Реклама

🛫 Хмарний геймінг в Україні — які сервіси доступні та що пропонують

Čytaty latynkoju
Unsplash
🛫 Хмарний геймінг в Україні — які сервіси доступні та що пропонують
  1. Головна
  2. Ігри
  3. 🛫 Хмарний геймінг в Україні — які сервіси доступні та що пропонують
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Ми вже давно звикли до стримінгових сервісів. Серед активних споживачів медіапродуктів сьогодні важко знайти людину, в якої б не було хоча б однієї передплати — на музику чи фільми та серіали. Втім, попри те, що відеоігри завжди були передовою сферою з точки зору технічних інновацій та нових бізнес-моделей, стримінгу це не торкнулося.

Стримінг ігор все ще залишається досить непопулярним способом геймінгу. Сервіс потребує величезних інвестицій з боку бізнесу, що стримує корпорації від швидкого розвитку, а користувачам для комфортної гри необхідно мати потужне з’єднання з інтернетом. Розберемося, що відбувається в індустрії загалом.

Стан індустрії стримінгу ігор

Усі провідні виробники консолей беруть участь у розвитку ніші.

Флагманом хмарного геймінгу серед них є, безумовно, Xbox завдяки тому, що Microsoft історично є потужним гравцем на ринку хмарних технологій — це фактично є основним напрямком бізнесу корпорації. За допомогою сервісів компанії ви можете як транслювати ігри з консолей на інші пристрої, так і грати на будь-якому пристрої просто з серверів xCloud.

Sony ще у 2012 році придбала сервіс Gaikai, перетворила його на PS Now та зараз розвиває і використовує його технології поки що переважно для ретрогеймінгу або трансляції ігор за допомогою Remote Play на мобільні пристрої. Наступним кроком буде випуск Project Q — портативної консолі, яка транслюватиме ігри з вашої домашньої PS5 також через Remote Play.

Nintendo традиційно пасе задніх з точки зору інновацій, але навіть на Switch є кілька десятків ігор, які транслюються через хмару. Проте в цьому випадку це не стільки демонстрація прогресу, скільки вимушене рішення. Якби не стримінг, у ці ігри неможливо було б пограти на Nintendo Switch взагалі через слабкість її заліза.

Крім консольних виробників, стримінг зацікавив і інші корпорації.

  • Amazon у 2022 році запустив сервіс Luna — корпорація також є сильним гравцем на ринку хмарних технологій, тож власний ігровий стримінг для неї був лише питанням часу.
  • GeForce Now від Nvidia, який працює вже більш як 10 років, є напевно найбільш стабільним прикладом подібного сервісу та, ймовірно, має найбільше перспектив, проте це ми вже забігаємо наперед.
  • Не можна також згадати про приголомшливий провал Google Stadia, яку компанія остаточно закрила у січні 2023 року, а до цього звільнила понад 150 працівників, які працювали над іграми для платформи. Закриття Stadia зайвий раз показало, наскільки це складний бізнес, особливо для компаній, які мають недостатньо експертизи.

Втім, складність розбудови стримінгової платформи не заважає з’являтися навіть незалежним проєктам у цій сфері.

  • Інший стартап, Shadow.Tech не можна назвати суто ігровим стримінгом. Сервіс надає користувачеві віддалений доступ до віртуального комп’ютера під управлінням Windows, але так, на ньому в тому числі можна запускати ігри
  • Також варто згадати про Anstream Arcade — стримінг, що спеціалізується на ретрогеймінгу. Якщо хочете повернути старі-добрі часи, але при цьому не подобається довбатися з емуляторами, то це непоганий вибір
  • Особливо приємно, що один із них походить саме з України. Boosteroid розробляють у Києві, і за словами творців, він є третім у світі за обсягом гравців, а оцінюють компанію вже у $1 млрд

Загалом, як бачимо, ринок вже доволі насичений і для всіх знайдеться сервіс до душі. Але є нюанс.

Стримінг ігор в Україні — які сервіси доступні

На жаль, більшість цих сервісів для українців поки що не ввімкнули.

Ви можете користуватися Remote Play для PlayStation 5, однак не повноцінним стримінгом з ретро-іграми за передплатою — в український тарифний план PS Plus він не входить.

