Реклама

🍫 Японські науковці створили матеріал, що знищує запах поту. Серед речовин — частки вина і шоколаду

Čytaty latynkoju
🍫 Японські науковці створили матеріал, що знищує запах поту. Серед речовин — частки вина і шоколаду
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🍫 Японські науковці створили матеріал, що знищує запах поту. Серед речовин — частки вина і шоколаду
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Дослідники Токійського університету винайшли спосіб знищення неприємних запахів на тканині. Для цього вони створили новий матеріал, який містить у собі поєднання срібла і танінів — рослинних сполук, що містяться в певних напоях і в шоколаді. Результати дослідження опубліковані в журналі Nature.

Більше новин про технології шукайте у нашому телеграм-каналі Na chasi / Tech

Саме по собі срібло, добре відоме своїми антимікробними властивостями, важко нанести на одяг. Тому науковці поєднали поліфеноли, що містяться у шоколаді та червоному вині з частками срібла, отримавши в результаті безбарвне покриття.

Схема роботи нового покриття, ілюстрація Nature

Ідея створення матеріалу прийшла до керівника проєкту після пережитих труднощів, що виникли під час виведення шоколаду з тканини. За словами автора дослідження, інцидент з шоколадом змусив його задуматися про використання танінової кислоти для зв’язування часток срібла з тканинами.

У випробуваннях, проведених на бавовні, поліестері та шовку, покриття виявилося високоефективним не лише у нейтралізації бактерій, але й у знищенні грибків та вірусів. Науковці стверджують, що нанесення покриття не вплинуло на гнучкість або повітропроникність матеріалів, а сам матеріал зберігає антимікробні властивості протягом 10 циклів прання.

Отримані матеріали вчені також випробували на власному одязі. За словами дослідників, відтепер виробники текстилю матимуть можливість занурювати матеріали у такий розчин, а споживачі зможуть наносити його на предмети одягу самостійно.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...