👹 Гра на часі: Diablo Immortal доводить, що серія невмируща навіть на мобільних платформах

3. 👹 Гра на часі: Diablo Immortal доводить, що серія невмируща навіть на мобільних платформах
  • 0

Про рубрику

У цій рубриці ми даватимемо резюме найактуальнішим та найцікавішим новинкам на різних платформах. Ми цінуємо ваш час і водночас вважаємо, що замість того, щоб читати про ігри, краще у них грати. Тому намагатимемося коротко, але влучно розповідати вам, чи варто витрачати свої вихідні на ту чи іншу гру. Наприкінці кожного такого матеріалу міститиметься висновок, кому ця гра має сподобатися, а кому краще пройти повз.

Якщо ви ігровий розробник або видавець і хочете, щоб ми оглянули вашу гру, надсилайте ключ на [email protected].

Основні відомості про Diablo Immortal

• Дата виходу: 2 червня 2022
  • Платформа: iOS, Android, Windows
  • Вартість: безкоштовно (мікротранзакції)
  • Платформи огляду: iPhone XS Max, iPhone 13, iPad Air (2020)

Про що гра

Diablo Immortal — це спін-офф культової серії Diablo переважно для мобільних платформ. Місце дії — світ Санктуарій через п’ять років після подій Diablo II, але до початку Diablo III. Ви потрапляєте до містечка Вортем, яке тероризують окультисти та нежить. Поки ви розбираєтеся з цією проблемою, виявляється, що її причина — в уламках Світового каменя, який зруйнували наприкінці другої частини гри. Разом із вже відомим вам за всіма іншими іграми серії дідуганом Декардом Каїном ви будете шукати ці уламки та знищувати, щоб мертві залишалися у своїх могилах.

Хто розробляв

Для створення цієї гри Blizzard Entertainment об’єдналися з NetEase — китайським інтернет-гігантом, який є видавцем World of Warcraft, Overwatch та StarCraft II на території КНР.

Щоб ви одразу не закрили цей матеріал після такого одкровення, проспойлерю: китайський розробник — не означає погана гра. А в цьому випадку так тим більше.

Чи працює Diablo на мобільних платформах взагалі

Дуже добре пам’ятаю BlizzCon 2018 року і з якою нищівною критикою стикнулися в Blizzard, коли анонсували Diablo Immortal. Вибухнула емоціями навіть зала, заповнена відчайдушними прихильниками компанії. Хоча розробників було шкода, фанатів також можна зрозуміти. На перший погляд, Blizzard зробила рівно ті дві речі, які ненавидять хардкорні геймери: перетворила улюблений всесвіт на MMO та ще й зробила її безкоштовною з мікротранзакціями.

Минуло чотири довгих роки з анонсу. Зараз з усією впевненістю можна сказати, що обурення фанатів світу Diablo було принамні частково передчасним і перебільшеним (хоча, хтозна, можливо воно й вплинуло на те, в якому напрямку пішла розробка Diablo Immortal).

Оглядач Engadget зазначив, що «Diablo Immortal працює як підходящий сіквел своїх попередників більше, ніж була колись Diablo III», і я схильний погодитися з цією думкою. Розробникам не просто вдалося абсолютно і майже без компромісів перенести той геймплей, за який ми любимо серію, але й наблизити його до динаміки другої частини — коли вороги проактивно нападають на вашого героя цілою ордою, а не просто чекають, поки ви до них захочете дійти.

Єдиною поступкою мобільності залишилися розміри локацій — у Diablo Immortal ви стикнетеся з дозавантаженням рівнів значно частіше, ніж у Diablo III. Вони не тривають довго, принаймні на досить потужних смартфонах, та все ж дещо впливають на враження від гри.

В усьому іншому — так, це Diablo: ви обираєте героя (всього у вас є п’ять слотів для створення нових героїв), просуваєтеся по сюжету, проходите підземелля і знищуєте різноманітні породження пекла немов ЗСУ російські війська. З них випадає багато цікавих речей, які ви можете вдіти на свого персонажа, щоб ще ефективніше знищувати монстрів.

Якщо розглядати Diablo Immortal без контексту всієї франшизи, то це однозначно одна з найкращих мобільних ігор всіх часів і народів. На високих налаштуваннях графіки вона ще й виглядає набагато краще, ніж її десктопний старший брат Diablo III. Разом з тим, оптимізація виконана досить непогано — навіть iPhone XS Max, якому вже скоро буде чотири роки, справляється з грою доволі непогано.

Те ж саме можна сказати про мобільне керування — зручне і не викликає роздратування на відміну від багатьох інших ігор, ядро геймплею яких було перенесено з десктопних платформ чи консолей. Незначний дискомфорт відчуватимуть лише власники смартфонів з дисплеями менш ніж 6 дюймів. Проте, найпопулярніші моделі на ринку сьогодні вже перетинають цю позначку — як на iOS, так і на Android. Найбільш зручно грати ж на iPad — очевидно.

