Реклама

🦧 Switch від M до Z: особистий досвід з першою в житті консоллю Nintendo

Čytaty latynkoju
🦧 Switch від M до Z: особистий досвід з першою в житті консоллю Nintendo
  1. Головна
  2. Ігри
  3. 🦧 Switch від M до Z: особистий досвід з першою в житті консоллю Nintendo
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

В цьому матеріалі я спробую розповісти про досвід людини, яка ніколи в житті не мала консолі Nintendo, але вирішила спробувати «зробити світч», і (спойлер!) не пошкодувала.

Це не дуже схоже на журналістський матеріал. Перші враження власника консолі, дивні відкриття, захват і розчарування, певні «філософські» висновки про те, що це за звір такий — Switch, а також деякі поради тим, хто наважиться вперше придбати консоль Nintendo, — ось приблизно те, що тут буде. Запрошую досвідчених нінтендофанів в коменти з порадами та розвінчанням міфів, будемо всі раді дізнатися щось нове.

Поїхали.

🤔 Чому я раптом вирішив купити Nintendo Switch?

Найближче до всесвіту Nintendo я підбирався у глибокому дитинстві, коли стріляв качок з пластикового пістолета та в ролі італійця-водопровідника Маріо стрибав на монстрів, які вже в дорослому віці виявилися грибами (мені чомусь здавалося, що це пташки). Щоправда, робити це доводилося лише в сусіда, і те на Dendy — клоні NES (Nintendo Entertainment System), якого свого часу вивів на ринок пострадянських країн виходець з Нововолинська Віктор Савюк.

Грати виходило не дуже часто, тому особливих успіхів та рекордів годі й було чекати. Можливо через те особливого бажання повертатися у світ Nintendo у мене не було: ігри здавалися занадто складними, і чим далі просувалося доросле життя, тим менше хотілося розбиратися.

Першим дзвіночком став реліз Animal Crossing: New Horizons — екслюзивної гри для Nintendo Switch, де гравець відправляється на острів, який потрібно облаштувати разом з іншими мешканцями-тваринками. Хоча тоді, у 2020, я так і не піддався на масову Nintendo-лихоманку, цікавитися світом Nintendo став більше.

Другий дзвіночок продзвенів з несподіваного боку. У грудні 2020 вийшла гра Immortal Fenyx Rising — заснований на давньогрецькій міфології пригодницький екшн від Ubisoft. Гра мені сподобалася, а ігрова преса порівнювала її з найвідомішим сьогодні Nintendo-ексклюзивом The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Так я подумав: якщо такий геймплей мені подобається на PS5, то що мені заважає спробувати його з «Зельдою», яку розхвалюють за безмежні можливості та атмосферний світ?

Нарешті третім дзвіночком став реліз оновленої Nintendo Switch OLED влітку 2021. Після цього (а також оглядів, статей і відгуків друзів) я вирішив, що час знайомства з новою платформою настав.

🛒 Де купити Nintendo Switch?

Nintendo Switch в Україні офіційно почали продавати лише у жовтні 2021 року. Зазвичай, я надаю перевагу саме «білій» техніці, але біда в тому, що я твердо вирішив брати саме OLED-версію, якої в продажу в Україні офіційно не було.

Тож від «білого» в моїй консолі лише колір джойконів, а купував у магазині up2date (на жаль, це не реклама). Судячи з написів на коробці, моя консоль призначалася італійському ринку, але Nintendo, як і всі інші виробники консолей в останні роки, не має жодних регіональних обмежень для девайсів.

Обійшлася мені консоль у майже 17 000₴ разом з картриджем The Legend of Zelda: Breath of the Wild (без гри ціна б склала десь 15,5 тис. грн). При цьому, рекомендована ціна в Європі — 365 євро (приблизно 11 200₴). Та справа тут не лише в місцевій націнці: дефіцит компонентів торкнувся і Nintendo, тож OLED-версію Switch непросто дістати і на ринках розвинутих країн, і якщо вдається, то теж не за рекомендованою ціною. Nintendo навіть була змушена знизити план виробництва консолі на 2021 та 2022 роки на 20%.

Отже, як захочете повторити мій подвиг, будьте готові — фінансовий поріг входу доволі високий.

