Реклама

🤔 Керування очікуваннями — чи потрібен вам Steam Deck

Čytaty latynkoju
🤔 Керування очікуваннями — чи потрібен вам Steam Deck
  1. Головна
  2. Ігри
  3. 🤔 Керування очікуваннями — чи потрібен вам Steam Deck
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Портативна консоль від Valve під назвою Steam Deck вийшла доволі давно, щоб з’явилося достатньо оглядів та рецензій на цей девайс, в тому числі українською мовою. Зайвий раз переписувати характеристики Steam Deck чи розповідати про враження від його елементів, які особливо не відрізняються від інших оглядів, сенсу особливого нема.

Тож ми спробуємо підійти до цього питання трошки інакше. В усіх цих оглядах дуже часто не вистачало чіткої відповіді на два питання — чого варто очікувати від Steam Deck і кому потрібен цей пристрій. Саме в цьому ми спробуємо розібратися.

Як Valve свою екосистему будувала

Для розуміння, як ми взагалі прийшли до Steam Deck, варто трошки зануритися в історію. Ґейб Ньюелл про бажання створити власну повноцінну ігрову платформу заговорив ще у 2012 році, коли Microsoft представила Windows 8, а разом з нею прагнула ввести обмеження на встановлення програмного забезпечення, в тому числі ігор, поза межами свого власного магазину. Подібні кроки вживала й Apple для своєї десктопної ОС.

Очільника Valve така перспектива не тішила. Тож досить скоро, приблизно у тому ж часовому проміжку, Valve випускає офіційний клієнт для Linux, додає у Steam «консольний режим» (Big Picture), а також запускає ініціативу Steam Play. В її межах гравці, які купували гру на одну ПК-платформу — скажімо, Windows, отримували безкоштовно її версію на всі інші, де доступна (Linux та macOS).

У вересні 2013 компанія разом з виробниками заліза показала Steam Машини. Це фактично ігрові ПК, створені за підтримки Valve, які працювали на спеціально розробленому варіанті Linux під назвою SteamOS. Такий собі Android у світі ПК-геймінгу.

Крім того, щоб позбавитися диктату платформ великих корпорацій, Steam Машини мали на меті дати гравцям на ПК «консольний досвід» формату «взула і забула». Тобто, ти вмикаєш собі Steam Машину, натискаєш пару кнопок на контролері і занурюєшся в гру. Це радикально відрізнялося від тодішнього ПК-геймінгу, коли рідко яка гра заводилася на кожному ПК без проблем, встановлення додаткових драйверів та пошуків інформації на форумах.

Авжеж нічого з того не вийшло. Steam Машини вийшли занадто дорогими, а Valve практично не контролювала виробників. Співпраці з ігровими розробниками задля підтримки іграми цих девайсів теж не вийшло. У компанії і без Машин були легендарні проблеми в комунікації з індустрією — навіть великі студії могли очікувати відповіді від Valve тижнями.

Без централізованого контролю та докладання зусиль до досягнення сумісності хоча б зі стандартизованим залізом Машин жодний «консольний досвід» запропонувати просто неможливо. Тож ініціативу поступово згорнули, а деяким незалежним виробникам Машин навіть довелося збанкрутувати.

Проте не можна сказати, що Steam Машини прожили кілька безславних років зовсім дарма.

  • По-перше, в компанії зрозуміли, що в питаннях розбудови екосистеми той підхід, яким вони досягли успіху в продажі ігор і створенні спільноти навколо Steam, не спрацює. Без централізації ніяк.
  • По-друге, Valve все ж таки не закинула свою SteamOS, продовжила її розвивати та й програмну частину загалом, а крім того випустила власний контролер і також ретранслятор ігор з ігрового ПК на екран Steam Link. Цей досвід також став у пригоді.
  • До того ж, за цей час встигла вийти і завоювати шалений успіх Nintendo Switch — гібридна консоль, що фактично стала дороговказом для дуже багатьох виробників включно з Valve.

Усі ці три фактори стали ключовими для виходу першого власного ігрового девайсу від Valve під назвою Steam Deck на початку 2022 року.

Чи дає Steam Deck консольний досвід

Загальною відповіддю на це питання буде, авжеж, «ні». Вибачте за спойлер до всього цього розділу. Заперечувати те, що він гірший, було б дивно — це авжеж, однак є дещо, що в певному сенсі робить його навпаки кращим. Що означає ця дивна конструкція, зараз спробуємо розібрати.