Консолі Xbox в Україні недоступні взагалі, і навіть українські гості сонячних Туреччини та Аргентини зможуть лише транслювати ігри з консолі на інші девайси, однак пограти з хмари xCloud не вийде.

Так само Nintendo не має офіційно українського регіону, але принаймні ті ігри, які продаються як хмарні сервіси (наприклад, A Plague Tale: Requiem або Marvel’s Guardians of the Galaxy) працюватимуть.

Повноцінно та безкомпромісно в Україні працюють лише два ігрових стримінгових сервіси — це наш Boosteroid та Nvidia GeForce Now. Їх ми й оглянемо та порівняємо сьогодні.

Boosteroid

Український сервіс, який розробляють у Києві, доволі успішно захоплює ринок. Наразі, за заявами творців, він має вже понад 4 млн передплатників, і є третім у світі за цим показником. Це вражає, тим більше, що компанія є незалежною від глобальних корпорацій. Розбираємося, що пропонує Boosteroid.

Вартість

Boosteroid фактично має лише один тарифний план — €9.89 на місяць. Якщо оплатите одразу за рік, це буде коштувати вам €89.89, що знизить щомісячну вартість сервісу до €7.49/міс.

Якщо ви оберете цей сервіс, ми рекомендуємо все ж спочатку взяти помісячний план, щоб перевірити, чи підходить він саме у ваших умовах. А вже якщо все сподобалося, думайте про довгострокові плани. Безкоштовного демоперіода сервіс не має.

Технічні параметри

Boosteroid пропонує геймінг у роздільній здатності 1080p з частотою кадрів 60 FPS. Цього, в цілому, буде достатньо для багатьох людей, однак відсутність тарифного плану для 4K-геймінгу може когось розчарувати.

Для гри з такими параметрами гіпотетично буде достатньо з’єднання з інтернетом на швидкості 15 Мбіт/с або більше. Розробники мають власний тест, щоб перевірити, чи вашого з’єднання достатньо. Як сервіс працює на практиці і в порівнянні з GeForce Now, розглянемо далі.

Грати можна просто в браузері або в спеціальному застосунку для Windows, macOS, Linux чи Chromebook на десктопних платформах. Також є застосунки для мобільного Android і телевізорів з Android TV.

Важливо! Всі ці дані є теоретичними та надані самим розробником на офіційному сайті. Якісна робота будь-якого онлайн-сервісу залежить від конкретних умов кожного абонента.

Каталог

Важливий нюанс, який може бути неочевидним. Стримінгові сервіси не надають безпосередньо ігри за передплату, а лише можливість користуватися їхніми серверними потужностями.

По-перше, ігри вам потрібно придбати самостійно в одному з магазинів. Boosteroid підтримує підключення Steam, Epic Games Store, Battle.net та Origin, а також облікові записи Wargaming та Rockstar Games. Також, завдяки підписаній угоді з Microsoft, сервіс отримуватиме все більше ігор з їхньої платформи, зокрема і за передплатою Xbox Game Pass. Перші проєкти вже з’явилися.

По-друге, не всі з придбаних вами ігор підтримуватимуться безпосередньо сервісом. Забігаючи наперед, це вірно для обох порівнюваних тут продуктів, і це, напевно, одна з ключових перешкод у розвитку сфери.

Загалом у Boosteroid є доволі широкий каталог підтримуваних ігор — від сюжетних блокбастерів до онлайнових ігор та проєктів незалежних розробників. Ви зможете пограти як в ігри, які виходили в попередні роки, так і в деякі найновіші проєкти.

Каталог Boosteroid має два розділи — Бібліотека та Інсталяція. Другий розділ відрізняється тим, що перед запуском потрібно буде встановити гру на їхню віртуальну машину на відміну від ігор з розділу Бібліотека, які запускаються в один клік. Це не дуже зручно і може бути сумнівним з етичної точки зору, але якщо вас таке не лякає, то інсталяція триває лише декілька хвилин.

Щоб побачити весь каталог, потрібно зареєструватися (це безкоштовно), але ось найзнаковіші ігри, які доступні станом на момент публікації:

  • GTA V (інсталяція)
  • Fortnite
  • Cyberpunk 2077
  • Cities: Skylines
  • Трилогія Tomb Raider
  • Stray
  • Death Stranding
  • Diablo IV (інсталяція)
  • Like A Dragon: Ishin! (інсталяція)
  • Street Fighter 6 (інсталяція)
  • Hogwarts Legacy (інсталяція)
  • Age of Empires IV

І багато інших.

