Reklama

Jak projšla «Čorna p’jatnycja» dlja ukraїnśkyh rytejleriv — pidsumky

Jak prohodyla «Čorna p’jatnycja» v Ukraїni, jaki rezuľtaty otrymaly rytejlery i na skiľky prosily prodaži v riznyh segmentah naperedodni rozprodaživ. Vse ce — v analityci vid Asociaciї rytejleriv Ukraїny
Читати кирилицею
Jak projšla «Čorna p’jatnycja» dlja ukraїnśkyh rytejleriv — pidsumky
  1. Головна
  2. Kreatyv
  3. Jak projšla «Čorna p’jatnycja» dlja ukraїnśkyh rytejleriv — pidsumky
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Jak prohodyla «Čorna p’jatnycja» v Ukraїni, jaki rezuľtaty otrymaly rytejlery i na skiľky prosily prodaži v riznyh segmentah naperedodni rozprodaživ. Vse ce — v analityci vid Asociaciї rytejleriv Ukraїny

Jak zaznačaje vydannja, interes ukraїnciv do «Čornoї p’jatnyci» prodovžuje rosty, zbiľšujučy oboroty rytejleriv v dni provedennja rozprodaživ v razy. Pry ćomu kompaniї namagajuťsja unyknuty vidkladenogo popytu i prosidań prodaživ pislja Black Friday, roztjagujučy period akcij v seredńomu na tyždeń, a dejaki – i do grudnja.

Skiľky koštiv vytratyly ukraїnci na pokupky

Zgidno zi statystykoju PryvatBanku, obsjag splačenyh kartamy pokupok «Čornoї p’jatnyci» v 2018 roci stav rekordnym pokaznykom za ostanni roky, perevyščyvšy seredńodobovyj pokaznyk v 10 raziv. Čerez merežu torgovyh terminaliv PryvatBanku oplatyly 3,2 mln pokupok na sumu ponad 1 mlrd grn. Rekordnym cej deń stav i za kiľkistju pokupok v rozstročku – vśogo za dobu ukraїnci kupyly tovariv na 115 mln grn, pryčomu biľše polovyny cijeї sumy prypalo na vitčyznjani internet-magazyny.

Elektronika – zrostannja do 70% i vidkladenyj popyt

U segmenti elektroniky rytejlery provodyly Black Friday z p’jatnyci po nedilju. A potim provodyly šče i «kiberponedilok». U porivnjanni «Čornoju p’jatnyceju» tryričnoї davnosti sytuacija kardynaľno zminylasja: ohoplennja ljudej, jaki hočuť vzjaty učasť v Black Friday stalo nabagato biľše, kažuť opytani RAU eksperty.

  • Eľdorado: suttjevyj pryrist prodaživ u porivnjanni z mynulym rokom – prodaži kompaniї vyrosly na 70%, a seredńodennyj vytorg zbiľšyvsja do 5 raziv;
  • MOYO: v period rozprodažu pokupci ščodnja robyly v seredńomu na 50% biľše pokupok, niž v zvyčajnyj deń. V samu Čornu p’jatnycju cej pokaznyk vyris na 150%;
  • Rozetka: $ 1,2 mln – ce serednja švydkisť prodaživ na godynu na Rozetka v cju Čornu p’jatnycju;
  • Cytrus: pryrist tovaroobigu v Čornu p’jatnycju (23.11) v porivnjanni zi zvyčajnoju p’jatnyceju (19.10) sklav 386%. Častka prodaživ akcijnyh modelej v oboroti sklala 70%.
  • «Allo»: plan po Black Friday perevykonaly, ale cina ćogo – nyźka maržynaľnisť.
  • COMFY: sumarnyj trafik v period Black Friday v rozdrobi sklav 766 500 ljudej, ščo na 5,2% biľše do takogo ž periodu mynuloričnoї BF. Na sajt kompaniї pryjšlo 2,5 mln osib, ščo na 20% biľše zaplanovanogo onlajn-trafiku. Pryrist COMFY do mynulogo roku z obigu sklav 70%.
  • «Fokstrot»: kupiveľnyj popyt v Čornu p’jatnycju cilkom možna porivnjaty z dynamikoju prodaživ pid Novyj rik.

Uzagaľnjujučy doslidžennja v segmenti elektroniky, bagato pokupciv vidkladaly pokupku tehniky i elektroniky naperedodni «Čornoї p’jatnyci». U bagaťoh magazynah zafiksuvaly vidkladenyj popyt. Prymirom, vidkladenyj popyt do 25% zafiksuvaly v «Eľdorado»:

«My vidčuvaly prosidannja prodaživ protjagom dekiľkoh dniv do «Čornoї p’jatnyci». Trafik ne padav, ale konversija znyžuvalasja – ljudy pryhodyly, prydyvljalysja, rozpytuvaly pro akciї, ale pokupok ne robyly», – vidznačaje dyrektor po marketyngu i reklami mereži «Eľdorado» Maksym Kolesnikov.

Fashion: tretyna v oflajni i bezprograšnyj onlajn

KarKat Fashion Ukraine (Women’Secret, Springfield, Pedro del Hierro): v kompaniї pryjnjaly rišennja provodyty «Čornu p’jatnycju» tiľky odyn deń. V rezuľtati otrymaly vytorg v p’jať raziv vyšče, niž v zvyčajnyj deń.

