Реклама

Хакатон «Синхро-простір» — хто та як збудує місто майбутнього в Україні

Наприкінці травня у Києві пройшов перший в Україні хакатон та лекторій «Синхро-простір» на тему розробки розумних вуличних об’єктів та створення міста майбутнього. Захід відбувався на локації UNIT.city та залучив більше 300 людей — архітекторів, IT-спеціалістів, інженерів, дизайнерів та урбаністів
Čytaty latynkoju
Хакатон «Синхро-простір» — хто та як збудує місто майбутнього в Україні
  1. Головна
  2. Історії
  3. Хакатон «Синхро-простір» — хто та як збудує місто майбутнього в Україні
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Наприкінці травня у Києві пройшов перший в Україні хакатон та лекторій «Синхро-простір» на тему розробки розумних вуличних об’єктів та створення міста майбутнього. Захід відбувався на локації UNIT.city та залучив більше 300 людей — архітекторів, IT-спеціалістів, інженерів, дизайнерів та урбаністів

На часі дізнатися, як пройшов перший урбан-Хакатон такого рівня, хто з лекторів виступив перед слухачами, і які проекти отримали нагороди та фінансування.

В перший день учасники мали можливість отримати нові знання на лекціях від провідних експертів в сфері архітектури та технологій. Починаючи від обчислювального дизайну та поведінкової архітектури аж до можливостей використання віртуальної та доповненої реальності в міському просторі.

Головне про спікерів

Олексій Мась та Костянтин Андрусенко з компанії «Київстар»«Київстар» запустив додаток для малих сільських господарств розповіли про життя та розвиток сучасних стартапів — де брати натхнення, шукати підтримку та тестувати власну ідею, та про те, як національний телеком-оператор підтримує цікаві ініціативи.

Андрій Длігач«Майбутнє — це не покращений iPhone» — Андрій Длігач про банки майбутнього та Олексій Щербіна відкрили технології майбутнього, розумні міста та реалії їх розвитку. Представник Кабінету Міністрів України Антон Ященко поділився планами офісу реформ, розказав про потреби в інноваціях.

Хакатон Синхро-простір

Читайте також: «Акупунктура міста» — тим, хто відкриває місто для всіх

Володимир Краковецький, Олександр Величко та Кирило Покутний познайомили учасників заходу з віртуальною та доповненою реальністю і надихнули на використання цих технологій в своїх проектах. Завдяки окулярам віртуальної реальноісті від Lenovo кожен охочий зміг прямо під час хакатону перевірити роботу VR, побачити застосування віртуальної реальності в проектуванні архітектури та будівництві. Навіть більше більше того — написати і відразу «перевірити на міцність» власний проект у віртуальному світі.

Відомі архітектори — Дмитро Васильєв, Юрій Кайгородцев, Дмитро Аранчій та Ксенія Феофілактова розказували про сучасні розробки в архітектурному світі, напрямки дизайну та алгоритмізації, а також можливості реалізації зелених дахів в великому місті.

Як відбувалася розробка власних проектів

Отримавши нові знання, озброївшись пляшками Borjomi та налаштувавшись на робочий настрій завдяки тімбілдінгу від Team Zone, учасники розпочали 24-годинну розробку власних проектів. Задачі для розробки були надані локаціями UNIT.city, ВДНГЯк розважатися на ВДНГ, якщо не вийшло поїхати у відпустку та Urban Space 500Ресторан Urban Space 500 відкриють в історичному центрі Києва. Перед учасниками стояла непроста задача — за 24 години створити робочу ідею розумного вуличного об’єкту та представити його прототип перед журі.

Важливим елементом змагання була допомога менторів, кожен з яких мав власний досвід, задавав учасникам потрібні запитання та направляв в правильну сторону. Крім вище перерахованих лекторів, що ввішли до менторського складу, командам також допомагали представники Платформи міських іновацій Вікторія Підгорна та Надія Копаниця, творець Vintage Web Production Євген Кудрявченко, керівник проектів Києво-Могилянської бізнес-школиОлександр Саврук, декан kmbs: «Стереотип «управління — це про економіку» залишився нам з минулого» Павло Білодід та засновниця Синхро-Простору Аліса Баньковська.

Проекти-переможці

7 команд працювали над створенням розумного освітлення, інтерактивних об’єктів та розумних вуличних меблів. В результаті хакатону ми побачили навіть більше — 9 різноманітних проектів, що об’єднували нові методи архітектури, технологій та дизайну. А головне — 2 проекти були обрані для реалізації.

Хакатон Синхро-простірПереможцями хакатону стали:

  • команда Giggle (Вікторія Бойко, Антон Бауман, Лев Кормич, Юлія Кілева), що розробила проект інтерактивного фонтану для ВДНГ та — крім відзнаки зі сторони журі — отримала грант від FIABCI-Ukraine на подальше доопрацювання та розвиток своєї ідеї;
  • Арарат Авакімян, що розробив проект розумного освітлення для ВДНГ та додатково отримав подарунок від Kyiv-Mohyla Business School;

Також відзнаку від kmbs та можливість бізнес-навчання для покращення власних проектів отримала команда «Три Архітектори» (Альона Трончук, Анна Вишневська, Михайло Бреславський).

Хакатон Синхро-простір

Роботи оцінювало експертне журі, серед якого були як представники локацій — Максим БахматовІ в полі, і в коворкінгу — як MHP Accelerator шукає цікаві проекти від UNIT.city, Марина Матросова від ВДНГ та Світлана Мусій від Urban Space 500, так і незалежні експерти в архітектурі, дизайні та IT — Сергій Казарянц, Максим Плахтій, Філіпп Нірод та представник FIABCI-Ukraine Катерина Пилипчук.

Захід не став би можливим без підтримки спонсорів — технологічної компанії Lenovo та будівельної компанії GEOS — та захоплених своєю справою організаторів. Головний організатор хакатону — Аліса Баньковська, головний архітектор-дизайнер в «Майстерні дизайну Аліси Баньковської», створила та поширила ідею синхро-простору та нового формату хакатонів. Організатор лекторію — Єлизавета Коваль, медіатор та спів-організатор практикуму з технологій Smart Techno.

Головний ментор, лектор та опора технологічно-інноваційної частини івенту — Володимир Краковецький, керівник проекту з віртуальної реальності Woroom.network, організатор конференції Smart Techno та візіонарій технологічного розвитку в Україні та світі. Головною менеджерською підтримкою команди та проекту став Сергій Лозовський, викладач та практик дизайн-мислення, людина із розумінням побудови правильних бізнес-процесів.

Хакатон Синхро-простір

«Логістичну частину, забезпечення комфорту та позитивної атмосфери для наших учасників взяв на себе президент локальної групи «BEST Київ» Леонід Вербов. Технічними особливостями та кризовим менеджментом зайнявся Павло Марусик, що має значний досвід в організації різноманітних івентів. І звичайно, ми б не змогли залучити таку кількість зацікавлених людей без професійного піар-менеджера та майстра комунікацій Дар’ї Островської», — розповіли у kmbs.

Хакатон «Синхро-простір» — це перша подія в сфері архітектури та технологій, що закликає до об’єднання усіх ініціативних та небайдужих заради створення комфортного та інноваційного міста майбутнього

Share
Написати коментар
loading...