Реклама

Кирило Мазур, UNIT.City: «Фермер має використовувати інновації просто у смартфоні»

UNIT.City вже добре відомий українцям як осередок створення інноваційних проектів та чи не перше «місто в місті» в Україні, котра ставить за мету стати повноцінною платформою для розвитку бізнесу і стартапів у різних напрямках. Серед нещодавніх ініціатив — конкурс стартапів та інкубаційна програма, спрямовані на підтримку сільськогосподарських інновацій. Як це виглядає і який ефект матиме?
Čytaty latynkoju
Кирило Мазур, UNIT.City: «Фермер має використовувати інновації просто у смартфоні»
  1. Головна
  2. Техно
  3. Кирило Мазур, UNIT.City: «Фермер має використовувати інновації просто у смартфоні»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
UNIT.City вже добре відомий українцям як осередок створення інноваційних проектів та чи не перше «місто в місті» в Україні, котра ставить за мету стати повноцінною платформою для розвитку бізнесу і стартапів у різних напрямках. Серед нещодавніх ініціатив — конкурс стартапів та інкубаційна програма, спрямовані на підтримку сільськогосподарських інновацій. Як це виглядає і який ефект матиме?

AGRITECH UNIT — це платформа для підтримки агротехнологічного бізнесу, де створюються і випробовуються інноваційні рішення, що допомагають сільському господарству заробляти, рости і не впиратися у «скляну стелю» на піку свого розвитку. В самому UNIT.City цю програму називають важливою складовою екосистеми інноваційного парку. Адже саме сукупність інновацій, коштів інвесторів та можливостей для аграрного бізнесу дасть змогу фермерам зрозуміти, як знайти клієнтів — і як мобільні додатки, дрони та програмні продукти від IT-фахівців збільшать прибуток для їхнього бізнесу.

В рамках проекту вже понад тиждень триває AGRITECH Challenge – міжнародний конкурс інноваційних рішень для фермерських господарств. Про все це ми поспілкувалися з Кирилом Мазуром, головою відділу розвитку бізнес-екосистем UNIT.City.

Головне про конкурс та його актуальність

— Україна — одна з країн-лідерок в агроіндустрії і водночас у сфері IT-аутсорсингу. Дивно, що при такому вдалому поєднанні лише 10 % сільських господарств використовують новітні технології. Щорічно українська агропродукція приносить державі $15 млрд. Враховуючи неймовірно високу якість чорноземів і величезну кількість ефективних територій, інновації допоможуть підняти цю ціну до $30-40 млрд за 5-10 років.

У цьому проекті ми прагнемо зібрати та реалізувати ідеї, які допоможуть у вирішенні нагальних проблем малозабезпечених фермерів за допомогою мобільних додатків. Також ці стартапи повинні мати можливість масштабування та чіткий механізм монетизації. Аби пройти шлях від команди до створення якісної заявки та презентації першої версії продукту, у всіх учасників є 2 місяці. Заявки прийматимемо до 31 січня 2018 року.

На початку лютого 2018-го ми оберемо найкращі команди, які зможуть виступити перед журі під час фіналу в Києві, де і буде обраний переможець. 20 лютого 2018 року на фінальному заході найкраща команда здобуде головний приз – грант на $10 тис та початкове фінансування пілотного запуску свого проекту в Південно-Східній Азії. Команді-переможниці також буде надана менторська й технічна підтримка.

Кирило Мазур

Ми придумали AGRITECH Challenge, щоб показати конкретний успішний кейс, як ми допомогли компанії перетворити ідею в бізнес, взаємодіяти з гігантами ринку та підіймати інвестиції. Конкурсні проекти не обов'язково мають бути сфокусовані на промисловості, а більше на покращення життя робітників, аби умовний фермер з Миколаївської області міг використовувати інновації в своєму смартфоні.

Про інновації в українському агросекторі — та те, що слід змінити

— Ми помітили одну важливу проблему. Чимало компаній працюють у своїх нішах і не взаємодіють між собою. Судячи з моїх спостережень, проекти досягають гірших результатів без кооперації з колегами. Співпрацюючи, кілька стартапів могли би ділитися клієнтами, разом шукати комфортні можливості для свого бізнесу або об’єднувати ресурси для запуску масштабніших проектів.

Також ми побачили, що великі інвестори зацікавлені у фінансуванні нашої агроіндустріїї, але не завжди розуміють, як влаштований український ринок. Тому ми розробили мапу агро-інновацій в Україні, яка скеровуватиме великих замовників до 50 надійних компаній. Вони спеціалізуються на програмному забезпеченні, дронах, мобільних додатках та системах обліку. Цим інструментом ми прагнемо показати міжнародній та українській спільноті основних гравців, ключові сегменти ринку та конкретні компанії, з якими можна вести бізнес та в які можна інвестувати.

Agritech Ukraine

Про ризик «відтоку мізків» та фактори, що утримуватимуть українські розробки на національному ринку

Кирило Мазур

— Весь світ обертається навколо грошей. Якщо тобі фінансово комфортно — ти і не згадаєш про переїзд у Нідерланди чи до США. Про закордонні замовлення не варто говорити з негативом, адже це дозволяє приносити валютну виручку державі.

Зрештою, UNIT.City будується саме для того, щоб українським стартапам було комфортно розвиватися в Україні. Ми докладаємо надзвичайні зусилля для нашої мети, але не все виключно в наших руках. У цьому поступі держава теж може покращити становище бізнесу. Для заохочення інвесторів ми у UNIT.City, в першу чергу, чекаємо запуску відповідних фондів та позитивної імплементації закону про заборонуБез права на обшук — Верховна Рада заборонила несанкціоновані вилучення серверів вилучення серверів.

Про ключові ризики для agro-tech

— Перший ризик — це розробити проект, який не потрібен ринку. Важливо, щоб твоя продукція ефективно вирішила реальну проблему і люди були готові платити за це.

Друга проблема — українські агроінноватори ледве знаходять кліентів, яким можна запропонувати свій проект.

І по-третє — в Україні є ризик не знайти інвестиції. Причина проста: компаній, які вкладають в агроінновації у нас – як крапля в морі. Проте слід зауважити, що всі ці ризики притаманні й іншим сферам.

Про очікувані результати від AGRITECH Unit

Ідея AGRITECH Unit – не «підім’ятати» всі стартапи наших резидентів під бренд UNIT.City, а дійсно вирішити низку актуальних економічних проблем. Я відчуваю, що нам до снаги дати потужний поштовх двом ключовим індустріям, тому що від цієї синергії виграють всі частини екосистеми.

Якщо наші резиденти знову й знову розвиватимуть свої нові проекти у нас — це означає, що нам вдалося створити ідеальну екосистему для роботи в Україні. Мірилом успіху стане приєднання до нашої ініціативи ключових гравців сфери агроіновацій: асоціацій, інвесторів, агрохолдингів, організаторів агроконференцій та великого корпоративного бізнесу.

Share
Написати коментар
loading...