Реклама

🤩 Nintendo 3DS у 2022 році

Čytaty latynkoju
🤩 Nintendo 3DS у 2022 році
  1. Головна
  2. Ігри
  3. 🤩 Nintendo 3DS у 2022 році
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Моя подорож у світ Nintendo на відміну від багатьох із вас почалася лише у 2021 році, коли я купив Nintendo Switch. Розповідав про свій перший досвід у цьому матеріалі, рекомендую почитати всім, хто також замислюється про купівлю цієї консолі.

Якщо чесно, то я був відсотків на вісімдесят упевнений, що Switch у мене проживе декілька місяців, я познайомлюся з головними тайтлами на консолі, може навіть щось пройду, а потім продам її у твіттері й повернуся до більш звичного для мене геймінгу на PlayStation 5.

Проте, відбулося щось зовсім протилежне. Захоплення Switch переросло у зацікавленність світом Nintendo загалом. Після десятків переглянутих роликів про старі консолі Nintendo виявилося, що там залишилося ще безліч цікавих проєктів, які поки що не портували на Switch, а може й ніколи не портують.

Авжеж, можна погратися і на емуляторі, але хто тримав хоч один продукт Nintendo у руках, розуміє, що це — цілісний експіріенс, в якому сам ігровий девайс має не менш важливе значення, ніж гра. Остаточно в цьому я впевнився, коли сам буквально на декілька хвилин вперше взяв до рук Nintendo 2DS свого друга.

Отже, після усвідомлення потреби, постало наступне питання — що саме придбати?

🧐 Історія лінійки Nintendo DS

У 2004 році для портативних консолей Nintendo почалася чергова нова ера. Компанія представила Nintendo DS — кишенькову приставку у розкладному формфакторі з двома екранами, один з яких був сенсорним.

Згодом виходило ще три версії консолі — DS Lite, DSi та DSi XL, кожна з яких несла в собі певні покращення та зміни, зберігаючи при цьому взаємосумісність ігор. Загалом вся лінійка DS продалася у кількості 154,1 мільйона пристроїв, що робить її найбільш популярною портативною консоллю в історії, і другою за популярністю консоллю в принципі після PlayStation 2.

DS стала культовим ігровим пристроєм, вперше представила масовому гравцю сенсорне керування і в цілому передбачила та визначила мобільний геймінг на смартфонах, який ми його знаємо сьогодні.

У 2011 році виходить спадкоємиця надпопулярного девайса — Nintendo 3DS.

Головною фішкою нової консолі стало об’ємне зображення — стереоскопічне 3D просто на екрані мобільного пристроя, яке не потребує спеціальних окулярів. На додачу до цього, консоль дозволяла грати у доповненій реальності, робити об’ємні фотографії, а також представила інноваційну систему соціалізації — Nintendo StreetPass, в рамках якої можна грати разом на портативках з будь-якими власниками 3DS, що знаходяться поряд.

Трошки згодом компанія випустила також версію 2DS — у єдиному корпусі, що не розкладається, і без ефекту об’ємного зображення. Також виходили версії з більшими екранами, і врешті решт останніми випущеними моделями лінійки стали:

  • New Nintendo 3DS  та 3DS XL (версія зі збільшеними дисплеями) у 2014 році
  • New Nintendo 2DS XL — у 2017 році майже одночасно зі Switch

Хоча продажі лінійки 3DS не стали настільки ж феноменальними, як її попередниці (а, до речі, 3DS підтримує її ігри також), це все ще одна з найпопулярніших консолей у світі, а її підтримка офіційно зберігається й досі, хоча ігровий магазин уже скоро закриють.

Що купити?

Для купівлі варто розглядати саме одну з останніх версій — New 3DS, New 3DS XL або New 2DS XL. Чому?

  • Найкращі характеристики — є навіть невеликий список ігор, які запустяться лише на цих консолях
  • Найбільша ймовірність пристойного стану — «з заводу» придбати ці консолі вже не вийде, адже їх виробництво зупинили у 2020
  • Що стосується 3DS, то в останній ревізії додали датчик слідкування за очима, тож ефект об’ємного зображення зберігається під значно ширшими кутами — можна грати з 3D у різних позах, що набагато зручніше

Обирати між цими моделями легко, бо вибір залежить лише від ваших уподобань:

  • Який розмір екрану вам потрібен — якщо хочеться найбільший екран, то беріть з приставкою XL
    • Консоль, де замість XL написано LL — це японська версія. Офіційна 3DS має регіональне блокування, тобто ви не зможете легально запускати ігри з іншого регіону. В усьому іншому суттєвих відмінностей нема, локалізація інтерфейсу всіма мовами присутня
  • Якщо не потрібен ефект 3D, беріть New 2DS XL — вони ще й трошки дешевші. Проте, моя особиста порада — брати з 3D, а чому — розповім детальніше далі.

