Реклама

🪵 Науковці навчились вирощувати дерево у пробірках — це збереже ліси

Наразі вже намагаються налаштувати масове виробництво такої технології.
Čytaty latynkoju
unsplash.com
🪵 Науковці навчились вирощувати дерево у пробірках — це збереже ліси
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🪵 Науковці навчились вирощувати дерево у пробірках — це збереже ліси
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Наразі вже намагаються налаштувати масове виробництво такої технології.

Дерево у пробірках

Згідно з останніми дослідженнями, майже по всьому світові наразі є великий дефіцит деревини, а території лісів скорочуються неймовірними темпами.

Однак вчені з Массачусетського технологічного інституту знайшли вихід з цієї ситуації — дерево у пробірках. Вони збирають живі клітини з листя цинії — ця квітка також відома в Україні як майори чи майорці, родина айстрові. Потім ці клітини зберігають деякий час у спеціальному живильному середовищі, після якого клітини потрапляють до гелевої матриці.

У гелевій матриці клітини цинії починають активно розмножуватись й до них додають рослинні гормони ауксин та цитокінін. Це змушує клітини виробляти полімер лігнін, що й робить деревину твердою.

Дерево у пробірках

Читайте також: 🐕 NASA відправить на Марс зграю робопсів

Крім того, вчені можуть обирати кількість лігнін, що дозволяє обирати структуру деревини. Наразі науковці намагаються налаштувати масове виробництво такої речовини. Також вони планують добувати деревину з інших рослин.

Цілком імовірно, що вже у найближчому майбутньому дерево у пробірках дозволить зберегти ліси від вирубки. Ба більше, такій деревині можна одразу задавати форму, тому її не треба буде додатково обробляти.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...