Реклама

💰 Видавці повідомили, що бюджет ААА-ігор може сягати $1 млрд

Čytaty latynkoju
💰 Видавці повідомили, що бюджет ААА-ігор може сягати $1 млрд
  1. Головна
  2. Ігри
  3. 💰 Видавці повідомили, що бюджет ААА-ігор може сягати $1 млрд
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Найбільшою новиною минулого тижня стало блокування угоди Microsoft з Activision Blizzard вартістю $68,7 млрд. Остаточне рішення Британського Управління з питань конкуренції та ринків (CMA), опубліковане у 418-сторінковому звіті, містить низку важливих подробиць, серед яких найновіші дані про вартість розробки ігор, що постійно зростає.

У своєму величезному звіті CMA розкрило, що деякі великі видавці стверджують, що їхні бюджети на ААА-ігри можуть перевищувати $1 млрд. Витрати, пов’язані з розробкою ігор такого рівня, зростають в геометричній прогресії, і деталі дійсно вражають, скільки коштів вкладається в ці блокбастери.

Так, до прикладу ААА-проєкти, які розробляються для запуску у 2024 або 2025 році, можуть потребувати бюджетів на розробку в розмірі $200 млн і більше.

Однак це не є чимось надзвичайним. Наприклад, витрати на розробку Call of Duty перевищили $300 млн, наступна Grand Theft Auto матиме аналогічні витрати. Нещодавня The Callisto Protocol, як повідомляється, коштувала $162 млн, тоді як CD Projekt Red витратила приголомшливі $316 млн на Cyberpunk 2077. Важливо зазначити, що ці витрати, якими б високими вони не були, є лише витратами на розробку і не враховують витрати ще й на маркетинг ігор.

Згідно зі звітом CMA, одна велика студія повідомила, що розробка великої франшизи коштувала $660 млн, тоді як маркетинг коштував майже $550 мільйонів доларів, тобто загальні бюджети на ААА-ігри можуть сягати майже мільярда доларів і навіть перевищувати цю величезну цифру.

Хоча не розголошується, що це за франшиза, однак ця інформація не виходить за рамки правдоподібності. Наприклад, підраховано, що сьогодні Genshin Impact може коштувати своєму розробнику близько $500 млн. Хоча звісно прибутки з гри добряче покривають такі витрати.

У документі CMA також наводяться цитати зі звіту про аналіз ринку, складеного компанією IDG, яка отримала інформацію від джерела в Activision:

Нам потрібно робити так багато контенту для Call of Duty, що ми більше не можемо покладатися на одну провідну студію. Тепер нам потрібно майже 1,5 провідні студії для кожної CoD. Такий тиск на пропускну здатність змушує нас все більше і більше використовувати аутсорсинг. Я не бачу, що це зміниться найближчим часом.

Все це повинно викликати питання про те, наскільки сталою є розробка ігор. Хоча ААА-ігри можуть окупити свої інвестиції і навіть більше, вони все-таки перебувають у середовищі високого тиску. Ігри такого рівня конкурують одна з одною, а ті, які не виправдовують очікувань, можуть призвести до катастрофічних фінансових наслідків для їхніх студій та видавців.

Все, що можна лише сказати — відеоігри це величезний бізнес.

Нагадаємо, що британський регулятор також повідомив, що злиття Microsoft Activision Blizzard може призвести до подорожчання Game Pass.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...