Реклама

De jure: спаму — «НІ», паркування по-новому та просування експорту України

У четвер традиційно говоримо про законодавство. Які нововведення у правовій сфері відбулися в Україні протягом тижня — дізнавайтеся з останньої юридичної добірки березня
Čytaty latynkoju
De jure: спаму — «НІ», паркування по-новому та просування експорту України
  1. Головна
  2. Історії
  3. De jure: спаму — «НІ», паркування по-новому та просування експорту України
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
У четвер традиційно говоримо про законодавство. Які нововведення у правовій сфері відбулися в Україні протягом тижня — дізнавайтеся з останньої юридичної добірки березня

Традиційна добірка четверга від Na chasi — 8 законодавчих нововведень цього тижня, про які варто знати.

Мін'юст підписав меморандум із офісом ООН-Жінки

Підписано меморандум про взаєморозуміння між структурою ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав можливосткй жінок та Міністерством юстиції України. За словами заступника Міністра юстиції Дениса Чернишова, підписання Меморандуму має дуже важливе значення для розвитку України як повноцінної держави та сприятиме подальшій інтеграції в міжнародне співтовариство. Надання ґендерної рівності примножує потенціал країни.

Щиро зацікавлений у тому, щоб Україна і в подальшому сповідувала рівні принципи підходу до людини, як до особистості, а не за статевою ознакою. Тому цей меморандум є частиною фундаменту, на якому ми будемо будувати спільні програми розвитку.

Денис Чернишов, заступник Міністра юстиції України

Заступник Міністра юстиції України подякував Уряду Швеції та офісу ООН-Жінки за міжнародний досвід, підтримку та початок плідної співпраці. Зі свого боку Анастасія Дівінська, голова офісу ООН-Жінки, зауважила, що правосуддя є ключовим фактором для забезпечення рівноправної участі жінок і чоловіків у життєдіяльності українського суспільства.

«Підписання цього Меморандуму є свідченням однакових поглядів Міністерства юстиції України та офісу ООН-Жінки. Наше співробітництво націлене на ефективне виконання законів, викорінення дискримінації з діючого законодавства, а також запобігання дискримінації у системі правосуддя в цілому», — наголосила Анастасія Дівінська.

В свою чергу керівник національних програм Посольства Швеції в Україні Ольга Сєдова відзначила, що Україна входить до складу 12 країн світу, які увійшли до Національного плану Уряду Швеції «Жінки, мир, безпека», а також звернула увагу, що наразі Швеція підтримує в Україні низку проектів у сфері ґендерної рівності.

Місцеві органи влади отримали право обмежувати продаж алкоголю

Цього тижня Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання органам місцевого самоврядування повноважень встановлювати обмеження продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових».

Про які саме зміни йдеться

Так, законом дозволяється сільським, селищним та міським радам встановлювати заборону на продаж алкогольних напоїв в певний час доби. Відповідний законопроект №3149 на пленарному засіданні 22 березня підтримали 230 народних депутатів. Законопроект був зареєстрований групою народних депутатів ще в вересні 2015 року.

Встановлено, що винятково компетенцією сільських, селищних і міських рад є встановлення заборони на продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, столових вин суб’єктами господарювання, за винятком ресторанного господарства, в певний час доби в межах відповідної адміністративної території, — йдеться у повідомленні.

Верховна Рада зареєструвала законопроект щодо протидії спаму

У ВР запропонували карати тих, хто спамить нам повідомленнями без нашого дозволу, а також дозволити нам блокувати такі розсилки. Покарання за спам досягатиме майже 2 млн грн.

Кого та як штрафуватимуть

Документ забороняє передавати персональні дані абонентів третім особам, які використовуватимуть їх для інших цілей, не пов’язаних з наданням телекомунікаційних послуг, які замовив споживач, та безпосередньою діяльністю оператора, провайдера. Споживач матиме право на безоплатне вилучення відомостей про нього повністю або частково з електронних версій баз даних інформаційно-довідкових служб.

Документ передбачає, що ті, хто розсилає повідомлення за допомогою електрозв’язку, мають перевіряти текст повідомлення щодо його відповідності до визначення спаму та вимагати у замовника розсилки привести повідомлення у відповідність з вимогами законодавства. Оператори, надаючи послуги електрозв’язку для розсилки повідомлень за допомогою електрозв’язку повинні ідентифікувати особу, яка розсилає повідомлення та отримати згоди на отримання цієї розсилки від споживачів.

Штраф від 500 до 1000 прожиткових мінімумів загрожуватимеУ Верховній Раді зареєстровано законопроект щодо протидії спаму:

  • за умисне розповсюдження спаму, що не призвело до порушення або припинення роботи електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку;
  • якщо оператор не отримав згоду користувачів на отримання повідомлень розсилки;
  • за організацію та/або сприяння розсилки спаму.

За нинішнім розміром прожиткового мінімуму, це від 850 тис грн до 1 млн 700 тис грн штрафу.

