Reklama

Ukraїnci u sviti — Oľga: «Vygrala Green Card, pryjšla do tjamy, opynylasja v Ameryci»

Istoriї ukraїnciv u sviti — tema našogo novogo tematyčnogo cyklu «Ukrainian Ljudy». Jakščo vy neščodavno čytaly kolonku ukraїnśkoї dyzajnerky, jaka žyve v Los-Andželesi, vas točno zacikavyť śogodnišnja istorija — našoї spivvitčyznyci, jaka nespodivanym povorotom doli opynylasja u Čykago
Читати кирилицею
Ukraїnci u sviti — Oľga: «Vygrala Green Card, pryjšla do tjamy, opynylasja v Ameryci»
  1. Головна
  2. Misto
  3. Ukraїnci u sviti — Oľga: «Vygrala Green Card, pryjšla do tjamy, opynylasja v Ameryci»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Istoriї ukraїnciv u sviti — tema našogo novogo tematyčnogo cyklu «Ukrainian Ljudy». Jakščo vy neščodavno čytaly kolonku ukraїnśkoї dyzajnerky, jaka žyve v Los-Andželesi, vas točno zacikavyť śogodnišnja istorija — našoї spivvitčyznyci, jaka nespodivanym povorotom doli opynylasja u Čykago

Taka možlyvisť vypadaje daleko ne kožnomu. Ščoroku ukraїnci grajuť v lotereju iz bažannjam realizuvaty svij potencial v SŠA, a dolja usmihajeťsja odynycjam. Ukraїnka Olja Gamolja vidoma same pid takym im’jam majže 30 tys svoїh pidpysnykiv u Instagram. Rik tomu Olja pereїhala v amerykanśke Misto Vitriv. I pospilkuvavšyś iz neju, zdajeťsja, ščo ne vona jogo obrala, a Čykago obralo її. Utim, pislja rozmovy staje zrozumilym te, ščo za rik na prykladi divčyny možna prožyty tak bagato prygod, ščo dekomu ne vystačyť i cilogo žyttja. Znajomymosja i nadyhajemosja.

Peršyj transport u SŠA

— Zvidky v tebe vynyklo bažannja podatysja na Green Card?

Vzymku 2014 roku ja bula pracivnyceju v Radisson Blu Resort Bukovel, de poznajomylaś iz Nataleju, jaka pracjuvala na resepšeni. Čerez pivtora roky Natalja publikuje foto bilja Posoľstva SŠ v Kyjevi z dyvo-papircem: «Your visa was approved». Ja, jak standartna ukraїnka, počala odrazu «stročyty» їj, movljav, ščo ta jak — i Natalja meni rozpovila, ščo vony zigraly v lotereju, vygraly i teper migrujuť. Ce, zdajeťsja, buv vereseń, — a v žovtni ja podala zajavku z devizom «nu a raptom!». 24 červnja ćogorič dva dni svjatkuvala svoju peršu «amerykanśku» ričnycju.

— A čomu same Čykago? Tebe ščoś pov’jazuvalo z cym štatom raniše?

Čomu? Bo tut oselylasja Natalja, jaka rozkazala pro lotereju, — i vona bula mojeju jedynoju znajomoju ljudynoju na vsi Štaty.

— Jak tebe zminylo ce nove misto?

Ja by skazala, ščo podoroslišala duže syľno, koly pryїhala do SŠASŠA postačatyme vugillja v Ukraїnu — proekt ugody, bo tut rozumiješ, ščo vsiljaki krasyvi foto na žyvopysnomu foni (te, čym «straždaješ» v Kyjevi) — ce vže ne duže važlyvo, adže ty stykaješsja iz reaľnym žyttjam, de treba nesty vidpovidaľnisť za orendu, za vytraty, za zarplatnju. I hoča v Ukraїni ce vse tež bulo — ale vdoma ty vidčuvaješ, ščo u tebe je jakaś «poduška bezpeky»: mama dopomože, drui dopomožuť. A tut ty pryїždžaješ v kraїnu — i ty sam. Tomu Čykago zagartuvalo mene i navčylo bačyty priorytety v žytti.

— Davaj ščyroserdno: naskiľky reaľno dlja molodi vidkryty ščoś svoje abo zarobljaty z nulja, otrymavšy grin-kartu čy pereїhavšy v Ameryku? Skiľky ty zarobljala spočatku i de pracjuvala — i skiľky zaraz? Vid čogo ce zaležyť (speciaľnisť, fah, uminnja krutytysja-vertitysja, znajomstva)?

Ščo možu skazaty točno — znajomstva ničogo tut ne vyrišujuť, i «po blatu» ničogo ne vyjde. Ja spočatku pracjuvala na ukraїnciv v magazyni odjagu za $8 na godynu, potim vže «pidnjalasja» na minimaľnu stavku $11 i zaraz zarobljaju trišky biľše minimumu. Zaraz pracjuju v medcentri, mene pidvyščyly z resepšyna v buhgalteriju.

Stosovno fahu, dumaju, ščo amerykanśkyj dyplom stav by v nagodi —i todi by ce pidnjalo zarplatu, ale poky ne stykalasja z takym.

