Реклама

🎮 Star Wars Jedi: Survivor — сиквел чи велике DLC? Гра на часі

Čytaty latynkoju
🎮 Star Wars Jedi: Survivor — сиквел чи велике DLC? Гра на часі
  1. Головна
  2. Ігри
  3. 🎮 Star Wars Jedi: Survivor — сиквел чи велике DLC? Гра на часі
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Про рубрику

У цій рубриці ми даватимемо резюме найактуальнішим та найцікавішим новинкам на різних платформах. Ми цінуємо ваш час і водночас вважаємо, що замість того, щоб читати про ігри, краще у них грати. Тому намагатимемося коротко, але влучно розповідати вам, чи варто витрачати свої вихідні на ту чи іншу гру. Наприкінці кожного такого матеріалу міститиметься висновок, кому ця гра має сподобатися, а кому краще пройти повз.

Якщо ви ігровий розробник або видавець і хочете, щоб ми оглянули вашу гру, надсилайте ключ на [email protected].

Основні відомості про Star Wars Jedi: Survivor

  • Дата виходу: 28 квітня 2023
  • Платформа: PlayStation 5, Xbox Series X/S, ПК
  • Вартість: PlayStation 5 —від ₴2399, Xbox Series X/S — $69.99 (у США), ПК — від ₴1699
  • Платформа огляду: Xbox Series S (1080p, 30 FPS)

Хто розробляв

Survivor є логічним продовженням своєї попередниці, гри 2019 року Star Wars Jedi: Fallen Order, кількість гравців якої, за словами видавця, перевищила 20 мільйонів. Обидві гри були розроблені лос-анджелеською компанією Respawn Entertainment, яка є частиною EA. Як і минула частина, ця гра розроблена на рушії Unreal Engine 4.

Варто відзначити, що Star Wars Jedi: Survivor є чимось на кшталт дива в сучасному геймдеві. Особливо якщо додати, що гру видає EA, вона повністю однокористувацька, не має мікротранзакцій. Проєкт був створений під час пандемії приблизно за три роки, а це ледь не вдвічі менше часу, ніж потрібно для створення багатьох сучасних великих ігор.

Студія почала розробку Survivor восени 2019 року. Однак через кілька місяців, коли почалася пандемія, команді довелося призвичаїтися до віддаленки. Як відзначив керівник розробки Star Wars Jedi: Survivor, Стіг Асмуссен, «левову частину роботи» творці зробили вдома. Крім того, створення цієї гри було легшим, адже це сиквел, а не абсолютно новий проєкт.

За його словами, вони дуже добре зуміли справитися з форматом роботи у віддаленому режимі. Їм вдалося це настільки, що єдиною проблемою потім було «навчитися заново» спілкуватися вживу.

Успіх такого підходу дозволив Respawn спокійно перейти на віддалену роботу. З іншого боку на такий формат виробництва у Respawn можна було б списати невдачі на релізі гри особливо з ПК.

Про що гра

Події Survivor відбуваються приблизно через п’ять років після подій Fallen Order. За цей час екіпаж «Богомола» (Mantis) встиг розійтися, переслідуючи різні цілі в галактиці, у якій дедалі більше набирає сили Галактична Імперія.

Після своєї зухвалої втечі від імперської влади на Корусанті на початку гри головний герой Кел Кестіс опиняється на планеті Кобо. Там він знаходить джедайського протокольного дроїда з часів Високої Республіки, який має підказку, як дістатися до Таналора, нібито недосяжної міфічної планети. Побачивши у цій планеті потенційний дім, вільний від впливу Імперії, Кел починає збирати екіпаж «Богомола» для чергової галактичної пригоди.

Ігролад

Для того аби впоратися з новими випробуваннями Кел покладається на знайомий нам уже за попередньою частиною набір навичок і вмінь. У Survivor розробники розумно уникають пастки послаблення головного героя. Тобто Кел починає гру зі світловим мечем і здібностями, які він здобув під час Fallen Order й може навіть здатися, що ви граєте у ту ж саму гру з новими декораціями.

Вже на початку гри ми просто домінуємо над слабшими супротивниками, як і личить уже досвідченому джедаю. Ви можете з легкістю пробиватися крізь купу простих штурмовиків і займатися паркуром з допомогою Сили.

Однак старі навички зовсім не роблять Кела всемогутнім, і після першого вступного розділу, Survivor ставить вас на місце новими складними типами ворогів. Це надалі й спонукає вас розумно витрачати очки на розгалужене дерево навичок, щоб розблокувати нові здібності.

Бойова система

Як і в Fallen Order, бій у Survivor в першу чергу ведеться світловим мечем Кела. Ви так само мусите проникати крізь ворожу охорону та відбивати їхні удари в бою, поки не закінчиться витривалість. Також ви зможете завдати кілька сильних ударів. Як і попередниця, нова гра теж зберегла елементи соулслайк, де кожен ваш ворог потребує різного підходу та тактики, а деякі з них можуть вбивати буквально з кількох ударів.