Спочатку варто визначити, що визначає той самий «консольний досвід», і на думку автора це три ключові речі:

  1. Швидка, стабільна та інтуїтивно зрозуміла й зручна операційна система.
  2. Безшовність. Гравець купляє гру, завантажує її і запускає. Він не думає, чи «потягне» його пристрій цю гру, чи потрібно встановлювати якісь драйвери або змінювати налаштування. Якщо гра є в магазині, вона працюватиме на консолі в одне натискання кнопки геймпада. Крапка.
  3. Стабільно висока якість ігор. На консолях ви отримаєте, можливо, не найкращу з доступних споживачу картинку, однак її якість буде досить високою, і зі стабільним показником кадрів на секунду.

Геймінг на ПК за останнє десятиліття дійсно став більш передбачуваним та гарантованим, але до рівня консолей все ж поки не дотягує. І Steam Deck — це не стільки крок уперед, скільки в сторону. Портативна консоль від Valve не може гарантувати вам запуск будь-якої чи навіть більшості ігор з каталогу Steam.

Замість гарантій, які Valve надати не може, компанія розділяє ігри на чотири категорії з позначками, які дають вам зрозуміти, чи вдасться вам пограти в конкретну гру на Steam Deck:

  • верифіковані — ігри, які точно працюють на Steam Deck, не мають проблем з керуванням за допомогою геймпаду, підтримують роздільну здатність консолі (і вона виглядає комфортно), не вилітають і не глючать іншим чином (принаймні абсолютну більшість часу — все ж таки баги та глюки трапляються і на «класичних» консолях)
  • іграбельні — така гра у вас запуститься на Steam Deck, однак з певними компромісами. Наприклад, буде маленький шрифт тексту або потрібно буде логінитися в сторонній лаунчер, що працює не дуже стабільно
  • невідомі — ігри, які не перевірялися; зазвичай це малопопулярні, незалежні або просто дуже старі тайтли
  • неіграбельні — це ті, що гарантовано у вас не заведуться

З понад 50 000 ігор у Steam лише трошки більш ніж 3800 ігор є верифікованими для Steam Deck за даними бази ProtonDB, яка є головним та найзручнішим джерелом такої інформації. Навіть разом з «іграбельними» число не дотягує до половини каталогу. На жаль, мова не йде лише про обскурні проєкти, про які забули навіть їхні розробники. Часто пограти не можна навіть у такі хоч і старенькі, але все ж популярні ігри, як екшни з серії Batman чи ігри Dragon Age (Mass Effect при цьому підтримується), та і нові ігри з франшизи Call of Duty також далеко не всі підтримуються.

Зручно, що на ProtonDB можна підключити власний акаунт і просканувати всю свою бібліотеку.

Даються взнаки також досить широкі критерії «іграбельності» для жовтих лейблів з боку Valve. Досить часто серед указаних компромісів ідеться лише про дрібний текст в окремих місцях або необхідність залогінитися в сторонній лаунчер. Хоча це здається допустимим компромісом, на практиці навіть така дрібниця може спричинити певну фрустрацію.

Якось я завантажив Red Dead Redemption 2 на свій Steam Deck, кинув його у наплічник і щасливий пішов у справах. Певний час мені потрібно було очікувати зустрічі, тож я вирішив згаяти час за грою. Проте після запуску мене змусили оновлювати лаунчер Rockstar Social Club, потім логінитися в нього і проходити перевірку легальності гри.

Підключившись до мобільного інтернету, я намагався провернути цю операцію впродовж 15 хвилин. То глючила екранна клавіатура, то не оновлювався лаунчер, потім я згадував свій пароль від акаунту Rockstar, а потім чомусь лаунчер взагалі перестав влаштовувати мій мобільний інтернет. В результаті пограти у RDR2 мені так і не вдалося.

Завершувати весь процес довелося вдома, з нормальним інтернетом і також не з першої спроби. На PS5 нічого подібного у мене не було.

Авжеж, у цьому випадку більшість питань виникає саме до розробників, які не люблять ПК через високий рівень піратства, тому «змушені» додавати подібні перевірки. Проте питання є і до Valve — в них точно є можливість скооперуватися з Rockstar заради тайтлу, в який гратиме ще не одне покоління геймерів.

