Реклама

📲 Epic Games виграла судову суперечку проти Apple (насправді ні)

Čytaty latynkoju
📲 Epic Games виграла судову суперечку проти Apple (насправді ні)
  1. Головна
  2. Техно
  3. 📲 Epic Games виграла судову суперечку проти Apple (насправді ні)
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Трохи понад рік тому Epic Games додала у Fortnite альтернативний спосіб придбання ігрової валюти, в обхід App Store та комісії Apple. Після цього Apple видалила гру з App Store за порушення його правил. У відповідь Epic Games подала до суду на Купертіно.

Так все почалося. Детальніше читайте у нашій публікації Epic Games vs Apple.

Рішення суду Epic Games vs Apple

Сьогодні нарешті було опубліковано рішення суду у цій суперечці, повідомляє The Verge. На перший погляд — масштабна перемога Epic Games. Суд визнав, що Apple вдається до неконкурентної поведінки за законодавством Каліфорнії, а відтак мусить:

  • дозволити розробникам включати в застосунки кнопки, зовнішні лінки та інші інтерфейсні елементи, які дозволяють використати альтернативні способи зробити платіж
  • також дозволити будь-які інтерфейсні елементи, які спрямовують користувачів на комунікаційні засоби з розробниками

Перший пункт Apple фактично виконала вже сама, але не для ігор, а для застосунків на кшталт Netflix та Spotify. На цьому хороші новини для Epic Games закінчуються і починаються не такі приємні.

Хоча суд визнав, що Apple не завжди веде чесну та конкурентну гру, суддя не знайшла у діях Купертіно порушення антимонопольного законодавства і не визнала Apple монополістом. А це є кінцевою метою Epic Games та її союзників. На думку суду, «ринком» слід вважати не ігри (як хотіла Apple) і не iOS як система (як наполягали в Epic Games), а «цифрові транзакції у мобільних іграх» і рішення судді цілком руйнує неконкурентні практики Apple на цьому ринку.

Також суддя Івонна Ґонзалез-Роджерз відзначила, що коли Epic Games додала альтернативні методи оплати, то порушила контракт з Apple. Відтак, ігрова компанія мусить компенсувати Apple комісію, яку в Купертіно недоотримали від платежів за ті кілька годин, що альтернативні опції в Fortnite були активними. А це $3.5 мільйони доларів.

Ба більше. Epic Games не змогла перемогти в тій частині, де просила суд зобов’язати Apple відновити їхній акаунт розробника та доступ до всіх інструментів. Таким чином, це залишається на розсуд Apple, і якщо в Куперіно захочуть помсти, то Epic Games буде змушена припинити підтримку всіх проєктів на macOS та iOS. Враховуючи, що їхній рушій Unreal Engine використовує безліч мобільних ігор, це буде болючим ударом не лише по Epic Games, але й по сотнях інших розробників.

А питання 30% комісії, яку Epic Games вважає зависокою, суд взагалі відмовився розглядати, оскільки вирішив, що це не стосується суті суперечки.

Таким чином, попри формальну перемогу, Epic Games у цій битві зазнала принципової поразки, адже Apple отримала підтвердження того, що бізнес-модель App Store є чесною та конкурентною і відкривати iOS для альтернативних магазинів чи встановлення застосунків в обхід App Store Купертіно не зобов’язані.

Оновлено 13.09: Epic Games подала апеляцію — Epic Games хоче, щоб вищий суд переглянув справу і виніс інше рішення. У компанії не задоволені тим, що Apple не визнали монополістом й не зобов’язали додати можливість використовувати сторонні платіжні системи безпосередньо у App Store.

Які наслідки?

Хоча фактично суддя зафіксувала статус-кво з незначними змінами, насправді це рішення може спричинити непомітний тектонічний зсув на всьому ринку. Apple практично отримала сигнал від правосуддя: «З вашими практиками все ок!». Це розв’язує руки Купертіно у закритті macOS подібним чином, чого компанія дуже давно хоче.

Ба більше, у США діє прецедентне право. Це означає, що рішення суду стосується не лише Apple, а всіх платформоутримувачів. І під усіма, в першу чергу, мається на увазі Google. У Маунтін-Вью теж давно шукають приводу обмежити свободу Android і посилити контроль над системою та застосунками. Рішення Epic Games vs Apple дає на це зелене світло.

Тож системи стануть більш закритими, що може обмежити ваші можливості контролю над власними девайсами та даними.

Втім, варто не забувати два моменти. Перший — в обох сторін суперечки є 90 днів на апеляцію. Другий — крім США, є весь інший світ, де оцінка дій Apple регуляторами та судами може бути зовсім іншою.

Тож ця історія є далекою від фіналу.

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...