Реклама

🖱️ Кіберспортивні федерації України: як розвивається esports на національному рівні

Українські кіберспортсмени вже не перший рік займають провідні позиції у світі, стабільно демонструючи хороші результати в багатьох esports-дисциплінах. Однак, говорячи про розвиток кіберспорту в країні, слід також згадати, нехай не настільки відомий, але не менш важливий його аспект. Які організації в Україні займаються розвитком кіберспорту та що вони роблять — у нашому матеріалі.
Čytaty latynkoju
eSPORTconf
🖱️ Кіберспортивні федерації України: як розвивається esports на національному рівні
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🖱️ Кіберспортивні федерації України: як розвивається esports на національному рівні
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Українські кіберспортсмени вже не перший рік займають провідні позиції у світі, стабільно демонструючи хороші результати в багатьох esports-дисциплінах. Однак, говорячи про розвиток кіберспорту в країні, слід також згадати, нехай не настільки відомий, але не менш важливий його аспект. Які організації в Україні займаються розвитком кіберспорту та що вони роблять — у нашому матеріалі.

Зараз в Україні працюють відразу три кіберспортивні федерації: Федерація кіберспорту України, Українська федерація електронного спорту і Федерація кіберфутболу України. Ці організації існують не «для галочки», вони активно діють – шукають і навчають потенційних кіберзірок, підтримують професіоналів, проводять масштабні турніри і співпрацюють із великими українськими та міжнародними компаніями (Lenovo, Razer, Kyivstar).

Федерація кіберспорту України

Ukrainian Esport Federation, UESF (Федерація кіберспорту України) – всеукраїнська громадська організація, заснована у 2018 році. Вона зосереджена на підтримці й розвитку кіберспорту в країні, базується в Дніпрі та відкрила чинні представництва у 21 області України.
Членами організації виступила низка відомих українських кіберспортсменів, зокрема Єгор «markeloff» Маркелов, Арсеній «сeh9» Триноженко, Олексій «xaoc» Кучеров, Кирило «ANGE1» Карасьов і багато інших. Федерація співпрацює з організацією Windigo Gaming, зі спортивним порталом XSPORT, Національною кіберспортивною лігою (NCL),.

Організація активно підтримувала створення першої в Україні офлайн-академії з кіберспорту Windigo Academy в місті Дніпро. Зараз освітня платформа проводить навчання з дисциплін: CS: GO, FIFA, Dota 2, Fortnite.

За 2018 рік UESF організувала 50 змагань і розіграла в загальній сумі 850 тисяч гривень. Цього року проводить перший чемпіонат України з кіберспорту (дисципліни CS: GO і Dota 2), кваліфікації якого відбуваються у 23 регіонах України. Фінальний етап відбудеться з 11 до 13 жовтня в Дніпрі, а загальний призовий фонд змагань складе 1 мільйон гривень.

«Ми працюємо над створенням повноцінної інфраструктури для постійного проведення заходів, пов’язаних із кіберспортом. Також організація всіма силами допомагає аматорам і напівпрофесійним гравцям вийти на новий рівень. Для цього ми плануємо організовувати регіональні та всеукраїнські турніри на постійній основі. Крім першого чемпіонату України з кіберспорту з призовим фондом 1 мільйон гривень, цього року ми запланували чемпіонат України серед студентів з CS: GO і Dota 2», – повідомляє президент Федерації кіберспорту України (UESF) Артур Єрмолаєв.

Українська федерація електронного спорту

Esports Ukraine – це громадська організація, створена у 2016 році групою професіоналів із кіберспортивної галузі. Федерація підтримує молоді таланти й займається проведенням змагань для професіоналів і любителів, зокрема студентські чемпіонати. Партнерами організації виступають такі компанії: MasterCard, RedBull, Lenovo, Razer.

«Я бачу завдання Esports Ukraine в об’єднанні й розвитку української кіберспортивної спільноти. В Україні безліч обдарованих аматорів, у яких немає можливості реалізувати свій потенціал і виходити на новий професійний рівень. Ми націлені на те, щоб допомогти батькам майбутніх кібератлетів зрозуміти сучасні реалії. Ми хочемо показати, що це серйозна професія і справжній спорт, який вимагає максимальної віддачі, старанності і професійної підготовки», – говорить президент Esports Ukraine Іван Данішевський.

