Реклама

Без крихт — як NASA хоче змінити хліб для космонавтів

Всі чули (і хоча би раз бачили на фото, відео, а можливо — й наживо) про космічні продукти: супи у спеціальних тубах, м'ясо у формі пасти та овочі, перетворені на желе. Як стосовно хліба? NASA намагається винайти технологію, яка дозволить випікати хліб просто на орбіті — і от що із цього може вийти
Čytaty latynkoju
Без крихт — як NASA хоче змінити хліб для космонавтів
  1. Головна
  2. Техно
  3. Без крихт — як NASA хоче змінити хліб для космонавтів
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Всі чули (і хоча би раз бачили на фото, відео, а можливо — й наживо) про космічні продукти: супи у спеціальних тубах, м'ясо у формі пасти та овочі, перетворені на желе. Як стосовно хліба? NASA намагається винайти технологію, яка дозволить випікати хліб просто на орбіті — і от що із цього може вийти

Запах свіжої випічки зовсім скоро може з’явитися на борту космічних кораблів. 2018 року спеціальну суміш для приготування хліба збираються перевірити на придатність для використання на Міжнародній космічній станції.

Якість «космопродуктів» невпинно поліпшується. Але для тривалих космічних місій не зовсім доцільно брати великий запас готових страв, які все одно не зберігатимуться так довго. Тож Міжнародна космічна аґенція розглядає різні варіанти того, як дати астронавтам можливість приготування їжі в космосі. Деякі з цих експериментів є доволі екстравагантними. Наприклад, приготування цукру та солодощів на основі бактерій або механізм вирощування овочів у космосі.

Свіжа їжа відіграє у цих експериментах не останню роль — особливо коли згадати про перспективи космічного туризму чи колоній на інших планетах. У цьому переконаний Себастіан Марку, засновник німецької компанії Bake In Space, офіс якої розташовано у Бремені.

Хлібна проблема

Мета стартапу більш ніж амбіційна. Востаннє люди їли хліб на орбіті Землі у 1965 році під час космічної місії Gemini 3. Тоді космонавти скуштували сендвіча на основі кукурудзяного борошна. Тоді ж виявилося, що найменші частинки відділяються від основного шматка хліба і літають буквально скрізь, піддаючи ризику і самих астронавтів, і обладнання. Адже потрапляння крихти хліба в сплетіння кабелів та панелей могло спричинити коротке замикання та пожежу на борту. З того часу використання класичного хліба космонавтами на орбіті було заборонене.

Тепер Bake In Space працює над альтернативою спільно із Німецьким аерокосмічним центром та науковцями-дієтологами. Метою цієї роботи є створення спеціальної суміші, яку можна випікати так, щоби утворювався хліб без крихт.

Серед ключових змін для такого випікання — створення спеціальної шафи для випічки із вакуумними технологіями та адаптацією конвекційної печі до умов роботи на Міжнародній космічній станції. Оскільки живлення на борту є обмеженим, то і випікання має споживати не більше 250 Вт потужності. Це — приблизно 1/10 від того, скільки споживає піч на Землі.

Чи можна випікати хліб у космосі

Серед пропозицій — зменшити порцію тіста, створити спеціальний механізм вакуумної випічки та врахувати зсув точки кипіння води в умовах космосу та зменшеної гравітації.

До того ж, випічка має не так багато часу на тестування. Космічна місія, яка має скористатися технологіями Bake In Space, стартує у квітні 2018 року в рамках європейської програми HorizonHorizon 2020 — хто і навіщо дає країнам ЄС гроші на наукові інновації. Команда планує контролювати увесь процес випікання в духовці за допомогою відеостріму та дистанційних технологій. Самим астронавтам не доведеться цим займатися. Стартап навіть має плани щодо того, чи вдастья повернути випічку потім на Землю та продавати такий продукт в закладах харчування. Новий проект було презентовано нещодавно в рамках UK Space Conference.

Share
Написати коментар
loading...