Stosovno «vidkryty svoje» — zapytajte mene za pivroku. Bukvaľno mynulymy vyhidnymy ogolosyla pro vidkryttja svogo proektu gamolka.inc — hoču sprobuvaty prosuvaty ukraїnśkyj produkt na amerykanśkomu kontynenti. Tomu, spodivajusja, ščo nastupnogo razu rozkažu vam, jak vidkryty ščoś svoje v Ameryci.

— Ščo potribno, aby vynajnjaty biľš-menš normaľnu kvartyru, čy je obmežennja za nacionaľnostju? Jaka serednja vartisť? I de vona znahodyťsja po vidstani vid roboty čy centru mista?

Vidbir za nacionaľnoju oznakoju — z takym ne stykalaś, ale ja dumaju, ščo jakby menedžment buď-jakym čynom natjaknuv by meni na nacionaľnisť, to svityv by jomu sudovyj pozov za rasyzm čy šče ščoś take. Vartisť kolyvajeťsja v zaležnosti vid rajonu. Spočatku pislja pryїzdu važko znjaty ščoś iz menedžementom (biľšisť budynkiv pid menedžentom organizaciї, jaka zajmajeťsja orendoju), tomu biľšisť šukaje kvartyru naprjamu vid vlasnykiv.

Kvartyra, v jakij teper žyve Olja

Naši často zdajuť goryšča čy pidvaly. Takym čynom, tvoju kredytnu istoriju nihto ne perevirjaje — i ty možeš zaselytysja bez problem, na umovah domovlenosti z vlasnykom. Tak bulo z mojeju peršoju kvartyroju — my domovylysja z vlasnykom (vin ukraїneć z Ternopolja) i zaselylyś za $1 tys (na rynku ce dorogo, ale vona bula povnistju mebľovana). Ale komuna budynku dala nam štraf za nepravomirne zaselennja, i naviť legenda, ščo my rodyči, ne vrjatuvala: platyly $300 štrafu.

Teper ja žyvu vže v samomu Čykago, bilja ozera, znimaju maleńku studio za $775. V seredńomu, v peredmisti možna znajty horošu kvartyru za $800-900. V centri — vže $1,2-1,5 tys i vyšče.

Oľga: « A ce — moja garderobna»

 — Ščo z rečej povynna maty kožna ljudyna, jaka sebe považaje, jaka žyve v Čykago?

Ja by skazala, ščo tut ty nikomu ničogo ne vynen — i nikomu ničogo ne maješ dovodyty. U nas v Ukraїni ljudy možuť nedoїdaty, ale kupujuť ajfon, aby vygljadaty «dorogo-bagato». Tut ty nikomu ničogo ne maješ dovodyty. Hočeš znimaty kvartyru — znimaj kvartyru, hočeš žyty z baťkamy — žyvy z baťkamy. Zvisno, vyhidciv z našyh kraїv často možna upiznaty v їhńomu pragnenni kupyty mašynu podorožče čy pohvalytysja novymy Apple WatchVsi anonsy ta novynky WWDC 2017 — ale ce vže specyfika našoї mentaľnosti.

— Jakyj štat ty vvažaješ najoptymaľnišym dlja žyttja i jakyj najgiršym?

Skladno skazaty, bo ja bula lyše v 3 štatah poky — Džordžija, Viskonsyn i mij Illinojs. Možu skazaty točno, ščo pislja kožnoї poїzdky povertalaś v Čykago i dyvylaś na ńogo vse biľš zakohanymy očyma. Ale mriju pro Kaliforniju, ščoby ne bulo zymy, bo ja — strašennyj merzljak.

— U Čykago je rajony, kudy  krašče ne hodyty?

Je, i bagato. Najgolovniše — ne možna na pivdeń: na «Saus Sajdi» — biľšisť afroamerykanci, i tudy naviť policija ne їzdyť. Statystyku novyn z tyh rajoniv krašče tež ne dyvytysja: «vbyly / zarizaly / zastrelyly».

Tramp Tauer

— Možeš rozvijaty «American dream» p’jaťma poganymy faktamy pro SŠA?

  1. Tut vse tež ne ideaľno — vysoki podatky, osoblyvo na majno: kupuješ budynok, a potim kožnogo roku platyš podatok na majno (jakščo ne pomyljajuś, to blyźko 3%. Napryklad, kupyv budynok za $250 tys — i platy ščoroku po $5 tys čysto tomu, ščo u tebe je budynok!)
  2. Takož tut gore z medycynoju — vona na kosmično vysokomu rivni, i vse duže kruto, doky sprava ne dohodyť do rahunkiv. Krašče v Štatah ne hvority, a zuby budu litaty likuvaty v Ukraїnu.
  3. Na navčannja ditjam tut tež počynajuť zbyraty groši z dnja narodžennja dytyny — vartisť navčannja dohodyť do $50-80 tys na rik.
  4. Zvyčajno, u Čykago vysokyj riveń zločynnosti, je mafija. Na South Side ne їzdjať naviť policejśki.
  5. Takož neodnorazovo zištovhuvalasja z amerykanśkoju zverhnistju do sebe jak emigranta. I hoč baťky togo ž amerykancja pryїhaly 20 rokiv tomu, ale tebe točno zasmijuť za akcent čy šče ščoś.