Кабмін скоротив час для реєстрації податкових накладних

Цього тижня також набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України, якою внесено зміни до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого власною постановою від 29.12.2010 р. №1246.

Що передбачають ухвалені зміни

Операційний день триває в робочі дні з 8-ї до 20-ї години. Нагадаємо, що попередньою редакцію Порядку тривалість операційного дня було встановлено з 0 до 23-ої години. Технічне обслуговування та регламентні роботи, що потребують зупинки Реєстру, не проводяться протягом операційного дня, крім аварійних випадків. Якщо 15 число або останній день місяця припадають на вихідний, святковий або неробочій день, такий день вважається операційним днем.

Крім того, відповідно до внесених змін податкова накладна та/або розрахунок коригування, реєстрацію яких зупинено, реєструється у день настання однієї з таких подій:

  • прийняття в установленому порядку та набрання чинності рішенням про реєстрацію податкової накладної та/або розрахунку коригування;
  • набрання рішенням суду законної сили про реєстрацію податкової накладної та/або розрахунку коригування (у разі надходження до ДФС відповідного рішення);
  • неприйняття та/або відсутність реєстрації в установленому порядку рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування.

З 1 квітня зміняться правила виїзду дітей за кордон

Новина для батьків, які планують поїздки за кордон разом із дітьми. З 1 квітня українські діти зможуть виїхати за межі України тільки за власним документом. Закордонний паспорт дітям в Україні можна оформити з моменту народження. Він видається на 4 роки. А от для підлітків, починаючи з 16 років, паспорт видається на 10 років, після чого потрібно оформити новий.

Детальніше про правила виїзду за кордон із дітьми

Ще до 1 квітня 2018 року дітей можна провезти через кордон за проїзним документом або за записом в закордонному паспорті батьків, якщо не закінчився термін їх дії. Однак з початку наступного місяця українським батькам вже з народження потрібно буде оформляти паспорт для дитини, якщо з нею хочуть поїхати за кордон. Оформлення окремих закордонних паспортів для дітей для багатьох батьків вже не новина, адже проїзні документи не видаються вже три роки.

Ще одне важливе нагадування полягає в тому, що, згідно із законодавством України, при перетині кордону дітьми до 16 років їх повинні супроводжувати батьки або опікуни. В інших випадках у дітей має бути нотаріально завірений дозвіл від обох батьків із зазначенням мети та країни подорожі, терміну, а також супроводжуючої особи.

Уряд прийняв рішення про створення Державної установи «Офіс з просування експорту України»

Цього тижня Уряд прийняв рішення про утворення Державної установи «Офіс з просування експорту України» на основі вже працюючого Офісу з просування експорту. Офіс був створений у 2015 році з ініціативи Мінекономрозвитку як проект підтримки експорту, а з листопада 2016 року отримав статус консультативно-дорадчого органу при Міністерстві економічного розвиту і торгівлі України.

Що потрібно знати про нову Державну установу

Запуск державної системи підтримки та просування експорту — серед пріоритетів Уряду на цей рік. Це вимагає наявності низки дієвих інституцій для підтримки експортерів. Створена державна установа продовжить роботу команди Офісу з просування експорту і є логічним кроком здійснення системної підтримки для українських експортерів у виході на іноземні ринки.

Степан Кубів, Перший віце-прем'єр-міністр — Міністр економічного розвитку і торгівлі України

Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України — Торговий представник Наталія Микольська зазначила, що наразі існує низка невластивих Мінекономрозвитку функцій. Зокрема — консультування та безпосередня допомога експортерам у виході на зовнішні ринки. Ці функції доцільно передати спеціалізованій державній установі.

Діяльність Офісу з просування експорту уже зараз довела ефективність роботи його команди, тож створення Державної установи на базі Офісу продовжить використання найкращих світових практик у сфері підтримки та розвитку експорту.

Для ефективної експортної діяльності кожної української компанії потрібно якомога швидше знайти прості та практичні рішення і синхронізуватись задля зростання українського експорту. А державна установа з просування експорту — це поширена міжнародна практика, яка тепер впроваджуватиметься і в Україні.

Наталія Микольська

Керівник Офісу з просування експорту Мар’яна Каганяк зазначила, що Державна установа з підтримки експортерів створюється на міцному фундаменті, що створена експертами за сприяння фонду Western NIS Enterprise Fund та проекту The Expert Deployment for Governance and Economic Growth (EDGE).

Як відомо, Офіс з просування експорту створив та протестував модель підтримки експортерів, через надання експортних послуг, експортних консультацій, освітніх проектів для експортерів, торгових місій та виставок в країни, що є перспективними для експорту українських товарів та послуг. Офіс є частиною мережі ЕТРО (Eurorean Trade Promotion Organisations) та верифікатором платформи SheTrades, що відкриває доступ до кращих міжнародних практик підтримки експортерів та створює нові експортні можливості.

