Реклама

🥬 Науковці навчили шпинат відправляти імейли — як саме та навіщо

«Оберіть всі велосипеди на картинці, щоб довести, що ви не шпинат».
Čytaty latynkoju
unsplash.com
🥬 Науковці навчили шпинат відправляти імейли — як саме та навіщо
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🥬 Науковці навчили шпинат відправляти імейли — як саме та навіщо
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
«Оберіть всі велосипеди на картинці, щоб довести, що ви не шпинат».

«Високотехнологічний шпинат»

Науковці з Массачусетського технологічного інституту (МТІ) навчили шпинат надсилати електронні листи.

Завдяки нанотехнологіям інженери MIT перетворили шпинат на датчики, здатні виявляти вибухонебезпечні матеріали у ґрунті. Якщо ж існує небезпека, рослини передають цю інформацію вченим.

Особливість шпинату в тому, що він є дуже чутливим до змін хімічного складу землі й реагує на них. Однак, зміни шпинату можуть бути зовсім незначними, тому за допомогою інфрачервоного світла дослідники навчились «розуміти» шпинат. Якщо з рослиною відбуваються якісь зміни, то науковці отримують електронного листа.

Рослини — дуже хороші аналітичні хіміки. Вони мають розгалужену кореневу мережу в ґрунті, постійно беруть проби підземних вод і мають спосіб самостійно транспортувати цю воду в листя

Майкл Страно, Керівник дослідження

За словами керівника дослідження Майкла Страно, шпинат можна використовувати як індикатор змін у навколишньому середовищі, що може завчасно попередити навіть про великі катаклізми.

Читайте також: 🐕 NASA відправить на Марс зграю робопсів

Також нещодавно вчені з МІТ знайшли спосіб, що збереже ліси від вирубки — деревина у пробірках? Науковці навчились вирощувати дерево у пробірках — це збереже ліси.

Дерево у пробірках

Аби створити деревину у пробірках, науковці збирають живі клітини з листя цинії — ця квітка також відома в Україні як майори чи майорці, родина айстрові. Потім ці клітини зберігають деякий час у спеціальному живильному середовищі, після якого клітини потрапляють до гелевої матриці.

У гелевій матриці клітини цинії починають активно розмножуватись й до них додають рослинні гормони ауксин та цитокінін. Це змушує клітини виробляти полімер лігнін, що й робить деревину твердою.

Високотехнологічний шпинат

Крім того, вчені можуть обирати кількість лігнін, що дозволяє обирати структуру деревини. Наразі науковці намагаються налаштувати масове виробництво такої речовини. Також вони планують добувати деревину з інших рослин.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...