Оновлення: дані по цінах вище вказані станом на момент написання матеріалу, тобто на кінець 2021 року.

🙀 Враження від девайсу

Не хочеться повторювати приблизно мільйон відео та текстових оглядів, доступних в інтернеті — про комплектацію, коробку, кольори і так далі ви можете знайти всю інформацію самі. Зазначу лише кілька важливих моментів.

Конструкція здається хисткою, оскільки сама консоль — універсальна, і потребує багатьох механічних з’єднань. Тому джойкони (геймпади) у вас будуть хитатися з першої ж хвилини, з цим треба просто змиритися. Водночас про якісь масові поломки корпусу користувачі не повідомляли — а продано вже більш ніж 90 мільйонів девайсів. Це, авжеж, стосується лише «великих» світчів, а не Lite, де конструкція цілісна.

Якщо у вас є інша консоль чи ви просто користуєтеся геймпадом, доведеться звикати до маленьких розмірів всіх кнопок і незвичної розкладки: коли після довгої гри на Switch вмикав PlayStation, чотири рази не міг авторизуватися, бо на автоматі натискав іншу кнопку для підтвердження дії і натомість скасовував її.

Багато користувачів повідомляє про «дрифт» джойконів. Наприклад, навіть коли ви не чіпаєте стік, ваш персонаж у грі рухається чи змінюється кут камери. Проблему визнали навіть у Nintendo. Проте, сам я за більш ніж два місяці використання OLED-версії її поки що не спостерігав.

Що ж стосується захисту, то мені було досить боязко носити консоль просто в наплічнику. Тож вже за кілька тижнів я замовив собі стилізований зручний кейс приблизно за 600₴. В ньому також зручно носити й картриджі, є спеціальне відділення.

Ще кілька цікавих моментів:

  • OLED-версія тримає заряд чесних 4-5 годин (в залежності від інтенсивності користування і яскравості дисплею, авжеж)
  • Це єдина консоль на ринку, яка підтримує підключення Bluetooth-навушників (дротові через 3,5 мм роз’єм також можна)

🤌 Яку версію взяти?

З виходом Nintendo Switch OLED на ринку тепер присутні одразу три актуальних моделі консолі, адже «класичний» Switch теж нікуди не подівся. Водночас саме він опинився у найбезґлуздішому ринковому положенні, про що пізніше.

Цю частину заховаю під спойлер, натискайте на стрілочку

Отже, які переваги у різних моделей Switch.

Nintendo Switch Lite

Вся концепція назви Switch була в тому, що лише одним «клацанням» можна перетворити портативний девайс у домашню консоль і навпаки. Lite-версія називається Switch лише формально, адже її неможливо підключити к телевізору. Водночас компактність та цілісність конструкції є водночас її перевагами.

Плюси:

  • Маленька, майже кишенькова консоль, яку зручно брати в дорогу
  • Більш надійна конструкція (джойкони не від’єднуються від корпусу)
  • Низька вартість — на сьогодні, це найдешевша консоль актуального покоління, в Україні вона коштує приблизно 6500₴, можна знайти й дешевше

Мінуси:

  • Занадто маленький екран діагоналлю 5,5 дюйма
  • Коли все ж захочеться погратися на телевізорі, то не вийде
  • За відгуками, працює менше за повнорозмірну модель (до 4 годин)

Nintendo Switch OLED

Версі/ консолі з OLED-екраном все ще можна назвати новинкою, адже в продаж вона надійшла зовсім нещодавно. Великий 7-дюймовий екран з яскравими барвами та деякі покращені порівняно з класичною моделлю елементи в конструкції — сьогодні це дійсно найкращий досвід, який ви можете отримати у світі Nintendo.

Водночас варто посварити компанію за те, що оновлення Switch фактично виявилося досить мінорним.

Так, екран це важливо. Але коли Sony на середині життєвого циклу захотіла оновити свою консоль, то вдвічі збільшила її потужність (а класичну версію замінила на більш компактну Slim з тими ж характеристиками). Натомість Nintendo все ще експлуатує старенький мобільний чіп Nvidia Tegra X1, який не завжди витягує 30 FPS навіть у рідних іграх компанії.

