Реклама

Horizon 2020 — хто і навіщо дає країнам ЄС гроші на наукові інновації

В рамках програми Horizon 2020 ЄС шукає свіжі інноваційні ідеї, які підвищать престиж європейської науки та зроблять її привабливішою. Українці також мають змогу долучатися до конкурсу. #На_часі дізнатися, що для цього потрібно — і побачити перші успіхи.  
Čytaty latynkoju
Horizon 2020 — хто і навіщо дає країнам ЄС гроші на наукові інновації
  1. Головна
  2. Техно
  3. Horizon 2020 — хто і навіщо дає країнам ЄС гроші на наукові інновації
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
В рамках програми Horizon 2020 ЄС шукає свіжі інноваційні ідеї, які підвищать престиж європейської науки та зроблять її привабливішою. Українці також мають змогу долучатися до конкурсу. #На_часі дізнатися, що для цього потрібно — і побачити перші успіхи.  

80 мільярдів євро, щоб інноваційні ідеї майбутнього стали реальністю. Саме стільки налічує загальний фонд програми Horizon 2020, в рамках якої Європейський Союз намагається дати поштовх розвитку науки і інновацій. Проект націлений на те, аби зробити країни Європи привабливим місцем для передових науковців. Також він має допомогти впроваджувати інновацій для вирішення нагальних проблем суспільства.

На що піде загальний фонд програми

Наразі акцент зроблено, зокрема, на розробки в аграрному секторі, космічній галузі, інноваціях в малому та середньому підприємництві.

Що це означає для України?

У 2015 році була підписана угода про участь України в Horizon 2020. Таким чином країна отримала статус асоційованого члена. Завдяки цьому українські наукові установи та вчені отримають можливість брати участь у конкурсі на гранти ЄС в рамках цієї програми. Також є надія, що угода сприятиме розширенню участі українських науково-дослідних університетів у європейських наукових дослідженнях, зміцнить наукову співпрацю з країнами Євросоюзу.

Ким варто пишатися

Попри те, що Україна доволі короткий час має статус асоційованої країни члена програми Horizon 2020, вже можна радіти першим успіхам. Минулого року українська ІТ-компанія POLYTEDA CLOUD виграла мільйонний грант на розробку інноваційного проекту PowerDRC/LVS. Його автори називають «унікальним нішовим продуктом для проектування інтегральних мікросхем», як зазначається на національному порталі Horizon 2020. Ця програма допомагатиме фінально перевірити, чи правильно працюватиме нова мікросхема. Помилка може дорого обійтися.

Це дуже відповідальний етап. Вартість помилки — десятки і сотні мільйонів доларів, як у відомому випадку з Samsung Galaxy-7

Євген Уткін, президент холдингу KM Core, до складу якого входить Polyteda cloud

Де шукати правила відбору?

Якщо ви хочете дізнатися, чи ваш проект підходить, варто пристально вивчити сайт з інструкціями. Тут ви знайдете покрокові вказівки щодо пошуку й оформлення заявки на отримання гранту та різного роду поради.

Які проекти запрошують до участі

Серед проектів, на які можна податися найближчим часом — конкурс міст з інноваційними рішеннями соціальних проблем. Переможець отримає 1 мільйон євро для розвитку своїх інноваційних задумів. Заявки можуть подавати країни ЄС та асоційованим члени програми Horizon 2020. Документи приймаються до 21 червня 2017 року.

Науковці у рамках програми Horizon мізкують над низкою проблем у трьох пріоритетних напрямках: розвитку передової науки, лідерством у промисловості та суспільними викликами.

У першому йдеться про те, аби підвищити ефективність і відкритість наукової бази для того, щоб стимулювати обмін знанням серед науковців та створити всі умови, зокрема, технічні для їх плідної співпраці. Такий крок врешті забезпечить довготривалу конкурентоспроможність Європи на світовому рівні у сфері науки й зробить Європу привабливим місцем для провідних вчених світу.

Наступний ключовий напрямок — лідерство у промисловості, який має заохотити діяльність на замовлення бізнесу та зробити європейські країни привабливим місцем для інвестицій у наукові дослідження. Тут шукають цікаві ідеї у всіх можливих напрямках, які можуть знадобитися для виробництва високоякісних продуктів: інформаційно-комунікаційних технологій, нанотехнологій, новітніх матеріалів, передові виробничі технології тощо. Крім того, цей напрямок має приносити прогрес не лише тим, у кого є зайві гроші, але й надати можливість малим та середнім підприємствам скористатися плодами науки.

Врешті, в рамках програми Horizon 2020 тривають пошуки ініціатив, які зроблять людське життя комфортнішим і кращим у тандемі з технологіями . Фінансування виділяється на розробки у сфері покращення здоров’я та самопочуття впродовж усього життя, про розумний, зелений і інтегрований транспорт, безпечну, чисту та ефективну енергетику тощо.

Share
Написати коментар
loading...