Реклама

«Бог у машині» — 7 культурних символів, які Ілон Маск використав для Falcon Heavy

Запуск ракети Falcon Heavy безумовно став подією тижня, навіть трохи посунувши у новинах наближення Зимової Олімпіади. Але як завжди в деталях криється не лише диявол, але й маркетинговий геній Ілона Маска. На часі із усім розібратися
Čytaty latynkoju
«Бог у машині» — 7 культурних символів, які Ілон Маск використав для Falcon Heavy
  1. Головна
  2. Картки
  3. «Бог у машині» — 7 культурних символів, які Ілон Маск використав для Falcon Heavy
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Запуск ракети Falcon Heavy безумовно став подією тижня, навіть трохи посунувши у новинах наближення Зимової Олімпіади. Але як завжди в деталях криється не лише диявол, але й маркетинговий геній Ілона Маска. На часі із усім розібратися

    На кого схожа фігура у скафандрі?

    Профіль на тлі планети чи супутника — десь ми вже це бачили. Так, ви не помилилися: американський астронавт Базз Олдрін на Місяці — Starman у «Теслі». Обидва вдягнені у скафандри, які безумовно запам’ятаються. Відмінність лише у тому, що Олдрін був справжньою людиною, а в свій родстер Маск посадив манекен — зате у справжньому космічному костюмі виробництва компанії SpaceX. Готові побитися об заклад, у інженерів Маска була ідея зробити Стармену роботизовану руку і помахати з орбіти. Напевно, вирішили просто поберегти нерви надто вразливих громадян 1/6 частини суходолу.

    Spaceman

    Чому для подорожі «Стармена» обрали трек Девіда Боуї?

    Назва для манекена обрана невипадково. Starman, відомий як Major Tom — герой однойменної пісні Девіда Боуї: « В небі зоряна людина, вона хоче спуститися познайомитися, але боїться, що нам знесе дах». Насправді у вакуумі космосу звукові хвилі не поширюються, тому й звук не лунатиме — жест радше символічний, аніж практичний. Але Маск однаково обрав для місії Стармена пісню Space Oddity. Майор Том у ній звільняється назавжди від земного тяжіння — прямо як манекен, запущений на Falcon Heavy до космосу.

    Яке послання Маск заклав у родстері?

    Навряд чи іншопланетяни вміють читати англійською (якщо взагалі вміють читати) — але любов Маска до нюансів знайшла втілення навіть тут: «Зроблено людьми з планети Земля»

    Printed on the circuit board of a car in deep space

    A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on

    DON’T PANIC — це новий чи старий мем?

    Напис на панелі приладів кабріолета звучить як звернення CEO до акціонерів чи кредиторів — але насправді у нього подвійне значення. Фраза DO NOT PANIC компанія SpaceX запозичила для темно-вишневого родстера із обкладинки культової книги «Автостопом Галактикою» (The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy) письменника Дугласа Адамса.

    Навіщо в машині книжки?

    Колись у космос послали золоту пластину із малюнками людей обох статей та координатами Сонячної системи — а у свій космородстер Маск поклав серію книг «Фундація», написаних американським фантастом Айзеком Азімовим. У цих книгах головним персонажем є Гері Селдон — візіонер і енциклопедист, рятівник спадщини людства. Усі тексти вигравіювано лазером на кварцовому склі. В такому вигляді вони можуть пережити температуру до 1000°, а при 190° вони можуть мандрувати у космосі до 13,8 млрд років.

    Як Маск примудрився включити до місії ще й «Зоряні Війни»?

    Як ви напевно здогадалися, назва ракет Falcon не просто так виникла. Вона відсилає до корабля Millennium Falcon. Шанувальники Star WarsСьогодні відзначають День «Зоряних Воєн» знають, що саме на ньому Хан Соло і Чубакка мандрували між планетами і допомагали повстанцям у сазі Джорджа Лукаса.

    Що цікавого можна сказати про посадкові майданчики?

    Майданчик, з якого Falcon Heavy злітала, теж не простий — він колись слугував для старту «Аполлон-11», а згодом використовувався для запуску «шатлів» в рамках програми NASA. Після реконструкції та оновлення SpaceX придбала цю платформу.

    Share
    Написати коментар
    loading...