Плюси:

  • Великий та яскравий OLED-екран з диагоналлю 7 дюймів
  • Повноцінний Switch-досвід: миттєве перемикання між ручним та «великим» режимом
  • Три варіанти керування джойконами: на самій консолі, окремо в руках і на насадці, яка перетворює їх на повноцінний геймпад

Мінуси:

  • Менш компактні розміри
  • Непомірна вартість на ранньому етапі продажів (проте, можливо, це тимчасова ситуація)

Класична версія Nintendo Switch

Це версія консолі з IPS-екраном 6,2 дюйма і з широкими рамками навколо нього та певними конструктивними недоліками (зокрема безглузда тоненька підставка для настільного режиму). При цьому коштує вона цілком пристойно. Після появи Switch OLED рекомендувати класичний Switch якось не дуже хочеться.

Якщо вам вистачає грошей на класичний Switch, моя рекомендація — накопичити трошки більше і взяти OLED-версію

Якщо ваш бюджет обмежений або ви шукаєте девайс для поїздок першою чергою, то беріть Switch Lite і на решту візьміть зайвих ігор.

Перші враження після ввімкнення

Більш ніж 130 років тому Nintendo заснували для виробництва традиційних гральних карт, у шістдесятих почала виробляти перші іграшки і лише у вісімдесятих компанія почала займатися ігровими консолями. Іграшкове минуле настільки глибоко знаходиться в ідентичності компанії, що відчувається навіть у девайсі останнього покоління.

В першу чергу тактильністю консолі. Крім того, що її просто приємно тримати в руках, джойкони мають широкий діапазон гаптик-віддачі (за три роки до того як PlayStation додала це у свій DualSense), а для інтерфейсу записали надзвичайно приємні слуху звуки, з якими можна знімати ASMR-ролики: всі ці клацання, блимання та мелодії (в тому числі, ностальгічні) підживлюють відчуття, ніби у тебе в руках першою чергою саме іграшка.

Це відобразилося не лише на інтерфейсі консолі, але й у способах її використання: згадайте, скільки в дитинстві ми придумували застосувань для наших іграшок. На Switch можна грати як на звичайній компактній консолі, можна поставити консоль на вбудовану підставку, від’єднати джойкони та грати ними окремо (або приєднати до комплектної насадки, яка перетворює їх майже на звичайний геймпад), а можна вставити Switch у спеціальний док і грати на великому екрані. Ще є можливість докупити більш звичний геймпад, якщо ви так і не звикли до джойконів (але я поки для себе не бачу в цьому сенсу).

Загалом, стає зрозуміло, чому мало хто порівнює Nintendo Switch з іншими консолями: попри формальну конкуренцію, це девайс, який живе у своєму світі та працює за своїми правилами. Тож навіть якщо ви маєте одну з інших консолей, Switch — це не заміна їм, а доповнення та новий досвід.

Багато в чому завдяки іграм та ігровому «метавсесвіту», який в Nintendo почали будувати задовго до того, як це слово увійшло в мейнстрім у 2021 році.

👾 У що пограти на Nintendo Switch?

Одразу і відверто: ніхто не купує Switch заради новітніх AAA-проєктів. Хоча якимось дивом на це стародавнє мобільне залізо змогли портувати DOOM Eternal, The Witcher: Wild Hunt, а Marvel’s Guardians of the Galaxy запускають через хмару, виглядають всі ці проєкти відверто так собі і краще грати в них на більш звичних консолях чи ПК, для чого вони й були створені.

Switch — це про інше.

Власні проєкти Nintendo

Першою чергою це головні франшизи компанії, так звана «свята трійця» — The Legend of Zelda, Mario та Pokemon. Крім них, є бренди поменше — Animal Crossing, Metroid, Donkey Kong, Kirby, Pikmin та багато інших.

Nintendo в рамках своїх франшиз зазвичай експериментує з жанрами значно сміливіше, ніж інші великі видавці. Так, у світі Маріо, крім класичних і всім відомих платформерів, ви побачите і перегони, і симулятор гольфу, і навіть власну гру побудувати зможете за допомогою Super Mario Maker 2. Схожа ситуація і з «Зельдою», і з іншими франшизами.

