Реклама

💰 Декларування 2020: як вписати криптовалюти

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) пояснило, що розуміється під поняттям «криптовалюта» і як правильно заповнювати декларацію.
Čytaty latynkoju
💰 Декларування 2020: як вписати криптовалюти
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 💰 Декларування 2020: як вписати криптовалюти
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) пояснило, що розуміється під поняттям «криптовалюта» і як правильно заповнювати декларацію.

Декларування 2020

Цього року декларацію про прибутки необхідно подати за місцем проживання до 30 квітня. До документа ви маєте внести усі неоподатковані грошові прибутки — прибуток від продажу нерухомості, отримання заповіту, прибуток від здачі житла в оренду тощо.

Подати свій звіт можна у відділенні податкової, надіслати поштою або через онлайн-кабінет платника податків.

НАЗК також внесли зміни до заповнення декларації. У кампанії декларування 2020 особливу увагу приділили пункту про нематеріальні активи

Нематеріальні активи — криптовалюти

До об’єктів нематеріальних активів традиційно належать права, що можна оцінити у грошовому еквіваленті — патент на винахід, певне відкриття або авторське право. Також до цієї категорії входять використання природних ресурсів і надр.

Проте, цього року криптовалюти також занесли до категорії «нематеріальних активів»

Як слід відображати криптовалюти в декларації

Визначення криптовалют походить зі стандартів FATF (міжнародної групи, яка бореться з відмиванням грошей). Криптовалютою вважається різновид віртуальних активів, який виражає певну вартість у цифровій формі, та може бути використаний для платіжних чи інвестиційних цілей.

Згідно з інструкцією НАЗК, одиниця криптовалюти має назву «токен». В рамках декларування 2020, їх потрібно внести до розділу «Нематеріальні активи» —  необхідно вписати як свої токени, так і ті, що належать членам родини.

При заповнені декларації, слід вписати інформацію у такому форматі:

  • «Опис об’єкта права» —  необхідно вказати назву криптовалюти — наприклад, Bitcoin, Etherium, Libra або Gram;
  • «Дата придбання активу» — у цьому розділі потрібно написати дату отримання крпитовалюти. Якщо криптовалюти купляли декілька разів, вказуйте дату останнього придбання;
  • «Кількість» — якщо у вас є активи у Bitcoin та Etherium, їх треба заносити окремо;
  • «Вартість на дату набуття, або за останньою грошовою оцінкою, грн» — тут необхідно зазначити інформацію щодо загальної вартості токенів криптовалюти на момент придбання. Знову, різні криптовалюти треба вказати окремо.

Якщо вартість криптовалюти відображена у іншій валюті, для розрахунку використовуйте актуальний курс гривні НБУ на дату заповнення декларації.

Ставлення до криптовалюти в Україні

У березні 2017 року голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин зазначив, що біткоїн і інші криптовалюти не можна використовувати на території нашої країни як засіб платежу, оскільки це суперечить нормам українського законодавства.

Проте, минулоріч народні депутати разом із Міністерством цифрової трансформації оголосили про розробку спеціального законопроєкту про оподаткування криптовалют. За пропозицією? Законопроект 2461: легалізація криптовалюти та 5% податку ініціаторів, податок на дохід від операцій з криптовалютами складе 5%.

Тоді ж міністр цифрової трансформації Михайло Федоров оголосив? В Україні з’явиться офіс глобальної криптовалютної біржі Binance — міністр Федоров про прихід найбільшої криптовалютної біржі у світі Binance на український ринок.

Також у грудні 2019 року Верховна Рада ухвалила? Рада ухвалила законопроект 2179 про фінансовий моніторинг криптовалюти в цілому законопроєкт 2179 про фінансовий моніторинг криптовалюти — всі фінансові операції з віртуальними активами на суму понад 30 000 гривень перевірятимуться заради протидії тероризму та відмиванню грошей.

А як у інших країнах

Правовий режим криптовалют у кожній країні різний. Немає чітких правил щодо податків та нормативних вимог.

Наприклад, у Німечинні криптовалюту визнають в якості розрахункової грошової одиниці. У Японії криптовалюта також є законним платіжним засобом з податком на покупку.

У Китаї операції з біткоїном заборонені для банків, але дозволені для фізичних осіб, при цьому країна лідирує в області майнінґу через наявність найбільших виробничих потужностей.

У Швейцарії на криптовалюту поширюються такі ж правила, як і на іноземні валюти, і ця країна є однією з найбільш сприятливих за юрисдикцією для біткоїн-стартапі.

Читайте також колонку? 3 причини, чому криптовалюти — на часі Олексія Федорова про 3 причини, чому криптовалюти на часі.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...