Реклама

🤬 Netflix, Spotify, Apple Music та інші сервіси можуть здорожчати в Україні на 20% — закон підписав президент

Стрімінгові сервіси зобов'яжуть сплачувати податок за послуги, однак в першу чергу це вплине на звичайних користувачів.
Čytaty latynkoju
🤬 Netflix, Spotify, Apple Music та інші сервіси можуть здорожчати в Україні на 20% — закон підписав президент
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 🤬 Netflix, Spotify, Apple Music та інші сервіси можуть здорожчати в Україні на 20% — закон підписав президент
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Стрімінгові сервіси зобов'яжуть сплачувати податок за послуги, однак в першу чергу це вплине на звичайних користувачів.

Сьогодні, 3 червня, Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроєкт №4184, згідно з яким компанії-нерезиденти будуть зобов’язані платити ПДВ у розмірі 20%. За проголосували 283 депутати.

29 червня закон підписав президент.

Компанія-нерезидент — це компанія, яка не має свого представництва в Україні. Такими компаніями можуть бути Netflix, Spotify, Steam та інші сервіси. Аби надавати свої послуги компанії повинні зареєструватись в українській податковій для сплати податків.

Якщо нерезиденти не зареєструються як платники ПДВ в Україні, то на них накладуть штраф у розмірі 100% вартості послуг (ймовірно за кожного користувача).

Варто зазначити, що українським підприємцям при цьому не треба буде сплачувати податок за рекламу в сервісах. Тобто, якщо ви запускаєте рекламу на Facebook, вам нічого додатково платити не треба.

За попередніми розрахунками це має приносити щороку до бюджету країни додаткові 3 мільярди гривень. Однак, схожа практика оподаткування сервісів у інших країнах показала, що зазвичай це призводить до збільшення цін на сервіси — тож в першу чергу це вплине на звичайних користувачів.

Схожі законопроєкти вже є у Європейському Союзі, Великій Британії, Австралії, Новій Зеландії, Японії та інших країнах. Податок на послуги завжди різний — у країнах його визначають самостійно.

Реакція США на такі закони

Нещодавно у США зареєстрували законопроєкт, який вводить 25% тариф на імпорт з шести країн, які ввели такий податок — це стосується Великої Британії, Італії, Іспанії, Туреччині, Індії та Австрії. Таке рішення пояснили тим, що «це дискримінує американські компанії». Наразі оподаткування знаходиться на паузі й сторони планують провести перемовини для подальших дій.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...