Також Nintendo обожнює кросовери, тому серед найкращих ігор компанії — не лише нові частини серій, але й різноманітні спроби одружити «бульдога з носорогом». Найнезвичнішою за останні часи, напевно, можна назвати тактичну RPG з покроковими битвами Mario + Rabbids: Kingdom Battle, де Маріо зустрічає зубатих кроликів від Ubisoft.

Всі ігри виробництва Nintendo мають спільні риси.

По-перше, вони побудовані «від механіки». В багатьох AAA-проєктах інших розробників ви граєте задля історії. Там геймплейні челенджи ніби зупиняють вас на шляху і ви мусите їх подолати, аби отримати винагороду — просування по сюжету. Натомість Nintendo вважає винагородою сам ігровий челендж, тоді як сюжети зазвичай нескладні, передбачувані і не дуже далеко відходять від канону сторітеллінгу. З тої ж причини у багатьох іграх Nintendo взагалі не можна налаштувати складність.

По-друге, всі ігри Nintendo розробляють з урахуванням дитячої аудиторії. Це в жодному разі не означає, що дорослим в них грати не буде цікаво (до речі, якраз навпаки). Але вони всі яскраві та «іграшкові» і не лише на рівні візуальної складової.

Та в Nintendo не тримають дітей за дурнів, а майстерно знаходять застосування можливостям їхнього ще досить пластичного мозку та креативного мислення, не обтяженого дорослими упередженнями та стереотипами. Натомість для дорослих це виявляється цікавою вправою на вихід із зони комфорту. Саме тому ці ігри знаходять свою аудиторію в усіх вікових групах.

Ігри від інших розробників

Як я вже писав раніше, якщо ми кажемо про ігри сторонніх розробників, то це швидше не AAA-проєкти. Для якісного «тріпл-ей» експіріенсу цій консолі просто не вистачить потуги — навіщо мучити і її, і себе?

Тим більше, коли на цій платформі так добре розкривається різного розу «індичина». Мене точно не можна назвати фанатом незалежних ігор. Якщо я вже запускаю нині дефіцитну консоль з технічними можливостями, межі яких не знають навіть її розробники, то я хочу поринути у гігантський відкритий світ, зроблений за такі ж гігантські гроші.

Але Nintendo Switch змусила мене подивитися на ігри під іншим кутом. Ті проєкти, які я раніше відкидав, надавши перевагу AAA-експіріенсу, чудово розкриваються на кишеньковій консолі. І річ не лише в тім, що тепер на них просто не шкода часу. Сам формат гри, тактильні відчуття допомагають тобі бути ближчим до цих маленьких чудових історій, а подекуди грати на маленькому дисплеї портативного девайсу банально зручніше, ніж на великому екрані телевізора.

І ще однією категорією, яка чудово вписується на Nintendo Switch, є ремастери старої класики. Якщо на умовній PS5 ремастер гри 15-річної давності в будь-якому разі виглядає анахронізмом, iOS та Android незручні в управлінні, то Switch стає ідеальним девайсом, аби пригадати дитинство і юність, або надолужити те, що раніше пропустили.

🦧 Базовий ігровий набір Nintendo-новачка

Добре, покінчили з філософією і переходимо до практики. Які ігри можуть переконати вас все ж таки взяти Nintendo Switch? У що пограти, якщо ви вже взяли консоль?

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Це не оригінальна пропозиція. Якщо ви хоч іноді граєте в ігри, ви точно чули цю назву. Своєї слави проєкт нажил не дарма. Світ Breath of the Wild працює не так, як ви звикли в інших іграх з відкритим світом. Цілком імовірно, що ця гра зробить тиху революцію в жанрі.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild розповідає стару як світ історію боротьби з Ультимативним Злом. Вам доведеться вжитися в образ Лінка — лицаря-підлітка, який загинув у битві, а сто років потому повернувся до життя за допомогою стародавніх технологій, та втратив пам’ять. Його завдання — відновити спогади та допомогти принцесі Зельді здолати те саме Зло, з яким та б’ється ще з часів загибелі Лінка.

У своїй подорожі ви подорожуватимете просторим світом Гайрул, аби відновити віру всіх народів у перемогу та повернути контроль над гігантськими механічними тваринами, які здатні послабити Зло, щоб ви могли його перемогти.

