Реклама

Світова енергетика в цифрах — що варто знати про 2017-2040 роки

Визначити, що відбувається із «зеленою» (та не дуже) енергетикою в світі фахівцям допомагає прогноз розвитку від Bloomberg New Energy Finance (BNEF). Звіт під назвою NEO 2017 — результат 8 місяців аналізу та моделювання, які виконують 65 людей з команди BNEF. Цей звіт базується виключно на даних про енергетичні проекти в окремих країнах, економіці виробництва електроенергії та на динаміці енергосистем. Головне припущення — незмінність енергетичної політики та завершення субсидіювання енергетики
Čytaty latynkoju
Світова енергетика в цифрах — що варто знати про 2017-2040 роки
  1. Головна
  2. Техно
  3. Світова енергетика в цифрах — що варто знати про 2017-2040 роки
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Визначити, що відбувається із «зеленою» (та не дуже) енергетикою в світі фахівцям допомагає прогноз розвитку від Bloomberg New Energy Finance (BNEF). Звіт під назвою NEO 2017 — результат 8 місяців аналізу та моделювання, які виконують 65 людей з команди BNEF. Цей звіт базується виключно на даних про енергетичні проекти в окремих країнах, економіці виробництва електроенергії та на динаміці енергосистем. Головне припущення — незмінність енергетичної політики та завершення субсидіювання енергетики

Для того, щоби розібратися в усіх тонкощах світових енергетичних трендів, треба чимало часу — ми ж пропонуємо вам ключові цифри та тенденції енергоринку у стислому вигляді. Менш ніж за 10 хвилин ви зможете зрозуміти, куди йде світова енергетика.

Ростуть і попит, й інвестиції

BNEF очікує на зростання світового споживання електроенергії на 58% до 2040 року, що відповідає 2% середньомісячного зростання. При цьому ця динаміка споживання енергії все в більшій мірі відривається від ВВП: прогнозується, що споживання електроенергії на одиницю ВВП знизиться на 27% в період 2017-2040 років.

Обсяг інвестицій у нові генеративні потужності в період 2016-2040 років складе на глобальному рівні $10,2 трлн:

  • 72% ($7,4 трлн) — відновлювані джерела енергії,
  • $2,8 трлн — сонячна енергетика,
  • $3,3 трлн — енергія вітру.

Інвестиції у відновлювані джерела енергії (ВДЕ) сягнуть до 2040 року щорічного показника в $400 млрд. Також за період 2017-2040 років Китай та Індія сукупно інвестують в енергетичний сектор $4 трлн.

Сонце та вітер — друзі виробника та споживача

На сонце і вітер сумарно припаде 48% встановленої потужності світових електростанцій і 34% обсягів випущеної електроенергії (станом на 2040 рік). Сьогодні показники такі:

  • сонячні та вітроелектростанції — 12% встановленої потужності світової енергосистеми і 5% — генерації,
  • ​​потужність сонячних електростанцій зросте до 2040 року в 14 разів, а вітроелектростанцій — в 4 рази.

Частка ВДЕ у виробництві електроенергії досягне:

  • в Німеччині —74%,
  • США — 38%,
  • у Китаї — 55%,
  • в Індії — 49%,
  • для Мексики — 80%.

Ця можливість буде забезпечена в тому числі завдяки поширенню батарей та інших інструментів, що підвищують гнучкість енергосистеми. Вартість виробництва електроенергії до 2040 року скоротиться в сонячній енергетиці на 66%, в материковій вітроенергетиці — на 47%, а в офшорній вітроенергетиці — на 71%.

Менше означатиме більше

Мала розподілена генерація — найважливіший сектор світової енергетики у майбутньому. Умовно кажучи, батарея на даху кожного окремого будинку — це те, до чого все йде:

  • в Австралії покрівельні сонячні електростанції будуть виробляти 24% електроенергії,
  • в Бразилії — 20%,
  • в Німеччині — 15%,
  • в Японії — 12%,
  • в Індії та США — 5%.

Електромобілі та акумулятори формуватимуть ринок

Електромобілі стануть важливою частиною енергетичної інфраструктури. Їхня частка складе 13% генерації в Європі і 12% — в США. Ефект масштабу приведе до зниження вартості літій-іонних батарей на 73% вже до 2030 року. Річний оборот ринку акумуляторних накопичувачів енергії збільшиться вдесятеро у порівнянні з нинішнім рівнем — і складе $20 млрд. При цьому на малі системи зберігання енергії припадатиме 57% встановленої до 2040 року потужності накопичувачів у світі.

Вугілля поступається, газ грає «другу скрипку»

Пік випуску електроенергії на основі споживання вугілля буде досягнуто в 2026 році. Тільки 35% із запланованих сьогодні вугільних електростанцій будуть побудовані. Попит на вугілля в 2040 році складе -15% порівняно із 2016 роком.

Природний газ стане паливом перехідного періоду, але дещо в іншій ролі. Хоча глобальні потужності газової генерації збільшаться на 16% до 2040 року, газові електростанції будуть більшою мірою виступати в якості гнучкого інструменту пікової генерації для забезпечення стабільної роботи, але так і не стануть повноцінним замінником станцій на вугіллі. Винятком стане Північна Америка, де дешевий природний газ зіграє важливішу роль для енергетики у найближчій перспективі.

Попит на природний газ в електроенергетиці в Японії і Південній Кореї знизиться більш ніж на 50% за найближчі 10 років (а на ці країни припадає половина світового ринку споживання газу). Причина — запуск вугільних енергетичних потужностей в цих країнах.

Трансформація енергоспоживання до 2040 року

Половина європейського електрики в 2040 році буде вироблятися на основі низки відновлюваних джерел енергії, що створить виклики для мережевого господарства та генераторів.

Газова галузь в Європі отримає вигоду від закриття вугільних і газових електростанцій протягом наступного десятиліття, але споживання газу в енергетичному секторі ніколи не повернеться до рекордного рівня 2008 року, оскільки роль газової генерації трансформується — вона меншою мірою буде забезпечувати базове виробництво електроенергії, а більшою — гнучкість енергетичної системи. Ядерна енергетика за цей період скоротиться на 50%, а поєднання слабкого попиту, дешевих поновлюваних джерел енергії та переходу з вугілля на газ призведе до скорочення споживання вугілля на 87% до 2040 року. Як результат — скоротяться викиди шкідливих речовин та знизиться парниковий ефект у енергетичному секторі Європи на 73%, прогнозують фахівці BNEF.

Share
Написати коментар
loading...