Та й досвід взаємодії зі SteamOS в таких випадках розчаровує не менше, ніж брак ініціативи у переговорах з розробниками. Такі нібито очевидні дрібниці, як те, що екранна клавіатура має запускатися автоматично при встановленні курсора у текстове поле, не перекривати поле вводу тексту, і працювати без винятків system-wide — цього просто нема. Для виклику клавіатури потрібно завжди натискати окрему комбінацію кнопок, вона працює не всюди і нестабільно.

Проблеми можуть виникати і в управлінні самою грою. Часто для «іграбельних» ігор нема повноцінної підтримки геймпада Steam Deck. Для цього компанія придумала «розкладки від спільноти» — користувачі самі можуть додати спеціальну розкладку геймпада, а ви можете її завантажити з налаштувань гри у Steam. Проте існують проєкти, які позначені як «іграбельні», але там це не працює.

Це і багато інших нюансів цілком можуть влаштувати гіка чи навіть зробити його досвід ще більш цікавим, бо копатися в усіх цих налаштуваннях і на форумах — це окрема розвага, однак для широкої аудиторії таке, на жаль, прийнятним не є і «консольним досвідом» це точно назвати неможливо.

Втім, якщо ви сподіваєтеся, що зелена галочка верифікованої гри вам все ж гарантує той самий «консольний досвід», це також не завжди відповідає дійсності.

Реліз Baldur’s Gate III відбувся одразу з верифікацією від Valve. На відміну від звичайної ПК-версії, гравцям Steam Deck навіть не показували спеціальний лаунчер, щоб гру дійсно можна було запустити одним натисканням. Втім, проблеми починалися в самій грі.

Навіть за використання рекомендованих самою грою налаштувань графіки, показник кадрів на секунду не є стабільним і може коливатися від понад 60 FPS до менш ніж 20 FPS. Ситуація значно погіршується по мірі проходження сюжету аж до того, що на початку третього акту гра ставала майже неіграбельним слайд-шоу.

Зниження налаштувань не допомагало. Кілька оновлень, які розробники випустили впродовж першого місяця з релізу, покращили ситуацію, але не розв’язали проблему й близько (станом на момент публікації цього матеріалу). Попри бажання пройти Baldur’s Gate III саме на Steam Deck, доводиться робити це за допомогою GeForce Now на ноутбуці.

Разом з тим, існують зворотні ситуації. Згадана вище Red Dead Redemption, за думкою автора та кількох опитаних інших гравців, на Steam Deck виглядає краще, ніж на консолях актуального покоління. Зміною налаштувань можна досягти будь-якого зручного стабільного фреймрейту (30, 40 чи 60 FPS на ваш смак). Це можливо завдяки тому, що ПК-версія RDR2 містить значні покращення та добре оптимізована, тоді як гравці на консолях останнього покоління змушені вдовольнятися версією гри для попереднього. Є й інші подібні приклади.

Втім, це не скасовує генерального висновку — на цей момент Steam Deck просто не може забезпечити вам навіть близький до консольного стабільний та високоякісний ігровий досвід. Компроміси, які пропонує цей пристрій, не є прийнятними для широкої аудиторії гравців, але цілком підійдуть гікам, які мають час та натхнення.

Чи має запас потужності Steam Deck

Ще однією ключовою перевагою консольного геймінгу над ПК є його «довговічність». Коли ви купляєте нову консоль на початку покоління, ви можете бути впевнені, що попереду у вас ще шість-сім років активного геймінгу на тому самому залізі. Розробники випускатимуть та підтримуватимуть нові ігри, при чому не лише до кінця активного життя консолі (коли виходить нове покоління), а ще й кілька років після.

Ринок ПК влаштований інакше. Ігровий ПК у певній кількості випадків дозволяє отримати кращу графіку за консолі. Однак щойно ви його зібрали (на що у вас піде $1000 мінімум), у вас є два-три роки для того, щоб насолоджуватися всіма новими проєктами без винятків у максимальній якості. Потім доведеться прикручувати налаштування, слідкувати за підтримкою нових технологій, ну і врешті решт замінювати комплектуючі приблизно вдвічі частіше, ніж застарівають консолі.

Що можна сказати на цьому тлі про Steam Deck?

