Reklama

Jak pracjuvaly ukraїnśki oflajn-rytejlery v 2018 roci

Sajt RAU, jakyj reguljarno publikuje novyny ta trendy zi sfery onlajn- ta oflajn-torgivli, opryljudnyv pidsumky 2018-go ščodo rytejleriv ta merež magazyniv v Ukraїni. Na časi pogljanuty, hto vyjšov u lidery, hto zalyšyvsja viddanym tradycijnym formatam, a hto na povnu vykorystovuvav innovaciї
Читати кирилицею
Jak pracjuvaly ukraїnśki oflajn-rytejlery v 2018 roci
  1. Головна
  2. Istoriї
  3. Jak pracjuvaly ukraїnśki oflajn-rytejlery v 2018 roci
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Sajt RAU, jakyj reguljarno publikuje novyny ta trendy zi sfery onlajn- ta oflajn-torgivli, opryljudnyv pidsumky 2018-go ščodo rytejleriv ta merež magazyniv v Ukraїni. Na časi pogljanuty, hto vyjšov u lidery, hto zalyšyvsja viddanym tradycijnym formatam, a hto na povnu vykorystovuvav innovaciї

Pidsumky rytejl-rynku movoju pokaznykiv

Počnemo zi statystyčnyh danyh dlja rozuminnja masštabiv rynku, na jakomu pracjujuť rytejlery:

  • Oborot rozdribnoї torgivli za 11 misjaciv 2018 roku sklav 829 mlrd 363 mln grn – na 6,2% biľše, niž za 11 misjaciv 2017-go. Pry ćomu vyručka pidpryjemstv rozdribnoї torgivli sklala 595 mlrd 675 mln grn (zrostannja na 5,8% rik do roku), a rešta vytorgu prypala na častku fizosib-pidpryjemciv.
  • Tovaroobig torgovoї mereži ATB vže za I pivriččja 2018 roku stanovyv 48,4 mlrd grn (z PDV), ščo na 32,6% biľše, niž za analogičnyj period mynulogo roku.
  • Blyźko 6% zrostannja — obsjag prodaživ Metro Cash & Carry Ukraine za 2017/2018 finansovyj rik, jakyj tryvav z žovtnja 2017-go po vereseń 2018-go, sklav 523 mln jevro, v toj čas jak v mynulomu roci prodaži sklaly 491 mln jevro.
  • Tovaroobig Varus v 2018 roci sklav 12,52 mlrd grn, zrostannja – 54% ​​v porivnjanni z 2017 rokom. Pry ćomu efektyvnisť na 1 kv. m v 2018 roci porivnjano z 2017-m zrosla na 15%, a serednij ček – na 22%.

Iz sičnja po vereseń 2018 roku mereževi prodovoľči operatory Ukraїny vidkryly 315 magazyniv:

  • 258 ob’jektiv z nyh buly absoljutno novymy,
  • rešta zminyly vyvisku v rezuľtati rebrendyngu abo operaciї z poglynannja.

Jak informuje RAU, liderom za kiľkistju novyh torgovyh točok v produktovomu rytejli  stala mereža ATB. Za pidsumkamy 2018 roku korporacijeju bulo vidkryto 80 novyh dyskaunteriv, z jakyh 34 roztašovani v Zahidnomu, a 14 – v Pivdennomu regionah kraїny.

Rik bez gučnyh ugod, ale zi stabiľnym naroščuvannjam «m'jaziv»

U 2018-mu dyskauntery ATB vidkryvalysja na častyni lokacij, poglynenyh merežeju šče v 2017 roci — na bazi magazyniv «Kolibris». ATB takož kupyv odyn magazyn Billa v Odesi.

