Реклама

Все, що варто знати про перший запуск найбільшої ракети Ілона Маска

Світ готується до найбільш захоплюючого дня — ракета Falcon Heavy Ілона Маска сьогодні о 20:30 за київським часом має піднятися в космос. Чому це важлива подія, як за нею спостерігати наживо і що варто знати про найбільшу ракету планети?
Čytaty latynkoju
Все, що варто знати про перший запуск найбільшої ракети Ілона Маска
  1. Головна
  2. Картки
  3. Все, що варто знати про перший запуск найбільшої ракети Ілона Маска
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Світ готується до найбільш захоплюючого дня — ракета Falcon Heavy Ілона Маска сьогодні о 20:30 за київським часом має піднятися в космос. Чому це важлива подія, як за нею спостерігати наживо і що варто знати про найбільшу ракету планети?

    Що таке Falcon Heavy?

    Це — важка версія ракети Falcon 9 від SpaceX. Корабель складається з трьох окремих ракет Falcon 9, пов’язаних разом. І оскільки кожен Falcon 9 має дев’ять основних ракетних двигунів, разом їх 27, вони у першому польоті запустять в космос тестовий вантаж. Жодна ракета за всю історію людства не мала такої ваги, такої кількості двигунів, не потребувала стільки палива і не мала такої потужності. А ще на борт такого суперкорабля можна помістити понад 60 тонн вантажу.

    Чому варто звернути увагу на запуск Falcon Heavy?

    Тому що — швидше за все — у вашому житті це вперше і востаннє, коли ракета такої маси й потужності стартує з Землі без найменших очікувань та прогнозів щодо ймовірності взагалі того, що вона вилетить на навколоземну орбіту. Ілон Маск, очільник компанії SpaceX, яка створила цього «ракетного монстра», налаштований вкрай обережно. Вдалий запуск може відкрити абсолютно новий напрямок бізнесу для SpaceXУкраїнська компанія розпочне масштабну співпрацю зі SpaceX — від надсилання важких супутників на орбіту до відправки людей у ​​глибокий космос та колонізації МарсуЖінка, яка відправить нас на Марс.

    Основна перевага Falcon Heavy — порівняно низька вартість запусків: кожен політ ракети коштує лише $90 млн. Наступна найпотужніша ракета, Delta IV Heavy, потребує для старту близько $350 млн — її виробляє United Launch Alliance. Також в разі успіху NASA доведеться переглянути свої космічні плани, бо їхні проекти із запуску ракет подібної потужності та на подібні відстані обходяться федеральному бюджету США значно дорожче. Крім того, супер-ракета Маска може слугувати основою для розвитку космічного туризму та вантажних перевезень на супутник Землі.

    Все про Falcon Heavy

    Звідки цю ракету запустять?

    Falcon Heavy вилітає з історичного місця запуску в космічному центрі NASA на мисі Канаверал, штат Флорида, — з майданчику LC-39A. Цей стартовий майданчик був використаний для запуску місії «Аполлон-11» на Місяць, а також численних місій космічного шаттла, включаючи останній його запуск. У 2014 році компанія SpaceX підписала 20-річну оренду з NASA для використання майданчика на 39А для польотів компанії. Відтоді було проведено реконструкцію для запусків Falcon 9 і Falcon Heavy. Для тестів також використовувалися платформи, що плавають в океаніЛюбов, інструкції та ще 5 фактів про платформи Ілона Маска.

    Що саме відбудеться під час польоту Falcon Heavy?

    Для першого польоту «сокола» (саме так розшифровується назва ракети) SpaceX збирається спробувати запустити його на орбіту з родстером Tesla Ілона Маска. На водійському сидінні буде манекен в новому костюмі SpaceX. Все це полетить по орбіті навколо Сонця аж до Марса.

    Tesla

    Запуск автомобіля в космос буде дещо складним процесом: Falcon Heavy буде запускатися разом з усіма трьома модулями, але обидва зовнішні сердечники зникнуть під час підйому. Як і SpaceX Falcon 9, Falcon Heavy частково багаторазово використовується, тому ці модулі спробують повернутись на Землю після їхнього від’єднання. Пара повернеться на мис Канаверал і приземлиться на 2 бетонних посадкових майданчики SpaceX на узбережжі. Центральний модуль також повернеться на Землю, але буде прямувати до Атлантики, аби приземлитися на автономну платформу в океані.

    Що буде, якщо запуск буде вдалим?

    У Falcon Heavy передбачено ще декілька рейсів. Серед планів — розміщення великого супутника зв’язку для оператора Arabsat Саудівської Аравії на початку 2018 року. наступними стануть вантажі для ВПС США не раніше ніж у червні 2018-го. Цей запуск дозволить Військово-повітряним силам Сполучених Штатів судити, чи Falcon Heavy готовий летіти на виконання завдань національного рівня.

    Політ буде також містити групу вторинних супутників, включаючи спеціальний випробувальний космічний корабель із планетарного товариства LightSail. Зонд призначений для розміщення великого, тонкого вітрила, який використовує випромінювання від Сонця, щоби рухатися у космосі. Очікується також, що Falcon Heavy доставить у космос ще 2 важких супутники — один для Inmarsat, а інший для Viasat.

    Коли відбудеться запуск ракети Ілона Маска та де за ним слідкувати?

    Запуск заплановано 6 лютого, у вівторок, о 20:30 за Києвом. Проте можливі будь-які коригування часу запуску — адже на вікно для старту ракети в космос впливає погода, технічні несправності — будь-які зовнішні чинники.

    SpaceX буде наживо транслювати місію на YouTube. До старту трансляції — трохи більше години, тому не забудьте долучитися до перегляду події, яка може стати найзнаковішою в історії сучасного космосу.

    Share
    Написати коментар
    loading...