Розробники Breath of the Wild спробували зробити світ, який працює за своїми законами і має мінімум відеоігрових умовностей та неприродних блокерів. Таким чином гравець у такому світі має майже повну свободу. Тобто, просто після проходження вступної частини гри ви цілком можете побігти до головного боса, пропустивши всі подорожі, побічні квести і розвиток персонажа.

Як і в реальному світі, якщо ви дрищ, який ніколи в житті не бився, ви все ж маєте шанс здолати професійного боксера. Просто цей шанс дуже маленький і потребує хитрості та креативного мислення. Але він є. І це дещо змінює сприйняття ігр у відкритому світі в цілому, які зазвичай будуються на обов’язковому зростанні фізичної чи магічної міці персонажа.

До речі, у 2022 році виходить сіквел.

Super Mario Odyssey

Про Маріо, напевно, знають взагалі всі — це один з найбільш популярних класичних образів, які є символов відеоігор в цілому, не лише Nintendo. У цій грі Маріо знову доведеться рятувати принцесу Піч від злого Бавзера, який надумав на ній одружитися.

Місце дії — всесвіт з різними планетами, між якими Бавзер літає в процесі підготовки до весілля, а Маріо намагається йому перешкодити. Допомагає йому в цьому Кеппі — його новий друг з першого Світу Капелюхів, де теж побував Бавзер і украв дещо цінне. Кеппі дозволяє Маріо вселятися в різних створінь на планетах, і це нова механіка, яка робить проходження цього 3D-платформера незабутнім.

Animal Crossing: New Horizons

Це гра-симулятор життя, яка стала головним драйвером продажів Nintendo Switch впродовж пандемії. Ви поселяєтеся на безлюдному острові разом з різними тваринками та облаштовуєте його на свій смак. Гра має широкі можливості з кастомізації острова, будиночка, одягу, а також купу соціальних фішок. У грі можна взаємодіяти зі своїми реальними друзями — ви можете навіть запросити їх жити у себе.

В умовах соціальної ізоляції, відсутності сполучення між містами та країнами, люди знайшли відраду в Animal Crossing: New Horizons: проводили вечірки та модні покази, ділилися рецептами створення нових предметів, торгували фруктами й овочами. Особливо це торкнулося людей у стосунках на відстані, які були поряд хоча б у грі. А от редактору великого ігрового видання Animal Crossing: New Horizons допомогла пережити болючий розрив — ось ця історія.

Загалом, всі немов подуріли — мої соціальні мережі були переповнені скріншотами з гри, репліками ігрових персонажів (серія також відома своїм специфічним почуттям гумору), котируваннями ріпи (торги цим овочем грають роль такого собі фондового ринку). Була навіть розв’язана мемна війна між Animal Crossing: New Horizons та DOOM Eternal — ці дві протилежні за своїм настроєм гри вийшли в один день, тож фанати кожної вирішили з’ясувати, що краще. А ось гравчиня побудувала на своєму острові Новіґрад зі світу «Відьмака» — наочний приклад різноманіття можливостей кастомізації.

Загалом, Animal Crossing: New Horizons — не просто гра, а цілий культурний феномен. Тож принаймні спробувати та побачити на власні очі, що це таке, точно варто.

Pokemon: Sword та Pokemon Shield

Це дві гри, які ідеально підходять для знайомства зі світом Pokemon. Ви подорожуєте регіоном Ґалар, який був створений на основі Великої Британії, намагаєтеся спіймати різних покемонів та просуватися по сюжету.

У грі доступні покрокові битви, торгівля та бої з іншими гравцями. Якщо ви придбали ці ігри, пройшли, вам сподобалося і було мало, то на консолі є ще безліч ігор за світом Pokemon (наприклад, Pokémon: Let’s Go, Pikachu! та Let’s Go, Eevee!), а у січні 2022 виходить нова гра франшизи у відкритому світі Pokemon Legends: Arceus, який дуже нагадує Гайрул з Breath of the Wild.

Також є безкоштовна «дота про покемонів» під назвою Pokemon: Unity. Вона вийшла не лише на Switch, але й на мобільні девайси на iOS та Android, тож її можете спробувати навіть не маючи консолі.

