Реклама

Що таке Telegram Open Network (TON) за 10 хвилин

Наприкінці 2017 року, у розпал першого криптовалютного буму, творець популярного месенджера Telegram оголосив про анонс «дечого великого». Цим «великим» стала концепція Telegram Open Network (TON) — великої мережі, заснованої на блокчейні. Що це таке та чому це важливо, ми зараз вам розкажемо за 10 хвилин.
Čytaty latynkoju
Що таке Telegram Open Network (TON) за 10 хвилин
  1. Головна
  2. Крипто
  3. Що таке Telegram Open Network (TON) за 10 хвилин
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Наприкінці 2017 року, у розпал першого криптовалютного буму, творець популярного месенджера Telegram оголосив про анонс «дечого великого». Цим «великим» стала концепція Telegram Open Network (TON) — великої мережі, заснованої на блокчейні. Що це таке та чому це важливо, ми зараз вам розкажемо за 10 хвилин.

Що входитиме в Telegram Open Network

telegram open network ton

Кінцева мета розробників мережі — як і в Річарда Гендрікса з серіалу «Кремнієва долина», побудувати альтернативний, розподілений і безпечний інтернет. Тому те, що в маркетингових цілях зараз називається Telegram Open Network, у майбутньому стане просто Open Network. Месенджер Телеграм залишиться як один із продуктів та демонстраційний приклад для інших розробників, що можна побудувати на базі ON. Втім, оскільки зараз TON називається саме так, ми також використовуватимемо цю абревіатуру.

Існує міф, ніби TON — це просто ще одна криптовалюта: альтернатива біткоїну, ефіру та іншим. Насправді, це непростиме спрощення. Блокчейн — це важлива, і навіть базова, але лише одна з частин величезної мережі TON.

Що таке блокчейн

Блокчейн — це розподілена база даних, яку найлегше уявити у вигляді книги бухгалтерського обліку, яку ведуть одночасно дуже-дуже багато людей. Вона може зберігати будь-які дані, що оновляються одночасно в усіх, а підробити їх (змінити або записати щось «заднім числом») неможливо через шифрування. Завдяки цьому, звичайний користувач може довіряти будь-якій операції в блокчейні на 100%.

Насправді, до TON входитиме ціла низка продуктів, а найголовніше — за мету розробники ставлять собі створити інфраструктуру, що не тільки матиме змогу обробляти мільйони транзакцій за секунду, але й буде зручною як для звичайних людей, так і розробників додатків.

Можна уявити TON як величезний розподілений суперкомп'ютер, а скоріше — величезний «суперсервер» призначений для розміщення та надання різноманітних сервісів.

Микола Дуров, розробник TON

TON блокчейн

Він стане базою всього проекту. Особливістю блокчейна TON стане те, що на відміну від усіх інших блокчейн-проектів, він буде здатний обробляти мільйони операцій на секунду — швидкість, яка нині доступна лише централізованим системам.

Для цього розробники використовуватимуть спеціальну технологію багаторівневого блокчейну. Вона дозволить у майбутньому уникнути розділення мережі та зберігати майже безкінечну кількість даних.

Що з цього для простих людей типу нас із вами? Це означає, що мережа буде працювати стабільно, і можна буде не хвилюватися за складні технічні штуки. Врешті, це і є головна мета проекту.

Безпека

Для того, щоб уникнути стеження з боку держави або інших структур, блокчейн TON буде використовувати спеціальний протокол ADNL (Abstract Datagram Network Layer). Це така надбудова над звичним нам інтернетом, котра шифрує ваші дані у вигляді спеціального публічного ключа. Якщо дуже спрощувати, ваша IP-адреса та інші технічні дані девайсу, з якого ви заходите в мережу, будуть приховані за допомогою шифру і ніхто їх не побачить.

Сервіси та додатки

Разом із мережею TON, розробники представлять і низку важливих сервісів. Хоча блокчейн є життєво важливою складовою проекту, додатки можуть бути і централізованими — тобто, розміщуватися на якихось виділених серверах, лише з’єднуючись із блокчейном за необхідністю.

Читайте також: ✉️ 14 україномовних Telegram-каналів для саморозвитку

Наприклад, в описі TON розробники розповідають, чому недоцільно створювати «фейсбук на блокчейні»: через особливості технології блокчейна, підтримка такого умовного «фейсбука» коштувала б у 20-100 разів дорожче, ніж витрачається на нього зараз — головним чином, через необхідність зберігати такий контент, як фотографії або відео.