GeForce Now

Nvidia запустила свій ігровий стримінг ще в ті далекі часи, коли сама ідея здавалася якщо не божевільною, то точно передчасною. Це сьогодні багато з нас може похвалитися гігабітом по оптоволокну просто у квартирі, а у 2013 році реальність була зовсім інакшою.

А все-таки вже тоді компанія побачила потенційне майбутнє геймінгу і до її честі не звертала з обраного шляху з того часу, планомірно виконуючи свою стратегію. До чого дійшла Nvidia станом на зараз, нумо дивитися.

Вартість

Для початку важлива ремарка. Nvidia свого часу створила спеціальний загінчик для росіян у доменній зоні .ru за допомогою локального посередника й оплатою в рублях. Не переплутайте, глобальний сервіс цілком офіційно доступний для українців з оплатою в євро за посиланням.

GeForce Now пропонує три тарифних плани:

  • Безкоштовний — дозволяє грати на «базовому залізі» (компанія не уточнює, що це означає), потрібно буде постояти в черзі на запуск гри, а сама сесія обмежена 1 годиною (але після завершення ви можете одразу запустити нову скільки завгодно разів); відверто кажучи, на практиці умови настільки драконівські, що навіть як пробний період воно того не варте — рекомендуємо пробувати одразу платний тариф
  • Пріоритетний за €9.99/міс. — геймінг у роздільній здатності до 1080p, частотою кадрів 60 FPS та з увімкненим трасуванням променів (у відповідних іграх); сесія обмежена 6 годинами поспіль (потім можна перезапустити)
  • Ультимативний за €19.99/міс. — геймінг у роздільній здатності до 4K та частотою кадрів до 120 FPS — кажуть, що на вас працюватиме або RTX 3080, або навіть 4080 в окремих випадках; тривалість сесії до 8 годин

Загалом, як можна побачити, стандартний тарифний план є порівняним з Boosteroid (хоча український сервіс не обмежує тривалість сесії). Проте GeForce Now трошки виграє наявністю ультимативного тарифу для найбільш вибагливих користувачів. Також в теорії GeForce Now мав би вигравати наявністю безкоштовної версії, але в реальності вона настільки погана, що легше вважати, ніби її нема.

Також Nvidia каже, що плани відрізняються потужністю серверів, але забігаючи наперед, на практиці ми жодної різниці між тарифними планами не помітили — сигнал та зображення передаються однаково добре.

Технічні параметри

Сервіс у теорії може працювати в 720p та 60 FPS на швидкості від 15 Мбіт/с, для 1080p потрібно 25 Мбіт/с, а 4K-геймінг потребує 35-40 Мбіт/с. Також пінг до серверів Nvidia має бути не менш ніж 80 мс, а краще — менш ніж 40 мс. У застосунку є тест, яким ви можете перевірити своє з’єднання.

Десктопний набір застосунків у GeForce Now — це Windows, macOS та ChromeOS (для Linux застосунку нема) або браузер. Є застосунок для Android, а на iOS сервіс можна запустити в мобільному браузері (Boosteroid такої можливості не заявляє).

Більш широким є каталог застосунків для смарт-телевізорів — сервіс підтримує не лише Android TV, але й LG TV, Samsung TV, Sony TV, а також Chromecast і власну портативну консоль Nvidia Shield.

Важливо! Всі ці дані є теоретичними та надані самим розробником на офіційному сайті. Якісна робота будь-якого онлайн-сервісу залежить від конкретних умов кожного абонента.

Каталог

Nvidia заявляє про 1633 гри, які доступні в її каталозі GeForce Now (Boosteroid не каже, скільки ігор має). Важливо зазначити, що з правами на трансляцію ігор у Nvidia не можуть собі дозволити поводитися так фривольно, тому на цьому сервісі є проєкти, розробники та видавці котрих дійсно надали дозвіл на таке використання.