Hyrule Warriors: Age of Calamity

Це пріквел до The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Він розповідає історію першої битви зі Злом, яка завершилася загибеллю Лінка і ув’язненням Зельди у Замку Гайрул, де вона протягом століття намагається стримати Зло і не пустити його в світ. Це не спойлер, адже це є зав’язкою сюжету Breath of the Wild.

На відміну від BotW, Hyrule Warriors: Age of Calamity — це не гра у відкритому світі. Гайрул, охоплений війною, представлений як мапа з різними точками-завданнями. Коли ви обираєте одне з бойових завдань, вас переміщують у певну локацію, де ви б’єтеся з ворогом, збираєте ресурси і просуваєтеся по сюжету. Після виконання завдання ви повертаєтеся на мапу. Отримані у битві ресурси ви віддаєте на потреби різних союзників на мапі, за що вони відкривають вам нові можливості: покращення зброї та броні, рецепти для приготування їжі (вона допомагає в боях), торгівлю тощо.

Загалом, цікаве відгалуження для тих, хто не готовий прощатися зі світом BotW, в очікуванні продовження серії.

Metroid Dread

Класична серія, яка колись дала початок цілому новому жанру «метроідванії», повернулася у 2021 році після довгої перерви, і нова частина ледь не одразу потрапила у всі можливі списки найкращих ігор року.

Ви граєте за найманку Самус Аран, яка розслідує незрозумілий сигнал з планети ZDR, що може означати велику небезпеку для всього Всесвіту. У цьому пригодницькому екшні ви подорожуєте світом планети ніби у розрізі. Світ — це фактично величезна мережа коридорів, деякі проходи в яких перекриті певними бар’єрами. Аби їх пройти, необхідно спочатку досліджувати вже доступні локації та отримувати нові здібності чи знання. Ігри в такому жанрі часто вимагають від гравця не раз повертатися до вже пройдених локацій, бо там можуть відкритися нові можливості.

Якщо ігровий процес вам сподобається, спробуйте також Ori and the Wild Forest — приголомшливо красиву метроідванію від (!) Microsoft, а потім і продовження — Will of the Wisps. Обидві доступні на Switch у цифровому магазині.

Mario Kart 8 Deluxe

Багато людей називають цю гру найкращими аркадними перегонами на Switch або навіть в принципі. Оманливо простий ґеймплей ховає за собою несподівану глибину. У грі безліч мальовничих трас з крутими віражами, а ви граєте за героїв ледь не всіх франшиз Nintendo — від Лінка до Принцеси Піч, від Бавзера до Донкі Конґа.

Крім одиночної гри, доступні онлайн-змагання з гравцями по всьому світу. Але найкраще ця гра розкривається якраз на телевізорі у великій компанії.

Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age

Одна з найстаріших ігрових серій та основоположниця жанру jRPG у 2017 році отримала продовження, яке згодом вийшло і за межами Японії. Ви подорожуєте світом гри, натрапляєте на монстрів і намагаєтеся їх перемогти у покрокових битвах, а також просунутися по сюжету.

Хоча гра вимагає досить багато часу витратити на ґрінд (тобто, на постійні битви з монстрами задля досвіду і ресурсів), це не стане проблемою, якщо вам подобається цей процес і сам ігровий світ. В будь-якому разі, якщо ви не грали в ігри такого жанру раніше, це буде чудовим знайомством.

 

Donkey Kong: Tropical Freeze

Ще один іконічний відеоігровий герой повернувся на Nintendo Switch у ремастері Donkey Kong: Tropical Freeze. Спочатку гра виходила на не дуже успішній попередній консолі Nintendo Wii U, а у 2018 році була покращена перенесена і на Switch.

Це класичний платформер з класичним головним героєм. Просуваєтеся по рівню, збираєте банани, стрибаєте на різних монстрів і намагаєтеся перемогти Лорда Фредріка, який нагнав морозу на ваш тропічний рай.

Mario + Rabbids: Kingdom Battle

Анонс Mario + Rabbids: Kingdom Battle у 2017 році був цілковитою несподіванкою як для фанатів Nintendo, так і Ubisoft. Два гранди ігрової індустрії вирішили зробити кросовер між найулюбленішими серед гравців франшизами, і вийшов несподівано хороший пригодницький екшн з покроковими боями.