«Ašan Ukraїna» pislja masštabnogo poglynannja v 2017-mu gipermarketiv Karavan v Harkovi, Dnipri, Žytomyri ta Černivcjah, vidkryvsja na novyh lokacijah, a v mynulomu roci mereža zrosla dodatkovo šče na 7  točok. Varus pislja togo, jak zajnjav nyzu lokacij Billa v regionah. vstyg do kincja 2017-go vidkryty svoї magazyny na їhnih miscjah i veś mynulyj rik vidkryvav uže novi točky.

Vse stabiľno j u Fozzy Group – kompanija vidkryla 7 «Siľpo» v novyh koncepcijah i 12 magazyniv «Fora». Kompanija naviť zajšla v logistyčnyj biznes, stavšy investoromJak pracjuvatyme novyj servis dostavky Justin vid Fozzy Group  novogo poštovogo operatora Justin i kupyla kur’jerśku službu Post.ua.

Dejaki rytejlery pryjnjaly rišennja pro rozvytokza modellju frančajzyngu: zokrema pro ce zajavyla mereža «EKO market», pojasnyvšy, ščo її cikavyť v peršu čergu rozvytok v Zahidnyh oblastjah.

U serpni 2018-go «Pakko Holdyng» rozpočav prodaž franšyzy «Vopak Ekspres». Geografija prodaživ franšyzy, krim zahidnyh oblastej, dodatkovo ohopyť Vinnyćku, Žytomyrśku, Kyїvśku oblasti ta Kyїv.

Kineć zvyčnyh formativ dlja magazyniv

Ugoda z prodažu častky v «Furšet» u 2017 roci dozvolyla grupi «Ašan» vidkryty«Ašan» v Ukraїni perejde do vidkryttja supermarketiv ta magazyniv «bilja domu» supermarkety i magazyny bilja budynku. Peršyj supermarket kompanija vidkryla v dnipropetrovśkomu TC «Dafi». Torgova točka ploščeju blyźko 3500 kv. m pracjuje v koncepti superstore, ščo peredbačaje švydke zdijsnennja pokupok, prodovoľči tovary v centri propozyciї, a takož vse neobhidne z neprodovoľčoї grupy. Do kincja roku kompanija vstygla vidkryty šče odnu torgovu točku v formati superstore – u Lvovi.

Magazyny zmenšenogo formatu vid Metro Cash&Carry Ukraine takož z’javylysja v Ukraїni. Kompanija ogolosyla, ščo vidkryje 20 magazyniv zmenšenogo formatu. Rozvytok mereži nimećkogo ritejlera vidnovyťsja v 2019 roci, novi torgovi točky buduť vidkryvatysja v formati «satelit». Generaľnyj dyrektor Metro Cash & Carry Ukraine Oliv’je Langle rozpoviv, ščo ce buduť magazyny zmenšenogo formatu pid brendom «Bery-Vezy»: ploščeju vid 1,5 tys do 2 tys kv. m z asortymentom blyźko 3000 SKU najpopuljarnišyh tovariv. Investyciї u vidkryttja magazyniv formatu «satelit» skladajuť vid 150 tys do 300 tys jevro.

ATB i Varus tež zapustyly torgovi točky u formati «magazyn bilja domu». Format «magazyny bilja domu» rozvyvaje Fozzy Group (Fora, Thrash!), Volwest Group (Naš Kraj, Naš Kraj Ekspres, Spar Express ta inši), Retail Group (VK Ekspres). U 2018-mu v cju nišu zajšly novi gravci. Magazyn formatu «bilja domu» Varus zajmaje 400 kv. m, j orijentovanyj na spožyvačiv, ščo prožyvajuť nepodalik vid ob’jekta. U serpni, v Zaporižži, ATB vidkryv peršyj magazyn formatu Express u Zaporižži. V kompaniї vidznačajuť, ščo nova koncepcija rozroblena speciaľno dlja spaľnyh rajoniv velykyh mist. Magazyn je svogo rodu eksperymentaľnym majdančykom, na jakomu testujuťsja novi dlja kompaniї torgovi rišennja i servisy.

