевченка пропонують музиканти з різних кінців музичного спектру — інді та класичної музики.

yeyo

Гурт yeyo у 2016 році випустив англомовну пісню Kateryna за мотивами трагічної поеми Тараса Шевченка «Катерина». У поемі йдеться про дівчину Катерину, яка покохала офіцера імперської армії й завагітніла від нього. Офіцера викликали на війну з Османської імперією, звідки він не повертається. Дівчину проганяють з дому батьки.

Катерина відправляється на пошуки коханого і врешті зустрічає його з друзями в шинку. Проте, він відмовляється і від неї, і від дитини. У розпачі Катерина залишає дитину на дорозі, а сама топиться у річці. Дитину знайшли лісники, хлопчик вижив.

Nothing's right, but you will survive

yeyo

Наразі гурт виступає під новою назвою Ofliyan.

Сестри Тельнюк

Сестри Тельнюк — це дует з двох сестер, народних артисток України, творчий шлях яких розпочався у 1986 році. У їхньому доробку — 19 альбомів, співпраця з гітаристом Rolling Stones Міком Тейлором,  19 випущених альбомів та премія Василя Стуса за збереження та пропаганду української культури.

У 2015 році Леся та Галина Тельнюк випустили свою наразі останню платівку — «ТЕЛЬНЮК: Наш Шевченко», в якому поклали вірші Кобзаря на музику. Їхня музика звучить як ковток свіжого повітря, а слова Шевченка в їхньому втрачають будь-яку помпезність та забронзовілість.

Весь концерт «Наш Шевченко» також можна подивитися на ютубі.

Шевченківська премія

Шевченківську премію, названу так на честь Кобзаря, вважають одною з найголовніших відзнак від держави в області культури. Водночас, її часто критикують за консервативність та непрозорі критерії призначення.

Проте, цьогоріч музична частина премії здивувала сучасними номінаціями. На винагороду, замість класичних музикантів та композиторів (як це було зазвичай, претендували два популярних гурти — DakhaBrakha і Vivienne Mort.

Врешті, лауреатами премії став гурт DakhaBrakha — музиканти, які використовують українські народні пісні, виконуючи їх за допомогою різних інструментів у найрізноманітніших стилях, включно з джазом, блюзом та репом. Самі учасники характеризують свій стиль як «етно-хаос».

Vivienne Mort — альтернативний рок-гурт, який заснували у 2007 році.

Номінація сучасної та популярної музики на премію з Шевченковим ім’ям — що це як не підтвердження актуальності творчості Шевченка та продовження його місії просвіти та пробудження, в тому числі творчого, українського народу.

Мурали

Ікони Революції на Європейській площі

Під час Революції Гідності учасники не раз зверталися до творчості Тараса Шевченка для натхнення і уроків революційної боротьби. Шевченкове «Борітеся і поборете» стало одним із головних девізів Революції.

10 лютого на фасаді будівлі за адресою Грушевського, 4 з’явилися графіті з зображенням трьох великих українських поетів — Івана Франка, Лесі Українки та Тараса Шевченка. «Вогонь запеклих не пече» — фраза, що написана під портретом Шевченка — це цитата з поеми «Гамалія», яка розповідає про морський похід отамана Гамалії з козаками в Стамбул для визволення з неволі своїх побратимів.

Фото: Володимир Гонтар/УНІАН

Харківський мурал

До 200-річчя з народження Шевченка у Харкові Іван Крамський намалював великий мурал. Подивитися його можна за адресою Садовий проїзд, 30.

Харків. Тарас Шевченко

Львівський мурал

Автор муралу, Володимир Стецькович, навмисно обрав будинок, де незвичайним способом викладена цегла. Саме тому мурал виглядає немов малюнок хрестиком на величезному полотні. Побачити роботу можна у Львові за адресою вул. Миколайчука, 1.

Львів. Шевченко

До речі, читайте наш матеріалВізуальне мистецтво на вулицях міст: 100 українських муралів про вуличне мистецтво України, де зібрані всі мурали по всій країні.

