Реклама

🙋🏼‍♀️ Жінки в гейм-індустрії: цікаві факти та статистика 

Čytaty latynkoju
🙋🏼‍♀️ Жінки в гейм-індустрії: цікаві факти та статистика 
  1. Головна
  2. Ігри
  3. 🙋🏼‍♀️ Жінки в гейм-індустрії: цікаві факти та статистика 
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Світ відеоігор пізнав чимало трансформацій: початково ця сфера була доступна лише чоловікам, а жіноча половина з’являлася в індустрії лише як другорядні персонажі ігор. З того часу багато чого змінилося, жінки освоюють нові сфери, стають професіоналами й займаються тим, що дійсно подобається. Але досі в гейм-індустрії як серед гравців, так і серед розробників жінок дуже мало. Ця проблема стала однією з найпопулярніших тем для дослідження соціологами, тому ми зібрали найцікавіші факти та статистику про дівчат у сфері відеоігор.

Фото: Віталій Головін

Жінки в геймінгу

Спираючись на дослідження, процентне співвідношення жінок-геймерів коливається від 19% до 45%. Така цифра різниться в залежності від країн і ігрових жанрів. Так, понад 60% жінок-геймерів захоплюються казуальними тайтлами — «три-в-ряд», мобільними ферми, ігри в соціальних мережах. Зовсім інша статистика виходить, якщо розглядати “хардкорні” жанри — ті, які якраз і асоціюються у гравців зі «справжнім геймінгом».

Шутерам від першої особи як, наприклад, Call of Duty, надають перевагу лише 7% жінок, іграм в жанрі MOBA («розрахована на багато користувачів онлайнова бойова арена») — до 10%, MMORPG — 16%, а ось спортивні ігри цікаві лише 2% дівчат. Хоча, згідно з даними дослідницької компанії DFC Intelligence, на липень 2020 року найбільш популярною відеогрою на консолі, яка користується успіхом рівномірно як у жінок, так і у чоловіків, став пригодницький бойовик Ghost of Tsushima, а слідом за ним вже згадана версія гри Call of Duty: Modern Warfare.

Вибір тих чи інших жанрів пояснюється наявними суспільними стереотипами. З дитинства дівчаткам закладається, що “ігри — не їхнє заняття”, тому кількість жінок в хардкорних іграх куди менше, ніж в казуальних і мобільних.

Також така закономірність може пояснюватися тим, що дівчатам в іграх подобається можливість самовираження та соціальних аспектів, в той час, як чоловіків цікавить “челендж” — подолати труднощі й позмагатися в навичках з іншими гравцями, що і є основною задачею “хардкорних” жанрів. До того ж саме з цієї причини дівчата споживають більше контенту — вони досліджують гру більше «вшир», ніж «вглиб».

Дизайн також є однією з вагомих причин вибору тієї чи іншої гри. Навіть незначні зміни у візуалі можуть сильно змінити сприйняття гри в очах жінок. Згідно з дослідженнями, класичний шутер, де потрібно стріляти та вбивати, з посереднім дизайном не особливо буде цікавий дівчатам. Але якщо додати яскраву та захоплюючу графіку, як наприклад в Ratchet & Clank: Rift Apart — ексклюзив консолі PlayStation 5, гра може стати куди привабливішою для жіночої аудиторії, ніж інший шутер.

Фото: Unsplash

Жінки в кіберспорті

Жінки в кіберспорті займають лише 5% — це враховуючи не лише безпосередньо гравчинь, але і менеджерів. За словами соціологів, така мала цифра пояснюється не “біологічними відмінностями», мовляв, жінки не здатні грати так само добре, як і чоловіки, і не наявною дискримінацією. Причина, чому цифра настільки мала полягає в тому, що жінки в цілому куди менше захоплюються змагальними відеоіграми. Хоча, зрозуміло, з цим твердженням можна посперечатися. Деякі жінки-гравці рідше зацікавлені в кіберспорті через усталений стереотип, що це більше чоловіче заняття. Жінки в ньому розглядаються як незвичайне і чужорідне явище.

І все ж, зі змагальними іграми також пов’язаний цікавий ефект: у жінок, які в них грають, збільшується самооцінка, і вони починають відчувати себе більш привабливими для протилежної статі — підвищується впевненість у собі та своїх здібностях.

Іншою стороною монети жіночого кіберспорту є ефект загрози підтвердження стереотипу. Це феномен, коли жінки в змагальних іграх, знаючи, що грають проти чоловіків, бояться опинитися слабкіше їх через стереотипи — і в результаті не показують бажаний якісний результат. У реальному житті цей феномен спрацьовує для обох статей — але у випадку з іграми він спостерігається саме у жінок. Це одна з основних стопорних причин у багатьох сферах, які заважають дівчатам відчувати себе впевнено і на одному рівні з чоловіками.

Фото: Віталій Головін

Жінки в геймдеві

Згідно з даними Google, жінки в геймдеві складають лише 24%. При цьому, серед підлітків, хто цікавиться розробкою ігор, дівчата займають 32%.

На думку дослідників, втрата інтересу до розробки та програмування ігор відбувається в тому віці, коли набувають чинності гендерні стереотипи щодо жінок в іграх і IT. У цьому винна в тому числі й освіта — дітей майже не вчать тому, що є така галузь, як геймдев, і що, крім програмування, у сфері є величезна кількість професій, які будуть цікаві як дівчатам, так і хлопцям.

У збільшенні кількість дівчат у сфері мають бути зацікавлені обидві сторони. Чим більше жінок стає в геймдеві — тим стрімкіше розвивається індустрія. Як мінімум, тому що жінки — це величезна аудиторія, і якщо вони також будуть брати безпосередню участь в розробці, ігри зможуть стати більш різноманітними та доброзичливими до інших типів аудиторії.

Фото: Unsplash

Жінки у відеоіграх

Не менш важливим кроком для жінок в індустрії стала активна поява в іграх головних жіночих персонажів. Жіноче зображення у відеоіграх сильно змінилося за останні чотири десятиліття. Якщо колись дівочі персонажі були безпорадними симпатичними об’єктами або ж “дамою в біді”, то тепер на їхнє місце прийшло нове покоління цікавих і незалежних героїнь. Чудовим прикладом сильної головної героїні стала Селена ​​— протагоністка ексклюзиву PlayStation 5 Returnal, яка намагається знайти вихід з тимчасової петлі. Було б несправедливо не згадати та інших не менш надихаючих головних героїнь відеоігор: Еллой з Horizon Zero Dawn, Еллі — головного персонажа гри The Last of Us і вже канонічну Лару Крофт, зміна сприйняття якої пройшла особливо довгий шлях: від гіперсексуалізованого об’єкта до сильної та надихаючої дівчини.

Так, згідно зі статистикою, число протагоністок в іграх у 2020 році зросло до 18%. Для порівняння: у 2016 їх було всього 2%. При цьому щорічно лідирують ігри з функцією створення персонажів, де гравець може самостійно вибрати стать, зовнішність і одяг. У вже згаданій Ratchet & Clank: Rift Apart гравці тепер можуть вибирати за кого вони будуть грати: за самого Ретчета або його нову подружку Рівет. Гендерна рівність у відеоіграх повільно, але впевнено починає займати своє місце.

Тема жінок в ігровій індустрії лише тільки починає набирати масштабні обороти і говорити про успішність і перевороті сфери ще дуже рано. Як зізнаються інсайдери галузі, попереду ще довгий шлях, але розвиток ініціатив, спільнот і збільшення частки жінок у сфері вже стало першим і найважливішим кроком.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...