Реклама

7 помилок в культурі, які допускають стартапи

Стартап здається романтичною та прибутковою справою — поки ви самі не починаєте ним займатися. Що насправді відбувається найчастіше в стартап-командах і яких помилок припускаються засновники?
Čytaty latynkoju
7 помилок в культурі, які допускають стартапи
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 7 помилок в культурі, які допускають стартапи
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Стартап здається романтичною та прибутковою справою — поки ви самі не починаєте ним займатися. Що насправді відбувається найчастіше в стартап-командах і яких помилок припускаються засновники?

Культура в стартапі — одна із найважливіших складових успіху. Від того, яку атмосферу та стосунки ви сформуєте в команді, залежить подальша перспектива. Та чи просто це зробити — і яких типових стереотипів дотримується при розвитку стартапу більшість підприємців? Ось 7 помилок, які можуть завести вашу команду на хибний шлях та звести нанівець усю пророблену тяжку працю.

1. Ви вважаєте, що культура в стартапі виникає сама собою

Коли все починається, то поняття культури, етики, правил, планування відходять на другий план. Всі працюють лише над створенням MVP, а про командну культуру та взаємини можна поміркувати «якось згодом». Правда полягає у тому, що за словом «культура» ховається насправді «те, як ми тут працюємо». І не можна виключати ситуації, що на момент появи MVPNa chasi — наш перший місяць після запуску справи із взаєминами та ефективністю роботи в стартапі будуть геть кепські. Культуру треба формувати постійно, паралельно із розробкою продукту та вдосконаленням процесів роботи. Це не означає обов’язково возити співробітників на коштовні курорти, витрачати купу грошей на тімбілдінґи чи написати зведення правил та законів і вивішати над кожним робочим столом. Це означає хоча би раз на місяць збиратися та обговорювати суперечливі, складні чи важливі моменти, які виникли у вашій роботі — і долати ті проблеми, які вже помітні на поточній стадії.

2. Ви берете на роботу до себе лише своїх друзів

Пошук кадрів для стартапу потребує високого рівня довіри — адже рішення та робота мають базуватися виключно на баченні та цілях, які просуває засновник стартапу, а розбіжності варто звести до мінімуму хоча би на початковому етапі. Тож цілком природньо, що засновники прагнуть шукати кадри серед свого дружнього кола. Гомогенні команди починають швидко, якісно та злагоджено — і саме вони потім стають джерелом найбільших проблем.

Колись Hyperloop OneHyperloop почне перші тестові запуски стартував доволі гучно та перспективно, а потім компанію ледь не зруйнував судовий позов, бо співзасновник найняв свого брата у якості радника, а ще зустрічався із PR-консультанткою компанії, якій платив потрійну зарплатню. І це — ще не найгірший приклад того, що може статися, якщо оточити себе лише родичами та друзями в команді. Хороша людина чи ваш давній товариш — це не мірило професійних та людських якостей, які потрібні вашій команді для комерційного успіху, просто не забувайте про це.

3. У вашій голові слово «успіх» асоціюється із поняттям «кількість співробітників»

У визначенні оптимального розміру команди керуйтеся правилом засновника BufferХто такі T-shaped маркетологи. За його словами, розмір колективу збагнути досить легко. Чим більше працівників — тим більше враження справляє цифра на інвесторів, але при цьому не забувайте, що «перебільшена» команда — це шлях до скорочення персоналу, щойно ви залучите інвестиції чи сфокусуєтеся на певних параметрах свого продукту. Не варто наймати більше людей, аніж потрібно для вашого продукту зараз — не буває «команд на виріст».

4. Ви викидаєте на вітер купу грошей, намагаючись конкурувати із іншими командами за рахунок «плюшок»

Перекуповувати працівників (особливо інженерів, програмістів та маркетологів) — звична практика Кремнієвої ДолиниПро що говорять у Долині: частина перша — Google. Бонуси, страхування, дитячі садки в офісі, додаткове безкоштовних харчування, спортзал, басейн, кімнати релаксації — все йде в хід в цій битві. Однак може настати момент, коли вам, як свого часу компанії Dropbox, доведеться «затягнути паски» та скасувати безкоштовні автобуси чи консолі в офісах.

Розпоряджайтеся бюджетами та кадрами мудро і виважено, не варто викидати на ранньому етапі гроші на те, щоби створити «казку» в офісі для працівників. Вам потрібен результат, а не просто піар довкола вашої компанії.

5. Ви змушуєте людей ґарувати, як на галерах — і все заради продукту

Так, стартап не передбачає роботи з 9 до 17, спокійних вікендів та «розслабону» — але постановка нереальних цілей та «витискання усіх соків» із підлеглих призведе до швидкого вигоряння команди та появи суцільної знервованості й агресії. Не треба вкладати все в метрики і змушувати людей жертвувати сном, життям та здоров’ям заради цифр у звітах. Набагато продуктивніше просто регулярно звіряти показники та контролювати загальний поступ команди, не перетворючись при цьому на наглядача із ціпком в руках.

6. «Козлів» ви не звільняєте, бо вони розумні

Наймаючи на роботу найгеніальніших працівників, не забувайте, що правило «жодних мудаків в компанії» — свяяте, і ті, хто його порушують, рано чи пізно зіткнуться із неабиякими проблемами. Найнеймовірніший талант, який підставляє своїх колег, волає на підлеглих, фальсифікує фінансові звіти чи прагне постійно «обходити» посадові інструкції або плести інтриги — це бомба із годинниковим механізмом, закладена у підвалини вашого стартапу. І ця «бомба» вибухне в той момент, який буде найбільш невигідним та небезпечним для подальшого існування вашого проекту. І не забувайте правило Рейлана Ґівенса: «Якщо ви зіткнулися з козлом вранці — ви зіткнулися з козлом. Якщо ви стикаєтеся з козлами та ідіотами увесь робочий день, то козел — це ви».

7. Ви живете в святій упевненості, що правила вас не стосуються

Стати вище закону, правил, інструкцій та економічних причинно-наслідкових зв’язків — неабияка спокуса для стартапера. Втім, завжди варто пригадати історію проекту Zenefits — він мав стати революцією в сфері страхування, натомість призвів до фінансової катастрофи та відставки CEO, адже вони ігнорували закони та правила, за якими має працювати будь-який страхувальник.

Інша прикметна історія — зліт та крах стартапу Theranos, який порушував не лише правила роботи у медичній галузі, але й фальсифікував результати біохімічних досліджень. Не всім дано бути Стівом ДжобсомНе бути як Джобс: чому не слід кричати на підлеглих — думка дослідників — більшість опиняється просто ніде, ігноруючи правила. Гроші, інвестиції, прибутки та ефективність роботи полюбляють не лише тишу, але й відповідність певним принципам, законам та юридичним вимогам. Тому не забувайте, що не кожен кут можна «зрізати».

Share
Написати коментар
loading...