Реклама

🚀 SpaceX відтермінували запуск найбільшої ракети в історії Starship у космос

Čytaty latynkoju
🚀 SpaceX відтермінували запуск найбільшої ракети в історії Starship у космос
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🚀 SpaceX відтермінували запуск найбільшої ракети в історії Starship у космос
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

SpaceX Ілона Маска вранці в понеділок здійснила останні приготування до першого запуску в космос своєї нової потужної ракетної системи Starship з узбережжя Мексиканської затоки в Техасі. Політ відбувався без екіпажу.

Сама ракета, висотою у 120 м, вища за Статую Свободи, мала стартувати з об’єкта SpaceX у Бока-Чіка, штат Техас, під час двогодинного стартового вікна, яке розпочалося о 16:00. Однак зворотний відлік до запуску ракети зупинився на позначці в 40 секунд. Як повідомили ведучі онлайн-трансляції, їм потрібно як мінімум 48 годин, щоб перезапустити усі процеси знову та порадили слідкувати за повідомленнями SpaceX у соцмережах.

Ілон Маск у своєму твіті повідомив, що «вивчили сьогодні багато та повернемося за кілька днів».

Що мало відбутися сьогодні

Випробувальна місія, незалежно від результату, є ключовою віхою в прагненні SpaceX відправити людей назад на Місяць і, зрештою, на Марс, що також є центральною метою оновленої програми космічних польотів NASA, спрямованої на інтеграцію Starship.

Але SpaceX стикається з величезними проблемами простого запуску космічного корабля, який миттєво стане, якщо він успішно злетить, найпотужнішою ракетою на Землі.

Прискорювач Super Heavy мав, доставити у космос Starship. Вони сконструйовані як компоненти багаторазового використання, що здатні повертатися на Землю для м’яких посадок – маневр, який став звичним для меншої ракети Falcon 9 SpaceX.

Але жоден етап не мав бути проведеним для першого випробувального польоту в космос, який, як очікується, триватиме не більше 90 хвилин.

Прототипи Starship за останні роки здійснили п’ять польотів на висоту до 10 км над Землею, але ракета-носій Super Heavy ніколи не залишала землю.

У лютому SpaceX провела випробувальний запуск ракети-носія, запаливши 31 із 33 двигунів Raptor приблизно на 10 секунд, ракета була закріплена вертикально на платформі.

Лише минулої п’ятниці Федеральна авіаційна адміністрація видала ліцензію на те, що стане першим випробувальним польотом ракетної системи, усунувши останню нормативну перешкоду для довгоочікуваного запуску.

Сьогодні мали запалити одночасно усі 33 двигуни Raptor, щоб підняти Starship у політ, який майже завершить повний оберт навколо Землі, перш ніж він знову мав увійти в атмосферу та вільно впасти в Тихий океан на надзвуковій швидкості біля північних Гавайських островів.

Очікуєвалося, що після відділення від корабля Super Heavy ракета-носій розпочне контрольований зворотний політ перед тим, як зануритися в Мексиканську затоку.

Про корабель

Starship — один з найважливіших проєктів для компанії SpaceX. Ракета буде багаторазовою та використовуватиметься для міжпланетних перельотів. Саме на ній Маск планує доставляти людей на Місяць і Марс.

28 серпня 2019 року SpaceX вже вдалося підняти прототип ракети Starship. До цього попередні прототипи корабля Starship так і не дійшли до стадії пусків, бо були зруйновані під час випробувань.

Прогнозувалося, що Starship розрахований на повторне використання та зможе літати в космос до трьох разів на добу з перервами на обслуговування та дозаправлення. Один корабель зможе здійснювати близько тисячі польотів на рік.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...