Тож, розробники TON пропонують змішаний підхід — наприклад, використовувати TON Storage для зберігання контенту користувачів, який і стане одним із сервісів, що будуть розроблені в рамках TON.

TON Storage

За принципом роботи це, скоріше, суміш класичного хмарного сховища для файлів (на кшталт Google Drive, iCloud або FEX.net) і, також вже звичної нам, торрент-технології. Ба більше, як запевняють розробники, для кінцевого користувача це і виглядатиме так само, як і звичне нам сховище — знаходите сервіс, який надасть вам можливість завантаження файлу до TON Storage, оплачуєте послуги, завантажуєте файл.

Чому мені потрібен чийсь дозвіл

Це пов'язано з особливістю технології блокчейну. Для того, щоб додати будь-які дані у блокчейн, необхідна «згода» кількох його учасників — так званих «нод». Саме це й буде відбуватися «за лаштунками». Детальніше — нижче.

Переваги у порівнянні з класичними «хмарами» суттєві

telegram open network

Користуючись сервісами наявних компаній на ринку, ми віримо, що вони не бачать наші файли, не передають їх третім особам і загалом не роблять нічого протиправного. Ми ніби-то захищені угодою користувача, законами, поліцією та суспільством. Це все — уявні конструкції. Єдиний належний спосіб захистити свої дані — унеможливити їхнє протиправне використання технологічно. Саме це й робить TON та деякі інші проекти.

Ваш файл не зберігається на сервері, що належить одному власнику.

Файл у зашифрованому вигляді зберігатиметься на багатьох серверах, і може навіть не цілком — так само як це робить торент, технологія TON дозволяє розбивати його на маленькі шматочки, розподілені мережею. Тож, будь-який форс-мажор (наприклад, обшук спецслужбовцями дата-центру провайдера) не вплине ані на доступність файлу, ані на вашу особисту безпеку, пов’язану з його зберіганням.

Обов’язок зберігання регулюється смарт-контрактом

Смарт-контракт — це такий алгоритм, який виконується автоматично, без жодного впливу з боку учасників, за досягнення визначених умов, а його виконання перевіряється мільйонами інших учасників блокчейну по всьому світі. Ми хотіли навести приклад договору з дияволом, але насправді смарт-контракти у своїй невідворотності йдуть іще далі.

Читайте також: Що варто знати про Телеграм перед тим, як запустити свій канал

У даному випадку, якщо дуже просто, смарт-контракт надсилає запит до мережі, чи надійшла оплата, і якщо так — автоматично активує вам доступ до сховища, дозволяючи завантажити файл. Ані ви, ані власник/-и сервісу не можуть вплинути на перебіг подій. Це саме по собі дуже складно, і навіть якщо таке відбудеться, перевіряючі ноди (яких тисячі, а то й мільйони) не дадуть провести операцію. Тож, жодна зі сторін не зможе ошукати іншу.

TON Payments та GRAM

Найжвавіше обговорення серед експертного середовища викликає саме ця частина — бо саме вона відповідатиме за всі грошові транзакції в мережі TON.

Gram

Всі платежі в Telegram Open Network проходитимуть за допомогою нової криптовалюти — Gram (GRM). Вона ділиться на менші частинки — від нанограмів до гігаграмів. Усього монет буде випущено на 5 гігаграмів, і більше вони ніколи не будуть випускатися. Тож, якщо проект буде успішним, вартість грамів зростатиме.

TON Payments 

TON Payments — це платіжна система, яка здатна обробляти до десяти мільйонів транзакцій в секунду. Цифра виглядає ще більш нереальною, бо система VISA здатна на 25 000 транзакцій за секунду, що дає «лише» 150 мільйонів транзакцій за добу. Саме тому плани TON вражають, бо з такою швидкістю транзакцій мережа Павла Дурова перекине весь фінансовий ринок з ніг на голову.

Вона пропонує два різних інструменти для різних типів фінансової взаємодії.

Платіжні канали

Платіжний канал створюється між двома учасниками, що планують проводити велику кількість транзакцій між собою. Наприклад, центральне відділення банку та філіал або двоє бізнес-партнерів тощо. Можна створювати канали з різним рівнем довіри — від чогось на кшталт спільного бюджету в рамках якого відбуваються транзакції майже без перевірок, до складних смарт-контрактів з багатьма рівнями автоматичного контролю.