Ось які знакові проєкти нам вдалося знайти на стримінгу:

  • Star Wars Jedi: Fallen Order
  • System Shock
  • Monster Hunter Rise
  • Dying Light 2: Stay Human
  • Fortnite
  • Cyberpunk 2077
  • Cities: Skylines
  • Трилогія Tomb Raider
  • Stray
  • Death Stranding
  • Age of Empires IV

Та інші. Загалом існує сервіс Cloudbase, за допомогою якого ви можете перевірити наявність вашої улюбленої гри на тому чи іншому стримінгу. Каталог оновлюється щоденно.

Якість стримінгового геймінгу в Україні на прикладах Boosteroid та GeForce Now

Коли йдеться про стримінгові сервіси, а тим паче ігрові, теорії точно замало — вона занадто часто розходиться з практикою. Авжеж, ми перевірили, наскільки комфортно грати у відеоігри саме таким способом.

Для тестування ми використовували Macbook Air на M1 (хоча це не так важливо), а також п’ять різних з’єднань в двох різних локаціях: київські провайдери «Домонет» та Utels, а також «Волю» у Львові і мобільний інтернет Vodafone та «Київстар» у Києві та Львові.

Щоб одразу розставити всі крапки над «і», одразу скажемо, що різниці між провайдерами стаціонарного інтернету ми не помітили, а мобільний інтернет для такого типу розваг точно не підійде — як за якістю з’єднання, так і за обсягом трафіку, який споживає стримінг відеоігор.

Спільні слабкі місця

Хоча стримінгові сервіси для ігор — не зовсім нова технологія, вони все ще страждають на низку ключових недоліків, які є спільними для всіх них.

  • Висока залежність від якості з’єднання

Очевидно, що потокова передача картинки високої якості потребує гарного інтернет-з’єднання. Проте у випадку з іграми додається своя специфіка. Будь-якому сучасному інтернет-провайдеру по плечу ігровий стримінг з точки зору швидкості. На практиці геймінг у 1080p займе у вас 20-25 Мбіт/с смуги (що не суттєво, коли в багатьох квартирах давно вже гігабітний інтернет), а навіть якщо ні — то і 100 мбіт/с вистачить з головою.

Інша річ, що для коректної роботи гри необхідна також висока швидкість відгуку, тобто пінг. Перевагою Boosteroid тут є наявність серверів або в Україні, або десь дуже недалеко, що забезпечує показник пінга в районі 3 мс при рекомендованих 20 мс. Щоправда, від усіх проблем це не рятує, але про це пізніше.

GeForce Now дозволяє обрати кластер, до якого ви хочете підключитися, з великого набору. Найкращим вибором з практики буде EU Northeast (його ж найчастіше підкидатиме система, якщо активний автоматичний вибір), однак навіть так швидкість відгуку буде в районі 39-40 мс, що на межі рекомендованого розробниками цього сервісу.

Що відбувається, коли пінг зависокий? Ваші команди можуть виконуватися з затримкою — тобто, ви натиснули «йти», а персонаж реагує через 1-2 секунди. Та це все ж рідкісне явище, коли сигнал взагалі нікудишній. Частіше же відбувається втрата кадрів, що робить ігровий процес помітно уривчастим.

В подібних проблемах помічені обидва сервіси, але якоїсь закономірності їх появи ми не помітили.

Окремо поговорімо про мультиплеєрні ігри. Обидва сервіси пропонують набір безкоштовних мультиплеєрних та кооперативних ігор на кшталт Fortnite, League of Legends, Genshin Impact та інших.

Проте якість такої гри викликає певні сумніви, бо вона різниться час від часу. Дійсно іноді умови складаються так, що грається все ідеально — жодних затримок, фреймдропів тощо. Це вже значно краще, ніж було ще кілька років тому. Втім часто буває й так, що виникають проблеми. Непередбачуваність, чого вам чекати від продуктивності гри просто зараз, протирічить самій концепції мультиплеєра, тож покладатися на стримінги в питанні буденного дозвілля точно не варто.

  • Обмежений каталог

Гравець мусить придбати власну копію гри, щоб пограти в неї за допомогою стримінгу, однак це не рятує сервіси від потенційних правових претензій. Подібна трансляція ігор знаходиться в певній юридичній сірій зоні. Тому, хоча це технічно можливо (з приміткою про негарантовану стабільність та оптимізацію), жоден ігровий стримінговий сервіс не зможе вам запропонувати просто запускати всю вашу Steam-бібліотеку на їхній машині.

