Реклама

De jure: компенсація криптою, підтримка кінематографу і CRM для юристів

Традиційно вечір четверга присвячуємо ключовим нововведенням законодавчої сфери, якими відзначилися останні 7 днів. Про безпрецедентний судовий позов в Україні, урядову підтримку кінематографу та полегшення життя юристам — добірка головних юридичних новин тижня
Čytaty latynkoju
De jure: компенсація криптою, підтримка кінематографу і CRM для юристів
  1. Головна
  2. Історії
  3. De jure: компенсація криптою, підтримка кінематографу і CRM для юристів
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Традиційно вечір четверга присвячуємо ключовим нововведенням законодавчої сфери, якими відзначилися останні 7 днів. Про безпрецедентний судовий позов в Україні, урядову підтримку кінематографу та полегшення життя юристам — добірка головних юридичних новин тижня

Минулого тижня Україна говорилаDe jure: від 5-гривневих монет до виведення майнінгу з тіні про перехід від паперових купюр до монет і виведення майнінгу з тіні. На часі дізнатися, якими були ключові юридичні події останніх 7 днів.

За стандартами ЄС: Рада прийняла закон про стратегічну екологічну оцінку

Цього тижня Верховна Рада України розглянула і підтримала у другому читанні законопроект №6106 «Про стратегічну екологічну оцінку».

Чому це важливо

Що таке Стратегічна екологічна оцінка (СЕО)? Це систематичний процес виявлення екологічних факторів і можливих екологічних наслідків пропонованих стратегій, планів і програм та їх урахування під час прийняття рішень, які стосуються цих стратегій, планів і програм.

Тобто, при розробленні майбутніх державних, місцевих чи галузевих програм будуть враховуватись імовірні негативні наслідки для довкілля та здоров’я людини, які можуть виникнути в результаті їх реалізації, що важливо для сталого розвитку. Така модель ефективно працює в усьому світі.

Зоя Мельник, заступниця голови правління ВГО «Зелений фонд»

Не лише можливі економічні переваги того чи іншого шляху розвитку — як зазвичай оцінювалось, а й їх екологічні наслідки в довгостроковій перспективі. І це є прогресивним кроком, оскільки вплив на довкілля в Україні не враховувався.

Цей законопроект — одна з ключових вимог Угоди про асоціацію та ряду інших міжнародних угод. Крім того, без цього закону буде неповноціною система оцінки впливу на довкілля, оскільки вони працюють у тандемі.

Підписано закон про кредити для бізнесу на Донеччині

Днями Президент України підписав закон, який знімає обмеження для кредитування малого та середнього бізнесу. Про це глава держави повідомив у Twitter.

Що гарантують законодавчі зміни

Підписаний закон знімає впроваджені раніше обмеження для кредитування малого та середнього бізнесу на тій частині території проведення операції Об’єднаних сил, яка підконтрольна Україні.

Як пояснював під час ухвалення цього законопроекту (№7338) 21 грудня 2017 року народний депутат Максим Єфімов, три роки тому було ухвалено рішення про введення мораторію на стягнення за договорами іпотеки та застави, а також заблоковано можливість укладення нових договорів для банків на території Донецької та Луганської областей.

За словамиПідписано закон про кредити для бізнесу на Донеччині нардепа, якщо тоді це було доцільно, то тепер це стало перепоною для отримання нових кредитів за договорами іпотеки, оскільки заборонено стягнення заставленого майна, зокрема і на підконтрольній території.

Кабмін затвердив механізм утворення Ради з державної підтримки кінематографії

Також цього тижня Уряд схвалив проект постанови «Про затвердження Порядку утворення Ради з державної підтримки кінематографії», який визначає механізм її утворення. Нормативно-правовий акт розроблено Міністерством культури України відповідно до статті 9 Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні».

Про що йдеться у постанові

Документом передбачається утворення комісії, яка буде здійснювати на конкурсній основі відбір представників, запропонованих громадськими об’єднаннями, господарськими об’єднаннями, творчими спілками до складу Ради. До складу конкурсної комісії, яка діє на громадських засадах, входять дев’ять осіб – по одному представнику від Міністерства культури і Державного агентства України з питань кіно та сім представників від організацій.

Також постановою визначається процедура конкурсного відбору та строки, порядок та перелік документів, які подаються для участі в конкурсному відборі до складу Ради.

Формування та організацію роботи конкурсної комісії забезпечує Міністерство культури України, організацію та забезпечення роботи Ради з державної підтримки кінематографії здійснює Державне агентство України з питань кіно.

Хайп тижня: суд прийняв перший в Україні позов про компенсацію моральної шкоди в Bitcoin

Бориспільський міськрайонний суд Київської області відкрив провадження щодо співробітників Служби безпеки України, Генеральної прокуратури України і Держказначейства у справі про нанесення моральної шкоди позивачеві органами досудового розслідування в ході незаконного обшуку. Вперше в історії судової системи України розмір необхідної компенсації встановлено в криптовалюті і становить один Bitcoin.

