Реклама

🎮 The Last of Us — або внутрішня м'ясорубка і рефлексія  

The Last of Us не залишає жодного шансу іншим іграм, як хотіли б, щоб про них написали, але вибачайте.
Čytaty latynkoju
🎮 The Last of Us — або внутрішня м'ясорубка і рефлексія  
  1. Головна
  2. Ігри
  3. 🎮 The Last of Us — або внутрішня м'ясорубка і рефлексія  
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
The Last of Us не залишає жодного шансу іншим іграм, як хотіли б, щоб про них написали, але вибачайте.

Довго відтягував написання оповідання. Аж до кінця, здавалося, конкурсу, якби незабаром не виявив, що його продовжено до кінця місяця.

Практично весь цей час думав над тим, з якою грою пов’язати цей текст. Спочатку подумував про Counter-Strike, Dota 2 тощо, що забрало у мене практично весь підлітковий етап життя. Хоча, якщо дивитися правді у вічі, більшу частину дитинства і до самого університету.

Але зв’язок зміг знайти виключно з The Last of Us. Бо я один із тих, хто поглянув і взагалі свідомо про неї дізнався лише після її виходу на ПК. Приставок я не мав, ігровими новинами, релізами не цікавився. Хоча, можна сказати, періодично TLOU все ж таки спливала в чатах, де я це помічав, але доцільної уваги не приділяв.

До того ж увесь цей час я сидів за старим комп’ютером, спочатку за монітором з діагоналлю 18 або 21, невдовзі – за квадратною, допотопною бактерією, що бачила динозаврів. Все змінилося від 2022 року, вже в період повномасштабної війни, влітку, коли я придбав щось хоч трохи схоже на ПК з відеокартою 1070.

Весь цей час, сидячи мало не за «калькулятором», я мріяв про те, що як тільки з’явиться можливість, я пройду всі ігрові шедеври, пропущені не з моєї вини… однак доросле життя, тобі вже 23, зараз 24 – час займають відносини, робота. На ігри не залишається жодного бажання, нічого. Тому за рік вдалося пройти лише Detroit: Become Human і, власне, The Last of Us.

Перша гра здивувала, але те, що зі мною зробили Джоель із Еллі… м’яко кажучи, це можна порівняти з переглядом «Зеленої милі». Ти не знаєш, що це таке, але тобі чомусь дуже боляче та страшно.

Момент усвідомлення того, що ти граєш у шедевр, прийшов до мене тоді, коли в навушниках зазвучала композиція The Choice Густаво. Те, що тоді сталося, знайшло якийсь відгук і в моїй життєвій ситуації. Але у кожного має бути загадка, тому ця таємниця залишиться зі мною до кінця.

Саме з середини гри автори закидають нас у тяжку драму, яка змінила байдужість двох… спочатку незнайомців.

Щоб повністю злитися з персонажами, з історією, із самою грою, я грав виключно вночі. Бо тоді ні в квартирі, ні десь на вулиці не було шумів і голосів, які відволікали від нашого коннекту. У кімнаті панувала темрява, що проблискувалася виключно монітором. Особливо важливо «смакувати», витратити кілька тижнів, можливо місяців, щоб не проковтнути все за мить і нічого не усвідомити. Я, навушники, комп’ютер та головне меню. З нього все починається. Музика, яка звучить ще до того, як ти увійдеш до кампанії, допомагає швидше знайти потрібний настрій. Вистачає буквально 5-10 хвилин і ти стаєш «головним героєм». Сміх змінює горе, горе змінює катастрофу. Причому, як я вже повторювався, у другій половині проходження все відбувається, можливо, надто швидко. Ти спочатку побачив одну трагедію, невдовзі іншу, потім третю.

А титри перетікають у зовнішню мовчанку та внутрішній потік питань. І ти начебто пройшов гру, а ніби виявився бездомним, пройшовши ціле життя. І тепер ти нікому не потрібний. Точніше – потрібний. Другій частині, яка тебе обов’язково доб’є. Але коли? Тебе залишають наодинці з часом і цього часу може бути занадто багато, від чого закипить голова і все довкола втратить будь-який сенс.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...