Річ у тім, що коли ви купляєте ігри в цифрових магазинах, ви не володієте копією, а лише «правом на гру», яке своєю чергою обмежується певними умовами. Більшість ліцензійних угод, які ви укладаєте під час купівлі гри у Steam, навіть не передбачає гру за допомогою подібного стримінга. І якщо до вас у розробників та видавців претензії навряд чи будуть, то до інших компаній, які заробляють на цьому гроші, вони можуть виникнути.

Nvidia та Boosteroid підходять до питання трошки по-різному.

На GeForce Now присутні винятково ті ігри, з видавцями яких корпорація спеціально домовилася і отримала повну згоду на трансляцію їхніх ігор. Хоча таких проєктів досить багато, ви не знайдете там, скажімо, GTA V чи ігор Blizzard. Nvidia, на жаль, не може дозволити собі ризикувати, оскільки є великою корпорацією, яка присутня на біржі, і зайві судові позови їй не потрібні.

Boosteroid, будучи фактично стартапом, практикує більш ризикований підхід. Так, авжеж, основною каталогу сервісу залишаються ігри, з видавцями яких компанія також домовилася. Проте, як ми вище казали, сервіс має розділ Інсталяція, куди потрапили ігри, які перевірені на сумісність з сервісом технічно, але однозначний дозвіл на використання яких, імовірно, не отримано. В цьому випадку юридична відповідальність за використання гри перекладається на гравця — це ви своїм кліком встановлюєте гру на віртуальну машину, яку Boosteroid вам просто надає в користування.

Це дає певну перевагу Boosteroid, адже завдяки цьому ви зможете пограти у вже згадані GTA V, Diablo IV, Call of Duty, а ще FIFA 23, God of War, Marvel’s Spider-Man та багато інших, в тому числі, зовсім свіжих ігор.

Проте в будь-якому разі юридична сіра зона — актуальна проблема для всіх стримінгових сервісів, і той каталог, який вони пропонують, може задовольнити хіба не дуже активних геймерів.

  • Класика ПК-геймінгу

Відомо, що обираючи геймінг на ПК, ви також стикаєтеся з дещо підвищенним ризиком стикнутися з технічними негараздами. Попри тестування адміністрацією сервісів проєктів з каталогу, ця проблема лишається актуальною і там.

Наприклад, ми зіткнулися з тим, що зникло озвучення Star Wars Jedi: Fallen Order на Boosteroid — загалом звук у грі є, субтитри також ідуть, але персонажі мовчать. Перезапуск гри не допоміг, але варто зазначити, що гра там знаходиться в каталозі «Інсталяція», тобто «напів офіційно».

Проте, якщо в разі виникнення проблем на власному ПК ви можете знайти та застосувати рішення з інтернету, то тут залишається лише звертатися в підтримку та чекати. Загалом, ця проблема була найсерйознішою серед усіх, з якими ми зіткнулися в парі десятків протестованих ігор на обох сервісах, — всі інші були значно менш критичними. Проте уявіть ситуацію, коли ви тижнями хотіли зіграти в якусь гру, а тут подібний облом, на який ви ніяк вплинути не можете.

Якщо ви любите грати з модами з Майстерні Steam, тут теж можуть виникнути незручності, актуальні для обох сервісів. Річ у тім, що під вас не виділяють окрему віртуальну машину. Тож кожен раз, коли ви хочете запустити гру з модами, вам потрібно завантажувати їх заново. Це не важко, коли їх декілька, але якщо ви, скажімо, фанат Cities: Skylines, де можна мати тисячі модів та ассетів на декілька гігабайт, потрібно буде чекати завантаження кожен раз, коли ви запускаєте гру.

Аналогічною є робота обох стримінгів зі збереженнями — тут вам доведеться покладатися на хмару Steam чи інших ігрових сервісів і не забувати синхронізувати сейви, інакше є ризик їх втратити.

Що краще — GeForce Now чи Boosteroid?

Першопочатковою ідеєю було порівняти обидва сервіси та розібрати плюси й мінуси в обох, однак після тестування ми змушені констатувати, що GeForce Now у середньому за ті ж гроші пропонує кращий ігровий досвід, ніж Boosteroid.