Авжеж, є ще ціла низка дрібних деталей, які відрізняють один екземпляр від іншого (зокрема, технологія екранів — IPS чи TFT; країна походження і так далі), для себе я на них не звертав уваги, бо вони не мають великого значення. Втім, якщо вам цікаво знайти для себе найкращу консоль, то ласкаво прошу до гугла, інформації в мережі дійсно багато, точно знайдете.

Щойно ви визначилися з вибором і пішли на OLX або якусь іншу платформу для пошуку потрібного девайсу, вас очікує перший сюрприз, а саме — ціна. Консолі 2DS у пристойному стані коштують від 4000₴, а 3DS — від 6000₴. Колекційні ж девайси та/або в ідеальному стані, в повній комплектації та навіть з коробкою можуть доходити до 20 000₴. Ціни наа вживані консолі цілком порівнянні з вартістю нових Switch.

🤔 Чому так?

Популярність цієї консолі не вщухає — там стільки чудових ігор, що гравці продовжують розгрібати приставки як гарячі пиріжки. Водночас Nintendo припинила їх виробництво, тож поступово утворюється дефіцит. Впевнений, чим далі, тим більше консоль і ігри до неї зростатимуть у ціні.

Мені вдалося знайти в непоганому стані New 3DS XL за 8000₴. Продавець поклав у комплект лише саму консоль та дріт для заряджання.

🤓 Перші враження

Коли я писав про свій досвід користування Nintendo Switch, то зазначив одну важливу річ — будь-яка консоль Nintendo сприймається не стільки пристроєм для запуску ігор (як усі інші приставки), скільки іграшкою сама по собі. У 3DS це проявляється максимально завдяки тому, як девайс відчувається в руках, звуковому супроводженню, великою кількістю різних прикольних штук у меню консолі.

Загалом, ти ще не запустив гру, а тобі вже весело й приємно. Це і є філософія Nintendo, у якої, щоправда, є і зворотний бік.

Матеріали корпусу — недорогі, а збірка — не дуже якісна (поскрипували навіть нові приставки, що вже й казати про вживану). Екрани 3DS XL низької роздільної здатності (400×240 — верхній та 320×320 — нижній), інші технічні характеристики — теж не найкращі. Наприклад, роздільна здатність екрану PS Vita, головного конкурента нінтендівської портативки, була 960×544, тобто більш ніж удвічі краще.

Та чи допомогло їй це? Ото ж бо й воно.

枯れた技術の水平思考 або «нестандартне мислення з застарілими технологіями» — принцип, яким керована компанія Nintendo. Всю свою історію, за виключенням короткого періоду консольних війн, корпорація досягала успіху саме завдяки ньому. Консолі Nintendo зазвичай значно відстають за характеристиками від конкурентів, що дозволяє мінімізувати вартість виробництва і відповідно продукту для споживача, а ігри — виглядають далеко не так реалістично і «прилизано». Проте, завдяки нестандартному підходу до геймдизайну та історій, продаються вони часто навіть більше та збирають навколо себе цілу орду відданих фанатів.

Консоль 3DS — напевно, квінтесенція цих підходу і філософії.

Ще з часів DS у комплекті з консоллю йшов стилус, схований у корпус. Оскільки сенсорний екран виконаний за резистивною технологією, пальцями натискати на нього не дуже зручно. А на стилус Nintendo примудрилася навіть зав’язувати деякі ігрові механіки.

Наприклад є цікава частина The Legend of Zelda: Spirit Tracks, де Лінк виступав у ролі машиніста поїзда, а гравець за допомогою стилуса міг переводити стрілки на коліях. Ось вам і нестандартне мислення, яке застарілу технологію перетворило на перевагу.

🤯 Ефект 3D

Та головною фішкою 3DS стало стереоскопічне зображення. Так, я знаю, про що ви думаєте. Мені теж здавалося, що це забавка, яка а) мене не вразить б) ввімкнеться 2-3 рази і потім назавжди вимкнеться. Насправді ж виявилося зовсім інакше.

Після короткого періоду звикання (10-15 хвилин) ти не лише отримуєш вау-ефект, а й розумієш, наскільки це корисна функція для самих ігор. Почасти це тому, що Nintendo й проєкти розробляла так, аби стереоскопічне зображення в них мало сенс і виглядало чудово. Проте й ігри інших розробників вражають не менше. На жаль, камерою об’єм неможливо передати, тому доведеться повірити мені на слово.

