Реклама

💰 Рада ухвалила законопроект 2179 про фінансовий моніторинг криптовалюти

Перші шість місяців не буде штрафів за порушення закону про криптовалюти, щоб дати можливість учасникам ринку і користувачам віртуальних валют адаптуватися до нових умов.
Čytaty latynkoju
💰 Рада ухвалила законопроект 2179 про фінансовий моніторинг криптовалюти
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 💰 Рада ухвалила законопроект 2179 про фінансовий моніторинг криптовалюти
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Перші шість місяців не буде штрафів за порушення закону про криптовалюти, щоб дати можливість учасникам ринку і користувачам віртуальних валют адаптуватися до нових умов.

Минулого тижня Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект 2179 про впровадження норм FATF для протидії відмиванню грошей і фінансуванню тероризму. У ньому є положення про віртуальних активах.

Про легалізацію криптовалюти та її визначення в інтерв’ю виданню ForkLog розповідають заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков, голова МФО Blockchain4Ukraine Олексій Жмеренецький, експерт BRDO Ігор Самоходскій та глава групи радників Blockchain4Ukraine Костянтин Ярмоленко.

Що у законі

Згідно з новітнім визначенням FATF, віртуальні активи — це цифрове вираження вартості, яке може бути продане або передане у цифровій формі та використовуватися для оплати або інвестування.

Регулятором ринку віртуальних активів є Міністерство цифрової трансформації.

За новими правилами фінмоніторингу, поріг фінансових транзакцій у вигляді віртуальних активів зріс до 400 тисяч грн.

Хто відноситься до постачальників послуг

Будь-яка фізична або юридична особа, яка здійснює для іншої фіз- або юрособи, а також від їхнього імені будь-які з наступних дій:

  • переклад віртуальних активів;
  • обмін віртуальних активів;
  • участь і надання фінансових послуг, пов’язаних з пропозицією емітента та продажем віртуальних активів;
  • зберігання та адміністрування віртуальних активів або інструментів, що дозволяють контролювати віртуальні активи.

Хто виявлятиме порушників

Постачальники віртуальних активів (криптобіржі та сервіси обміну криптовалюти) будуть здійснювати моніторинг операцій з різним рівнем перевірки у залежності від суми.

<span data-soloveiko_check='MORFOLOGIK_RULE_UK_UA---#---undefined---#---Знайдено ймовірну орфографічну помилку---#---крипто валюти---#---криптовалюти' class='soloveiko-hidden-spell-error' id='soloveiko-2413:12' srcset=криптовалюти” width=”1049″ height=”701″>

Якщо під час проведення фінмоніторингу виникнуть підозри, що відправник або одержувач транзакції бере участь у відмиванні коштів, отриманих злочинних шляхом, фінансування тероризму або розповсюдження зброї масового ураження, то моніторинг зобов’язаний доповісти про підозрілі транзакції суб’єкту державного моніторингу та заблокувати проведення підозрілих транзакцій.

Фінансовий моніторинг

Всі фінансові операції з віртуальними активами на суму від 30 тисяч гривень будуть піддаватися перевірці, яка включає:

  • ідентифікацію та верифікацію відправника/одержувача;
  • визначення мети та характеру ділових відносин;
  • визначення кінцевого бенефіціара юрособи відправника/одержувача;
  • інформація щодо фізосіб — ПІБ, публічний ключ (адреса) на блокчейні;
  • юросіб — повна назва та публічний ключ (адреса) на блокчейні.

Чи регулюватимуть операції на меншу суму

При проведенні операцій на суму менш як 30 тисяч грн всередині України буде збиратися інформація тільки про публічний ключ (адреса) відправника (ініціатора) на блокчейні, де проводиться операція.

За кордон на суму менш як 30 тисяч гривень — інформація про відправника та про одержувача платежу.

<span data-soloveiko_check='MORFOLOGIK_RULE_UK_UA---#---undefined---#---Знайдено ймовірну орфографічну помилку---#---крипто валюти---#---криптовалюти' class='soloveiko-hidden-spell-error' id='soloveiko-3855:12' srcset=криптовалюти” width=”1051″ height=”701″>

Санкції щодо бірж

Якщо криптобіржа не братиме заходів щодо блокування подібних транзакцій, то щодо неї можуть бути застосовані санкції. Це можуть бути: письмове застереження, анулювання ліцензії, штраф або оплата на підставі договору певної суми.

Як повідомляє Мінцифра у Facebook, згідно з новим законом, фінансові установи ризикують наразитися на колосальні штрафи за порушення критеріїв фінмоніторингу.

Водночас ці критерії визначені доволі розмито. Це призведе до того, що фінансові установи неохоче йтимуть на співпрацю з клієнтами, пов’язану з криптовалютною індустрією.

Мінцифра працюватиме над вирішенням цієї проблеми. Зокрема, спільно з НБУ та НКЦПФР планує розробити чіткі критерії фінмоніторингу, що запобігатимуть накладенню неправомірних штрафів.

Коли почне діяти

Закон вступає в силу через чотири місяці з дня його опублікування, крім деяких положень.

Перші шість місяців не буде штрафів за порушення цього закону, щоб дати можливість учасникам ринку і користувачам віртуальних валют адаптуватися до нових умов.

Читайте також про те, що у ЄС заборонили? У ЄС заборонили використання криптовалют stablecoin. Такою є Facebook Libra використання криптовалют stablecoin. Такою є Facebook Libra

Share
Написати коментар
loading...