Перевага платіжних каналів для бізнесу в тому, що вони значно пришвидшують фінансові процеси — підписи потрібні тільки на відкритті та закритті каналу, і при цьому не втрачають, а навіть набувають безпечності завдяки смарт-контрактам.

Lightning Network

Коли ви захочете оплатити послуги якогось сервісу — наприклад, TON Storage, ви скористаєтеся саме Lightning Network. Її задум оригінальний та елегантний.

Уявімо, що Василь хоче оплатити підписку компанії «Хмарка» за використання сховища файлів. Можна відкрити платіжний канал, але це не має сенсу заради одного маленького платежа раз на місяць — тим більше, враховуючи деякі деталі створення платіжних каналів.

Втім, у «Хмарки» відкритий канал зі «Стереобанком», в якому вона обслуговується. За збігом обставин, саме в ньому є рахунок у дружини Василя, Тетяни. А у подружжя в свою чергу відкритий платіжний канал між собою для керування сімейним бюджетом. Василь надсилає кошти до «Хмарки», і вони самі знаходять шлях — спочатку через Тетяну, від неї — до «Стереобанку», і врешті — до «Хмарки».

Втім, якщо цей приклад здався вам занадто складним, не партеся — ви, так само як у мобільному додатку свого банка, побачите лише повідомлення про успішну (чи неуспішну) транзакцію. Принаймні, так обіцяють розробники.

А що з Телеграм Месенджером?

Він продовжить свою роботу і буде працювати також як частина Telegram Open Network. Можна лише припустити, що з запуском TON сам Телеграм стане ще безпечнішим, ніж зараз.

Навіщо це Дурову? Щоб заробити

telegram open network ton

Павло Дуров завжди підкреслював, що не збирається монетизувати Телеграм за допомогою реклами або продажу даних. Засновник Телеграму відомий послідовною критикою бізнес-моделей інтернет-гігантів, котрі продають дані своїх користувачів рекламодавцям, як це роблять Google, Facebook та інші великі корпорації.

На додачу, Дуров регулярно пише пости в офіційному каналі свого ж месенджера про небезпеки, що чатують на користувачів популярних сервісів, як-то WhatsApp вихідця з України Яна Кума (зараз належить Facebook) або Skype від Microsoft, а також розповідає про тотальне слідкування з боку спецслужб по всьому світі.

У Telegram, ми маємо розкіш не піклуватися про потік доходів або продаж реклами. Конфіденційність не продається, і права людини не мають компрометуватися через страх або жадібність.

Павло Дуров, засновник Телеграму

З підприємцем складно не погодитися — проблема приватності є, напевно, найгострішою зі всіх тих, з котрими стикнулося людство у нову епоху. Проте, варто зазначити — поведінка Дурова має ознаки не лише принципової позиції, але й «маркетингу на страху».

Як, окрім реклами, можна заробити на месенджері, залишивши його при цьому безкоштовним? Звісно — продавати додаткові послуги. Тож, відкинувши всі лозунги, з точки зору бізнесу, на початковому етапі Telegram Open Network — ніщо інше як гігантський додатковий сервіс для заробітку.

Виклики

Звісно, величезний виклик вже — побудувати таку систему та дотримати всіх обіцянок. Параметри проекту та плани розробників занадто масштабні. Проте, нещодавно Дуров оголосив? Telegram запланував запуск блокчейн-платформи TON на осінь 2019 року інвесторам про успішне завершення тестування блокчейну Telegram Open Network та її офіційний запуск восени цього року. Тож, принаймні, за це можна не переживати.

Проте є більш важлива проблема. До сьогодні, попри мільярди інвестицій, блокчейн-індустрія досі не змогла видати жодного успішного споживацького продукту. Так, технологічно багато з них вражають, але користується ними лише незначна купка блокчейн-ентузіастів.

Розробники Telegram Open Network також розуміють цю проблему, вказуючи на неї на самому початку опису проекту. Досвід Павла Дурова та його команди в створенні простих та зручних у користуванні продуктів, що впадають до душі мільйонам людей, також дає надію.

Але чи вдасться амбіційному підприємцю змінити саме те, як ми користуємося інтернетом — дізнаємося вже восени.

Share
Написати коментар
loading...