Глибина зображення створює магічний ефект занурення у паралельний світ — ти ніби дивишся у вікно, за яким знаходяться абсолютно живі герої, відбуваються якісь цілком реальні події. Після цього повертатися до звичайного зображення, хай навіть і на два покоління новіших консолей, трошки важко. Не віриш.

З практичної точки зору ефект 3D допомагає краще оцінювати відстані і положення персонажа в просторі, щоб банально краще грати, потрапляти в цілі і не падати в провалля. Хоча в деяких іграх краще грати без нього, але таких — одиниці.

Дуже шкода, що Nintendo не розвинула ідею у наступному поколінні своїх ігрових девайсів, адже навіть фотореалістичність сучасної графіки не так вражає, як об’ємне зображення у Nintendo 3DS, якій вже понад десятиріччя.

👾 Ігри

✋🏻 Питання прошивки

Ми в редакції послідовно виступаємо проти піратства й за споживання контенту легально. Також формально піратство ігор залишається піратством незалежно від віку платформи (за виключенням, коли розробники самі відкрито надали дозвіл на вільне використання своїх проєктів).

Водночас вже зараз Nintendo eShop для консолей 3DS працює обмежено (там неможливо купувати ігри чи навіть поповнити гаманець за допомогою кредитної картки), а у березні 2023 року магазин повністю закриють. Таким чином, єдиним способом легально придбати ігри для 3DS сьогодні є купівля вживаних картриджів, з яких правовласник так само вже нічого не отримає.

Консоль автора цього поста є модифікованою і дозволяє запускати ігри піратським способом та обходити регіональне блокування. Водночас ми не рекомендуємо вам цього робити, а також радимо купувати ігри для всіх актуальних консолей легально.

Якою б не була консоль на дотик чи вигляд, купуємо ми її заради ігор. Попри всю технічну винахідливість, якій варто віддати шану, у випадку Nintendo 3DS — це найсильніша її перевага. За щасливе десятиліття, яке вже прожив цей девайс, для нього розробили тисячі проєктів, сотні з яких варті вашої уваги, а десятки — стали класикою (або закріпили цей статус) на всі часи.

Щоб не затягувати пост, детально я розповім лише про деякі, найбільш знакові з них, а інші — додам просто переліком.

🔧 Super Mario 3D Land

Якщо PlayStation колись купували заради Uncharted, Xbox — заради серії Halo, то Nintendo 3DS людям продавала ця гра. Super Mario 3D Land — найкращий спосіб зрозуміти, що стереоскопічне зображення це не просто вражаючий візуальний ефект, але й спосіб урізноманітнити геймплей.

Дизайн рівнів у грі та деякі головоломки побудовані навколо об’ємного зображення. Хто спробував пройти хоч один рівень Super Mario 3D Land, той одразу закохувався у цю гру та в саму консоль.

🏝 Animal Crossing: New Leaf

Серії «симуляторів життя» вже понад 20 років, і остання частина під назвою New Horizons стала справжнім культурним феноменом, коли вийшла у розпал пандемії в 2020 році. Там гравець потрапляв на безлюдний острів, облаштовував його, ловив комах та рибу, спілкувався та обмінювався подарунками зі звірятками, які також поселилися на острові.

Але засади для цієї гри були закладені саме в New Leaf. Там гравець замість острова опинявся у маленькому містечку і дізнавався, що йому доведеться його очолити. Якщо ви вже грали у New Horizons на Switch, то New Leaf може вам запропонувати трошки більш динамічний темп гри (наскільки це можливо в цій серії), зустріч з уже відомими персонажами в інших обставинах і деякі механіки, які у продовженні виглядають інакше або взагалі відсутні.

А для гравців, які не знайомі з Animal Crossing, це чудовий спосіб поринути в чудовий світ, де завжди все добре.

🗡 Серія The Legend of Zelda

Навіть якщо ви ніколи не тримали в руках хоч якусь консоль Nintendo, про серію The Legend of Zelda ви чули точно. Це одна з найпопулярніших та найвипловіших ігрових франшиз всіх часів. На Nintendo 3DS вона представлена у широкому асортименті — цілих 19 проєктів: як ігор основної лінійки, так і спіноффів.

На щастя, розбиратися в хронології серії, щоб зрозуміти, з чого починати, не потрібно. Власне, хронології, вважай, не існує. «Легенду про Зельду» варто саме так і сприймати — як легенду, яку розповідали впродовж тисячоліть у різних версіях та інтерпретаціях. Та й сама Nintendo обнулила весь таймлайн з виходом Breath of the Wild, заявивши, що події всіх попередніх ігор перейшли в розряд міфу.

