Реклама

Najmolodšyh kyjan včytymuť programuvaty z dopomogoju Minecraft

Плідні вихідні 20-21 травня зібрали у Києві більше 250 мейкерів, десятки унікальних проектів та сотні захоплених емоціями гостей, серед яких були представниці Na chasi. Про що можна було дізнатися під час ярмарки цікавих проектів та ідей — давайте коротко пригадаємо (а детальніші розмови із представниками стартап-команд чекайте незабаром)
Čytaty latynkoju
Najmolodšyh kyjan včytymuť programuvaty z dopomogoju Minecraft
  1. Головна
  2. Техно
  3. Najmolodšyh kyjan včytymuť programuvaty z dopomogoju Minecraft
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Плідні вихідні 20-21 травня зібрали у Києві більше 250 мейкерів, десятки унікальних проектів та сотні захоплених емоціями гостей, серед яких були представниці Na chasi. Про що можна було дізнатися під час ярмарки цікавих проектів та ідей — давайте коротко пригадаємо (а детальніші розмови із представниками стартап-команд чекайте незабаром)

Четвертий Mini Maker Fairе — це свято винахідників, новаторів і експериментаторів. Незвичайні люди, які створюють нове, змінюють світ, шукають нові рішення, зібралися «під одним дахом» минулого вікенду.

Що таке Kyiv Mini Maker Fairе 2017

Родом Maker Faire з Каліфорнії — це міжнародний рух, що об’єднав науку, IT, ремесла, мистецтво, технічних ентузіастів будь-якого віку, крафтерів, хоббістів, інженерів, наукових клубів, авторів, художників, вчителів та студентів. Серед учасників є працюючі компанії, що заробляють на своїх винаходах, та люди, яким просто подобається втілювати свої ідеї в життя та отримувати від цього задоволення.

Цьогоріч девіз фесту звучить як «ReMake Ukraine», а символом став козак-інженер Мозговий, вже відомий за графічною новелою «Даогопак», та його подруга Дзиґа (адже Maker Faire — це територія рівних можливостей).

Юні мейкери переймають навички дорослих

Що відбувалось два дні у павільйонах ВДНГ

6 тис кв метрів, 1-й та 3-й павільйони ВДНГ — саме тут зібрали під одним дахом 250 мейкерів. В 1 павільйоні нашу увагу привернув перший в Україні коворкінґ для швачок. Ні, вам не здалося: «Шити легко» — це місце, де можна працювати не тільки за ноутбуком, але й за машинкою для шиття. Дівчата презентували свої напрацювання, провели майстер-клас із розкрою та пошиття спідниць. Чималу кількість відвідувачів такий незвичайний коворкінґ ще й порадував добіркою тканин із дуже позитивними принтами.

Місце, де можна шити, може незабаром з’явитися в усіх українських містах

Команда лабораторії Fabricator представила свої роботи та в режимі реального часу створювала прототипи на 3D-принтері. Це — відкрита інноваційна лабораторія, яка працює, аби дати необхідні інструменти швидкого прототипування для всіх ентузіастів 3D-друкуАрхітектор із Малайзії запропонував «надрукувати» хмарочос в Україні.

Серед десятків проектів нашу увагу привернув український стартап eCozy. Це — україно-німецький проект, що розробили систему «розумних» термостатів з сенсорним управлінням для житлових приміщень. Ще у 2014 році компанія успішно зібрала кошти на платформі колективного фінансування Indiegogo, а в 2016 році стала успішною на seedmatch.de. Зараз eCozy успішно продається у великих німецьких мережах електроніки. «Розумні» термостати eCozy кріпляться до радіаторів і стежать за їхньою температурою, — а ще допомагають заощадити домогосподарству до 30% оплати за опалення. Керувати температурою можна за центру управління та за допомогою мобільних додатків (є версії для iOS та Android).

Серед учасників Kyiv Mini Maker Fairе 2017 було надзвичайно багато дітей, які відчували себе комфортно та абсолютно органічно. Компанія «Радіомаг», скориставшись із присутності своєї цільової аудиторії, провела майстер-клас для діток та дорослих — адже саме для дітей та допитливих батьків ця компанія випускає конструктори, і всі учасники могли створити сувенір своїми руками: паяльник та трохи часу — і чоловічок із резисторами та світлодіодами був готовий.

Збери сувенір власноруч

Кого можна було почути

Денис Охрименко — засновник Time 4 Machine та Pagl, в минулому Ugears — розповів про те, як можна зробити успішним проект на основі того, що інші вважають просто сміттям. Його виступ почався зі слайду із провокативним заголовком «Щоби такого зробити, щоби більше нічого не робити». Ця фраза задала тон усій презентації, — особливо після розповіді про те, як формуються ідеї з моменту їх прототипування до створення реального продукту.

Олександр Нестеренко, CEO ARTKB, розповів, як вдалося придумати ґаджет для конфіденційних розмов Hushme, — котрий зараз саме збирає кошти Український стартап Hushme запустив кампанію на Kickstarterна платформі Kickstarter. Також він торкнувся тем, як заробляти та як будували роботу з пресою. Нагадаємо, що ARTKB — бюро розробки хардверних продуктів повного циклу. Офіси компанії базуються в Києві та Шеньчжені. Це — єдина компанія подібного типу в Україні. Її проекти давно вийшли за межі нашої країни, а команда стала експертами у підготовці продуктових рішень та запуску краудфандингових компаній.

Незвична музика

Серед маси технологічних та технічних об’єктів вразив Іван Ткаченко з електричною бандурою, що безсумнівно захопила увагу відвідувачів та учасників фестивалю. Іван представив авторську концепцію визвучування українського музичного інструменту бандури із використанням комп’ютерних технологій. Також він показав концепцію паралельної обробки звуку, яку застосовує у своїй творчості.

Електрогітара? Вчорашній день! Електробандура — те що треба

Навіщо Maker Fairе потрібен Україні

В коментарі для Na chasiНа часі — зміни: Ми розпочинаємо Світлана Бовкун, організаторка фестивалю, так охарактеризувала ярмарок та мейкерський рух в цілому:

— Ми займаємось цим, тому що бачимо величезний запит. Всі наші учасники тут, ми не вмістились цьогоріч в одному павільйоні. Дуже багато шкіл, ми бачимо, що люди хочуть таких подій — і розуміємо навіщо ми це робимо. Наша аудиторія — багато українців, які готові не просто щось робити, а саме хочуть створювати. Є запит створювати продукти, предмети, причому створювати це в такому якісному міжнародному форматі. Ми бачимо, що не всі хочуть бути юристами чи економістами, — хтось прагне, наприклад, створювати меблі. Наш проект міжнародний, ми надихаємось американськими напрацюваннями та американською культурою. Чого ми хочемо навчитися самі та навчити наших учасників — то це вміння ділитися вміннями, знаннями, навичками. І щоби вміли ділитися цим не лише проекти, спрямовані на дитячу, але й на дорослу аудиторію. Саме тому серед наших лекторів — ті, хто вже зробив успішні проекти і готовий розповісти, як це можна зробити.

Мейкерство — крок до нової країни винахідників

Maker Fairе — це місце, де ми ділимося

Замість висновків

Побачене — це стимул побажати фестивалю Maker Fairе розвитку та готовності вражати і змінювати все нових і нових мейкерів. А ми в свою чергу найближчим часом розкажемо вам про найцікавіші ініціативи та стартапи, які ми побачили на цьому ярмарку технологій.

Share
Написати коментар
loading...