Ще один момент, до якого варто приготуватися: величезна кількість контенту та висока якість графіки вимагають багато місця на вашому девайсі. Гра відніме приблизно 12-13 Гб сховища вашого девайса.

Чи працює Diablo як MMO

Ось тут все ускладнюється. З одного боку, Diablo Immortal створює враження, що ви в усьому цьому не єдиний і неповторний рятівник, вас таких багато, ви можете об’єднуватися, і робити це доволі легко — на відміну від Diablo III, де мета була схожою, але реалізувати добре це не вийшло. Для гравців, які люблять проходити ігри у кооперативі, однозначно це буде плюсом. Можна швидко знайти партнерів для рейду у підземелля та на босів, спільно проходити квести й контракти (щоденні квести на вбивство монстрів у різних локаціях).

Водночас оскільки значна частина ігрового світу є спільною для всіх гравців, якщо ви не хочете грати в партіях або ніхто навколо не хоче вас приймати в групу, може скластися ситуація, коли монстрів для виконання квесту вам просто буде не вистачати. Це звична ситуація для гравців у MMO, але від того не стає менш дратівливою. Вона руйнує динаміку і темп гри, бо іноді доведеться по декілька хвилин бігати у пошуках 10 вовків, окультистів чи ще якихось чортів, бо навколо багато людей з таким же квестом, які зачищують локацію раніше вас.

Ще одна несподіванка, яка раптом опинилася у 2022 році з часів старих MMORPG десятирічної давнини — це різні сервери й неможливість грати з людьми на інших серверах, про що ніде не попереджають. Ба більше — на сьогодні нема опції перенести персонажа на інший сервер. Тож якщо ви хочете розпочати грати з друзями, домовляйтеся про сервер завчасно.

Цей Діабло робить боляче інакше

Мало хто знає, що за дев’ятьма колами пекла Данте є десяте — для розробників ігор з мікротранзакціями. Чи потраплять туди творці Diablo Immortal, теж питання неоднозначне. Під час проходження одиночного контенту — кампанії, щоденних активностей тощо — жодного разу я не стикнувся з необхідністю задонатити.

Після проходження сюжету за один клас можна перепробувати пограти ще чотирма персонажами. Таким чином, ви отримуєте 30-50 годин фанового геймплею практично безкоштовно. Це дуже непогана пропозиція. Пам’ятайте про це перед тим, як читати далі.

Складності розпочинаються, коли ви захочете зробити те, що роблять у Diablo всі — зібрати крутий білд з найкращих речей. Для цього вам потрібно ходити у спеціальні підземелля, доступ до яких відкривається «гербами»-модифікаторами. За допомогою цих гербів наприкінці проходження ви отримаєте дорогоцінні камені, що вставляються у ваші речі й підсилюють їхні характеристики. Це, врешті решт, і є основний метод посилення вашого персонажа.

Фактично виходить, що це такі лутбокси — тільки, на відміну від інших ігор, щоб відкрити їх, вам потрібно спочатку пройти підземелля. Герби дають безкоштовно, але настільки мало, що збирати нормальний білд лише з ними доведеться роками. Ще їх можна купити в магазині за реальні гроші. Але навіть якщо ви заплатили, це не означає, що ви отримаєте бажані камінчики.

Шанси випадіння хороших каменів настільки маленькі, що на реддіті є люди, які витратили на мікротранзакції по кілька тисяч доларів, але так і не отримали жодного легендарного каменя високого рівня. Нещодавно блогер підрахував, що для досягнення максимального розвитку героя необхідно витратити близько $110 тис. доларів — і навіть це лише теоретичні підрахунки.

Крім гербів, у магазині можна придбати різноманітну косметику для персонажа, а також бойовий пропуск, який даватиме певні бонуси протягом одного сезону.

У підсумку

Diablo Immortal — це чудова гра і точно одна з найкращих ігор на мобільних платформах в принципі. Ви проведете там декілька десятків годин, про які ви точно не пошкодуєте: грати весело і цікаво. Проте, якщо для вас серія Diablo цінна ендгеймом, коли сюжет пройдено, і залишається лише збирати якомога кращі обладунки й експериментувати з характеристиками, готуйтеся викладати багато грошей. Або просто видаліть Diablo Immortal зі свого смартфона і встановіть на комп’ютер Diablo III чи ремастер Diablo II. Там, принаймні, це все на місці.

Кому сподобається

• фанатам світу Diablo, які відкриті до мобільних ігор
  • поціновувачам мобільних MMO