Тож я і багато інших гравців для плавного занурення у всесвіт «Зельди» рекомендуємо знайомитися з серією в такому порядку:

  • Ocarina of Time 3D — перевидання гри з Nintendo 64 зі значним покращенням графіки, стереоскопічним зображенням та quality of life змінами; саме після цієї гри таймлайн розділяється на кілька гілок. Свого часу Ocarina of Time задала цілу низку стандартів для майбутніх ігор у відкритому світі. Багато елементів та механік, які сьогодні ми сприймаємо як належне, колись уперше з’явилися саме в цій грі. Крім важливості для історії індустрії відеоігор, це надзвичайно харизматичний та захопливий світ з цікавим сюжетом та креативними підземеллями.
  • A Link Between Worlds — це частина з найбільш класичним «зельдівським» геймплеєм. Вид згори, підземелля з головоломками, а з креативного — цікава механіка переходу з 3D у 2D світи й назад. A Link Between Worlds також одна з найвище оцінених відеоігор в історії, тож однозначно мастплей.
  • Majora’s Mask — більш темна та страшна частина серії, де Лінк до того ж переміщується до іншої країни. Тоді як місце дії більшості ігор — королівство Гайрул, у Majora’s Mask герой потрапляє у край Терміна. Особливість цієї гри в тому, що ви маєте обмеження по часу, після закінчення якого цикл розпочинається заново.
  • Spirit Tracks — ця гра запускається у режимі зворотної сумісності з Nintendo DS. Попри застарілу графіку, це одна з найнезвичніших ігор франшизи, де Лінк стає… машиністом потягу. Керування у грі відбувається за допомогою нижнього сенсорного дисплея.

Після проходження цих чотирьох ігор вже можна прийматися за всі інші частини серії, яких вистачить вам ще на довгі місяці.

🔥 Fire Emblem: Awakening

Саме Awakening для 3DS свого часу стала проривом цієї легендарної ексклюзивної франшизи до мейнстримної аудиторії, адже до того більша частина ігор була випущена взагалі лише в Японії.

Геймплейно це покрокова тактична рольова гра, але з певними яскравими особливостями.

По-перше, кожен юніт — це персонаж зі своєю історією та характером. Персонажі взаємодіють та спілкуються між собою, і від цього залежить не лише сюжет, але й те, як вони показують себе в битві Зокрема персонажі, в яких дуже гарні стосунки, підсилюють один одного в бою, і навпаки — персонажі, які взаємодіють разом на полі бою, краще розвивають персональні стосунки між собою.

По-друге, смерть кожного персонажа у бою — фінальна. Це додає ваги кожному вашому рішенню на полі битви і певного драматизму. Всі герої у грі — харизматичні і цікаві, тож прощатися з ними дуже нелегко. Втім, якщо для вас це зовсім нестерпно, можна почати гру в казуальному режимі, де персонажі не гинуть назавжди.

Бойова механіка в серії заснована на принципі «камінь-ножиці-папір»: мечі сильніші за сокири, сокири — за списи, а списи — за мечі. Звучить це оманливо просто, але насправді в комбінації з іншими механіками дозволяє створити глибоку та водночас нескладну для розуміння систему. Завдяки цьому, а також яскравим персонажам і діалогам, за грою можна провести багато годин, навіть того не помітивши.

💣 Metroid: Samus Returns

Перші ігри Metroid разом з серією Сastlevania фактично створили жанр «метроїдванії». Це ігри, де є великий світ, доступ до частин якого закритий різноманітними перешкодами. Аби їх усунути, гравцю потрібно знайти якийсь ключ, перемогти боса або виконати інші умови в інших частинах цього світу. Серед сучасних прикладів ігор цього жанру — Control, Hollow Knight, Ori and the Blind Forest та інші. Власне, класичні «Зельди» — це також метроїдванії й навіть у Breath of the Wild є елементи цього жанру.

Сюжет усіх ігор серії Metroid обертається навколо найманки Самус Аран, яка вдягнена в потужний екзоскелет. А «метроїди» — це так істоти, які висмоктують життєву енергію, і владу над якими постійно хочуть мати якісь злодії. Самус подорожує ігровими локаціями, підсилює свій екзоскелет різноманітними бонусами і, авжеж, знищує ворогів.

Samus Returns — остання частина Metroid для 3DS та в принципі одна з останніх ігор того покоління. Хоча це рімейк гри 1991 року, вона представила низку нових механік та осучаснила серію. Якщо ви вже встигли пограти у Metroid Dread на Switch, то побачите, звідки в неї ноги ростуть, бо робила їх одна студія.