Як і раніше, Кел має показник витривалості, тому в бою важливі контроль і ретельний розрахунок часу. Проте, у порівнянні з Fallen Order, у Survivor набагато легше відрізнити атаки ваших ворогів, що наближаються. До того ж коли ви пропускаєте ворожий удар це тепер більше схоже на вашу помилку, аніж на збіг обставин, чи недоопрацьованість ігрових механік. Тож зі збільшенням ігрового досвіду ви дійсно починаєте більш вправно орудувати світловим мечем.

На додачу з’явилися дві нові бойові стійки: світловий меч в поєднанні з бластером та меч з перехрестям (такий як у Кайло Рена). Перша пропонує Келу стиль ведення бою на дальніх дистанціях, а друга — повільні, але сильні удари та більшу витривалість у захисній стійці. Також є ще одна стійка з мечем у кожній руці. Вона є розвитком одного з спеціальних рухів у Fallen Order та пропонує нам можливість вести бій у швидкому темпі. Однак швидкість означає меншу кількість шкоди, яку ви завдаєте ворогам.

Втім, Star Wars Jedi: Survivor обмежує вас можливістю перемикатися лише між двома стійками одночасно. Щоб змінити цей набір, вам необхідно відвідати точку медитації або верстак. Іноді це обмеження може викликати розчарування, оскільки воно змушує вас витрачати очки навичок на два стилі, які ви в кінцевому підсумку використовуєте найчастіше, тим самим обмежуючи експерименти.

За всіма нововведеннями в механіках ховається головна відмінність цієї гри від Fallen Order — бої тут набагато простіші. З однаковим рівнем складності тепер багатьох босів можна вбити з першої спроби, тоді як у попередній грі на перемогу можна було витратити декілька.

Головоломки, біг, стрибки

Star Wars Jedi: Survivor залишилася грою в стилі метроїдванії, тобто досі має складний дизайн рівнів, який змушує періодично повертатися до вже пройдених локацій, а також головоломки. Як і у випадку бойової системи, тут на гравців теж чекають значні зміни.

Зокрема рівні все ж стали більш лінійними та послідовними — більшість локацій відкривається плюс-мінус разом з уміннями Кела Кестіса, тож хоча гра, як і раніше, заохочує повторні візити в уже відвідані локації і є багато місцин, що стають доступними згодом, тепер ви не мусите бігати через пів карти лише зарази одного «сундучка». Найчастіше в таких місцях все ж вас очікує якась цікава історія.

На додачу в арсеналі Кела з’явився гак, а також можливість кататися на різноманітних тваринах, що населяють галактику. Нікуди не поділись і шорткати та швидке переміщення — допомагає неабияк заощаджувати час.

Головоломок у грі також достатньо і вони здаються збалансованими та закінчуються саме на тій межі, коли починають дратувати (особливо ті, що пов’язані з технологіями Високої Республіки, а їх більшість).

Метроїдванія та відкритий світ

Варто поміркувати на тему того, як у грі поєднується метроїдванія та елементи відкритого світу. Star Wars Jedi: Survivor досить сильно масштабували в порівняні з попередницею. Вам доведеться витратити дуже багато часу лише на переміщення з точки А в точку Б. Особливо це відчутно у першій половині гри. Подекуди навіть забуває, що у грі є сюжет, хоча він і його розвиток дійсно цікаві. В певний момент досліджувати різноманітні лазівки просто втомлює і починаєш бігти до місця призначення, не звертаючи на них увагу.

У другій половині гра стає динамічнішою, а історія — більш присутньою. Там ви увже не будете втомлені великими локаціями Кобо, яка є основним місцем для більшості подій у грі.

На Кобо Кел може відвідати кантину наповнену персонажами, яких ви рятуєте під час своїх подорожей галактикою. Деякі з цих персонажів хочуть вам щось продати, інші допомагають Келу оживляти кантину музикою, або садом на даху.

Також ви можете отримати від них різноманітні побічні завдання. Зазвичай вони є доволі нудними, а єдиним їхнім плюсом є лише бонуси, які вони дають Келу до його умінь Сили, чи вправності зі світловим мечем.

Не покидає відчуття, що розробникам, ймовірно, не вистачило часу для розбудови системи відкритого світу у рамках метроїдванії. Видається, що вони не встигали доробити певні елементи, а вирізати їх уже було неможливо. Це залишає післясмак незавершеності гри. До того ж, якщо ви справді зацікавленні в історії, моментами просто будете розчаровані купою біганини, яку вам спочатку пропонують.