За потужністю портативний ПК від Valve не сильно поступається попередньому консольному поколінню (базова PS4 — 1,84 TFLOPS , Steam Deck — 1,6 TFLOPS). Нові AAA-проєкти у 2023 році на ці консолі вже майже не виходять, і це вже частково відповідає на наше питання. Можна було б припустити, що це відбувається, бо розробники просто не можуть пройти суворий контроль якості PlayStation або Xbox, а ПК-сутність Steam Deck гіпотетично дозволяє знизити налаштування графіки, і таким чином добитися іграбельності нової гри.

На практиці у сучасних іграх доводиться йти на максимальні компроміси заради доволі неочевидної вигоди — наприклад, знижувати налаштування до мінімуму, щоб грати у 24 FPS з провалами до 12-15.

При формально непоганих, особливо як на портативну консоль, характеристиках Steam Deck страждає на дві родові травми. Перша — це сама природа ПК-геймінгу, коли ігри просто неможливо оптимізувати так само ефективно, як на консолях, через зоопарк комплектацій. Друга — це SteamOS, яка запускає Windows-ігри через «прокладку» Proton, що авжеж також додає роботи залізу. В результаті, на Steam Deck погано працюють навіть ті ігри, які за потужністю мали б бути йому по силах — зокрема, Horizon Zero Dawn, Hogwarts Legacy та інші.

Steam Deck морально застарів уже на момент свого виходу, потрапивши у ту саму ситуацію, що й Nintendo Switch. Проте якщо Nintendo знаходиться поза нашим часопростором і випускає продукт as is, не вступаючи в конкуренцію з іншими платформами, то тут ситуація не така.

Так ми знову приходимо до того, що як би Valve цьому не опиралася, компанії доведеться все більше централізувати свою бізнес-модель, і рано чи пізно працювати з розробниками ігор не лише пряником, але й батогом. Не тільки просити й допомагати в оптимізації ігор під Steam Deck, але й ставити відповідні вимоги та налагодити процес справжньої сертифікації.

Лише тоді можна буде сказати, що обираючи Steam Deck, ви отримуєте хоча б декілька років стабільного портативного AAA-геймінгу без необхідності думати про потужність вашого девайсу.

Чого можна очікувати від Steam Deck і кому він все ж потрібен

Попри всі недоліки, детально й яскраво описані вище, Steam Deck знайде свою аудиторію, що має низку специфічних потреб. І це навіть не лише техногіки, яким просто цікаве будь-що з текстоліту та кремнію.

Steam Deck — це цікаве доповнення для ігрового ПК. Попри проблеми з продуктивністю та сумісністю, все ж девайс має доступ до бібліотеки Steam, що найбільш імовірно збиралася роками, і дозволяє провести час не лише в кріслі вашого домашнього сетапу. Тож можна прилягти на диван або навіть взяти пристрій у поїздку — принаймні, якщо ви плануєте зупинятися в місцях, де є повноцінний доступ до електрики. Завдяки своїй ціні та розмірам, він все ж виграє у ігрових ноутбуків.

Крім того, Steam Deck — це чудовий спосіб грати в незалежні ігри, які зазвичай не відрізняються великою вимогливістю. У Nintendo Switch тут девайс від Valve виграє більшою потужністю, та знову ж — доступом до бібліотеки, яка у вас вже є, якщо ви хоч колись грали на ПК, замість того, аби збирати колекцію заново.

Варто згадати широкі можливості Steam Deck з емуляції. Авжеж, ми не заохочуємо піратство ігор, чим емуляція фактично є. Однак потрібно визнати, що в багато ретро-проєктів просто неможливо зіграти без купівлі застарілої консолі, а то і взагалі — чим далі в майбутнє, тим більше ми побачимо закриттів електронних магазинів, а деякі з ігор вже зараз виходять лише в такому вигляді.

А от чого не варто очікувати від портативного ПК від Valve:

  • «портативної консолі» — цього досвіду він просто не дасть
  • повноцінної заміни ігрового ПК чи навіть ноутбука — для цього йому просто не вистачить потужності
  • заміни для Nintendo Switch — японська консоль цінна ексклюзивними іграми перш за все, яких у Steam нема
  • заміни для стаціонарних консолей — попри можливість підключити Steam Deck до великого екрана за допомогою докстанції, його потужностей навіть так не вистачить для порівняної якості геймінгу

Тож якщо вам потрібно щось із цього списку, можете сміливо припинити розглядати Steam Deck для покупки — він вам просто не потрібен.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...