Ось чому:

  • Краща якість відеопотоку. Boosteroid пишається своїм адаптивним відео, яке дозволяє грати навіть якщо у вас не дуже якісне з’єднання, але річ у тім, що навіть коли за їхнім власним тестом у вас ідеальний інтернет з мінімальним пінгом, відео матиме артефакти. Найпростіше буде пояснити це так: коли ви граєте у GeForce Now, більшу частину часу гра виглядає так, ніби запущена просто на вашому ПК; коли ви граєте у Boosteroid, вам не дають забути, що це відеотрансляція.
  • Більші потужності, які виділяють гравцеві. Це особливо помітно на не дуже добре оптимізованих іграх, таких як Cities: Skylines. Однаковий сейв з містом на 80+ тисяч мешканців (це велике місто) у Boosteroid показує 20 кадрів на секунду, а в GeForce Now — більш ніж 30.
  • Більше опцій налаштування картинки. GeForce Now пропонує різні налаштування якості відеопотоку, масштабування, алгоритмів оптимізації. Boosteroid дозволяє лише змінити роздільну здатність.
  • Наявність тарифного плану з 4K-геймінгом та високим фреймрейтом. З нашої суб’єктивної точки зору наразі це надмірність, однак якщо вам хочеться, то ця опція доступна. Boosteroid пропонує лише один варіант передплати і не задовольнить гравців, яким потрібна максимальна якість.

Тим не менш, Boosteroid має один беззаперечний плюс — це наявність каталогу «Інсталяція», в якому є ігри, що недоступні на GeForce Now. Для багатьох потенційних передплатників це стане критичним аргументом під час вибору сервісу.

Разом з вищенаведеним ми не можемо не визнати талант і важку працю команди Boosteroid в цілому. Лише подумайте: український стартап під час війни у своїй ніші конкурує з 30-річною корпорацією, капіталізація якої становить понад 1 трильйон доларів. При цьому, конкурує успішно, а послуга, хоч і де в чому поступається, та все ж знаходиться на дуже пристойному рівні для цього ринку.

Це феноменально, і попри всю критику (яку ми вважаємо рушієм прогресу), ми щиро зичимо Boosteroid успіхів і слідкуватимемо за розвитком компанії надалі.

Чи замінює стримінг ігровий ПК?

Коротка відповідь — «зараз ні». Довга — «так, у деяких випадках».

Якщо ви — харкдорний активний геймер, який грає багато і не пропускає новинок, жоден із цих сервісів сьогодні не замінить вам власний ігровий ПК. Проте подібний сервіс може стати в нагоді таким категоріям гравців:

  • Геймери «час від часу». Якщо ви іноді любите побігати в щось, але ігри знаходяться далеко не на перших місцях вашої сфери інтересів, то купляти окремий ігровий комп’ютер чи консоль може бути недоречним. Натомість, платити за підписку кілька місяців на рік для того, аби спробувати цікаві блокбастери, може бути вигідною пропозицією
  • Як доповнення консольного досвіду. Вашим основним ігровим девайсом може бути якась із консолей, однак також ви любите пограти в ігри, які традиційно мають проблеми з управлінням з геймпада — зокрема, сітібілдери, стратегії реального часу або шутери. Це непоганий варіант для такого геймінгу

Фінансова сторона питання насправді вже говорить на користь стримінгових сервісів. Простий підрахунок показує нам, що:

  • Для збірки сучасного ігрового ПК з певним запасом потужності вам потрібна сума від €1000, без урахування екрана та периферії. Цього вистачить на кілька років (скажімо, п’ять), після чого або доведеться потроху оновлювати «залізо», або йти на компроміси в картинці. Приблизно стільки ж обійдеться вам ігровий ноутбук як альтернатива
  • За п’ять років користування передплатою ви віддасте лише €600. Ви зможете грати навіть на старенькому робочому ноуті, який взагалі за цей час не оновлювався, а також у вас не буде потреби тримати вдома величезний системний блок. При цьому, якість вашої картинки буде стабільною, а вся робота для її підтримання виконуватиметься компанією

Якби не було інших мінусів, ігровий стримінг вже завоював би прихильність значно більшої кількості гравців. Проте повноцінною альтернативою ігровому ПК будь-який стримінговий сервіс можна буде назвати лише тоді, коли їхні каталоги наповняться іграми, а блокбастери виходитимуть там одночасно з іншими платформами.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...