Атмосфера

Атмосфера у цій грі мені особисто видалась відмінною від Fallen Order. У першій частині гравець ставав частиною маленької групи повстанців, які шукають шляхи для протистояння величезній Імперії. Star Wars Jedi: Survivor же стала значно більшою не лише розмірами своїх локацій, але й масштабом історії, яка водночас не мусила повторювати уже звичні для франшизи конфлікти та битви з головними лиходіями на чолі Імперії.

Із включенням до історії лиходія Високої Республіки розробники розв’язали проблему присутню у «Зоряних війнах», коли кожен герой гри, фільму, коміксу мусить протистояти то Дарту Вейдеру, то Імператору.

Такий вихід видається вдалим та таким, який дає можливість витримати масштабність історії без шкоди загальному канону. З іншого боку, антагоністу цього разу не вистачає мотивації — може здатися, що він злий просто тому, що він злий. На противагу можна згадати біографію Другої сестри з першої частини, і відчути різницю.

Що ж стосується головно героя Кела Кестіса, який ніби залишається «вцілилим», що сам-на-сам мусить вийти на боротьбу з Імперією, все ж із розвитком сюжету відчуття його самотності вивітрюється. Втім, назва гри — не просто так, але це ви вже побачите на власні очі.

Страх

Однією з основних тем, яку зачіпає історія, також є страх. Як вчив магістр Йода Енакіна Скайуокера: «Страх — це шлях на темну сторону». Не гнів. Не горе. Не будь-які інші емоції, які джедай повинен придушувати.

Star Wars Jedi: Survivor досліджує поняття страху і те, що означає жити з постійною його тінню для таких людей, як Кел. Він пережив війну і по суті геноцид Ордену джедаїв. Він, як уцілілий, боїться не відповідати ідеалам Ордену. Адже ті умови у яких він веде боротьбу проти Імперії змушують його вдаватися до крайнощів. Водночас він пригнічує почуття до тих, кого він любить.

Спроби Кела боротися зі своїми страхами одержимості та зобов’язань змушують його балансувати між внутрішнім світлом і темрявою.

Як наслідок, конфлікт Кела з лиходіями Survivor змушує його регулярно переходити на темну сторону більше, ніж типового героя «Зоряних війн» (за винятком Енакіна Скайуокера, звісно). Гра змушує вас гадати до останньої сутички, куди врешті-решт спрямується моральний компас героя.

Загалом можна зробити висновок, що історія у грі зосередилася на дослідженні питання, на що готові піти «хороші хлопці» задля перемоги над «поганими».

Підсумок

Що ж ми отримуємо в підсумку у вигляді Star Wars Jedi: Survivor? У тексті ви могли помітити достатньо згадок про Fallen Order і справді відділити одну гру від іншої досить важко. Адже  Survivor ґрунтується на спадку оригінальної гри у кількох значущих аспектах:

  • Жанр метроїдванії та головоломки
  • Бойові механіки
  • Історія героя, який залишився сам у ворожому всесвіті

Водночас розробники розвинули кожен з цих аспектів.

Вони розширили бойову систему та дали можливість створити свій неповторний ігровий стиль та свого неповторного Кела Кестіса на відміну від Fallen Order. Також була проведена робота над помилками в дизайні рівнів. А завдяки заглибленню у менш поширену легенду з часів Високої Республіки, вийшов не стандартний для «Зоряних війн» сюжет боротьби джедая з Імперією, а свіжа історія героя, який намагається перемогти тиранічне зло за будь-яку ціну.

У результаті ми отримали справді чудову гру в улюбленій мільйонами франшизі, яка занурює нас у найдрібніші деталі галактичної боротьби і того, що потрібно джедаю, щоб захищати світлий бік в умовах коли ти сам на сам проти великого зла навколо.

Проте, чи стала Star Wars Jedi: Survivor повноцінним сиквелом або все ж більше схожа на велике DLC до Fallen Order?

Назвати Survivor доповненням точно не вийде. Гра дає відмінний ігровий досвід, історія відчувається інакше — і в тому числі, як її розповідають через ігролад. Герой подорослішав і перестав бути учнем, ставши джедаєм-одинаком, хоча й досі подекуди потребує наставника, який вкаже на правильний шлях.

Кел Кестіс постійно балансує між світлом та темрявою, і саме цього ви точно не зустрінете у першій частині, адже це історія про добро у скруті та зло яке поширюється та захоплює всіх без жодної альтернативи.

Star Wars Jedi: Survivor — це гра, що показує, яким має бути сиквел та розвиток історії персонажа. Продовження з роботою над помилками та розвитком основних ідей, але з інакшою атмосферою, що відрізняється від камерності попередньої частини, і масштабом, що розкриває двері у широку історію «Зоряних війн».

Редакція Na chasi однозначно радить цю гру для проходження, але попереджує, що доведеться трішечки більше побігати.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...