З грудня 2016 року Офіс підтримується фондом Western NIS Enterprise Fund та проекту The Expert Deployment for Governance and Economic Growth (EDGE). Трансформаційний період переходу від Офісу з просування експорту до ДУ «Офіс з просування експорту України» закінчиться до грудня 2018 року.

Україна укладе угоду про вільну торгівлю із Ізраїлем

28 березня глави української та ізраїльської делегацій погодили завершення переговорного процесу щодо положень Угоди про вільну торгівлю між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Ізраїль. Глави делегацій також затвердили подальший план дій для підписання Угоди про торгівлю.

Як ця угода вплине на українську торгівлю

Угода про вільну торгівлю з Ізраїлем буде сприяти розвитку промисловості та переробного виробництва в Україні завдяки співпраці та кооперації українських та ізраїльських підприємств. Вона зробить експорт до Ізраїлю дешевшим шляхом скасування або зменшення ввізних мит. Експорт також стане швидшим завдяки домовленостям щодо спрощення митних процедур. Це частина роботи Уряду та Міністерства з розширення можливостей для експортерів та доступу до ринків.

Степан Кубів додав, що уже зараз торгівля між Україною та Ізраїлем демонструє зростання. Так у 2017 році українські підприємства експортувалиУкраїна укладе угоду про вільну торгівлю із Ізраїлем до Ізраїлю товарів і послуг на $781,2 млн, тобто на 19,1% більше за 2016 рік. Ізраїльський ринок, до слова, багато імпортує. У 2017 році імпорт склав $69,1 млрд, у лютому цього року — $6,8 млрд. Тому Угода — це нові можливості для українських промислових товарів та сільськогосподарської продукції.

Ізраїль є досить закритим ринком, з високими ввізними митами, а також специфічними вимогами до продукції, які пов’язані з релігійними аспектами. Переговорна команда доклала максимум зусиль для того, щоб відкрити доступ українським товарам до цього ринку.

Наталія Микольська, Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України — Торговий представник

Президент підписав Закон щодо реформування сфери паркування: основні нововведення

Закон передбачає створення законодавчого механізму невідворотності відповідальності за порушення правил зупинки, стоянки та паркування транспортних засобів шляхом запровадження фото-, відеофіксації правопорушень.

Які нововведення прописані у новому Законі

Закон передбачає створення законодавчого механізму притягнення до адміністративної відповідальності особи, за якою зареєстрований транспортний засіб, за окремі порушення правил дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, за випадки порушення правил зупинки, стоянки та паркування транспортних засобів, зокрема, несплату вартості послуг з паркування або паркування на місцях для інвалідів особами, що не мають такого права.

Крім того, удосконалено розміри штрафних санкцій за порушення правил паркування, а також передбачено надання 50% знижки в оплаті штрафів за порушення, зафіксовані в режимі фотозйомки/відеозапису, у разі сплати штрафу протягом 10 банківських днів тощо.

Водночас, Закон визначає підстави звільнення від відповідальності особи, за якою зареєстрований транспортний засіб, зокрема при вибутті з її володіння номерного знаку або автомобіля внаслідок протиправних дій інших осіб, передачі права керування автомобілем іншій особі на відповідній правовій підставі.

Законом встановлюються всі випадки суттєвого перешкоджання дорожньому руху або створення загрози безпеці руху, зокрема:

  • якщо транспортний засіб поставлено на проїзній частині у два і більше рядів;
  • розташовано у заборонених Правилами дорожнього руху місцях зупинки або стоянки, своїм розташуванням робить неможливим рух інших транспортних засобів або створює перешкоду для руху пішоходів, у тому числі осіб з інвалідністю на спеціальних засобах пересування та пішоходів із дитячими колясками;
  • розташовано на виділеній смузі для руху громадського маршрутного транспорту; розташовано на позначеній відповідними дорожніми знаками та/або дорожньою розміткою велодоріжці;
  • перешкоджає руху або роботі снігоприбирального та іншого технологічного комунального транспорту у разі запровадження надзвичайного стану або у разі оголошення окремої місцевості зоною надзвичайної екологічної ситуації;
  • порушує схему паркування транспортних засобів таким чином, що він блокує проїзд по двох або більше смугах руху.

Повернення затриманого транспортного засобу відбуватиметься невідкладно після сплати штрафу та вартості послуги із його транспортування та зберігання. Для зручності оплати за паркування та ефективного контролю за її здійсненням створюється законодавча можливість запровадження автоматизованої системи контролю оплати паркування.

Законом передбачено, що органи місцевого самоврядування мають впроваджувати автоматизовану систему контролю оплати паркування. Відповідні органи також мають вжити заходів щодо збільшення чисельності посадових осіб місцевого самоврядування для прийняття на службу в органи місцевого самоврядування інспекторів з паркування.

Закон набирає чинності через 180 днів з дня його опублікування.

До слова, минулого четверга ми розповідалиDe jure: компенсація криптою, підтримка кінематографу і CRM для юристів про компенсацію криптою, підтримку кінематографу і CRM для юристів. Наступна тематична добірка вже за тиждень!

Share
Написати коментар
loading...