Про що йдеться в ухвалі суду

Копія ухвали, оприлюднена ForkLog

Як зазначено в документі, в лютому 2018 року позивач звернувся із заявою, в якій просить відшкодувати моральну шкоду за дії правоохоронних органів. При подачі позову були дотримані всі необхідні норми, тому суд не виявив причин відмовляти позивачеві в розгляді справи.

Більше того, вже призначене підготовче судове засідання, а суд направив копії постанови відповідачам, які протягом 15-ти календарних днів мають право направити заяву з контраргументами суду та позивачеві. В іншому випадку суд розглядатиме справу на підставі наявної інформації.

Дмитро Гадомський, адвокат, CEO Axon Partners: «Це серйозна новина і очевидно, що після цього судового процесу нас чекає якісна зміна всієї судової системи. Я тисну руку позивачу, але дуже прошу його уточнити позовні вимоги, аби довести судову практику до ідеального стану. Наприклад, я б додав крім компенсації в біткоїнах також вимогу, щоб ГПУ написало 10 тисяч рядків коду на Ruby.

Позовні вимоги варто сформулювати англійською мовою і латинкою. Заяву про уточнення позовних вимог варто подати у вигляді лінку на гугл-документ — це прискорить розгляд і підвищить шанси позивача на її задоволення.

На місці позивача я також попросив би суд оголосити рішення у справі в окулярах доповненої реальності».

В Україні запущено першу професійну CRM-систему для юристів

Відома технологічна компанія «Дом юриста» розробилаCRM-система для юристів з’явиться в Україні Jusnote — першу професійну CRM-систему виключно для українських юристів. За декілька тижнів в ній зареєструвалося вже понад 1 тис правників.

Як система допоможе юристам

Розробники, у співпраці з практикуючими адвокатами, створили інструменти, які неодмінно стануть у нагоді юристам під час здійснення своєї діяльності, а також які допоможуть захистити себе та інтереси своїх клієнтів.

Професійна комунікація, мінімум паперів, виставлення рахунків, календар судових засідань, облік надходжень, якісний документообіг, постановка задач та інший потужний функціонал допоможе юристам ефективно керувати всією своєю практикою. А співпраця з OpenDataBot, Google і Microsoft зроблять роботу з системою Jusnote максимально зручною.

Українські розробники презентували юридичний онлайн-сервіс

З цього тижня життя українських підприємців стає значно простішим. Український стартап AXDRAFT розробив нову платформу: AXDRAFT Business. Вона допомагає підприємцям підготувати документи для створення компанії, найму та звільнення працівників, надання послуг та поставки товарів за кілька хвилин з будь-якого мобільного пристрою. Весь контент на платформі повністю безкоштовний.

Як працює додаток

Створення такої платформи стало можливим завдяки унікальному алгоритму автоматизації – AXDRAFT. Користувачу потрібно лише відповісти на кілька запитань і заповнити дані, які автоматично переносяться між документами користувача. Потім в 1 клік можна отримати свій документ. Документ буде індивідуалізований у відповідності до вимог користувача, вичитаний і красиво відформатований.

Творці проекту стверджуютьУкраїнські розробники презентували юридичний онлайн-сервіс, що швидкість та якість підготовки документів в AXDRAFT це заслуга «цифрової магії». Навіть кнопка створення документу символічно називається «MAGIC».

Мін'юст ініціює збільшення мінімального розміру аліментів на дитину

Міністерство юстиції продовжить запровадження ініціатив, які мають посилити захист українських дітей, чиї батьки розлучилися, та гарантувати право таких дітей на гідне утримання і повноцінний розвиток. Про це цього тижня під час виступу в Кабінеті міністрів повідомив Міністр юстиції Павло Петренко.

Нині йде серйозне обговорення можливості збільшення обсягу утримання дитини після розлучення батьків. Вже розроблено законопроект, який пропонує суттєво збільшити мінімальний розмір аліментів на дитину. Окрім того, ми можемо запозичити норму французького законодавства, за якою нащадки після розлучення батьків повинні отримати такий самий рівень утримання, який вони мали під час проживання у повній сім’ї.

Павло Петренко, Міністр юстиції

Очільник Мін’юсту також зауважив, що особисто виступатиме з ініціативою ввести норму, за якою діти матимуть право на частку спільного майна колишнього подружжя на рівні з батьками. Також буде створена система стимулювання як батьків, так і органів влади на місцях, які дбають про всебічний і повноцінний розвиток дитини.

Павло Петренко звернув окрему увагу на те, що завдяки новаціям закону #ЧужихДітейНеБуває, який почав діяти 6 березня, державним виконавцям Міністерства юстиції вдалося стягнути з боржників зі сплати аліментів на користь дітей 254 млн грн.

Такими були головні правові новини останніх 7 днів. До зустрічі за тиждень у наступній добірці!

Share
Написати коментар
loading...