Реклама

Настільна книга стоїків у XXI столітті

«Так, ми не імператори, але світ постійно випробовує нас на міцність. Він наче питає: «А ти гідний? Чи зможеш ти подолати неминучі завади?» — такими словами завершується вступ до книги Раяна Голідея, людини, яка в найтяжчі хвилини радить не опускати рук і не піддаватися паніці, а йти напролом. Таку назву має і його книга, про яку ми з вами сьогодні поговоримо
Čytaty latynkoju
Настільна книга стоїків у XXI столітті
  1. Головна
  2. Креатив
  3. Настільна книга стоїків у XXI столітті
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
«Так, ми не імператори, але світ постійно випробовує нас на міцність. Він наче питає: «А ти гідний? Чи зможеш ти подолати неминучі завади?» — такими словами завершується вступ до книги Раяна Голідея, людини, яка в найтяжчі хвилини радить не опускати рук і не піддаватися паніці, а йти напролом. Таку назву має і його книга, про яку ми з вами сьогодні поговоримо

Український переклад Олександри Асташової вийшов у видавництві «Наш Формат» у 2017 році. Ця невеличка книга у чорній обкладинці із кремовими сторінками розкриває досить нехитру ідею. Якщо довго пробиватися «крізь лід», можна нарешті побачити, як «проростають» певними плодами ваші зусилля та прагнення. Здавалося би, про це вже сказано і написано сотні статей та десятки книг. Чим Голідей такий особливий, що його варто прочитати просто тут і зараз?

«Ні» — оптимізмові, «так» — реалізмові

Перше, що впадає у вічі — самокритичність автора. Так, ви 100% знаєте цих авторів-мотиваторів — одвічних хвальків, суперменів із бестселерами під пахвою, які готові врятувати світ. Які так і кричать «агов, хлопче, будь крутим, будь як я, ніколи не сумуй і не здавайся, тренуйся, бігай, пиши книгу, роби 100 відтискань від підлоги щодня, їж кіло бананів на сніданок, не вір ні в що крім критики чистого розуму». На щастя, нічого подібного у «Напролом» немає. Тож фанати Тіма Ферріса чи Тоні Робінсона можуть спокійно пропустити цю книгу «повз» себе.

Раян Голідей зауважує, що оптимізм, приказки, притчі, поради про «другу щоку» чи біблейні сюжети — взагалі не його «коник». Сідлати ці маркетингові ходи він не збирається. Причина проста: автор — послідовник філософії стоїцизму, починаючи ще від стародавніх трактатів і до інкарнацій цього філософського вчення у діях та вчинках політиків, економістів, філософів та військових XX століття. Голідей закликає поглянути на речі тверезо, користуватися інструментами колективного знання та досвіду. І все це робити заради єдиної мети: здолати низку перепон, які блокують кожного із нас окремо і все людство загалом від того, аби статя по-справжньому вільними, щасливими, врівноваженими, самореалізованими.

— Ніхто не народжується із внутрішнею фортецею. Якщо ви хочете досягнути мети попри перешкоди, тренуйте силу волі.

Раян Голідей, медіастратеґ, письменник

І ще тут багато історії — перш за все американської, але й європейська також є. Якщо історія та історичні діячі завжди вам видавалися вкрай нудними і нецікавими персонажами із підручника — на часі купити книгу Голідея. Ви просто не повірите, кого він наводить в якості прикладів для наслідування часом (вже уявив, який галас би піднявся, якби хтось із українських авторів запопався шукати позитивні чи гідні наслідування риси, скажімо, у німецьких генералів часів Другої Світової — а Голідей ризикує і йде на цей крок, бо розуміє потребу вчитися стійкості та вмінню долати перешкоди навіть у тих, хто став ворогом усього людства).

Незвичність прикладів

Непряме спілкування, допустимість обхідного шляху, відсутність стилю жорсткого керування в успішних керівників, приклади з аграрної чи військової сфери переплітаються із історією бейсболу або виноробства та цитатами римських мудреців та імператорів — і лише раз згадується вже іконічний Стів ДжобсНе бути як Джобс: чому не слід кричати на підлеглих — думка дослідників. Тут немає безкінечного «замусолювання» легенд Кремнієвої Долини7 реалій підприємництва, про які варто пам’ятати (наче лише на них світ клином зійшовся для підприємців). Тут немає абстрактних джонів булів, робів та джеків в якості прикладів, та й сама книга позбавлена «притча-синдрому», яким так часто грішать автори мотиваційного нон-фікшну. Натомість є багато фактів, цифр та історій із біографії реальних діячів різних епох та континентів. І навіть якщо ви не збираєтеся підкорювати височенні гірські піки, долати багатотисячні армії чи завоювати «золотого м’яча», всі ці історії доводять одне: навіть у найбільших легенд і найвеличніших постатей у будь-якій сфері діяльності були моменти слабкості, суму, сумнівів — і це нормально.

Три частини — «Сприйняття», «Дія», «Воля» — як ключ до побудови сильної особистості. Кожна глава — як окрема міні-історія. Все це дає змогу читати «Напролом» фактично з будь-якого розділу, хоч з кінця. Універсальність та мінімалізм — прям за стоїцизмом, а ще є щось спільне із дзеном та східними філософськими та бойовими практиками. Голідей дає вам до рук інструментарій для загострення розуму, самокритичності, здатності прийняття рішень — і вже від читача залежить, як цим «знарядям» скористатися. Книга читається досить швидко — а от простір для роздумів залишає на тривалий час.

Виховати у собі стоїка

«Напролом» завершується списком рекомендованих книг — гадаю, буде доцільно навести його тут: раптом хтось із вас вже хоче почати знайомство із стоїцизмом, ще навіть не придбавши книгу Голідея:

  • «Роздуми» Марка Аврелія
  • «Листи» Сенеки (також відомі як збірка «Про швидкоплинність життя»)
  • «Бесіди» Епіктета.

Голідей також радить знайомитися із роботами та збірками афоризмів і сентенцій Геракліта, Плутарха, Сократа, Цицерона, Монтеня та Шопенґауера.

Кому не варто читати цю книгу? Мабуть тим, хто досі вірить, що «помідорний менеджмент», 20 хвилин кросфіту, стіл для роботи стоячи11 складових для створення затишку в офісі та звичка раз на рік чистити свою телефонну книжку і викидати все зайве із квартири здатні перетворити його (або її) на супергероя, надлюдину чи взірець для наслідування абсолютно усіх оточуючих. Голідей виступає за рух вперед, вгору і долання перешкод, але при цьому за збереження гідності, індивідуальності та вміння приймати не лише перемоги, але й поразки.

Одним словом — за те, щоби ви залишалися людиною з усіма її людськими рисами і навіть недоліками, але не забували про «Напролом». | Купити книгу

 

 

Share
Написати коментар
loading...