Format Ekspres bude rozvyvaty i «Pakko». U najblyžčyh planah kompaniї – onovlennja rjadu maloformatnyh magazyniv v «ekspres-markety». Vidkryvaje magazyny novogo formatu i «Fora». Ce — ne klasyčni supermarkety, rozpovidaly v kompaniї, tomu ščo їh torgova plošča nevelyka – 600-800 kv. m.

Čytajte takož: Kasta perehodyť v bik mobiľnogo rytejlu ta pokryje usi nevelyki mista — menedžment

Vsjudy «premium» ta «lakšeri»

FMCG-mereži prodovžujuť eksperymentuvaty z formatom «premium». U 2017 roci buly vidkryti Le Silpo, Favore, Gourmet House, «Fora» v novomu formati. A v 2018 roci my pobačyly šče odyn eksperyment rytejlera ATB, jakyj blyžče do premiaľnogo supermarketu, a ne dyskaunteru. Restajling ta zminy u svoїz magazynah u 2018 roci takož prodemonstruvaly Novus,  «Sim23» ta «Pčelka Market».

Rik novogo stylju

Postijnyj proces onovlennja – absoljutno standartnyj dlja buď-jakij torgoveľnij mereži — v 2018-mu peretvoryvsja na spravžnij val novyh koncepcij i restajlingiv, jakyj provely rytejlery. Billa pislja vidhodu z regioniv zoseredylasja na Kyjevi ta oblasti j prystupyla do eksperymentiv. Odnym z nyh stala koncepcija Pop-Art Kitchen. Zgidno ideї rekoncepciї supermarketu v odnomu magazyni neobhidno bulo ob’jednaty prostory kuhni, tovariv, mystectva i dytjačogo svitu. Jak informujuť u RAU, podibna «gra na emocijah» prynesla svoї plody: zbiľšyla prodaži na tretynu.

Sered tyh, hto peretvorjuje svoї torgovi točky, — «Tavrija V», jaka masštabno onovyla kyїvśki delikates-markety «Kosmos» v TRC Dream Town i Global.ua. Prodovžuje onovljuvaty magazyny mereža Varus. Odnijeju z їh fišok staly velyčezni videostiny, na jakyh transljujuťsja recepty, krasyvi pryklady servirovky strav, informacija pro aktuaľni akciї.

Istotno pominjav dyzajn ta onovyv odyn z peršyh svoїh magazyniv «EKO market». Pislja kapitaľnogo remontu jogo dyzajn biľše nagaduje high-tech iz cilkovyto onovlenym obladnannjam ta zbiľšenymy ploščamy j novym pidhodom do osvitlennja.

Ale za kiľkistju stylistyčnyh innovacij liderom 2018-go stala mereža «Siľpo». U 2018 ce buv supermarket u styli zaliznyci v Fastovi, v styli japonśkyh komiksiv«Siľpo» vidkryvaje na Zakarpatti supermarket u styli japonśkyh komiksiv v Mukačevo, v antyčnomu styli v kyїvśkomu TRC Jevropark, harkivśkyj Siľpo v «kosmičnomu styli», Siľpo v styli nimećkogo sela v Odesi ta supermarket v styli «Iljuzija» v TRC Smart Plaza Polytech.

Sami sobi kasyry

Kasy samoobslugovuvannja z dodatkovoї poslugy peretvorylysja praktyčno na neobhidnyj element servisu: v 2018-mu їh aktyvno testuvaly i vprovadžuvaly praktyčno usi rytejlery, jaki rozvyvajuť vlasni mereži v Ukraїni. Dyrektor z marketyngu mereži ATB rozpoviv RAU, ščo v mereži testujuť kasy samoobslugovuvannja i nezabarom planujuť vidkryty magazyn, de vzagali ne bude tradycijnyh kas z kasyramy.