V internet-magazyni brendovogo vzuttja, odjagu i aksesuariv Rechi.Ua Čornu p’jatnycju provodyly try dni. Za kiľkistju zamovleń zalyšylysja na rivni mynulogo roku, prote za sumoju zrosly na 20%. V kompaniї namagalysja anonsuvaty akcijnyj period jakomoga pizniše, namagajučyś unyknuty vidkladenogo popytu. U mynuli roky v Rechi.ua vely aktyvnu promo akciї, v ćomu ž praktyčno zvely do nulja buď-jaki marketyngovi aktyvnosti po «Čornij p’jatnyci» do rozprodažu. Jak pojasnjujuť predstavnyky kompaniї, ce dozvolylo unyknuty provalu prodaživ. Jakščo raniše prodaži prosidaly za 2 tyžni, to v ćomu roci tiľky v četver.

U INTERTOP Ukraine u porivnjanni z «Čornoju p’jatnyceju» 2017 roku, prodaži v 2018 roci v rozdrobi vyrosly na 28%. Omnikanaľni prodaži na 30%, i rekordne zrostannja pokazav onlajn magazyn – na 110% v oboroti i v 2 razy v trafiku Najpopuljarnišymy kategorijamy v INTERTOP v Čornu p’jatnycju staly zymove vzuttja i odjag, ščo prodyktovano sezonom.

Dlja internet-magazyniv Saks’85 i newbalance.ua ce bula perša «Čorna p’jatnycja». V cilomu, dlja onlajn-proektiv, jaki vede kompanija Omnicore (MD-Fashion, Ultra-Shop i Saks’85), «Čorna p’jatnycja» prohodyla vsi vyhidni. Na sajti newbalance.ua znyžka -50% bula aktyvna tiľky 1 deń, v p’jatnycju. Braly kurtky i puhovyky, zymovi čerevyky i uggi, sportyvnyj odjag, krosivky i brendovi sumky.

U MustHave «Čorna p’jatnycja» tryvala 4 dni, v kompaniї vidznačyly zrostannja kiľkosti odynyć v čeku do semy. Neznačna kiľkisť pokupciv vidklala pokupky odjagu i vzuttja na tyždeń.

Juvelirni vyroby: zrostannja do 4 raziv

Gold.ua: «Čornu p’jatnycju» provodyly try dni, pljus «kiberponedilok».  80% zamovleń šče ne vykupleni, a tiľky gotujuťsja do vidpravky abo čekajuť v magazynah klijentiv.

«Ale za obsjagom pryjnjatyh zamovleń – dlja nas ce bulo zrostannja deś v 4 razy vid zvyčajnogo dnja. Nebagato, my rozrahovuvaly na biľš krutyj splesk », – zaznačyv CEO Gold.ua.CEO proektu Kostjantyn Čerepynśkyj

V Zlato.ua provely marketyngovyj eksperyment i zapustyly znyžky z ponedilka po nedilju – akcija «7 čornyh p’jatnyć na tyžni». Jak rozpovily v Zlato.ua, v porivnjanni z «Čornoju p’jatnyceju» 2017 roku, rezuľtaty naviť pereveršyly očikuvannja – prodaži zrosly v kiľkosti na 40%, a v zagaľnij sumi – biľš niž v dva razy. Najpopuljarnišymy tovaramy v «Čornu p’jatnycju» na Zlato.ua buly serežky, kiľcja, lancjugy, braslety i kulony iz zolota 585 proby.

U prykrasah ne vidznačajeťsja takogo javnogo prosidannja pered periodom znyžok: napryklad, v Gold.ua až do 22-go čysla otrymuvaly toj že serednij obsjag zamovleń, ščo v žovtni.

Ščo vidbuvalosja na platformi Prom.ua 

Na Prom.ua «Čorna p’jatnycja» tryvala z 23 po 25 lystopada vključno. Zi znyžkamy prodavalysja tovary narodnogo spožyvannja. U kompaniї zrobyly fiľtr dlja tovariv z akcijamy, ščob pokupci prostiše їh znahodyly. Za slovamy menedžerky z komunikacij Prom.ua Liliї Ovčynnykovoї, u dni rozprodaživ kiľkisť tovariv v košyku vyrosla v 2 razy. Zamisť 1-2 tovariv, pokupci odnočasno zamovljaly 3-5.

Najbiľše na Prom.ua kupuvaly žinoči ta čoloviči zymovi kurtky ta vzuttja, puhovyky, šuby. Takož zamovljaly dytjači tovary, smartfony i čohly, sukni, krosivky i duhy.

Do reči, v našomu mynuloričnomu materiali rozpovidalyŠčo take «Čorna P’jatnycja» pro te, čomu odnu z p’jatnyć roku nazyvajuť «čornoju»? Zvidky pišla tradycija robyty velyki znyžky? I čy varto stavaty učasnykom rozprodaživ v Ukraїni? Na časi diznatysja vidpovidi na usi ci zapytannja.

Share
Написати коментар
loading...