Реклама

🥲 Science: штам «епсилон» COVID-19 зменшує ефективність мРНК вакцин (Moderna та Pfizer) до 3 разів

Čytaty latynkoju
unsplash.com
🥲 Science: штам «епсилон» COVID-19 зменшує ефективність мРНК вакцин (Moderna та Pfizer) до 3 разів
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🥲 Science: штам «епсилон» COVID-19 зменшує ефективність мРНК вакцин (Moderna та Pfizer) до 3 разів
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Епсилон (від п’ятої літери грецького алфавіту ε) — це новий штам COVID-19, який виник у Каліфорнії. Цей варіант має три особливі мутації білку, які нейтралізують антитіла від мРНК-вакцин і навіть після самої хвороби. Про це повідомляє Science.

Штам «епсилон» міг з’явитись приблизно навесні минулого року. Поступово він почав розповсюджуватись і вже зараз він є 34 країнах світу. Наразі у Франції занепокоєні новим видом вірусу й навіть очікують через нього нову, четверту хвилю заражень.

У людей, які отримали щеплення мРНК-вакциною знизився захист від хвороби у 2-3,5 раза від штама «епсилон». Мутація L452R знизила нейтралізуючу активність 14 з 34 моноклональних антитіл (mAb). На додачу до цього мутації S13I та W152C привели до повної втрати нейтралізуючого ефекту для 10 з 10 моноклональних антитіл.

Науковці провели експеримент, аби дослідити як «епсилон» реагує на вакцини й результат виявився невтішним. Вчені проаналізували плазму людей, щеплених вакцинами Moderna та Pfizer/BioNtech. Зразки крові зібрали між 7 і 27 днями після повної вакцинації.

Читайте також: 💉 Пояснення МОЗ: що робити, якщо ви не можете вчасно отримати другу дозу вакцини

Відтак при новому штамі COVID-19 середня ефективність Moderna була знижена у 2,4 раза, а у Pfizer/BioNtech — у 2,3 раза.

Також науковці дослідили вплив на людей, які вже перехворіли та отримали дві дози вакцин. У такому випадку ефективність щеплення знизилась до 2,9 раза.

Варто зазначити, що зниження ефективності вакцин не означає, що вони не є корисними й не треба щепитись. Науковці виявили, що масова вакцинація значно зменшує шанси на виникнення нових штамів хвороби. Крім того, щеплення значно зменшує негативний перебіг хвороби та летального випадку.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...