Čytajte takož: Ukraїnśki rytejlery zarobyly 64 mlrd grn na prodažah elektroniky

Kaskad cyfrovyh innovacij

Tehnologičnyj rik – tak možna nazvaty 2018-j. Ukraїnśki produktovi rytejlery masovo osvojuvaly onlajn, personalizuvaly propozyciї i perenesly marketyng v digital-prostir, programy lojaľnosti – v smartfony. Programa lojaľnosti «pereїhala» do mobiľnogo dodatku u «Siľpo». Nimećkyj rytejler Metro Cash&Carry Ukraine perejšov do glybšogo vykorystannja analityky, Big Data j algorytmiv personalizaciїProdajuť use, krim danyh — jak Metro Cash&Carry Ukraine vykorystovuje big data, a takož počav rozvytok hmarnyh servisiv. Zavdjaky ćomu kompanija zumila vidnovyty mobiľnyj dodatok, avtomatyzuvaty rjad procesiv v kompaniї, a takož nadaty klijentam možlyvisť rejestraciї kartky klijenta v mesendžeri.

Varus zapustyv čat-bota i nazvav ce počatkom «cyfrovoї transformaciї». Bot v mesendžeri Viber ocyfrovuje karty Varus, pokazuje promo-akciї, dozvoljaje ocinjuvaty obslugovuvannja, znahodyty najblyžči magazyny, zv’jazuvatysja z kontakt-centrom i zahodyty v osobystyj kabinet. Jak nastupnyj krok, Varus planuje zrobyty emisiju cyfrovyh kart lojaľnosti vidrazu v Viber, bez plastyku. Šče odnym proryvom, de Varus stav dijsno peršoprohidcem, stalo vidkryttja častyny API. Vono znahodyťsja na market.corezoid.com. Zaraz po API možna otrymaty spysok magazyniv i spysok akcij mereži. Odnak v kompaniї obicjajuť povidomljaty pro nastupni kroky z vidkryttja baz danyh.

«Naš Kraj» zapustyv dostavku lančiv. Zamovyty lanč-boksy bezposeredńo v ofis možna čerez storinku onlajn-magazynu. Garjači stravy možna zamovyty na pevnyj čas. Vony upakovani v zručni blistery i mistjať odnorazovyj posud. A rytejler «Lotok» postavyv u magazynah poštomaty «Nova Pošta».

Čytajte takož: Jak projšla «Čorna p’jatnycja» dlja ukraїnśkyh rytejleriv — pidsumky

Migracija u sferu onlajn-zamovleń

Fozzy, «Ašan», Metro, Novus, «Tavrija V», «Naš Kraj» torgujuť dosyť davno produktamy onlajn. Biľšisť z nyh pracjujuť v partnerstvi iz servisom Zakaz.ua. V ćomu roci do spysku partneriv dodavsja «MegaMarket». Rezuľtatamy spivpraci z Zakaz.ua rytejlery najčastiše zadovoleni. V Metro Cash&Carry Ukraine prodovžujuť investuvaty v majdančyk i vidznačajuť, ščo rezuľtat v ćomu segmenti rik vid roku podvojujeťsja.

Dejaki z cyh rytejleriv vže znahodjaťsja na šljahu samostijnogo nadannja cijeї poslugy. Napryklad, pro zapusk marketplejsu ogolosyv Ašan. Poky dostavka stosujeťsja tovariv neproduktovoї grupy. Z cijeju metoju «Ašan» v 2018 roci rozpočav spivpracju«Ašan» rozšyrjuje spivpracju iz «Novoju Poštoju» z «Nova Pošta». U magazynah bilja domu «Mij Ašan» pracjuvatymuť punkty vydači tovariv – Click and Collect«Ašan» vidkryvaje perši magazyny u formati «bilja domu». Vony dozvoljať klijentam zamovljaty onlajn veś neprodovoľčyj asortyment, predstavlenyj v gipermarketah Auchan, i otrymuvaty pokupky v svojemu magazyni bilja budynku.

Share
Написати коментар
loading...