— A teper davaj pro ščoś horoše. De ty najčastiše ljubyš provodyty čas u Čykago?

Ja najbiľše ljublju guljaty  centrom, golovnymy vulycjamy, de zavždy bigaje narod. Takož ljublju sydity na pljaži bilja dauntaunu, tam kosmičnyj vygljad na misto i zavždy meni tam duševno i spokijno. A moloď — de vony tiľky ne zavysajuť. Na kožnyh vyhidnyh zavždy je jakyjś fest, v subotu vsi po barah, a v nedilju vsi pohmeljajuťsja mimozamy na brančah. P’juť vony bagato.

Dauntaun i kafe bilja vody City Winery

— Je jakiś lajfhaky / pravyla, jaki tobi dopomagajuť u Štatah? 

Ja za naturoju svojeju — ljudyna, jaka jde za pravylamy, zakorenila vidminnycja, i meni zavždy ce bokom vylazyť. Jedyne — ce volossja pomyty, pered tym jak vyhodyš na vulycju 🙂 Iz lajfhakamy ta obhidnymy putjamy u mene problemy. Taka ot Gamolja bez lajfhakiv 🙂

— Ty prožyla tut rik, i maješ povne pravo porivnjuvaty. Ščo tebe pryvabljuje v Ameryci, čogo ne vystačaje Ukraїni?

  • Čykago maje čudovyj gromadśkyj transport — i meni, ljudyni bez avto, ce duže podobajeťsja. Kažuť, ščo v inšyh štatah bez mašyny vzagali ne vyžyty, a ja vže rik spravljajusja. 🙂
  • Šče ja rada, ščo v Čykago bagato našyh magazyniv, i naviť posered noči ty možeš kupyty kopčenu skumbriju pid pyvko, bo prjam duže zahotiloś. Naviť kyїvśkyj tort je!
  • Dauntaun tut nejmovirnyj — dosi guljaju z vidkrytym rotom.
  • Misto dosyť kompakne (jak deś desjať Kyjeviv v odnomu — vidnosno kompaktne) — vse v centri, a do inšogo možna doїhaty.
  • Tut pojednujuťsja i vysočenni hmaročosy, i myli istoryčni budivli, zavyti pljuščem.
  • Ukraїni točno ne vystačaje infrastruktury. Tut hočeš na velosypedi — po mistu tonna dorižok, dlja ljudej na vizkah nemaje žodnyh pereškod, kožen avtobus opuskajeťsja na pnevmi, ščoby bulo zručno zajty, zagalom tut — vse dlja ljudej.
  • Zdebiľšogo dorogy tut krašči,  niž v Ukraїni, ale je j diljanky, de možna «zalyšyty» koleso.

— Ty duže riznostoronnja. Vyznačyla dlja sebe, kudy ty hočeš ruhatysja v profesijnomu plani? Naskiľky reaľni perspektyvy?

Jak uže skazala, hoču sprobuvaty rozvynuty svij proekt z ukraїnśkymy dyzajnamy — i v majbutńomu, može naviť, magazyn vidkryty. Dajoš merežu vsima štatamy! Duže hočeťsja, ščoby znaly našyh.

— Čymala kiľkisť foloveriv — jak ty rozkrutylasja v InstagramInstagram dozvolyť vkazuvaty sponsoriv publikacij

Šče koly ja bula v Kyjevi, to prosto postijno stavyla heštegy, perehodyla po geolokacijam , komentari zalyšala pid obogovrennjamy ta inšymy foto — i tak nabrala perši 2 tys. Pislja pereїzdu v Ameryku — nabrala 5 tys. Ja govorju i pyšu suržykom, nikym ne prykydajusja, zalyšajusja soboju, v mene ne sotni tysjač ljudej i ja ne vvažaju sebe superbloğerkoju. Golovne, ščo «pracjuje» — ce buty soboju u spilkuvanni naviť v socmerežahInstagram ta Facebook nabyrajuť obertiv sered ukraїnciv.

Deń Vyšyvanky v Čykago

— Čy pidtrymuješ ty zv’jazok z ukraїncjamy? 

Spilkujusja šče j jak! Bagato pyšuť čerez instagram, i ce — čudove džerelo znajomstv. Stosovno gromady — tut naviť ukraїnśke selo je, rajon Čykago — Ukrainian Village, tam naši restorany, magazyny, advokaty toščo,  nače v Ukraїni. 🙂

— Čy v Ukraїni žyty krašče?

Naviť ne znaju. Jak emigrantci, meni skladno ssudyty, ale ja točno možu skazaty, ščo obožnjuju našu pryrodu, Karpaty, Odesu. Ale duže prykro, ščo u nas ce vse zanepadaje i ne rozvyvajeťsja tak, jak vse ce možna bulo by zrobyty. Ale ce ridna zemlja, vona mene pidtrymuje — i v ćomu v našij kraїni žyty dobre.

 

Share
Написати коментар
loading...