За сюжетом у результаті необережного експеримента з шоломом, який здатен об’єднувати дві різні речі в одну нову відбулося зіткнення двох світів: Маріо та Ребіддів. В результаті, шолом потрапив у лапи одного з Ребіддів, що лише додало хаосу в обидва всесвіти. Маріо разом з компанією скажених Ребіддів, одягнутих як Луїджі та Принцеса Піч (а також іншими героями) доведеться наводити лад.

Як це часто буває в іграх для Switch, за мультяшною графікою ховається досить глибока та цікава механіка, яка вимагає думати і дозволяє провертати дуже цікаві комбінації ходів.

Дебют кросовер-франшизи вийшов успішним, тож у 2022 році світ побачить сіквел під заголовком Sparks of Hope.

The Legend of Zelda: Link’s Awakening

Рімейк класичної гри 1993 року з такою ж назвою вийшов на Switch у 2019. Гра зберігає максимум традицій оригіналу, але отримала низку, як кажуть у західній пресі, «покращень якості життя» — тобто, змін, які прибирають помилки та незручності геймдизайну старих часів, коли дизайнери були молодими, а залізо накладало свої обмеження.

Ця гра не повторює класичний «зельдівський» сюжет, а принцеси Зельди ви там взагалі не зустрінете. Лінк прокидається на віддаленому острові, де його знаходить місцева мешканка. Зрештою, герой дізнається, що аби покинути острів, йому потрібно розбудити Рибу Вітрів, яка спить у яйці на гірській вершині. Для цього йому потрібно віднайти вісім музичних інструментів у різних підземеллях.

Тож у ролі Лінка ви досліджуєте острів, виконуєте завдання мешканців, вбиваєте монстрів і розгадуєте загадки підземель.

Авжеж, це далеко не всі ігри, в які варто пограти на Nintendo Switch — навіть не всі обов’язкові. Але цього вам вистачить, аби познайомитися з чарівним світом Nintendo та зрозуміти, чому від компанії фанатіють мільйони людей по всьому світу, а Switch — одна з найуспішніших консолей всіх часів.

👩🏻‍💻 Як краще купувати ігри — у цифровому магазині чи картриджами?

Це вічне питання не лише для Nintendo Switch, але й для інших консолей. Платформоутримувачі — Sony, Microsoft, Nintendo — дуже хочуть, аби ви перейшли на цифрове споживання. Чому?

  1. Виробництво дисків або картриджів та їх дистрибуція коштує грошей, а ще треба ділити прибуток з магазинами, тоді як роздрібна ціна цифрових і фізичних копій — однакова. Тож їм у цифрі продавати трошки вигідніше.
  2. У цифрі вони ближчі до вас як споживача: бачать, хто ви, скільки і у що граєте, тож можуть робити вам різноманітні пропозиції і показувати релевантну рекламу

Водночас, цифра має свої переваги і для споживача. Головна з них — це, авжеж, можливість грати одразу після покупки гри: не треба йти до магазину або чекати доставки. Також у цифрі частіше і ближче розпродажі. Коробки від ігор не треба десь зберігати, і це ще й про екологію: чим менше пластику, тим краще.

А ще, такі ігри як Animal Crossing: New Horizons дійсно зручніші в цифрі, адже це щоденний експіріенс, і кожного разу вставляти-виймати картридж, щоб зібрати врожай чи продати ріпу, дуже незручно.

Мінус — цифрову гру не можна перепродати. Існує дуже розвинутий ринок вживаних ігор, де ви можете як придбати гру дешевше в того, хто вже її пройшов, так і продати свої картриджі і повернути більшу частину витрачених на них грошей. Фізичні копії не залежать від наявності інтернету: коли нема доступу до мережі, то куплені, але не завантажені на консоль ігри вам недоступні. Ну, а ще комусь важливі просто тактильні відчуття і коробка з красивою обкладинкою, і це теж варто враховувати.

