Реклама

🔌 Як змінились покупки електроніки через карантин: дослідження

У першому півріччі 2021 року сума “електронних” купівель в Європі збільшилася на 69%, а їх число — на 50%. Витрати українців зросли на 25%.
Čytaty latynkoju
🔌 Як змінились покупки електроніки через карантин: дослідження
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🔌 Як змінились покупки електроніки через карантин: дослідження
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
У першому півріччі 2021 року сума “електронних” купівель в Європі збільшилася на 69%, а їх число — на 50%. Витрати українців зросли на 25%.

Зростання продажів у сфері електроніки не зупинити. Хвиля техно-буму наздогнала і українських покупців.

Чому ж зросла потреба у електронних девайсах?

Причин відразу декілька. Найсуттєвішою є пандемія коронавірусу та обумовлені нею карантинні обмеження. Це змусило багатьох людей залишити свої офіси та перейти на дистанційну роботу. Для підтримання працездатності виникла необхідність у придбанні спеціальної техніки та додаткових комплектуючих, які полегшують роботу із дому. Так, згідно зі звітом дослідницької компанії Canalys, у 1 кварталі 2021 року продаж ноутбуків виріс на 55%.

Наступною, але не менш важливою, причиною є відтік покупців з офлайну. Звичайно, це також обумовлено пандемією та локдауном, адже люди просто не мали можливості здійснювати покупки у фізичних точках магазинів. Так на зміну офлайну швидко прийшли інтернет-замовлення.

CEO мережі Фокстрот Олексій Зозуля відзначив, що частка онлайн-покупок компанії подвоїлася в 2020 році, в той час як загальна сума продажів виросла лише на 20%. Фокстрот не єдиний, хто відзначив форсований темп зростання онлайн-продажів електроніки та побутової техніки в 2020-21 роках.

Не дивлячись на те, що кількість “електронних” купівель значно зросла, середній чек українців у цьому секторі залишився майже без змін і наразі складає $97. Це зовсім небагато, порівнюючи з цифрами провідних європейських країн:

Карантинні обмеження та обумовлені ними зміни в секторі електроніки були зовсім непередбачуваними. Але є причини, які були цілком очікуваними — розвиток e-commerce в країні. Прогрес не стоїть на місці, моделі електронних пристроїв постійно оновлюються і проникнення гаджетів і більш різноманітної побутової техніки в повсякденне життя українців набирає обертів.

Звідки прийшли клієнти?

Покупці в секторі електроніки й раніше любили вивчати характеристики товарів, дивитися огляди, читати відгуки та запитувати поради у інших, перш ніж зробити такого роду покупку. Але нинішня ситуація вимагає від покупців ще більшої виваженості та вимогливості — вони уважно порівнюють товари для виокремлення найкращого варіанту за найбільш вигідною ціною.

Таким чином, за результатами дослідження Admitad Affiliate в 2021 році на 45% зросла кількість покупок електроніки з вітринних сайтів і на 78% зі сторінок форумів. Також збільшився притік покупців з кешбек-сервісів, мобільних додатків і фінансових вітрин (ймовірно, клієнти оформляли покупки в кредит).

Наразі наступні майданчики приводять в галузь найбільше клієнтів:

Зростання конкуренції та пошук рішення

При швидкому зростанні сегмента електроніки багато компаній зіткнулися зі зростанням конкуренції в звичних каналах залучення продажів. Це і не дивно, адже хто не хоче отримати нових клієнтів. Бажання виокремитися серед конкурентів та збільшити продажів підштовхнуло безліч компаній до співпраці з СРА-мережами. Бренди стали охочіше працювати не за фіксовану рекламну ціну, а за винагороду у вигляді відсотка від здійснених їх аудиторією покупок.

СРА-модель дозволяє залучити нових клієнтів та не витратити бюджет даремно. Адже компанії отримують можливість платити лише за здійснені та оплачені купівлі. Число таких партнерів в 2021 році в Україні зросло на 9%, а їх прибуток — на 21%.

Наші експерти прогнозують і подальше зростання онлайн-продажів в секторі електроніки України. Незважаючи на те, що вплив епідемії на поведінку користувачів знижується – багато хто вже звик робити покупки онлайн і не відмовиться від цієї моделі.

Також варто зауважити, що гойдалки з карантинними обмеженнями ще не закінчилися. Це означає, що співробітники не поспішають повертатися в офіси, а продовжують з ентузіазмом закуповуватися ПК і комплектуючими. Позначиться і вплив глобального тренду по зростанню частки e-commerce в продажах провідних брендів країни.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...