Серед великих подій, організованих командою федерації: перший Всеукраїнський турнір серед студентів України, перший у світі турнір із Dota 2 в режимі TURBO (Non-Stop Energy League), перший міжнародний турнір для гравців з регіону між Україною та Азербайджаном, CyberStar League – всеукраїнський онлайн-турнір з Dota 2 за підтримки компанії Kyivstar. Також федерацією заснована CyberStar Academy – професійна платформа онлайн-стримінгу та коментування кіберспортивних дисциплін.

«Ми працюємо над тим, щоб кіберспорт в Україні визнали офіційно, і країна могла вийти на світову арену як повноцінний учасник. Тому вже в поточному році спільно з НУФВСУ ми запустимо можливість отримати професійну освіту (магістратура). А надалі сформуємо й повноцінну п’ятирічну програму з застосуванням не тільки нашого досвіду і знань, а й досвіду колег з усього світу. Я думаю, що, привертаючи увагу бізнесу та інвесторів до кіберспортивної індустрії України, ми зможемо показати їм нові інструменти спілкування з аудиторією, а також можливості спільно розвивати ринок», – вважає президент федерації Іван Данішевський.

Федерація кіберфутболу України

ESFU (Федерація кіберфутболу України) заснована у 2016 році. Вона зосереджена на популяризації й розвитку кіберфутболу в країні. Федерація навчає і влаштовує на роботу талановитих гравців, організовує турніри. ESFU провела чотири офіційні кубки Києва (FIFA Kyiv Cup), Всеукраїнську лігу з FIFA16, понад 40 локальних змагань у регіонах України й аматорські турніри на фестивалі WEGAME. У планах федерації – розробка і створення кіберфутбольної версії Української прем’єр-ліги.

«Кіберфутбол в Україні як дисципліна набирає обертів, і ми прагнемо всіма можливими способами створити максимально комфортне середовище для розвитку цього напряму. У наших планах уже найближчим часом організувати серію великих івентів, а також продовжувати розвиток українського кіберфутболу на світовій арені», – коментує президент Федерації кіберфутболу України Арсеній Салай.

В організації є 15 постійних представництв, також вона співпрацює з федераціями віртуального спорту країн СНД і Європи (Білорусь, Росія, Португалія, Франція). Партнерами ESFU виступають ФК «Чорноморець», ФК «Брест», компанії Asus, DXRACER, Razer і багато інших.

У 2018 році Федерація кіберфутболу України спільно з арт-заводом «Платформа» відкрила Академію кіберфутболу FINT, у якій охочі можуть навчатися теорії і практиці професійної гри в кіберфутбол. Один із викладачів школи – чемпіон Європи Олег «Walkman» Шустенко. Зараз академія вже підготувала і працевлаштувала 50 осіб.

«У вересні 2019 роки ми разом із партнерами запускаємо кіберспортивну магістратуру в Національному університеті фізичного виховання – подія безпрецедентна, адже на даний момент практично ніде у світі немає кіберспортивних програм на державному рівні. Ба більше, уперше в Україні ми просуваємо проєкт за прямої підтримки державних структур (Київської міської адміністрації). Усе, що нам залишилося, це зібрати необхідну кількість голосів, а підтвердження за бюджетом від адміністрації ми вже отримали», – поділився найближчими планами президент ESFU Арсеній Салай.

Представники українських кіберспортивних організацій готові ділитися своїм досвідом із тими, хто активно цікавиться сферою електронного спорту й роботою в ній. Артур Єрмолаєв (UESF), Арсеній Салай (ESFU) й Іван Данішевський (Esports Ukraine) виступлять на заході eSPORTconf Ukraine 2019 від компанії Smile-Expo. Приходьте на івент, присвячений темі заробітку в кіберспорті, щоб поспілкуватися зі спікерами та дізнатися більше про розвиток галузі в Україні.

Деталі про захід та програма – на офіційному сайті eSPORTconf Ukraine 2019. Na chasi виступає медіапартнером конференції.

Читайте також, які ігри та консолі представлять на E3 2019? E3 2019: Google Stadia, панування Microsoft, нові ігри — все, що треба знати та де дивитися (оновлено).

Share
Написати коментар
loading...