Реклама

🎨 Дослідження: чи зможе людина відрізнити картину намальовану художником чи штучним інтелектом

Спойлер: більшість людей не можуть відрізнити, де картина людини, а де нейромережі.
Čytaty latynkoju
🎨 Дослідження: чи зможе людина відрізнити картину намальовану художником чи штучним інтелектом
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🎨 Дослідження: чи зможе людина відрізнити картину намальовану художником чи штучним інтелектом
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Спойлер: більшість людей не можуть відрізнити, де картина людини, а де нейромережі.

Штучний інтелект та мистецтво

Штучний інтелект вже давно створює картини за допомогою спеціальних алгоритмів — нейромережа може зображення за вашим бажанням? Штучний інтелект навчили малювати картини з тексту. Трохи сюрреалізму. Такі картини продають на аукціонах за декілька тисяч доларів, однак багато фахівців впевнені, що штучний інтелект ніколи не зможе замінити людей у мистецтві, бо машина не має тих емоцій, які у митця.

Однак, вже сьогодні штучний інтелект може стати автором мистецтва, яке люди сприйматимуть як справжнє. Науковець Харша Гангадхарбатла провів дослідження, згідно з яким виявилось, що більшість людей не бачать різниці у картинах штучного інтелекту чи людей.

Читайте також: 🤖 Штучний інтелект навчили визначати політичні вподобання людини за фотографією — точність понад 72%

Вчений провів опитування за участі 211 людей — 75% учасників дослідження змогли правильно визначити тільки одну з п’яти картин, згенерованих комп’ютером.

Для картин від людей взяли роботи Стіва Джонсона й Тома Бейлі — вони малюють геометричні абстракції та пейзажі у стилі імпресіонізму. Штучний інтелект своєю ж чергою просто навчався на тисячах вже існуючих картин.

Автор дослідження пояснює результат того, що люди не можуть відрізнити картини митців від нейромережі тим, що люди автоматично асоціюють певний стиль із машинами — абстракцію. Однак, нейромережа вже є значно розвиненішою й може творити в інших стилях.

Я завжди думав, що люди вкладають в роботу частину своєї душі. Коли арт-об'єкт створює машина, як ми його інтерпретуємо? Чи впливає на сприйняття твору мистецтва знання про те, хто його створив?

Харша Гангадхарбатла, науковець

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...