Реклама

Хто такі T-shaped маркетологи

Це історія про тих, хто не стоїть на місці. Про тип спеціалістів, яки постійно прокачують свої навички та розвиваються. Особливо — якщо це стосується маркетингу продуктів
Čytaty latynkoju
Хто такі T-shaped маркетологи
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. Хто такі T-shaped маркетологи
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Це історія про тих, хто не стоїть на місці. Про тип спеціалістів, яки постійно прокачують свої навички та розвиваються. Особливо — якщо це стосується маркетингу продуктів

Побутує популярна точка зору, що кожен має бути спеціалістом своєї справи. Але з плином часу з’явилась ціла низка креативних професій, котрі потребують знання та розуміння суміжних сфер. Так, дизайнери мають розуміти, як продається продукт. Маркетологи мають розуміти, як грамотно сформувати завдання дизайнерам, а також прокомунікувати це все з командою, яка відповідальна за продажі тощо.

Так виникло поняття T-shaped спеціалістів. Вертикальна смуга на Т представляє глибину володіння навичками і досвід в одній області. В той час як горизонтальна смуга показує базовий рівень розуміння в дотичних дисциплінах. Для прикладу, будучи дизайнером, я можу гарно розбиратись в копірайтингу, соціальних медіа та редагуванні відео. Але моєю основною експертизою все ж буде дизайн.

Хто ж такі T-shaped маркетологи, і чому вони є найкращими в своїй справі?

Хто такі T-shaped маркетологи

Схема від Buffer

Найкращі маркетологи не мають профільної «класичної» маркетинґ-освіти, але вони мають цінний досвід, який дозволяє стати кльовим маркетолом. Двома першими роботами «отця реклами» Девіда Оґілві були — кухар у ресторані паризького готелю Majestic, пізніше торговий агент з продажу домашнього печива компанії Aga. Далекий від кар’єри засновника еталонного рекламного та PR агенства досвід роботи, чи не так?

Чому я не став системним адміністратором

За освітою я мав займатись адмініструванням комп’ютерних мереж, але вчасно зрозумів, що спілкуватись з людьми мені подобається більше, ніж з комп’ютерними кабелями. Першою повноцінною роботою, де я відповідав за соціальні медіа та комунікацію зі стартапами, була команда організаторів IDCEE, щорічної ТОП-5 конференції для інвесторів та стартапів в Центральній та Східній Європі. Там я усвідомив, що мені подобається керувати величезними потоками інформації, оформлювати її в правильні меседжі і позиціонувати їх на 15 різних ринків. Тоді моя робота включала координацію 150 стартапів, які фізично будуть присутні на конференції, а також формування правильних меседжів й запуск рекламних кампаній в соціальних медіа. Це було важко, вимотувало кожного дня. Але вже через кілька місяців я навчився правильно пріоритизувати задачі та розподіляти свій час.

Ця робота остаточно дала розуміння того, що не бути мені системним адміністратором і потрібно рости в сфері проектного менеджменту та комунікацій. Не хочеться переказувати історію життя, але правильно обраний напрямок привів мене до розуміння того, що я ідентифікую себе як маркетолог. Маркетолог, який в змозі зробити технічне завдання для розробників, дизайнерів, копірайтерів, і якщо потрібно, то й навіть для архітекторів.

А що ж самі T-shaped маркетологи думають концепт «універсального» спеціаліста з маркетингу?

Brian Peters, Digital Marketing Strategist Buffer

— Нам подобається концепція найму Т-shaped маркетологів, тому що це дає нам такий широкий спектр навичок і знань для роботи в невеликій, сфокусованій на зрості маркетинг команді. Коли одна й та сама людина може працювати на різних проекти в рамках одного дня, тижня чи місяця, це робить нас набагато більш гнучкими й адаптивними. Але варто завжди пам’ятати, що кожна людина має одну або дві області, де має глибоку експертизу. Це допомагає покращити рівень якості виконання роботи кожинм окремо взятим членом команди у відповідній професійній області.

В поєднанні, у вас є команда маркетологів, які постійно голодні дізнаватись про нові механіки та стратегії, і робити значний вплив на відповідні процеси в компанії. Спостерігати за такими спеціалістами й працювати з ними — одне задоволення

Руслан Назаренко, Brand Ambassador at Branch.io

— Сьогодні все змінюється за час тривалістю із вашу обідню перерву. А маркетинг змінюється, щонайменше, раз на тиждень. Іноді — щодня. Ми працюємо з новими каналами й викидаємо старі. Ми використовуємо до біса багато даних в своїй роботі. Можливо це вже й є big big data.

Щоби ставати продуктивнішими в нашій роботі, потрібно розуміти дотичні до маркетингу дисципліни: дизайн, розробка, UX; підбирати потрібні канали для доставки потрібного повідомлення, які працюють прямо зараз. Не ті, які працювали вчора чи вранці, а прямо в цю секунду. Так працює T-shaped маркетолог. Якщо знати тільки один канал, навряд чи можна сподіватися, що він буде так само ефективно працювати, як інші в 100% випадків.

Як збільшити прибутки

В класичному сценарії, у вас є кілька способів отримання кращих результатів в контексті збільшення прибутків:

  • Заглибитись в один конкретний канал. Ви знаєте таких хлопців, вони просто боги email або PPC маркетингу. Але якщо ви надумаєте піти цим шляхом, згадайте, скільки часу пройшло з тих пір, коли Snapchat увірвався в арсенал SMM спеціалістів. І подумайте, наскільки вигідно працювати тільки в одному каналі, який може померти через 5 років. Або через рік. Або завтра.
  • Знаходити різні канали, які працюють в поєднанні, і регулярно знаходити такі поєднання. Кілька років поспіль всі шукають якийсь Грааль «Growth Hacking». Правда в тому, що для Growth Hacking вам треба знати як влаштований і працює весь маркетинг і дотичні області, а також як поєднати 2-3 каналу разом, щоб вони стали «пальним» для зростання.

Я впевнений, що є тільки одна річ, яку можна зробити сьогодні, щоб бути кваліфікованим (і добре оплачуваним) маркетологом. Це звичайно ж, мати чіткий фокус на тому, як принести більше цінності, грошей і зростання продукту/сервісу, над яким працюєте — поступово стаючи T-shaped Rockstar.

Кожного дня ставайте кращою версією самого себе

Незалежно від того, в якому напрямку буде рухатись ваша кар’єра, важливо постійно, і я серйозно кажу, постійно, вдосконалювати свої навички. Я проходжу нові курси з маркетингу майже щодня, оскільки знання можу застаріти на один тиждень. Діліться знаннями з колегами і влаштовуйте події з обміну досвідом.

Share
Написати коментар
loading...