Реклама

📜 Гільдія сценаристів США оголосила про завершення страйку

Čytaty latynkoju
📜 Гільдія сценаристів США оголосила про завершення страйку
  1. Головна
  2. Кіно і серіали
  3. 📜 Гільдія сценаристів США оголосила про завершення страйку
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Гільдія сценаристів США (WGA) повідомила, що сьогодні, 27 вересня, завершується довготривалий страйк, який спілка оголосила ще у травні цього року. Загалом протест протривав 148 днів.

У своєму повідомленні WGA відзначила, що переговорний комітет та правління одноголосно проголосували за укладення угоди. Також Гільдія поділилась деталями нової угоди, яку було досягнуто з Альянсом продюсерів кіно і телебачення (AMPTP).

Загалом сценаристам вдалося досягнути оголошених умов. Студії погодились на збільшення заробітної плати, на вимоги спілки щодо мінімальної кількості персоналу, бонусних виплат на основі успіху стримінгових шоу, а також захисту від використання штучного інтелекту. Якщо вам цікаво, то повний текст можна знайти за посиланням.

Відзначається, що угода діятиме з 25 вересня 2023 року до 1 травня 2026 року. Загалом новий договір передбачає підвищення заробітної плати сценаристам на 12,5%, однак не одразу, а з поступовим підвищенням.

Нова угода також передбачає дотримання вимоги про мінімальну кількість персоналу для роботи над серіалами у залежності від тривалості сезону. Шоу, які мають до 6 епізодів мусять наймати до трьох сценаристів, ті де 7-12 серій мають наймати п’ятьох, а серіали, які мають 13 і більше епізодів в сезоні мають наймати мінімум шість сценаристів.

Однак головним пунктом, який загалом і призвів до страйку це було використання штучного інтелекту (ШІ). Загалом нова угода передбачає, що:

  • ШІ не може писати, або переписувати літературний матеріал
  • Створений ШІ матеріал не вважатиметься оригінальним твором
  • Сценаристам дозволяється використовувати ШІ, однак студія не може вимагати від автора використовувати його
  • Студії повинні повідомляти сценаристів, якщо будь-які надані їм матеріали були створені ШІ або ж містять матеріал, створений ним
  • Також WGA залишає за собою право стверджувати, що використання матеріалів авторів для навчання ШІ заборонено угодою чи іншим законом.

Відзначимо, що хоча й страйк гільдії сценаристів завершився, наразі ще триває страйк акторів, які приєднались до WGA влітку. Відзначимо, що Гільдія нещодавно проголосувала за дозвіл страйку акторів у сфері відеоігор.

Проте, можна припустити, що завершення страйку сценаристів може пришвидшити процес укладання угоди й для акторів.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...