Реклама

Що варто знати про Телеграм перед тим, як запустити свій канал

Телеграм швидко набирає популярність в Україні. Разом зі спільнотою «Все про Телеграм в Україні» ми розпочинаємо цикл матеріалів про те, як правильно користуватися перевагами месенджеру, якщо ви хочете створити власний канал.
Čytaty latynkoju
Що варто знати про Телеграм перед тим, як запустити свій канал
  1. Головна
  2. Історії
  3. Що варто знати про Телеграм перед тим, як запустити свій канал
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Телеграм швидко набирає популярність в Україні. Разом зі спільнотою «Все про Телеграм в Україні» ми розпочинаємо цикл матеріалів про те, як правильно користуватися перевагами месенджеру, якщо ви хочете створити власний канал.

На хвилі популярності Телеграму все більше людей і компаній замислюються над створенням каналу в месенджері.

Зазвичай це виглядає так: «Ми маємо сторінки в Інстаграмі та на Фейсбуці. Давайте цей контент будемо постити репости — все це не є ефективним у Телеграмі.

Разом з тим, переваги месенджера не використовуються повною мірою. Багато людей навіть не здогадується, наприклад, що в месенджері текст можна форматувати, додавати реакції та вставляти посилання.

Отже, що маємо? Більшість користувачів заходить до Телеграму з досвідом просування на Фейсбуці або в Інстаграмі. Для багатьох це закінчується розчаруванням та втратою інтересу до каналу.

І це прикро. Хотілось би, щоб український сегмент месенджера щодня поповнювався цікавими каналами, успішними проектами.

Тож до вашої уваги найрозповсюдженіші міфи ейсбуку чи Інстаграму. Між ними багато відмінностей.

Немає стрічки друзів

Ви не знаєте, хто з ваших друзів підписаний на той чи інший канал, доки не спитаєте особисто. Ви не знаєте, що вони читають, що лайкають, що їм подобається. Тому в Телеграмі не спрацьовує ефект вірусного контенту та алгоритмічних стрічок — той самий, що вивів в топи багато блогерів і сторінок, привернув увагу до багатьох брендів.

На фейсбуці ви бачите, чим цікавляться ваші друзі. Тому класний контент може розходитись соцмережами подібно до снігової лавини. Ведучи канал у Телеграмі, ви завжди будете в певному інформаційному вакуумі. Ніхто не дізнається про ваш канал, доки ви не розповісте.

Це не добре і не погано. Це особливість Телеграму, яку потрібно враховувати.

Немає коментарів і зворотного зв’язку

Ну, як нема… Якщо в інших соцмережах можливість залишити коментар і зв’язатись з автором присутня, так би мовити, за замовчуванням, то для каналу в Телеграмі налаштування потребує додаткових зусиль.

Що на практиці?

Типово Телеграм — це про анонімність. Якщо хочете зворотний зв’язок з аудиторією, треба докласти зусиль. Є варіанти додати контакти в опис каналу, можна спілкуватися з підписниками через Немає алгоритму «розумної стрічки», як на Фейсбуці

Читайте також: ✉️ 14 україномовних Telegram-каналів для саморозвитку

Постійно лунають скарги на зниження охоплення публікацій на Фейсбуці. Якщо ви підписались на блогера чи сторінку улюбленого гурту, не факт, що бачитимете оновлення регулярно або побачите їх одразу — не декілька годин або навіть днів потому. Все це — результат дії алгоритмів, які на основі ваших вподобань формують вам стрічку.

У Телеграмі відсутні війни з алгоритмами. Кожна публікація гарантовано буде показана на екрані підписника. Або в контенту. Тут складно сподіватись на ефект вірусного маркетингу. Проте, ваші тексти ніхто не цензурує і ви можете безпосередньо говорити з вашою аудиторією.

Кому потрібна присутність в Телеграмі?

Людині, що хоче створити та просувати особистий бренд

Читайте також: Студія deco запускає телеграм-бота для швидкої доставки кави, шукає партнерів

В українському сегменті бракує авторського контенту. Цікаві канали можна перерахувати на пальцях, а запит на такі блоги величезний. Якщо ви експерт у своїй професії та можете ділитись з вашими читачами цікавим та унікальним контентом, у вас є усі шанси стати першим і зібрати аудиторію, якій згодом можна продавати свою експертність.

Можна орієнтуватися на такі канали як Сама склепала  від української дизайнерки або Лена рекомендует — канал маркетологині про маркетинг – кейси, поради, історії з власного досвіду авторки.

Компанії, що прагне бути ближче до своєї аудиторії

Проводьте акції, розіграші, залучайте підписників до спілкування, інформуйте про новинки. Головне — не будьте нудними 🙂

Приклади вдалих корпоративних телеграм-каналів: типографія Wolf з цікавою «фішкою» — акція «Не проспи знижку».

Забарні історії — канал київського бара Пян-СЕ BAR. Вони залучають читачів до керування закладом: який світшот обрати для офіціантів, як оформити нове блюдо. А ще публікують різні історії про дивних клієнітів та кумедні випадки.

Візьміть до уваги: телеграм-формат — завжди «без краваток». Офіціоз тут no pasaran!

Медіа, що хоче оперативно доставляти новини читачам

Читайте також: Українці створили бота для Телеграму, який збирає пости зі всіх каналів в одну стрічку

Якщо ви робите медіа, то важливо розуміти — аудиторія Телеграму не захочет читати на каналі репости ваших матеріалів, або принаймні лише їх. Читачі приходять на додану вартість: сприймайте телеграм-канал як таке собі міні-медіа, яке доповнює, а не ретрансляює основне.

Яскравий приклад — «Тестовий режим» від The Village — гід по закладах Києва. Найкращі кава, страви, кальян та види з тераси, огляди концепутальниї кухонь.

Канал може бути медіа сам по собі — наприклад, «Рекламанія», яка збирає і висміює «стрьомну» рекламу, створену богами українського креативу.

Спільнота Телеграму постійно зростає, а конкуренція поки що невелика. Головне — аудиторію Телеграму цікавить пізнавальний контент: навчальні матеріали, новини, досвід інших людей. Вам не доведеться конкурувати с гороскопами

Share
Написати коментар
loading...