Література

«Катерина»

Вже відому нам поему «Катерина» у 2018 році переклали на англійську мову. Книжка за перекладом Джона Віра вийшла у видавництві «Основи». Особливість видання, крім мови, в тому, що воно проілюстроване роботами Миколи Толмачова, молодого ілюстратора, роботи якого присутні у постійній експозиції галереї Da-End у Парижі.

Треба було провести велику роботу, щоб очистити своє візуальне сприйняття. Треба було забути образ Шевченка, щоб близько підпустити його текст. Я намагався мислити так, що є конкретний твір, який має викликати образи, при цьому автор був для мене абстрактним.

Микола Толмачов, ілюстратор

Фото: видавицтво «Основи»

«Шевченко від А до Я»

У Видавництві Старого Лева вийшла книжка «Шевченко від А до Я». Це красиво оформлений артбук, в якому захопливо розповідають про Тараса Шевченка не лише як поета, але й талановитого живописця, ґравера, прозаїка, драматурга, співака, актора та скульптора.

Яка була улюблена пора року у Шевченка? У які очі він полюбляв заглядатися – карі, блакитні, а, може, зелені? Про що він думав, дивлячись на зорі? Про все це у новій абетці, текст до якої написав відомий шевченкознавець Леонід Ушкалов

Видавництво Старого Лева

Авторка ілюстрацій до книги — Анастасія Стефурак. Вона також ілюструвала видання «Під скляним ковпаком» Сильвії Плат, а також «Українські прислів’я».

Більше про книжку — на сайті видавництва.

Файні меми про українську літературу

Меми — одна з головних рис культури інтернету. За допомогою мемів можна переосмислити та деконструювати буквально все. Кілька років тому, ще у «В Контакте» запустився паблік «Файні меми про українську літературу», де автори створювали меми з творів українських класиків та сучасних письменників.

Після блокування соцмережі паблік переїхав до Твітеру та Інстаграму.

Кіно

У 2019 році почалися зйомки фільму «Шевченко. Перший самурай». У стрічці Кобзаря представлять не стражденним поетом, а справжнім самураєм, який вміє володіти прийомами східних єдиноборств та орудує катаною.

У коментарі виданню Moviegram режисер фільму Андрій Перфільєв зазначив:

Це такий собі бадді-муві, коли два герої проходять шлях разом. За жанром – це альтернативна історія з елементами комедії, екшену та вестерну

Андрій Перфільєв, режисер фільму «Шевченко. Перший самурай»

На жаль, трейлера ще немає, а дата виходу невідома. Головну роль, Тараса Шевченка, зіграє актор Роман Луцький, відомий за ролями у «Сторожовій заставі» та «Відданій».

Бонус-трек

Тарас Шевченко з’явився? Тарас Шевченко завів сторінку в Instagram: як виглядає Кобзар у сучасному Києві в Інстаграмі! Поет цікавиться сучасним життям у столиці, знімає фото та відео і навіть спілкується з підписниками.

 

Автори акаунту не розкривають своїх імен, проте дали інтерв’ю «Голосу Америки», в якому поділилися метою проєкту.

Я воскрес, бо зараз я потрібен Батьківщині більше, ніж на небесах. Там тільки преферанс з Котляревським та Лесині пікніки, а тут твориться історія нашої держави

«Тарас Шевченко»

«Мистецтво хоче знайомитись»

В рамках промо-кампанії разом з Українським культурним фондом, про яку ми писали раніше? «Мистецтво хоче знайомитись». Українська агенція зацікавить аудиторію в мистецтві, агенція Postmen використала картину Тараса Шевченка «Катерина», якою він проілюстрував свою однойменну поему.

Впевнені, що все це — не останні прояви сучасного переосмислення Великого Кобзаря, адже його думки та творчість залишаться актуальними завжди.

Читайте також про те, що є різниця, якою мовою ви користуєтеся вашим смартфоном?? Є різниця! Чому мова має значення навіть у TikTok (експеримент редакції) — наш експеримент з найпопулярнішими застосунками.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...