🎩 Professor Layton and the Miracle Mask

Медіафраншиза про професора Лейтона включає в себе сім основних ігор, мобільний спінофф, повнометражний фільм та серіал. Ігри почали виходити ще на Nintendo DS, а Miracle Mask — перша гра серії для покоління 3DS.

Сюжет обертається навколо професора археології Гершела Лейтона, його учня Люка Тритона та асистентки Еммі Алтави. Разом вони відправляються у подорожі, де розгадують таємниці та вирішують паззли.

Геймплей гри — це комбінація квесту та головоломок, які найчастіше пов’язані безпосередньо з сюжетом. Гра створює чудову ностальгічну атмосферу пригод, знайому багатьом по ранковим дитячим фільмам та телепрограммам. Серед недоліків варто зазначити лише неймовірно нав’язливий туторіал, але це можна швидко перетерпіти.

😱 Luigi’s Mansion: Dark Moon

Молодший брат Маріо та його партнер в зеленому костюмі, Луїджі, завжди виступав на других ролях. Його можна було побачити або в іграх про Маріо, або в різноманітних незначних спіноффах.

Справжню власну ігрову серію Луїджі отримав лише у 2001 році разом з виходом першої Luigi’s Mansion. За сюжетом Маріо губиться у проклятому маєтку, а Луїджі потрібно відшукати брата і заодно очистити будівлю від різноманітних привидів. Гра вперше вийшла на GameCube, але у 2018 отримала перевидання на Nintendo 3DS. Також уже на Switch вийшов Luigi’s Mansion 3.

Але найкращою частиною серії вважається саме сиквел — Dark Moon, який випустили у 2013 році спеціально для 3DS з усіма її особливостями, і стереоскопічним зображенням зокрема. Тому це чудовий спосіб познайомитися з фішками консолі і отримати яскраві враження від 3D-ефекту, що, як і в Super Mario 3D Land, активно використовується в геймплеї.

😍 Франшиза Pokémon

З іграми про покемонів все просто — вам вони або подобаються, або ні. А щоб це зрозуміти, варто просто пограти. Якісь значні інновації в геймплеї серії почалися лише в останні роки на Switch, а до того формула була плюс-мінус однакова: ви подорожуєте ігровим світом, спілкуєтеся з персонажами, колекціонуєте різних покемонів і берете участь у битвах з іншими тренерами.

Тому якщо ви — фанат цих ігор або хочете познайомитися, то для початку обирайте будь-яку, а якщо вам не цікаво — просто проходьте повз.

Проте, є одна гра, яка точно варта уваги широкої аудиторії. Це пригодницький спінофф Detective Pikachu, де, на відміну від основної серії, гравцю доведеться разом з Пікачу викривати різноманітні таємниці. Гра отримала позитивні відгуки, і так, саме на ній заснована стрічка «Детектив Пікачу» 2019 року, де роль культового покемона озвучив Райан Рейнолдс.

***

Ось ще ігри для Nintendo 3DS, на які варто звернути увагу:

  • Mario Kart 7
  • Appolo Justice: Ace Attorney
  • Paper Mario: Sticker Star
  • Bravely Default
  • New Super Mario Bros. 2
  • Kirby’s Extra Epic Yarn
  • Kirby: Triple Deluxe
  • Yoshi’s Wooly World
  • GTA: Chinatown Wars
  • Kid Icarus: Uprising
  • …І багато-багато інших

👀 Віконце в паралельний світ

Ми захоплюємося фотореалістичністю графіки Unreal Engine 5 на ютубі і чекаємо, коли таке буде можливо запустити вдома. Витрачаємо десятки тисяч гривень на нові відеокарти. Вимагаємо від виробників консолей та розробників роздільну здатність 4К та 60 кадрів на секунду.

Але коли все це отримуємо… Скільки разів у вас так було, що ви запускаєте черговий відкритий світ, на розробку якого було витрачено десятки мільйонів доларів, і розумієте, що сил ваших більше на це нема? Що, будучи героєм, на роду якого написано врятувати світ, ви якось більше схожі на кур’єра служби доставки і робітника-фрілансера з «кабанчика»? За красивою графікою і технічною досконалістю може ховатися нудний світ і одноманітний геймплей. Проходження таких ігор виправдовується хіба що витраченими грошима.

Тоді, врешті решт, стає зрозуміло, що річ — зовсім не в FPS чи терафлопсах. Бо вживана скрипуча Nintendo 3DS десятирічної давнини за декілька місяців може дарувати більше емоцій та захоплення, ніж футуристична й потужна PlayStation 5 за два роки.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...