Сам я вирішив брати на картриджах лише ключові проєкти: якщо колись я вирішу продати консоль, додаткові ігри трошки підвищать її вартість. А менш значущі ігри беру в цифровому магазині. Ви ж рішення приймайте для себе, виходячи з тієї інформації, якою я поділився вище. І коли вирішите, читайте наступний розділ.

🇺🇦 Як купувати ігри Nintendo в Україні?

Попри зростаючий обсяг українського ринку відеоігор, з великої консольної трійці офіційно у нас присутня лише Sony. Українські гравці Xbox прикидаються аргентинцями, та й фанати Nintendo змушені користуватися цифровими магазинами інших країн. Благо, компанія фактично не обмежує вас у цій можливості в умовах, коли українського цифрового магазину у Nintendo просто немає.

Цифровий магазин

Одразу скажу: інструкцій в інтернеті валом, тому я опишу лише загальний принцип. На консолі Nintendo Switch ви можете мати одразу кілька профілів — це зроблено для сімейного доступу, щоб у кожного були свої збережені ігри. До кожного профіля можна прив’язати власну обліковку Nintendo eShop, і вони можуть бути навіть з різних регіонів. Всі профілі мають доступ до всіх ігор, встановлених на консолі.

У різних гравців різні конфігурації, але я собі придумав так. У мене є основний профіль — на основній пошті, кастомізований під мене, там у мене всі мої друзі, саме з нього я граю. Він прив’язаний до американського регіону. Також я створив собі додатковий польський профіль, з якого теж іноді купую ігри (а граю в них за допомогою основного профілю).

Кілька регіонів вам потрібно здебільшого для того, аби мати доступ як до американських, так і європейських промо-акцій — вони різні, і в обох регіонах бувають цікаві пропозиції. Якщо хочете зануритися глибше, можна також без проблем створити третій профіль з японським регіоном — там є деякі специфічні ігри, яких ви взагалі не знайдете більше ніде в світі, але для себе я поки такої необхідності не відчуваю.

Також у будь-який момент без особливих жертв можна змінити регіон на будь-якому акаунті (у вас зникнуть лише бонусні монетки, які накопичуються за купівлю ігор, і дають знижку на наступні покупки).

Для оплати в польському магазині цілком підійде звичайна українська банківська картка. Для американського також, але доларова. Як альтернатива — звичайний український PayPal з гривневою карткою (у мене так).

Також обов’язково варто зазначити, що попри поширеність і наразі безальтернативність, ця практика не є легальною і ви порушуєте користувацьку угоду, зазначаючи неправдиву інформацію про країну проживання.

Як купити картриджі для Nintendo Switch в Україні?

Великі українські рітейлери продають картриджі Nintendo, але їхній асортимент дуже слабкий, а ціни — зависокі. Новинок у день реліза чи навіть за місяць після ви там не дочекаєтеся.

Малий та середній бізнес значно більш активний в цьому напрямку. На тому ж маркетплейсі ROZETKA ви знайдете безліч пропозицій картриджів за звичайними європейськими цінами (локальних у Nintendo ніде немає взагалі). Є й окремі магазини.

Що ж стосується вживаних картриджів, то є спеціалізовані спільноти (буде круто, якщо в коментах хтось поділиться лінками), а також OLX та інші майданчики для розміщення оголошень. Ринок дійсно розвинутий і жодних труднощів з пошуком більшості ігор у вас не буде.

🥰 One, two... Switch!

Для мене Nintendo Switch стала справжнім відкриттям. На цій консолі я не лише вперше познайомився з багатьма класичними серіями, які раніше оминав увагою, але й відкрив для себе ті ігри, які мені «не заходили», ще раз упевнившись в тому, що варто завжди бути відкритим для всього нового.

Коли тримаєш Switch у власних руках, розумієш, чому цій компанії вдається завойовувати любов поколінь впродовж більш ніж сотні років. Nintendo сама щиро любить та поважає свою аудиторію, тож не дивно, що отримує таке ж ставлення у відповідь.

За планом цього тексту в цьому місці мав бути розділ «кому підійде та не підійде Nintendo Switch», але впродовж мого польового дослідження я зрозумів, що цей девайс підійде абсолютно всім, для кого ігри — важлива частина життя, і хто ще не встиг остаточно заглушити в собі дитину.

Можливо, в цьому й секрет його феноменального успіху.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...